Как да деблокирате уебсайтове

Един от най-популярните компоненти на интернет отпразнува своята 30-годишнина през 2020 г..


Преди три десетилетия британски компютърен учен публикува историческо предложение, очертаващо визията си за това, което ще стане известно като World Wide Web, което в наши дни просто трябва да наричаме „мрежата“ и което по същество се превърна в стенограма за „интернет . "

Това, което сър Тим Бърнърс-Ли предвиждаше, е прилагането на Hypertext Markup Language заедно с други цифрови информационни технологии, за да превърне интернет в истински глобална система за неограничено сърфиране.

Свободата на информация беше в основата на предложението на Бернерс-Ли; той искаше да свърже компютърните мрежи, без да се налага да се прекъсва от активните сесии, а една от основните му цели беше да даде възможност на хората от цял ​​свят да имат достъп до информация, съхранявана на сървъри по целия свят..

снимка на екрана в световен мащаб
След предложението му, на Бернърс-Лий отне около година, за да завърши разработването на първото софтуерно приложение за уеб браузър и първия уебсайт, който е запазен за исторически цели в цялата си слава на командния ред.

От този момент нататък мрежата се разрастваше с скокове и граници и Бърнерс-Ли вероятно беше щастлива да научи, че е постигнал една от най-важните цели на своето предложение: безплатен и неограничен достъп до цифрова информация.

TL; DR - Вземете VPN

Ако имате нужда от отговор веднага, тогава най-добрият ви залог е като използвате най-добрия VPN.

Уебсайтовете са блокирани основно от географско местоположение и VPN ще реши този проблем директно и безпроблемно. Има и други доставчици на VPN, които биха могли да работят, но ако бихме могли да препоръчаме само 2, това ще бъде NordVPN и ExpressVPN. И двамата имат изключителни резултати от години и функциите им се увеличават почти всеки месец.

Не можете да сбъркате с тези две.

  • Прочетете нашите пълни Преглед NordVPN или посетете NordVPN
  • Прочетете нашите пълни Преглед ExpressVPN или посетете ExpressVPN

Нуждаете се от повече информация? Продължавай да четеш.

Как изглежда днес мрежата

Ако сте на определена възраст, вероятно си спомняте време, в което нямаше нужда да деблокирате уебсайтове.

90-те години бяха славно време за развитие на информационните технологии; освен ако не сте срещнали уебсайтове, които изискват от вас да въведете комбинация от потребителско име и парола, се наслаждавате на неограничено сърфиране на това, което е известно като „Surface Web“, термин, който се появи, за да го разграничите от „Deep Web“.

Видимата част на мрежата съществува в информационно пространство на повърхността; всичко останало, всъщност по-голямата част от мрежата, може достъп до тях само с идентификационни данни на профила или специализирани браузъри, които се свързват със скрити услуги. Surface Web почти не съдържаше геоблокирани уебсайтове преди 21 век, но това вече не е така през 2020 г..

Геоблокираните уебсайтове е нещо, за което сър Тим Бернърс-Ли вероятно е мислил, когато изобретяваше мрежата, но със сигурност не очакваше да се случи това до голяма степен днес. Преди да продължим да обясняваме защо се извършва геоблокиране и как можете да отблокирате уебсайтове, използвайки технологията за виртуални частни мрежи, нека споменем накратко как се чувства Berners-Lee по отношение на мрежата 30, след като го измисли: той не е точно доволен от начина, по който нещата са се развили, особено по отношение на свобода на информацията.

Знаете как вече не наричаме този интернет компонент световната мрежа? Съкратихме се до мрежата, без да осъзнаваме, че геоблокираните уебсайтове вече са отнели тази характеристика в световен мащаб. Начинът, по който мрежата ви гледа в Австралия, е различен от това, което изглежда на потребителите в Съединените щати, Коста Рика и много други страни (Прочетете повече: Състояние на поверителността на онлайн в Австралия)

Сър Тим Бърнърс-Лий, изобретател на световната мрежа

В някои случаи правителствата налагат цензурни мерки, които можете да очаквате от тоталитарните режими като Китай, Куба, Иран, Сирия, Судан и други. Отвъд интернет цензурата откриваме и частни компании, много от които американски, сключени по договори за създаване на бариери, които пречат на неограниченото сърфиране..

Нищо чудно, че Бернерс-Ли е разочарован: геоблокираните сайтове са анатема на това, което той е имал предвид, но те са сега неудобна реалност на дигиталния свят живеем в.

Как работят уебсайтовете с географски блокиране

Има различни методи, които правителствата, доставчиците на интернет услуги (ISP) и технологичните фирми могат да използват, за да ви попречат да получите достъп до уебсайтове; дори блокира Youtube. За да обясним как работи това, ще наречем блокиращите субекти „участници“, за които неограниченото сърфиране е нещо, което противоречи на техните бизнес модели и методи на управление. Да започнем с един краен случай - Голямата защитна стена на Китай, която регулира достъпа до интернет на вътрешно ниво.

Гео-блокиран уебсайтGFW уж се стреми да наложи китайското законодателство, което дава на правителството, но по-конкретно на Комунистическата партия на Китай, правомощия да контролира интернет в рамките на суверенните граници. Реалността е по-скоро в съответствие с цензурата, социалния контрол и масовия надзор - поради което популярността на най-сигурните браузъри и най-сигурните имейли расте..

За подпомагане на GFW се прилагат множество методологии; на най-основното ниво IPv4 и IPv6 адресите са блокирани и добър пример в това отношение е китайската езикова версия на Wikipedia. По-сложният и силен метод включва намеса в адресните системи на DNS на ниво ISP, но това е лесно за китайските регулатори, защото операторите на интернет доставчици трябва да реагират на правителството и да затруднят гражданите да скрият своя IP адрес.

В Китай не е рядкост да разберете, че настройките за DNS на компютъра са променени атаки за отравяне, които стартират в мащабен мащаб. Тези атаки са били изпитани от туристи и други чуждестранни посетители, чиито лаптопи и смартфони не са в състояние да имат достъп до определени уебсайтове, дори след като се върнат у дома.

По отношение на частните компании с геоблокирани уебсайтове, обосновката им се основава на въпроси, свързани със спазването, законите за авторското право, бизнес споразуменията и контрола върху определени пазари.

Може би си спомняте време, когато DVD дисковете бяха далеч по-популярни от услугите за стрийминг на видео като Netflix, Hulu, YouTube и BBC iPlayer. Тогава дистрибуторите на DVD прибягнаха до технологии като кодиране в региона, така че диск, закупен в една страна, да не се възпроизвежда в друга. Въпреки че поточното съдържание е най-често засегнато от geoblocking, други уебсайтове като Craigslist също са известни в това отношение.

Възстановяване на неограниченото сърфиране

Ако вашето виждане за мрежата е в по-голяма степен с онова, което сър Тим Бърнърс-Ли е имал предвид преди 30 години, вие дължите на себе си да използвате адекватна технология, която да ви помогне да заобиколите тези ограничения.

Един от начините за това би било чрез уеб прокси или измисляне как да получите достъп до прокси сървъри; това е метод, който китайските интернет потребители използват от години с различни нива на успех. Проблемът с уеб прокси сървърите е, че някои производители на технологии са разработили методи за откриването им чрез конструкции с изкуствен интелект; освен това те не са толкова надеждни, колкото хората биха искали да бъдат, и те често няма да работят с поточни услуги или мобилни приложения.

Има по-чувствителна причина, поради която може да не искате да използвате уеб прокси сървъри през 2020 г.: ако трябва да останете анонимни при достъп до уебсайтове, ще трябва да се уверите, че отдалеченият сървър не е в състояние да улови определена информация, която би могла да ви идентифицира.

Това не е голяма работа, ако просто се опитвате да гледате музикален видеоклип в YouTube, който по някаква причина е блокиран във вашата страна, но какво ще кажете, ако проверявате дали има заповед за ареста ви в друга държава? Да речем, че авторитарен режим знае, че пребивавате в Австралия и заповед за ареста ви е публикувана на уебсайта на тяхното Министерство на външните работи; в този случай никога няма да искате да използвате уеб прокси от вашия смартфон в Мелбърн, например. По същество пълномощните обикновено са несигурни.

Имайки предвид горното, ето някои препоръки как можете да деблокирате уебсайтове по различни причини през 2020 г. Ще започнем с използването на VPN, защото това е най-добрият и интелигентен метод; VPN тунел, известен още като защитен тунел, може да се използва за много повече от просто гледане на последния епизод на „Игра на тронове“.

Използване на VPN за деблокиране на уебсайтове

Виртуалната частна мрежа е разширение на цифрова информационна мрежа, която може да работи над обществени пространства чрез връзки от точка до точка. Историята на тази технология датира от средата на 90-те, когато създава мрежов екип за инженеринг в Microsoft цифров комуникационен протокол, който осигурява много по-голяма сигурност от ранните отдалечени връзки установени чрез терминални сесии.

как протича vpn

За да разберете как работи VPN, помага да разберете как се предават данни от лични компютърни устройства в интернет. За да имате достъп до мрежата, трябва да се събира и обменя цифрова информация и това обикновено се случва по начин, който оставя вашите данни отворени за почти всеки, който може да види.

За целите на геоблокирането доставчиците на стрийминг като Netflix разглеждат тази информация и определят къде се намирате; ако сте в Куинсланд, например, ще видите каталог със съдържание, предназначен за австралийския пазар, което означава, че някои програми може да са били блокирани въз основа на търговски споразумения за разпространение - HBO също е блокиран по този начин.

Разблокирайте уебсайтове с NordVPN

Тъй като ние сме споменавали Netflix повече от веднъж с помощта на пример, можете също така да научите сега, че най-добрият вариант за деблокиране на Netflix през 2020 г. е NordVPN, компания, която работи от 2012 г..

NordVPN стартира като проект за свобода в интернет, основан на силните идеали за поверителност и свободен достъп до информация, наблюдавани от скандинавските държави; в наши дни компанията прерасна в най-препоръчаното решение за потребители, които искат да имат достъп до уебсайтовете от целия свят.

Една от причините NordVPN да е идеален за деблокиране на гео ограничено съдържание е, че работят над 5000 сървъра, покриващи 6 континента; освен това VPN протоколите и слоевете за криптиране, използвани от NordVPN гарантирайте, че поверителността ви никога не е нарушена.

Разблокирайте уебсайтове с ExpressVPN

Ето още една VPN услуга, на която можете да се доверите, когато се опитвате да заобиколите тези досадни мерки за геоблокиране.

ExpressVPN предлага повече от сървъри по целия свят; също така осигурява правен слой на защита на данните, като се намира на Британските Вирджински острови, юрисдикция, известна със строгите си закони за поверителност. Когато използвате ExpressVPN, не е нужно да се притеснявате относно политиките за регистрация или историята на връзките. Законите на тази островна държава принуждават стопанските субекти да ревниво да пазят самоличността на своите клиенти и това е нещо, което ExpressVPN с гордост следва.

Използване на кеша на търсачката

Когато не можете да получите достъп до уебсайт поради geoblocking, може да успеете да съберете част от съдържанието му, като потърсите кеширани версии на страниците му. Търсачките на търсачките, управлявани от Google и Bing, по същество копират цели версии на уебсайтове, минус определени елементи, за последващо хостинг на техните сървъри.

кеширане на търсачките

Това означава за вас, че можете да използвате Google за търсене на уебсайтове, за които знаете, че са блокирани; след като видите резултата от търсенето, ще забележите малка зелена стрелка до URL адреса и тук можете да проверите дали е налична кеширана версия. За съжаление, това няма да работи, ако въпросният уебсайт е конфигурирал своя файл robots.txt, за да предотврати обхождането.

Използване на Tor мрежа

Маршрутизаторът на лук е проект за разработка на софтуер, който стартира в Агенцията за напреднали изследователски проекти в САЩ и по-късно е финансиран от Фондацията за електронни граници с цел насочване на интернет трафик чрез глобална мрежа от частни сървъри и възли, оперирани на доброволни начала.

Преглеждането в мрежата Tor е силно се препоръчва за потребители, които имат дълбоки опасения относно поверителността си; например разследващи журналисти, които имат задължение да защитават идентичността на своите източници.

Достъпът до мрежата на Tor преди беше малко сложен преди няколко години, но вече не; вече можете да започнете с инсталирането на браузъра Tor за Windows, macOS, Android или Linux.

Tor може да не работи всеки път и връзката може да е несигурна на моменти, но като цяло можете да се доверите, че ще работи усърдно като инструмент за защита на вашата поверителност. Хубавото на използването на мрежата Tor е, че ще научите много за цифровия личен живот и няма да отнеме много време, преди да започнете да използвате GPG подпис, за да запазите електронната си комуникация защитена.

Заключителни мисли

Без съмнение NordVPN и ExpressVPN са най-добрите методи за заобикаляне на геоблокирането през 2020 г. Както вече беше обсъдено, използването на уеб прокси сървъри става все по-актуално и честно казано, опасно за потребителите. Опитът за достъп до блокирани сайтове с помощта на кеша на търсачката на Google може също да не ви отведе много далеч. Мрежата Tor е отлична за поверителност на данните, но не е добра опция за деблокиране на YouTube или Netflix.

В края, използването на VPN е най-довереният и най-безпроблемен начин, особено ако използвате повече от едно устройство за достъп до уебсайтове и стрийминг услуги. След като изберете решението за VPN, което наистина работи за вашата ситуация, може да искате да разгледате как да го инсталирате на вашия безжичен рутер за максимална ефективност и поверителност (Прочетете още: Най-добрият VPN рутер).

Често задавани въпроси

Въпрос: Как да отблокирам сайт на защитна стена?

A: В някои случаи уебсайтовете, до които нямате достъп, може да бъдат блокирани на ниво защитна стена, което означава, че те може да са филтрирани локално от рутера, операционната система или антивирусна програма, който и да управлява защитната стена. За съжаление в този случай решението не е универсално; ще трябва да знаете как да получите достъп до защитната стена и да създадете изключение или да премахнете уебсайта от черния списък.

В: Как да деблокирате в Craigslist?

A: Това е толкова лесно, колкото промяната на вашия IP адрес, което е най-важната характеристика на VPN услугите. Можете също да опитате мрежата Tor или дори уеб прокси, но имайте предвид, че последната опция може да не работи, ако имате активиран JavaScript.

В: Как да ограничите или премахнете блокирането на IP?

A: Ако използвате собствен уебсайт, можете да ограничите достъпа от конкретни IP адреси или IP диапазон от администриращия екран на cPanel и тук можете да премахнете ограничението. Не можете да предотвратите блокиране на IP на уебсайтове, които не управлявате, защото нямате администраторски права; можете обаче да заобиколите блокирането на IP с решения като NordVPN и ExpressVPN.

Въпрос: Познават ли интернет доставчиците сайтовете, които посещавате?

A: Вашият доставчик на интернет услуги почти трябва да знае IP адресите, които посещавате за целите на маршрутизиране на трафика, и номерата на портовете, до които се опитвате да получите достъп, така че краткият отговор би бил да, но това не означава, че те гледат съдържанието, до което имате достъп ; те са твърде заети да печелят пари в конкурентен бизнес пейзаж, за да се притесняват от вашата опашка или имейли в Netflix. Очаква се американските доставчици на интернет да запазят метаданни от вашата дейност по трафик в продължение на шест месеца и те могат да споделят такива регистрационни файлове с органите на реда и разузнавателните агенции съгласно закона; това е още една добра причина, поради която трябва да използваме VPN през 2020 г..

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me