Как да ускорите интернет връзката си

Ако сте достатъчно възрастни, за да си спомняте дните на комутируемите модеми, тогава си спомняте, че уебсайтовете се зареждат завинаги. Тогава чакането беше само част от преживяването. Технологията за по-бързо сърфиране все още се разработва.


Днес нещата са различни, но това не означава, че не можете да бъдете измъчван с бавни Интернет скорости. Много по-досадно е да се справим с този проблем сега, когато хората са свикнали на уебсайтове, които се зареждат с по-малко от мигновено око.

В наши дни, когато интернет се движи бавно, това не означава непременно, че имате лоша връзка. Може да се окаже, че вашият интернет доставчик е поставил ограничение на скоростта, която вашата връзка е в състояние да постигне. Ако нямате антивирусен софтуер, това също може да ви остави отворени невероятно бавен уеб трафик.

Интернет скорост по целия свят

Забавянето може да бъде причинено и от използването на остаряла версия на вашия антивирусен софтуер. Устройство, което е заредено със злонамерен софтуер, не може да набира скорост. Има дори възможност сървърът на имена на вашия доставчик на интернет услуги да има проблеми.

Какво да направите, ако имате бавна интернет връзка

Преди да се потопим във всички начини да улесним вашия интернет, трябва да изчистим въздуха. Ако вашият интернет доставчик предлага бавни връзки, нищо, което правите, няма да има значение.

Така че, преди да прочетете това ръководство и да направите всички промени в скоростта на интернет, първата стъпка е да се уверите, че няма да бъдете заглушени.

Свържете се с вашия интернет доставчик да попитате дали има ограничения във вашата връзка. Ако не, попитайте ги дали има по-високо ниво на услуга за надграждане. Ако имате избор на интернет доставчици, тогава може да искате да сравните конкуренцията.

Връзката ви все още е бавна

Ако сте се свързали или сменили вашия интернет доставчик и казват, че трябва да се наслаждавате на супер бързи връзки, тогава може да се наложи да потърсите други проблеми.

Започнете със своя антивирусен софтуер, за да сте сигурни, че нямате злонамерен софтуер, работещ на вашия компютър. Според Heimdal Security фоновият зловреден софтуер може значително да забави скоростта ви в Интернет. Повечето антивирусни програми като Avast, Norton и MalwareBytes могат ефективно да намерят и изчистят злонамерен софтуер (препоръчваме да използвате MalwareBytes, защото се счита за най-добрият при намирането и премахването на злонамерен софтуер.) 

Никой не трябва да е онлайн без основна защита срещу вируси. Антивирусните софтуерни пакети могат да изследват вашата система, за да открият и убият съществуващи вируси, както и да предотвратят въвеждането на нови.

Ако се притеснявате за неща като злонамерен софтуер и рекламен софтуер, можете да получите софтуер, който открива и елиминира и тези проблеми.бавно конексиране в интернет

Това не е нужно да сте вие.

След като тези софтуерни пакети са инсталирани и стартирани, вероятно ще забележите незабавно подобрение на скоростта на сърфиране. Това обаче не означава, че работата ви е свършена. Ако не искате да плащате за инструменти, разгледайте някои от най-добрите безплатни антивирусни програми там. (Отново бихме препоръчали да избягвате безплатни инструменти и да плащате малката сума от $ за надеждно решение като MalwareBytes.)

Може да се наложи да конфигурирате нов DNS сървър. Ако това ви звучи сложно, не се притеснявайте. По-лесно е, отколкото звучи, и не се изисква напреднала степен по изчислителна техника.

Дефиниране на DNS

DNS е съкращение за „Сървър на имена на домейни.“ Сървърът е отговорен за преобразуването на лесно за четене име на домейн като Facebook.com или Amazon.com в цифров IP адрес. Взема четящо от човека име на домейн и го превръща във верига от числа, които компютрите разбират.

Въпреки че DNS е създаден да помага на хората да се ориентират в Интернет, така че да могат да посещават уебсайтове, той също така е отговорен за предотвратяване на достъпа до определени IP адреси, които са блокирани. Ще получите съобщение „Без достъп“, ако се опитате да гледате онлайн видео, което е ограничено от вашето местоположение.

Как работи DNS?

IP адресите са като език, който компютрите и сървърите използват за комуникация и изпращане на данни до правилното място. Вие въвеждате домейн като amazon.com и след това вашият DNS го търси. След това сървърът за имена на получаване комуникира с вашия DNS относно адреса на домейна.как работи dns

DNS предоставя този адрес на браузъра. След това вашият браузър може да зареди уеб страницата.

Целият процес отнема повече време, отколкото да се случи. Когато нещата вървят гладко, това се постига за по-малко време, отколкото е необходимо да мигате.

Вашето устройство и вашия рутер имат мрежови настройки, които определят кой DNS използвате. Обикновено вашият интернет доставчик решава кой DNS да използвате.

Това не е непременно най-бързият DNS, което означава, че трябва да потърсите алтернатива.

Избор на DNS

Не е нужно да сте техно маниер, за да намерите по-добър, по-бърз DNS. Google предлага инструмент, наречен namebench, който тества съществуващия ви DNS и търси други налични опции.

Можете да стартирате имена на вашето устройство, без да променяте нито една от настройките си, така че ако откриете, че текущият DNS е най-добрият наличен, не сте загубили нищо. Google Namebench също е безплатен.

Как да получите Google Namebench

Посетете уеб страницата на Google с имена на адрес https://code.google.com/archive/p/namebench/downloads. От лявата страна на екрана е странична лента с избора „Изтегляния“. Кликнете върху него.

google namebench изтегляния

Намерете най-новата версия на вашата операционна система. Най-новите версии на namebench са разположени в горната част.

Кликнете върху синьото име на файл отляво, имайки предвид, че има различни опции за Mac и Windows.

връзка към google namebench

Кликването върху синьото име на файл ще ви отведе до нов URL адрес. Изтеглянето започва автоматично.

Поради настройките си за защита, някои потребители на Mac могат да получат предупреждение, че именникът не може да бъде отворен. Това обаче е надеждна и надеждна програма, така че е приемливо да се заобиколи това известие. Ако това е повтарящ се въпрос, направете следните стъпки:

  1. Намерете „System Preferences“ под иконата на Apple.

предпочитания за име на google namebench

  1. Задръжте курсора на мишката над „Сигурност“ & Поверителност ”.

google namebench сигурност и поверителност

  1. Кликнете върху бутона с надпис „Open anyway“.

google namebench се отвори така или иначе

  1. Въведете паролата за вашия акаунт, когато бъдете подканени.
  2. Продължете с инсталирането на namebench.

Конфигуриране на Namebench

След като инсталацията приключи, е необходимо да направите някаква конфигурация. Опциите за конфигурация са идентични за потребители на Mac и Windows.

Първата лента на екрана показва IP адреса на текущия ви DNS. Това поле се попълва автоматично от програмата.

google namebench dns конфигурация

Под тази лента ще видите две опции. Това са: „Включете глобални доставчици на DNS“ и „Включете най-добрите налични регионални DNS услуги.“ Това са основните функции на търсенето на имена. Имате възможност да премахнете отметката на някое от тях. въпреки това, оставете и двете избрани защото това означава, че давате разрешение на програмата да проверите за най-добрият възможен DNS сървър.

Под този раздел е втори раздел, озаглавен „Опции.“ Тези вторични избори ви позволяват да включите проверки на цензурата, ако искате да блокирате конкретни URL адреси.

С тази опция можете да филтрирате DNS сървърите и да ги подреждате според това колко мощни са при блокиране на нежелани уебсайтове. Ако планирате да хоствате DNS сървър или по друг начин се тревожите за сигурността си, може да искате да прочетете някои ръководства за криптиране.

Вторият вариант не подобрява шансовете ви за намиране на по-добър DNS, но въпреки това може да е полезен. Това е бутона „Качване и споделяне на вашите анонимни резултати“. Поставянето на отметка в това поле изпраща вашите анонимни данни обратно на хората, които разработват namebench, което им позволява да подобрят програмата.

В следващия раздел имате възможност да изберете местоположението си. Препоръчително е да оставете този раздел като „автоматичен“ тъй като програмата е в състояние да идентифицира местоположението ви чрез IP адреса на вашето устройство.

Източник на данни за заявки

В секцията „Източник на данни за заявки“ изберете браузъра си. Ако сте чувствителни към неприкосновеността на личния живот или главно сърфирате в режим „инкогнито“, може би е разумно да изберете „Топ 2000 уебсайтове (Alexa)“ вместо това.

google namebench източник на данни за заявки

Следващото поле е означено с надпис „Ефективност на здравната проверка.“ Падащото меню съдържа две опции. Единият е "бърз", а другият е "бавен (нестабилна мрежа)." Повечето потребители вероятно ще изберат бързо. Ако обаче редовно се справяте с изчакване по време на интернет връзката си, тогава е разумно да изберете бавно. Този параметър ще проверява от 10 до 40 сървъра, включително прокси сървъри, в зависимост от честотната лента.

Последната опция, която можете да зададете, е „Брой заявки.“ Това означава, колко пъти искате всеки DNS да бъде проверяван по време на вашия тест. Настройката по подразбиране е 250. Рядко има причина да промените записа по подразбиране. Ако имате наистина бавна мрежа, тогава може да искате намалете броя на запитванията до 100 или 150.

Натиснете бутона „Старт“, за да може лентата с имена да премине към работа. Обикновено тя изпълнява задачата си за около две минути.

Преглед на резултатите от Namebench

Namebench автоматично отваря нов раздел, когато приключи с теста си. Данните могат да изглеждат така:

google namebech резултати

Основното поле в горния ляв ъгъл на екрана обхваща най-важната информация, като ви казва кой DNS сървър е най-бързият за вас в сравнение с текущия ви DNS сървър.

До това поле е друга кутия, показваща точните конфигурации, които трябва да използвате за максимална производителност.

Под тези полета ще видите списък на всички тествани DNS сървъри. Списъкът включва номера на представянето, които всеки състезател е изпратил.

Вашият текущ DNS ще бъде идентифициран с жълто поле.

Преконфигурирайте настройките на вашия рутер

Namebench ви осигури това, което ви е необходимо, за да ускорите разглеждането. Сега трябва да пренастроите настройките на вашия рутер.

Първо, потърсете IP адреса на вашия рутер. Ако имате Windows, щракнете върху Старт, след което напишете „cmd“ в лентата на задачите. Кликнете върху иконата.

Въведете ipconfig / all, след което натиснете Enter.

В получения списък потърсете записа „Шлюз по подразбиране“. Поредицата от числа вдясно е вашият IP адрес.

google namebench шлюз по подразбиране

Потребителите на Mac имат различен процес, който започва с „Системни предпочитания“ и след това „Мрежа“. Проверете коя мрежа е избрана и след това задръжте курсора на мишката върху „Разширени“. Отваря се раздел. На него намерете „TCP / IP.“ След „Рутер“ ще видите поредица от числа, които са вашият IP адрес.

google namebench mac

Сега е време да въведете IP адреса си в браузъра си. Може да бъдете помолени да въведете потребителското име и паролата на вашия рутер.

В главното табло на вашия рутер намерете „Основни настройки“ или „Мрежа“. Кликнете върху една от тези селекции. Това показва първични и вторични DNS адреси. Направете екранна снимка на тези номера или Напиши ги. Това ви позволява да се върнете към настройките си по подразбиране, ако е необходимо.

табло за управление на google namebench router

Ето къде се нуждаете от настройките за конфигурация, които генерира тестовото име. Заменете основния и вторичния DNS адреси с адресите, предоставени от namebench.

Запазете промените си и излезте от таблото за управление на рутера.

Изчистване на стария ви кеш

Всеки DNS създава кеш на вашия сървър. Това ускорява основните функции, като запазване на определени данни за уебсайтове, които многократно посещавате. Ако изтриете стария си кеш, той наистина може да ускори работата ви.

За да направите това, потребителите на Mac кликват върху „Finder“, след което задръжте курсора на мишката върху „Applications“. Превъртете надолу до „Utilities“, след това намерете „Terminal“. Кликнете върху „Terminal“. Въведете „sudo killall -HUP mDNSResponder“ или „Sudo dscacheutil -flushcache“ за изпразване на стария кеш.

изчистване на кеша изпразване на кеш

Потребителите на Windows кликват върху „Старт“ и след това въвеждат cmd в лентата на задачите.

Windows командир

Щракнете върху иконата на Windows и след това въведете този текст, „Ipconfig / flushdns.”Натиснете Enter и старата кеш памет се изпразва.

промийте dns

Вече сте подготвени за светкавично сърфиране с чудесна VPN по ваш избор. Ако сте с малък бюджет, разгледайте най-добрия списък с безплатни VPN, които внимателно проучихме и филтрирахме. В противен случай, нека да направим няколко препоръки за вас днес, вижте нашия преглед на NordVPN или Surfshark. Няма да останете разочаровани.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me