Как да изтриете историята си в Google

Google знае повече за вас, отколкото майка ви. Може да се окаже, че Google ви познава по-добре, отколкото вие сами познавате.

Как е възможно това?

За Google е лесно. Те водят отчет за всичко, което правите чрез техните услуги. От всяко търсене, което някога сте въвели, те научиха повече за вас, включително вашите харесвания и интереси, както и идентифициране на хората, с които сте свързани.

Използвали ли сте някога Google за търсене на работа или да научите повече за медицинско състояние? Какво ще кажете за търсенията на телевизионни предавания, музиканти и филми? Може би сте потърсили банка или посредническа къща или сте намерили своя брокери чрез Google.


Ако е така, тогава Google го помни. Google поддържа потребителски профил за всички, които използват техните услуги.

Те могат да съберат най-малките подробности относно вашата идентичност и предпочитания само чрез събиране на всички тези данни. Facebook е още по-лош в това отношение, тъй като последните им злоупотреби с политиката за поверителност успяха да достигнат до световната аудитория.

Ето пример за това, което Google поддържа в раздели:

  • Вашите заявки за търсене
  • Който видеоклипове гледате
  • Всички от обяви върху който щракнете или прегледате
  • Вашият физическо местоположение по време на вашата сесия за сърфиране
  • Който уебсайтове отделяйте време за
  • Данни относно браузърите и устройства, които използвате при достъп до Google

Това е доста изчерпателно, но записите не свършват дотук. Всеки, който има акаунт в Google, може да е дал на компанията богата информация като име, пол, рожден ден, телефонен номер и парола.

изтрийте активността google

Ако правите коментари в YouTube, качвате снимки или видеоклипове, пишете имейли или добавяте контакти, тези неща също се записват.

Не е все едно Google някога да пречиства тази информация. Те поддържат потребителски профили, датиращи от 2005 г. Това означава, че всеки път, когато използвате Google, във вашия профил се прави нов запис. Онова време в колежа, когато се интересувахте от развлекателни наркотици? Google има запис за това.

Реалността е, че тези обширни записи са а пряка заплаха за вашата поверителност. Въпреки че можете да изтриете историята в браузъра си, това не прави нищо, за да изчистите историята ви в Google. Това е така, защото изтриването на историята на браузъра ви работи само на вашето устройство.

Добре е, че сте загрижени за своята поверителност и сигурност в онлайн света. Искате да използвате най-добрия VPN, за да гарантирате, че никой не е в състояние да поддържа отчет на това, което правите онлайн. Ако обаче не изчистите историята на търсенето си с Google, вие се оставяте уязвими. Дори тези данни да не бъдат хакнати или злоупотребявани, това все още е нашествие в поверителността ви.

Защо Google съхранява всички тези данни?

Google няма да изтрие информацията, която са събрали през годините. Това е така, защото разчитат на него за различни цели.

нетните ни приходи от дигитална реклама от компания

Едно от най-важните за тези цели е участието им в масово наблюдение. Google работи в тясно сътрудничество с правителствените агенции, за да „шпионира“ хората. Програмата за наблюдение на PRISM е от особено значение за специалистите по сигурността. В рамките на тази програма, NSA в САЩ е в състояние да събира редове от онлайн комуникации. Подобни програми са активни и в други държави.

Освен това тези данни помагат на Google да ви насочи към конкретна реклама. Онова зимно палто, което погледнахте онлайн?

Изведнъж не можете да се измъкнете от него.

Реклама за нея ви следва навсякъде, където отидете.

Google бърза да отбележи, че те не продават данните ви на трети страни, но все още печелят. Това е така, защото рекламодателите им плащат, за да поставят реклами. Google успява в тази игра с пики. Те са доминиращи над всички други онлайн услуги за поставяне на реклами.

Освен това Google е известен с купуване на потресаващ брой предприятия. Данните, които те събират от вас и други са необходими, за да помогнат на тези начинания да успеят. Някои от най-новите им придобивания включват Sigmoid Labs, Workbench, Onward, Senosis, GraphicsFuzz, Cask и много други.

Мразиш ли идеята Google да знаеш толкова много за теб?

шпиониращ векторНяма съмнение, че Google е страхотна търсачка. Получавате много отлични резултати за нула време. Тази услуга обаче идва с цена, а именно вашата поверителност. Тъй като все повече хора осъзнават колко инвазивна и широко разпространена тактиката на Google, нараства чувството за спешност да се изтрие историята им в Google.

Ако ви е неприятно идеята никоя компания да има толкова много информация за вас, някои от които вероятно датират от 2005 г..

Има стъпки, които можете да предприемете, за да се справите.

Започнете с акаунт в Google

Изглежда контраинтуитивен, но единственият надежден начин да изтриете историята си в Google е чрез вашия акаунт в Google. Съответно, ако нямате профил в Google, ще трябва да създадете такъв. Ако сте като огромното мнозинство от хора, вече имате такъв. Ако нямате, тогавадайте на Google само основния минимум информация относно теб.

Потърсете инструмента My Activity

Започнете от началната страница на Google Отидете в горния десен ъгъл, за да влезете в профила си в Google, ако все още не сте влезли. След това кликнете върху иконата във формата на кръг с първоначалната си.

Google ви отвежда до началната страница на вашия акаунт в Google. Изберете „Данни & Персонализация “отляво на екрана. Превъртете надолу, за да намерите бутона „Моята активност“.

настройките на google

На тази страница ще видите невероятно подробен и изчерпателен списък на вашата онлайн активност. От лявата страна на екрана ви предлага да изберете „Изтриване на активността“.

Кликнете върху него и Google може да се опита да ви убеди, че споделянето на вашите данни и съхраняването им в техните записи е важно. Те използват три слайда, които предоставят причините, поради които смятат, че трябва да сте по-отворени с дейността си.

Те по същество могат да бъдат игнорирани, защото акцентът тук е върху защитата на личния живот.

Има ли данни, които искате да запазите?

Някои от вашите търсения може да не са особено чувствителни и може да нямате нищо против, ако светът знае за тях. Изтриването на историята ви в Google включва и избавяне от имейли в профила ви в Gmail. В профила ви в Google може да има и други неща, които искате да запазите.

В такъв случай ще трябва да изтеглите данните, преди да изтриете нещо. Това е жизненоважно, тъй като описаният тук процес на изтриване напълно заличава историята ви в Google. Не искате да губите жизненоважни имейли или други данни, които все още са ви полезни.

За да изтеглите избрани файлове, които предпочитате да запазите, влезте в профила си в Google. Намерете страницата за извеждане на данни. Google автоматично избира всички видове файлове във вашия акаунт за изтегляне. Тъй като вероятно нямате нужда или искате да изтеглите цялата си история на Google, можете да кликнете върху „Избор няма“, така че да не се избират категории.

gmail етикети

От тук можете да изберете кои файлове или типове файлове, които искате да изтеглите и запазите. Например в района на Gmail можете да изберете всички елементи във входящата си поща и черновите си. След като вашите селекции приключат, щракнете върху „Напред“ в долната част на страницата.

gmail избор на етикети следващ бутон

Това извежда нова страница къде можете да изберете къде да съхранявате изтеглянето си. Възможно е също така да изберете дали искате да използвате .zip или .tgz файл. След това трябва да изберете как ще се доставят вашите данни. Повечето хора предпочитат да имат връзка, изпратена по имейл до тях, но можете да изберете връзката да бъде изпратена до вашето облачно хранилище. След това щракнете върху „Създаване на архив“, за да започнете процеса на изтегляне. В зависимост от размера на файловете, които изтегляте, това може да отнеме няколко минути.

google създаване на архив

След като имейлът ви пристигне от Google, кликнете върху връзката, за да изтеглите вашите данни. Помислете дали да запазите копие на вашия компютър и друг във вашия облак или на външен твърд диск.

архив за изтегляне на Google

Изтриване на Вашите данни за търсене

Намерете бутона „Изтриване на активност от“ на страницата „Моята активност“. Можете да изберете от няколко опции, за да решите какво да изтриете и какво да запазите. Можете да изтриете въз основа на конкретни теми или продукти.

google изтриване на тема

Кликнете върху „Опитайте“ под „Изтриване по тема или продукт.“ Това ви връща към главната страница „Моята активност“. Изберете конкретна дейност, като щракнете върху иконата с три вертикални точки. Изберете „Изтриване“.

google моята дейност

Тук Google започва малко да изпада в паника. Дава ви карта, която ви казва как историята ви прави Google по-бърза и по-полезна. Кликнете върху „OK“, за да заобиколите това.

Тогава, Google проверява два пъти, за да се увери, че наистина искате да изтриете този запис. Полезно е, че ви уведомяват, че подобни данни все още могат да бъдат прикачени към профила ви в Google в области като История на местоположенията и хронологията на Chrome. Освен това ви казва, че ако искате да видите тази друга дейност, можете да посетите „Друга дейност в Google.“ Кликнете върху изтриване и избраният запис изчезва.

По-бърз и всеобхватен начин да изтриете историята си в Google е да използвате опцията „Изтриване по дата“ вместо опцията „Изтриване по тема или продукт“. Кликнете върху „Опитайте“ и ще ви се покаже падащо меню с различни диапазони от дати. Можете също да създадете персонализиран период от време, който да изтриете.

Google изтрий темата през цялото време

Най-полезният запис в падащото меню е изборът „Всички времена“. Кликнете върху „Изтриване“ и Google отново ще изпадне в паника. Ще видите карта, която иска да потвърдите, че наистина искате изтрийте цялата си история.

следващ бутон за изтриване на тема от Google

Кликнете върху „Изтриване“ още веднъж, за да завършите процеса. Вече имате чист шисти, що се отнася до Google.

Сега какво?

Разбира се, само защото сте изчистили историята си, не означава, че не е нужно да правите нищо друго. Google все още ще проследява всеки ваш ход. Това означава, че трябва да повтаряте процеса на изтриване на историята си в Google на всеки няколко седмици или месеци.

алтернативно, бихте могли да попречите на Google да следи вашите онлайн дейности. От главната страница „Моята активност“ кликнете върху иконата с три вертикални точки в горната дясна част на екрана. Изберете "Контроли за активността."

контрол на активността в Google

Всяка дейност в Google има собствен контрол, така че ще трябва да премахнете избора на всяка от тях.

Кликнете върху бутона „Пауза“ в долната част на страницата, за да не позволите на Google да ви следи. За да спрете още повече проследяваща дейност, превъртете надолу до края на следващата страница и кликнете върху „Реклами“. Още веднъж ще трябва да премахнете избора на всички бутони. Ще видите изскачащ прозорец относно персонализирането на рекламите. Изключете и това.

google пауза уеб активност

С приключването на всички тези стъпки можете да сте сигурни, че личните ви данни вече не се съхраняват в огромната база данни на Google.

Google е гигант, който захранва информация за прехраната. Всеки път, когато използвате техните услуги, трябва да осъзнаете, че всяко действие се проследява, измерва и анализира предимно, за да ви донесе реклама. Макар че със сигурност има начини да ограничите количеството информация, която Google може да получи от вас, като например използването на напълно защитен браузър, съчетан с VPN (дори добра безплатна VPN ще направи), не забравяйте, че жертвате малко по-добро преживяване всеки път, когато сте анонимни.

Тази тема е много субективна, но винаги ще остане въпрос на баланс между личния живот и удобството.

И така, какво е по-важно за вас?

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me