Как да спрете изтичането на уеб RTC (безплатни и лесни корекции)

Изтичанията на WebRTC са смущаващи, когато сте навън и около. Ако използвате браузъра Chrome, рискувате. Ето какво трябва да направите. - каза Нуф.


В някои случаи използването на виртуална частна мрежа (VPN) е не достатъчно за да защитите вашите данни и да гарантирате, че вашият IP адрес се запазва анонимен. Изтичането на WebRTC е проблем, който засяга браузъра Google Chrome и може да доведе до предоставяне на истинския ви IP адрес онлайн.

webrtc векторWebRTC означава Уеб комуникация в реално време. Използва се от много уебсайтове и уеб приложения за поддържане на постоянен поток от сесии между компютъра на потребителя и хост сървъра. WebRTC ще използва връзка със защитен сокет (SSL), стига хост сървърът да има валиден сертификат, но това все още не е достатъчно, за да предотврати изтичането на вашия IP адрес.

Когато уебсайтовете или трети страни са в състояние да получат вашия местен IP адрес, това им дава възможност да проследяват вашата онлайн активност и дори вашето физическо местоположение. Всички IP адреси са свързани с географски райони, така че вашата локална мрежа и интернет компания ги присвояват въз основа на града и региона, в който живеете или работите.

Как възникват течове?

Централният проблем с течовете на WebRTC беше за първи път разкрити през 2015 г.. Програмистите откриха, че когато браузърът Chrome е свързан към уебсайт чрез VPN връзка, той ще отправя периодични заявки чрез система, известна като Session Traversal Utilities for NAT (STUN). STUN заявките са необходими за поддържане на всякакъв вид комуникация или сътрудничество в реално време в прозорец на браузъра.

Проблемът е, че всеки STUN изисква разговори между компютъра на потребителя и външния интернет и в тези случаи ще използва вашия локален IP адрес, а не адреса, предоставен от вашата VPN услуга. Това означава, че адрес от вашия доставчик на интернет услуги (ISP) или Wi-Fi мрежа ще бъде достъпен за външни лица. Всъщност уебсайтовете могат да използват JavaScript код, за да уловят вашия истински IP адрес чрез принудителна STUN заявка.

Предотвратяване на течове с разширения на Chrome

Преминаването към друг VPN клиент или хост няма да помогне за предотвратяване на връзки към WebRTC. Проблемът засяга всички VPN услуги, независимо от протокола за криптиране, който използват. Вместо това, най-добрият подход е да инсталирате разширение за Chrome, което е малка помощна програма, която се добавя, за да помогне за формирането на сигурен браузър. Chrome има цял магазин с разширения, много от които могат да се получат безплатно.

Google всъщност е написал и публикувал цял интерфейс за програмиране на приложения (API) за изданието WebRTC. Това позволи на отделните разработчици да създадат свои собствени Разширения за Chrome, за да заобиколите проблема с VPN клиенти.

Едно от най-популярните разширения на Chrome за тази цел е WebRTC Leak Prevent. Той е съвместим с всяка версия на Chrome, по-висока от 42. След инсталирането ще се появи прозорецът с опции за разширение и ще можете да изберете дали искате да защитите течовете на WebRTC или не.

Разширението WebRTC Protect работи по подобен начин. Той добавя бутон в горния десен ъгъл на вашия браузър Chrome и с едно щракване можете да включите или изключите защитата на WebRTC. Когато иконата е оцветена в син цвят, това означава, че защитата е активирана и вашата VPN услуга няма да изтече истинския ви IP адрес на който и да е уебсайт.

В зависимост от това каква VPN услуга използвате, вашия доставчик може да препоръча конкретно разширение за Chrome или всъщност могат да предложат някой от тях. Посетете уебсайта им, за да получите повече информация. Но имайте предвид, че всяко разширение, което използва официалния API на Google, ще работи по същия начин.

Тестване за течове на WebRTC

След като инсталирате разширение за Google Chrome, за да се предпазите от течове на WebRTC, трябва да използвате онлайн помощна програма, за да сте сигурни, че всичко работи както е проектирано. Уверете се, че разширението за Chrome, което сте избрали да инсталирате, се предлага от уважаван разработчик и има значителен брой положителни отзиви.

Как да спрете изтичането на уеб RTC (безплатни и лесни корекции)

Може да има опасни решения, предлагани на уебсайтове на трети страни, които не са истински и всъщност ще се опита да зарази вашия компютър. Трябва винаги да инсталирате разширения за Chrome само от официалния магазин на Google.

Лесен тест за течове на WebRTC е на разположение от What Is My IP? уебсайт. Когато заредите тази страница, тя ще показва дали вашият IP адрес е разкрит или скрит. Под това съобщение ще видите как вашият локален IP адрес се различава от публичния IP адрес, който може да вижда другият уебсайт. Със силен VPN като NordVPN или Surfshark и защита от изтичане на WebRTC, вашият местен IP адрес винаги трябва да остане личен, за да можете да защитите вашата самоличност и лична информация.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me