Какво е мрежова неутралност и как ще промени нещата?

Нетната нетна мрежа не е просто нещо, което да накара политиците да се нахвърлят един на друг. Това би могло да има реално влияние върху вашия онлайн живот.


Ако използвате интернет, трябва да се грижите за неутралитета на мрежата. Почти половината от световното население излиза онлайн в който и да е ден, но колко от тях се замислят дали техният доставчик на интернет услуги (ISP) прави всичко възможно за справедлива доставка на бързи и надеждни връзки?гласове за неутралност на мрежата

Повечето хора сляпо се доверяват на своя интернет доставчик, за да им позволят да сърфират където искат, когато пожелаят. Доставчиците обаче не винаги са готови да доставят както трябва. Изкушението да се изкриви достъпът, така че да ги благоприятства и техните партньори е твърде голямо. Ето защо неутралността на мрежата е толкова критична.

Точно какво е неутралност на мрежата? Това беше в новините през последните месеци, когато FCC на администрацията на Тръмп отмени политиките за неутралност на мрежата, които бяха приети от предишната администрация. Докато някои хора смятат, че тези политики не могат да ги засегнат, реалността е, че липсата на закони за неутралност на мрежата означава, че интернет доставчиците са овластени да контролират това, което виждат клиентите.

Ако това ви звучи малко страшно, продължете да четете.

Какво е мрежова неутралност?

По същество неутралността на мрежата е концепцията, че доставчиците на интернет услуги не трябва да предпочитат определено съдържание пред друго съдържание, което означава, че те трябва да заемат неутрална позиция, докато прехвърлят данни в своята мрежа. В тази неутрална мрежа цялото съдържание получава равно третиране и има равен достъп до мрежовите ресурси.

предимство на нетната неутралност

Неутралитет на мрежата също означава, че на доставчиците на интернет услуги трябва да бъде забранено създаването на „бързи ленти“ за някои данни, като същевременно се поставят блокове срещу други данни, които идват от конкурент, или които имат перспектива, с която те не са съгласни. Например, вашият интернет доставчик не трябва да може да преустанови връзката ви с Netflix в опит да ви накара да се регистрирате за тяхната собствена стрийминг услуга.

Идеята за неутралитет на мрежата е насочена към поддържане на интернет отворени и равнопоставени условия. Това означава, че всички големи и малки компании имат шанс да успеят онлайн. Ако не се прилагат политики за неутралност на мрежата, тогава големите компании имат ясно предимство. Те биха могли да платят, за да поставят своите данни на "бързата лента", оставяйки конкурентите си да се борят за честотна лента.

Представете си, ако видеопотокът, който по това време беше нова технология, беше блокиран от интернет доставчиците в началото на 2000-те. Популярните поточни услуги, които са добре познати днес, може би никога не са имали шанс да се установят, ако концепцията за неутралност на мрежата не е съществувала.

Ролята на телекомуникационните компании

Телекомуникационните компании осигуряват високоскоростен достъп до Интернет в САЩ. Само шепа компании предлагат тази услуга. Сред тях са Verizon, CenturyLink, AT&T, Харта, Кокс и Comcast. На някои места хората имат само няколко възможности, от които да изберат, а в някои региони има само един доставчик.

защо е важен неутралитетът на мрежата

Когато клиентите отиват онлайн чрез един от тези доставчици на широколентов интернет, те очакват компанията да предава данни по мрежата до и от своя компютър. В идеалния случай това предаване се извършва без манипулация или намеса от страна на широколентовия доставчик.

С отмяната на политиките за неутралност на мрежата през декември 2017 г. доставчиците на интернет услуги обещаха да играят справедливо. Независимо от това, съществува възможността компаниите, които предоставят широколентови услуги, да решат да изберат фаворити и да предложат „бързи ленти“ на определени компании, които са готови да платят цената. Привържениците на неутралитета на мрежата твърдят, че това ще се случи по-скоро, отколкото по-късно и че тази практика може да е знак за край на честната онлайн конкуренция. Използването на VPN също няма да смекчи този проблем.

Широколентовите доставчици не биха натрапвали наистина данните, нали??

Всъщност те имат история да правят точно това. Един пример се случи по време на концерт на Pearl Jam през 2007 г. AT&T беше отговорен за предаването на концерта в цялост на онлайн зрителите, но те изключиха звука, тъй като водещата певица даде глас на текстове, критични към Джордж Буш. Текстовете не съдържат нецензурни думи, но по-късно говорител на ISP заяви, че цензурирането на съдържанието е необходимо, за да се защитят младите посетители от „прекомерна нецензурност“.&T отстъпи назад, твърдейки, че изпълнител на уебсайтове на трети страни е отговорен за „грешката“.

Също през 2007 г. Verizon блокира членовете на групата за избор NARAL да използват програма за текстови съобщения. Компанията заяви, че не искат да предоставят услуги на никого, „който се стреми да насърчава програма или разпространява съдържание, което по негово усмотрение може да бъде разглеждано като противоречиво или неподходящо за всеки от нашите потребители.“ По-късно компанията беше принудена да вдигне цензурата си в отговор на протест от страна на обществото.

Общи носители и мрежова неутралност

Щом започнете да гледате в неутралност на мрежата, ще чуете термина „обикновени превозвачи“, който се хвърля редовно. Концепцията за общ носител всъщност датира от древен Рим. По онова време беше признато, че определени услуги и предприятия са толкова критични за функционирането на нацията и икономиката, че трябва да се приемат закони, за да се гарантира, че всички имат равен достъп.

Съгласно тази концепция тези предприятия или доставчици на услуги обслужват гражданите като цяло, а не избират своите клиенти. Правните ползи бяха предоставени на тези доставчици като награда. Може да им бъде предоставен достъп до публична собственост. Такъв беше случаят с железопътните линии в Америка. Почти от най-ранните си дни железопътните пътища бяха третирани като обикновени превозвачи, което даде възможност на компаниите да пускат коловози на обществени земи.

уеб към телефонния доставчик

По подобен начин телефонните доставчици се ползват с общ статус на превозвача. Това им дава много предимства, но те трябва да са неутрални в замяна. Например, Verizon не може да избере обаждания или умишлено да предостави лошо качество на разговорите, когато клиентите му се обаждат на Little Caesars, защото са платени за това от Domino. Представете си колко вбесяващо би било, ако вашата мобилна компания може съответно да диктува коя пица сте избрали да поръчате.

Нетна неутралност: преди интернет

Законът за съобщенията от 1934 г., който беше подписан от закона Франклин Д. Рузвелт, създаде Федералната комисия за съобщения или FCC и го упълномощи да регулира нови технологии като разрастващите се телефонни мрежи и телевизионна телевизия.

В рамките на закона за епохата на Голямата депресия също беше създаването на някои заглавия, които все още управляват субектите в областта на комуникациите. Като пример, дял II определя общи превозвачи. FCC имаше възможността да определи комуникационен бизнес като общ превозвач.

Логото на Bell System 1964Историците отбелязват, че законът от 1934 г. е реакция на по-политиката на лайсез-файър, която преобладаваше през 20-те години. Тези политики включват изключителна липса на регулация. Монополите се разразиха и богатството се консолидира само в няколко изолирани области.

Законът за съобщенията от 1934 г. беше част от „Новата сделка“, която беше по-голямо усилие да се възвърне корпоративната власт. По-конкретно, законът трябваше да приеме The Bell System, която остава една от най-мощните и влиятелни компании в американската история.

Системата Bell в крайна сметка стана AT&Т, която все още съществува. По време на депресията, AT&T притежаваше масивен монопол на телекомуникационния пазар, но законът нямаше за цел да развали монопола. Вместо това акцентът беше върху осигуряването на неутралност на услугите, предлагани от компанията. Това означаваше, че AT&T подлежи на регулиране на тарифите, които те помолиха потребителите да плащат. Правителството ще има надзор да определи, че всички потребители плащат една и съща цена.

Съгласно закона телефонната компания не може да промени своите такси или нивото на обслужване въз основа на самоличността на клиента, който осъществява повикването, или на клиента, който получава повикването. Съдържанието на разговора беше без значение. Всички трансфери на данни по телефонни линии трябваше да се третират еднакво.

История на нетната неутралност

времева линия за неутралност на мрежата по годиниВ документ от 2003 г. Тим Ву, преподавател по право в Колумбийския университет, установи фразата "неутралност на мрежата". Доставчиците на широколентови мрежи широко забраняват на интернет потребителите да използват виртуални частни мрежи. Други блокираха клиентите от използването на WiFi рутери. Професор Ву беше загрижен, че тази тенденция към ограничаване на разработването на технологии ще навреди на бъдещето на иновациите. Съответно той призова за набор от антидискриминационни политики за цифровия свят.

FCC на президента Джордж Буш разбра проблема и пристъпи към изготвяне на декларация за политика, която забранява на интернет доставчиците да блокират легално съдържание, до което потребителите се опитват да имат достъп. Нещо повече, политиката има за цел да забрани на доставчиците на интернет услуги да диктуват кои устройства могат да използват клиентите за свързване с интернет.

Тази политика беше използвана като основа за заповед на FCC от 2008 г. за Comcast. Интернет доставчикът прекъсваше връзки за хора, които използват BitTorrent софтуер (често срещано средство за достъп до тъмната мрежа), дори когато той се използва за законни цели. FCC настоява Comcast да прекрати практиката, но Comcast подаде иск, заявявайки, че FCC е достигнал извън своите правомощия. Решение на федерален съд намери в полза на Comcast.

До 2010 г. беше постигнат малък напредък в неутралността на мрежата. При президента Обама беше въведена по-стабилна политика за неутралност на мрежата. Въпреки това, Verizon заведе дело срещу FCC този път и те надделяха. Съдът каза, че FCC няма правомощието да налага такива регулации за неутралност на компании, които не са обичайни превозвачи.

Това накара FCC през 2014 г. да предложи широколентовите превозвачи да бъдат класифицирани като общи превозвачи по дял II. Не е задължително доставчиците да имат ограничения, които да са толкова строги, колкото тези, изисквани от телефонните компании. Независимо от това, промяната ще означава, че в САЩ ще преобладават силните политики за неутралност на мрежата.

Доставчиците на широколентови услуги бяха недоволни от рекласификацията, което ги накара отново да съдят FCC. Съдилищата обаче казаха, че този път FCC е имал закона на своя страна. Политиките за неутрализиране на мрежата влязоха в сила в цялата страна.

Президентските избори в края на 2016 г. вкараха нова администрация в Белия дом в началото на 2017 г. До края на годината новата комисия на FCC Ajit Pai успя да планира изцяло да обърне наредбата за неутралитет на мрежата, въведена през 2015 г. Доставчиците на Интернет вече не са класифицирани като обикновени превозвачи и вече не съществуват ограничения, които биха възпрепятствали тези компании да блокират или окончателно блокират каквото и да е съдържание.

Отговорността за защита на потребителите от нарушения на нарушенията на неутралността на мрежата сега е на Федералната комисия по търговия. Тази агенция обаче не може да прави нови правила. Тя може само да ги наложи. Резултатът е, че всяко предполагаемо нарушение на неутралността на мрежата също трябва да бъде незаконна дейност, както е дефинирано в законите за лоялна конкуренция. Ако ISP блокира конкурент, той може да бъде преследван съгласно антитръстовите закони, но да се даде възможност на компаниите да плащат допълнителни такси за получаване на „бърза лента“ не би било нарушение.

Нетна неутралност в бъдещето

След отмяната на федералните правила няколко щата на САЩ са приели свои собствени регламенти за неутралност на мрежата. Вашингтон е първи, следван отблизо от Орегон, Хаваи, Ню Йорк, Вермонт, Монтана и Ню Джърси. Доставчиците на широколентови услуги вече обещават да се борят с тези политики на държавно ниво.

Все пак членовете на Конгреса на САЩ предлагат ново законодателство, което да осигурява политики за неутралност на мрежата в цялата страна. Някои от предложенията просто биха възобновили регулациите от 2015 г., докато други биха направили доста съществени промени в тези политики.

сравнение сравнение

Наблюдателите очакват широколентовите компании бавно и скрито да започнат да се възползват от свободата, която им предостави отмяната на правилата за неутралност на мрежата. Тези промени вероятно няма да бъдат огромни или резки, особено докато щатите и федералното правителство все още се борят за възможните политики за неутралност на мрежата.

Един фин начин, по който компаниите могат да се възползват, е като разреши съдържанието, което те или дадено партньорско дружество създава, да заобикалят всякакви граници на данни. Като пример са хората, които имат AT&Т като доставчик на интернет услуги и гледайте свързаната услуга DirecTV Now за стрийминг може да гледате толкова, колкото им харесва, без това да се брои спрямо техните граници на данни. Въпреки това, гледането на друга услуга за поточно предаване, като Netflix, ще отнеме огромна част от наличните данни.

Тъй като големият бизнес и правителството все още се борят за необходимостта от закони за неутралитет на мрежата, изглежда, че тази ситуация е далеч от решение. Потребителите могат да предприемат действия, като информират своите представители за тяхната подкрепа за регламентите за неутралност на мрежата.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me