9 Ужасяващи начини Facebook използва вашите данни

Последно актуализирано на 16 април 2019 г.

Кели Гилдърсън тук. Социалните медии променят начина, по който работи светът - но наистина ли ни е от полза?
Днес искам да разкрия някои безумни начини, по които FB и други големи медийни чудовища използват вашите данни и печелят TON пари.

Facebook революционизира световната култура и постави стандарта за това, което платформа за социални медии би трябвало. Хората, бизнеса, правителствата и образователните центрове използват Facebook като начин за комуникация с масите. По този начин те поверяват на Facebook голяма част от своята лична, лична и понякога чувствителна информация.

Когато отлепите слоевете и погледнете количеството информация, която Facebook има за широката публика и сравните, че с нарушенията на поверителността, страховити експерименти и психологически манипулации Facebook използва тази информация за извършване, започва да се появява ужасяваща картина.

Facebook е нещо повече от просто компания, която използва реклама, за да печели пари. Това е компания, която световните правителства и индустрии са успели да използват за събиране, анализ и използвайте вашата лична информация.

Последните новинарски истории обсъдиха скандала във Facebook. Въпреки това, личният интерес не позволява на много медии да разкажат цялата истина. Те прескачат по-тъмните аспекти на това, което прави Facebook. Следват няколко от обезпокоителните факти за Facebook. Нашата цел е да сияем светлина върху истинската природа на Facebook и да обясним как е опасност за поверителност и как се намесва в свободната мисъл.

# 1 - Facebook може да мина за потребителски данни без разрешение от потребителя

Приложението "thisisyourdigitallife" каза на потребителите, че приложението за личност събира анонимна информация за психологически изследвания. Приложението, произведено от Global Science Research, изискваше потребителите да се съгласят с условията на приложението, преди да предоставят на приложението достъп до техните данни във Facebook. Съобщава се, че приложението е подкрепено от турците на Амазонка. Това е програма, която плаща на хората да изпълняват кратки онлайн задачи, включително анкети. Предполага се, че Global Science Research са продали информацията, събрана във Facebook и Amazon Turks на Cambridge Analytic.

Таблица за теч на информация във Facebook от Cambridge analytica

Въпреки че това е смущаващо, по-големият проблем е фактът, че приложението, което беше изтеглено само от около 270 000 души, също взе информацията от приятелите на потребителя. Това означава, че в кратък случай приложението е събрало информация от милиони потребители. Много от приблизително 87 милиона потребители, продали информацията си на Cambridge Analytica, никога не са изтегляли приложението „thisisyourdigitallife” и никога не са разрешавали информацията да бъде използвана по никакъв начин.

# 2 - Facebook и държавата за наблюдение

През 2003 г. документите на НСА бяха изтекли и никъде не се виждаше в програмата PRISM. Изтеклите доклади очертаха сътрудничеството между NSA и GCHQ, съответните агенции за наблюдение на САЩ и Великобритания.

преглед преглед

Според Washington Post, NSA и GCHQ, заедно с други шпионски агенции, попаднаха в централните сървъри на девет изтъкнати американски интернет компании. Те извличаха аудио, снимки, имейли, документи и друга информация към целевите потребители.

Facebook бе определен като компания, която предостави на шпионските агенции достъп към техните сървъри. Фейсбук и други интернет компании, които си сътрудничат с правителствения надзор, са правно имунизирани заради Закона за изменение на FISA от 2008 г..

Според изтеклите документи за PRISM, Facebook си сътрудничи с NSA от юни 2009 г. По същество Facebook е просто друга част от NSA. Това е инструмент, който NSA е използвал за глобално наблюдение.

# 3 - Facebook знае, че данните му се злоупотребяват

През 2015 г. журналистите информираха Facebook за злоупотребата с данните на потребителя. Създателят на приложението "thisisyourdigitallife" д-р Александър Коган каза, че данните се събират за академично проучване. Той настояваше, че по това време той не се занимаваше с неправилна дейност.

Когато Facebook научи за начина на събиране на данните на своите потребители през 2015 г., той поиска Global Science Research изтрийте информацията. Когато Facebook научи, че информацията не е изтрита, те изрязани връзки с Global Science Research и започнаха собствено разследване.

Инвеститорите заведоха дело. Те смятаха, че тази информация трябва да бъде оповестена от Facebook.

Cambridge Analytica си сътрудничи със следователите, твърдейки, че те са изтрили информацията. Компанията заяви, че събраната информация не е била използвана по време на президентската кампания 2016.

# 4 - Facebook събира вашите изображения с помощта на база данни за разпознаване на лица

От 2011 г. Facebook, според PC World, разработва технология за разпознаване на лицето. Когато маркирате снимка във Facebook, тя използва технология за разпознаване на лице, за да научите повече за това как изглежда този индивид. Същото е и с вашите снимки, когато другите ви маркират.

извличане на информационна диаграма

Тази програма започна преди почти осем години. Днес Facebook има мощна и точна система за разпознаване на лице, базирана на изкуствен интелект. Това е една от най-сложните и най-точни системи от този вид на планетата.

Обсъждайки програмата, известна като DeepFace, Wikipedia я описва като учебна програма за разпознаване на лице. Той има способността да избира човешки лица в цифрови изображения. Той има невронна мрежа девет слоя дълбочина. Той е оборудван с повече от 120 милиона тежести за връзка. Уж системата е уж 97 процента точни. Това е по-добре от 85 процента на точност на следващата система за идентификация на ФБР.

Това означава, че всеки път, когато качвате снимка на себе си, приятел или член на семейството, тренирате AI на DeepFace, за да идентифицирате по-добре чертите на лицето на човека. Разпознаването на лицето от този тип е пагубно за поверителността. С този тип разпознаване на лице човек може да получи една ваша снимка и след това да използва тази снимка, за да събере цялата информация, която е била събрана от Google, Facebook и други сайтове през целия ви живот.

# 5 - Facebook се разследва от FTC, Австралия, САЩ и Обединеното кралство

Facebook се срещна с Конгреса в продължение на два дни, след като избухна скандалът за извличане на данни. Facebook използва услугите на частна фирма за разследване. Службата на информационния комисар на Обединеното кралство обаче провежда собствено разследване и поиска частната фирма Facebook, наета да напусне, докато тя провежда разследването си.

FTC проучва как е била използвана информацията, събрана по време на Cambridge Analytica. Има и австралийска организация за наблюдение, която разглежда използването на тази информация.

Страните във фейсбук, засегнати от скандал

Докато разследването продължава, вероятно ще излязат повече подробности. Все още има редица въпроси за това как са били използвани откраднатите данни. Много от тези въпроси се въртят около това, ако има такова, да повлияе на открадната информация върху политическите кампании. Cambridge Analytica твърди, че те не са участвали в никакви грешки.

# 6 - Facebook използва „профили в сянка“ за събиране на данни на не-потребители

Facebook използва профили в сянка, според информация, събрана от редица източници, за да наблюдава потребителите, които не са във Facebook. Facebook също така използва трети страни и изгражда профили в сянка, за да следи активността на нониусите.

фейсбук сянка профилиране диаграма схема

Facebook изгражда дигитален биометричен шаблон, като използва всяка снимка с лице, което се качва на сървърите им. В момента срещу Facebook се води дело, в което се твърди, че той нарушава правата за поверителност на другите, защото съхранява биометрична информация за хората, без да получава съгласието им. Facebook твърди, че просто съхраняването на биометрична информация без съгласие не вреди на хората.

Ясно е, че отказът от проследяване и събиране на данни, извършено от Facebook, не е вариант. Единственият начин да попречите на тъмната ръка на Facebook да получи вашите лични данни е чрез използване на добри мерки за сигурност на личните данни онлайн.

# 7 - Facebook казва, че е измамен

Това, което прави нарушението на Facebook различно е, че информацията не е била открадната чрез хак или нарушение на сигурността, подобно на това, което е било наблюдавано в други компании. Както обаче ясно подчерта Цукерберг, имаше а злоупотреба с доверие между Facebook, Kogan и Cambridge Analytica.

Хората, които използваха Facebook, се довериха, че Facebook ще защитава техните данни и че данните няма да бъдат споделяни с други. Цукерберг призна, че това е нещо Facebook трябва да оправи.

анкета във Facebook за доверие

Андрю Босуърт, вицепрезидентът на Facebook за разширена и виртуална реалност, който също е бил вицепрезидент по рекламата, обясни, че Facebook е създаден така, че личните данни на потребителя не се продават. Това не означава, че разработчиците не получават данни, които им помагат да подобрят опита за своите клиенти. Но Facebook, според публикация, написана от Bosworth, не печели пари директно от този обмен на информация. Тяхната цел е да създадат Facebook по начин, така че да не се продава лична информация на бизнеса.

Той продължава да обяснява как ако Facebook познава своите потребители по-добре от други бизнеси, това позволява на Facebook да показва на своите потребители по-добри реклами, което води до увеличаване на печалбата за Facebook. От гледна точка на Bosworth продажбата на информацията, която Facebook е събрала, е лоша стратегия.

За да бъде Facebook жизнеспособен, потребителите трябва да имат положителен опит, когато се свързват с приложения. Ако потребителите се притесняват, че информацията им е открадната, те не е задължително да се свързват с приложения, бизнесът спира да работи с Facebook и целият процес се разпада. Това е част от спора, който Босуърт даде в защита на Facebook и каза, че Facebook не изложи умишлено данните на потребителя.

# 8 - Facebook извършва психологически експерименти върху вас без вашето разрешение

Изпълнителният директор на Facebook, Шерил Самбърг, извинява потребителите на Facebook, след като се разбра, че Facebook е провел експерименти над над 700 000 потребители без тяхното съгласие.

По ирония на съдбата, когато четете извинението, виждате, че Самберг никога не се извинява за психологическите експерименти, които Facebook проведе, но вместо това, че Facebook свърши лоша работа в общуването на експериментите с потребителите.

Трябва да ти пука за това. Става много ясно, че Facebook е работи за манипулиране на емоциите си. Каква дементна причина има Facebook за това? Не знаем Това, което знаем, е, че се е случвало в миналото и вероятно все още се случва.

Бивш ръководител на Facebook обсъди как Facebook вреди психологически за нашето общество. В дискусията, която имаше за Facebook, този бивш ръководител на Facebook изложи какво чувства психологическото въздействие на Facebook върху съвременното общество. Той обсъди как благодарение на Facebook гражданският дискурс и сътрудничество са намалели. Дезинформацията и грешната истина са във възход. Той продължи, като заяви, че ефектът на Facebook върху обществото не е просто проблем, пред който са изправени американците, а е глобален проблем. Ясно е да се разбере защо толкова много хора гледат на Facebook като на психологическа опасност, която трябва да се избягва на всяка цена.

# 9 - Защитете себе си

В основата си Facebook се оказа социопатичен. Най-притеснителното е, че след всички изслушвания, всички скандали и разследвания от FTC, Великобритания, САЩ, австралийски правителства и други правителства по света, нищо няма да се промени.

Много от същите институции, на които е възложено да проучат Facebook, се възползват максимално от информацията, която събира. Държавните агенции, големият бизнес, центровете на образованието и други групи се нуждаят от информацията, събрана от сайтове като Facebook, за да им позволят да поддържат контрол и власт и непрекъснато манипулирайте масите.

От време на време Facebook ще получи попаднал в скандал. След това ще се случат следните неща:

  • Facebook ще напише извинение за жетони и ще каже, че нарушаването на данните се дължи на грешка.
  • Медиите ще изхранват от скандал заради скандала, като го обсъждат като нарушаването на личния живот е нещо ново или изненадващо.
  • Facebook ще продължи с бизнеса, както обикновено. Те ще разпространяват вашите данни, ще използват вашите данни по тревожни начини и ще извършват страховити експерименти на неволна и непозната публика.

Няма причина да мислите, че Facebook ще промени начина, по който действа. Facebook буквално е допълнителна ръка на държавния надзор. Те харчат милиони долари всяка година, лобирайки политици, за да могат да продължат бизнеса си както обикновено.

Има няколко неща, които можете да направите, за да се защитите:

  • Първо, отървете се от социалните медии.
  • Второ, намерете добър браузър, насочен към поверителност, който да защити вашите данни.
  • Трето, намерете добър VPN, който да направи вашата онлайн активност анонимна.
  • Четвърто, използвайте инструментите за поверителност като начин за защита на вашите данни

Ако не искате да прекъсвате връзки с Facebook, възползвайте се от настройките на Facebook, за да ограничите споделените данни. Обърнете специално внимание на кои приложения на трети страни, които сте упълномощили да събират данни. Това няма да ви защити, когато външен източник намери начини за достъп до информацията на Facebook. Но, поне, това е начало.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me