12 начина, по които всеки може да знае, че техният компютър е бил хакнат

Последна актуализация на 19 юли 2019 г.

Някои хакове правят новините. Такъв беше случаят, когато 70 милиона души бяха компрометирани от хакета Target и когато седем милиона предприятия и 76 милиона потребители бяха засегнати от хака на JP Morgan Chase. Въпреки това, не всеки хак прави заглавия. По-голямата част от хакове се случват напълно под радара, засягащи обикновените хора които може дори да не знаят, че компютърът им е бил компрометиран.

как да разбера дали съм хакнат

Това е така, защото хакерите са сложни. Те могат да влязат в компютърна система, без да насочат ръка към собственика.

Зловредният софтуер се използва за заразяване на компютъра и хакерът винаги може да провери отново по-късно, за да види доколко системата е била компрометирана. Това му дава някои улики относно други неща, които би могъл да направи на тази жертва. Често хакерите ще продават вашите данни в тъмната мрежа за различни злонамерени цели.

Въпреки че много хора не ги разпознават, има няколко сигнални знака, които могат да ви предупредят, че сте били хакнати.

Научете се да разпознавате тези 12 знака, и ще бъдете на път да защитите себе си. След това се регистрирайте за най-добрия наличен VPN (Препоръка: опитайте да проверите нашия преглед за NordVPN или Surfshark) за допълнителна защита.

1. Постоянни изскачащи прозорци във вашия браузър

Някои напълно законни уебсайтове ще имат изскачащи прозорци. Обикновено те са свързани с уебсайта, като ви предлагат вид отстъпка или сделка. Това е леко досадно, но не е задължително да се притеснявате.

Историята е различна, когато започнете да получавате изскачащи прозорци навсякъде, където отидете. Това е постоянен проблем, който започвате да забелязвате, че се случва дори на уебсайтове, които не са използвали изскачащи прозорци.

Какво още, това са напълно случайни изскачащи прозорци, които нямат нищо общо с уебсайта, който разглеждате. Много от тях ви казват, че сте спечели някакъв конкурс. Всичко, което трябва да направите, е да кликнете върху връзка и може би да въведете някаква информация за себе си.

изскачащи зловредни програми

Пазете се от тези изскачащи прозорци. Не кликвайте върху линкове и не им предоставяйте никакви лични данни.

2. Нови ленти с инструменти, инсталирани на вашия браузър

поверителност на лентата с инструментиВсички браузъри понякога се нуждаят от актуализация, за да предоставят на потребителите всички най-новите функции и функционалности, включително подобрена сигурност. Когато се случват тези актуализации, вашият браузър обикновено ви казва за тях и дори може да ви преведе през различните промени, така че да ги разберете.

Какво ще кажете за онзи ден, когато мистериозна лента с инструменти на браузъра внезапно се появи в горната част на екрана ви? Не сте променили нито една от настройките си и браузърът ви не ви е съобщавал за актуализации.

Тази лента с инструменти може да бъде невероятно досадна. Не ви е познато Не сте го поискали Освен това, изглежда, че настройките на вашия браузър са променени. Нищо не работи съвсем както обикновено. Възможно е дори да ви е даден нов стартов екран, който е изпълнен със спам.

Тези ленти с инструменти може да могат да предизвикат хаос във вашата система, като отворите рекламните прозорци. Ако щракнете върху някой от инструментите, можете да изтеглите злонамерен файл на вашия компютър.

Ако откриете мистериозна лента с инструменти на компютъра си, жизненоважно е да действате бързо, за да я премахнете. Колкото по-дълго остава на вашия компютър, толкова повече щети ще може да нанесе. (Прочетете повече за най-добрите защитени браузъри тук)

3. Новият софтуер внезапно се появява на вашия компютър

Влизали ли сте някога в компютъра си само, за да откриете, че е инсталиран нов софтуер? Това не е само някаква автоматична актуализация на Windows или друго подобрение, което прави съществуващия ви софтуер по-бърз или по-сигурен.

Това е изцяло нов софтуер, за който никога не сте чували и за който знаете, че не сте инсталирали.

Трудно е да се каже какво може да направи този нов и мистериозен софтуер на вашия компютър. Част от този софтуер може да бъде в състояние да поеме съществуващия софтуер на вашия компютър, като го накара да прави всичко, което злонамерен код му казва. Софтуер, който мистериозно добавя и вашия компютър може да деактивира всички антивирусни защити, които имате, така че системата ви да бъде уязвима за други атаки, и прави компютъра ви по-малко безопасен за използване от децата ви.

видове зловреден софтуер

Понякога хората се отварят към този тип инсталация, като изтеглят софтуер от интернет. Голяма част от това е законно и не злонамерено. Други са хищни. Това е особено вярно с безплатния софтуер, който често изтегля софтуер на трети страни, когато се съгласите да изтеглите първоначалния пакет. Този софтуер на трета страна може да изложи на риск цялата ви система.

Ако трябва да изтеглите софтуер, уверете се, че знаете източника и че прочетете Общите условия.

4. Уебсайт автоматично пренасочване

Малко неща са толкова досадни, колкото да се опитвате да стигнете до един уебсайт, когато автоматично сте пренасочени към друг. Хакерите обичат да правят това защото е потенциално голям производител на пари Те се плащат от всеки, който е собственик на уебсайта, за да пренасочва трафика към него.

Обикновено ще видите това да се случва, когато въведете някои ключови думи в търсачката. Ще получите списък с резултати от търсенето и щракнете върху един от тях. Но вместо да бъдете отведени до този уебсайт, вие сте отведени някъде другаде.

adware автоматично пренасочване

Ако това се случи еднократно, може да е някакъв вид флюк, но ако виждате това да се случва многократно, това означава, че системата ви е била компрометирана. Опитайте да въведете някои много специфични ключови думи в търсачката си. Кликнете върху връзката за най-висок резултат. Ако не стигнете до този уебсайт, тогава знаете, че компютърът ви е заразен.

Усложнява въпроса е фактът, че уебсайтът може да показва, че всъщност сте достигнали правилния URL адрес. Това е така, защото хакерът използва a пълномощник.

5. Предупреждения за фалшива сигурност

атака за откупиВинаги е причина за безпокойство, когато антивирусният ви софтуер се появи, за да ви каже, че има потенциален проблем. Обърнете внимание на тези предупреждения, но също така имайте предвид, че понякога получавате предупреждение, защото хакер работи.

Хакерите търсят софтуер, който не е актуален и всички други стари програми, които може да дебнат на вашия компютър, за да се опитат да проникнат в системата ви. Те използват тези остарели програми, за да накарат компютъра ви да ви изпраща предупреждения. До момента, в който получите съобщението, щетите се правят. Вие сте били заразени.

Предупреждението обикновено ви насочва да кликнете върху връзка, за да посетите уебсайт, където можете да получите подобрен софтуер за сигурност. Хората с готовност правят това, като им предоставят информация за кредитната карта. Сега не само техният компютър е заразен, но и хакерите разполагат с финансовата си информация.

6. Изкупи атаки

Ще знаете, че сте били удряни с атака за извличане на софтуер, когато компютърът ви внезапно ви съобщи, че всичките ви файлове са криптирани. Шифроването е добро при много обстоятелства, но само ако го поискате. Искането гласи, че ако искате да имате достъп до компютъра си отново, ще трябва да изпратите пари до определен адрес на Bitcoin.

Ако не платите, хакерите ще унищожат вашите данни. Разбира се, те могат да го направят, дори ако плащате.

как работи ransomware

7. Неразпознати съобщения в социалните медии

Много хора използват социалните медии, за да общуват с приятелите си и по света. Те обаче понякога получават странно съобщение, което изглежда не идва от предполагаемия подател. Много от тези непознати съобщения съдържат връзка, върху която се очаква получателят да щракне. Кликването върху него отприщва големи проблеми.

Ако получите подозрително изглеждащо съобщение от приятел, не го кликвайте. По същия начин, ако видите, че акаунтът ви изпраща съобщения, които не сте изпратили, това е знак, че профилите ви в социалните медии са били хакнати.

8. Невалидни пароли

невалидна хакерска паролаАко отидете на уебсайт, който редовно посещавате, но ви е отказан достъп, когато въведете паролата си, това може да сигнализира за проблем. Опитайте отново да въведете паролата си. Ако все още не работи и сте сигурни, че имате правилната парола, вашият акаунт може да е хакнат. Хакерът промени паролата.

Това може да се случи в резултат на имейл фишинг измама където щракнете върху връзка в имейл, който ви отвежда до уебсайт, където въвеждате своите идентификационни данни. Това дава на хакера вашите данни за вход.

Можете да научите дали защитниците на пароли са безопасни и бързо да ги промените, ако подозирате, че някой ви е откраднал информацията.

9. Показалец на мишката се движи върху собствената си

Ако седите на компютъра си и показалеца на мишката внезапно започва да се движи самостоятелно, това може да е знак, че някой е отвлякъл компютъра ви и сте били хакнати. Това е особено вярно, ако мишката изглежда се движи с някаква посока, а не просто лети произволно през екрана, което сигнализира за технически проблем.

Ако показалецът отваря различни файлове и се движи с цел, вероятно е хакер да го контролира.

10. Антивирусна защита, внезапно деактивирана

антивирусът е деактивиранКогато вирус заразява вашия компютър, може да бъде възможно той да деактивира всеки антивирусен софтуер, който имате, както и да премахне други защити за защита на вашата система. Ако видите нещо подобно на вашия компютър, обикновено отидете в редактора на системния регистър или диспечера на задачите, за да се справите с него..

въпреки това, вирусът няма да ви позволи да направите това. Тези инструменти вероятно също ще бъдат деактивирани и ще трябва да предприемете други стъпки за справяне със ситуацията. Ако искате да предотвратите тези ситуации без никакви разходи, разгледайте някои от най-добрите налични безплатни антивирусни програми.

11. Липсващи пари или непознати такси

Разумно е да проверявате редовно банковите си сметки и салда по кредитни карти. Ако влезете в своята чекова сметка и салдото е по-ниско от очакваното, тогава е време да прегледайте всяка транзакция. Може да намерите някои, които не са ви познати.

Същото е и с вашите сметки за кредитни карти, въпреки че в този случай ще видите, че дължимото салдо се увеличава. Още веднъж е време да прегледаме последните транзакции, за да потърсим нещо непознато. В случай, че притежавате някои BitCoins, трябва да се образовате допълнително за безопасното съхранение на крипто.

Уведомете незабавно вашата банкова институция и компании с кредитни карти, ако откриете тези проблеми.

12. Покупки, изпратени до непознато място

Ако влезете в банкова сметка, сметка в кредитна карта или онлайн сметка на дребно, само за да видите покупки, за които не сте знаели, тогава можете също да забележите, че някои продукти са били изпратени до непознат адрес. Това отново са хакери по време на работа, които имат пари за пазаруване.

Това е особено опасно, ако сте собственик на малък бизнес с банкова сметка на компанията. В този случай трябва да разгледате пълния списък на уязвимостите за МСП, които често са насочени от хакери.

Можете да се предпазите от повечето от тези проблеми чрез не отваряне на непознати имейли и не натискане на неизвестни връзки. Внимавайте да винаги следвайте протоколи за сигурност, и поддържайте актуализиран антивирусния си софтуер за да се предпазите от посегателства от хакери.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me