LastPass Review (2020) – Невероятна сигурност … Струва ли си цената?

Да сте сигурни онлайн днес е твърд нещо за правене.

С хакери и киберпрестъпници неуморно се опитват да откраднат личната ви информация, може да се колебаете да се доверите на уебсайтове и мобилни приложения с неща като номера на кредитни карти и пароли за имейл. Нарушенията на данните се превърнаха в редовно явление и често оставят хората уязвими за атака.

хакерство с паролаИнтернет паролите са проектирани да бъдат най-добрата защита срещу заплахите онлайн. Докато сте избрали уникална парола и никога не я споделяте с никой друг, на теория вашите акаунти и данни трябва да останат в безопасност. Но с развитието на кибератаките, дори сложни пароли са били хакнати и изложени.

Хората започнаха да изискват по-добри инструменти за сигурност, за да запазят данните си в безопасност. Мениджърите на пароли като LastPass предлагат нов начин за работа с вашите онлайн акаунти.

В този преглед ще разгледаме най-важните функции на мениджърите на пароли, за да видим дали LastPass може да помогне за запълването на очертаващата се пропаст между сигурност и уязвимост.

Какво е мениджър на пароли?

На практика всеки модерен уебсайт изисква акаунт и парола. Това включва уебсайтове, свързани с банкиране, имейл, социални мрежи и пазаруване.

Най-добрите практики диктуват, че трябва да използвате уникална парола за всяка една онлайн услуга, но опитът да ги запомните е голямо предизвикателство. Използването на една и съща парола за всички сайтове също е лошо, защото ви прави по-уязвими към кибератаки.

как работи мениджърът на пароли

Най-добрите инструменти за управление на пароли могат да ви избавят от двете дилеми. Те запазват всички ваши уникални пароли, така че не е нужно да ги запомняте, като същевременно гарантирате, че отделните идентификационни данни се пазят. Това ще ви спести време за сърфиране в мрежата, като същевременно ще ви достави и ум.

Съществуват обаче някои потенциални негативи, когато става въпрос за продукти, базирани на облаци, базирани на пароли. На първо място, използвайки такъв изисква да имате голямо доверие в компанията, която обслужва услугата. Ако не можете да сте сигурни, че инструментът криптира всички пароли, които съхранявате в него, съществува риск от използване на мениджъра на пароли.

Преди да инвестирате в който и да е инструмент за управление на пароли, не забравяйте да проучите съвместимостта му с всички устройства, които използвате редовно. Ако услугата не може да се използва с определени операционни системи или уебсайтове, тогава всъщност може да е по-тромаво да се опитате да разчитате по време на ежедневния си живот.

Също така имайте предвид, че помощната програма за съхранение на парола функционира като единична точка на отказ. Ако загубите или забравите основната си парола, вие по същество се изключвате от всичките си индивидуални акаунти, почти същия проблем при използване на споделени компютри и не можете да инсталирате софтуера за управление на паролата върху тях.

В онези [надяваме се-редки] случаи, когато нямате мениджър на пароли, очевидно ще трябва да извлечете и запомните всичките си уникални пароли, които или в крайна сметка използвате една парола за всичките си онлайн акаунти, които прави ви много приятна мишена за моя хакерски приятел Китай.

Вицове настрана, ако това беше така, завършете четенето на тази статия и ще свършите този проблем по-бързо и по-безпроблемно, отколкото може да мислите.

Преглед

Първата версия на LastPass е построена през 2008 г. от група от четири разработчици, които се отчаяха за по-добро решение за управление на паролите. Преди това екипът работеше заедно в облачна платформа и разбра, че има потенциал да се създаде уеб-базиран инструмент, който може да съхранява пароли онлайн, като същевременно остава безопасен и сигурен за използване.

Седем години след това първоначално пускане, продуктът е придобит от LogMeIn за над 100 милиона долара. LogMeIn е компания, специализирана в инструменти за отдалечен работен плот, които позволяват на хората да контролират сървъри или работни станции през основна интернет връзка.

Маркирането на компанията остана същото от момента на придобиването и по същество се управлява като самостоятелен продукт.

LastPass решения

Отличният мениджър на пароли трябва да бъде надежден, сигурен и лесен за използване. LastPass отговаря на трите критерия със своето решение, което работи или като разширение на компютърен браузър или като мобилно приложение. Услугата поддържа синхронизиране на всички устройства че притежавате.

последен свод

За компютърните потребители разширението на браузъра може да бъде изтеглено с едно щракване. Той поддържа всички популярни съвременни браузъри, включително Google Chrome, Mozilla Firefox и Microsoft Internet Explorer.

След като бъде инсталирана, в горния десен ъгъл на лентата с инструменти ще се появи нова икона. Когато кликнете върху бутона, ще бъдете помолени да влезете в съществуващ акаунт или да създадете нов от нулата.

Новите потребители ще създадат акаунт, свързан с имейл адреса им. След това ще трябва да изберат главна парола, която да се използва ежедневно в разширението на браузъра. Това главна парола функции като първичен ключ за използване и управление на всички останали запазени идентификационни данни в услугата.

След като настроите основната си парола, ще можете да видите личния си трезор, който може да съхранява индивидуални идентификационни данни, както и кредитни карти и други поверителни части от информация. Можете ръчно да добавите пароли за уебсайтове в този трезор или да накарате услугата да го прави автоматично, докато сърфирате в мрежата.

Всеки ден, когато отворите браузър на компютъра си, разширението ще ви подкани да въведете главната си парола. От този момент нататък ще имате достъп до всички акаунти във вашия трезор, без да е необходимо ръчно да въвеждате повече идентификационни данни. Разширението автоматично ще попълни вашите запазени потребителски имена и пароли, докато запазване на тази информация в безопасност.

Мобилното приложение е достъпно за Apple iOS и Android и работи по същия начин като разширението на браузъра. За устройства, които го поддържат, може да се настрои проверка на пръстови отпечатъци така че когато трябва да въведете парола от вашия смартфон или таблет, можете да използвате пръста си, за да удостоверите основната си парола.

Повече функции от вашия типичен мениджър на пароли

Въпреки че основната функционалност на LastPass може да изглежда проста, разработчиците зад софтуера са постоянно работи върху нови функции за да направите инструмента по-гъвкав и всеобхватен как управлява вашите чувствителни данни. Тези видове издания са достъпни за всички потребители чрез редовни актуализации на софтуера.

последен автентификатор

Най- вграден генератор на пароли Функцията е от решаващо значение, за да извлечете максимума от системата за управление на пароли. С едно щракване разширението на браузъра или мобилното приложение ще създаде сложен, рандомизиран низ за парола, който ще бъде почти невъзможно да се познае или хакне. Можете да използвате генератора на пароли за всеки нов сайт, който посещавате и всеки низ автоматично се добавя към вашия личен трезор.

Когато разглеждате личния си трезор, ще забележите широк спектър от нови категории, налични от страничната лента. Всеки елемент от менюто представлява a отделен тип данни, които можете да съхранявате сигурно. Те включват неща като пароли за wi-fi, номера за спешни контакти и бележки, включващи застраховка, банкови сметки или паспорти.

Споделянето на пароли с други хора винаги е рисковано начинание, дори когато е с близък приятел на член на семейството. За да намали опасността, наскоро LastPass стартира a нов функция, наречена Фамилии което улеснява споделянето на идентификационни данни между няколко души.

Можете да свържете шест акаунта заедно и да изберете кои пароли да се добавят към споделеното пространство. По всяко време имате възможност да добавяте или премахвате видимост към информацията за този акаунт.

С поверителността на интернет става гореща тема за дискусии, експертите по киберсигурност призовават интернет потребителите да добавят допълнителни слоеве на защита към своите онлайн акаунти. Един лесен начин да направите това е с двуфакторна автентификация, където използвате нормална парола плюс друга форма на идентификация.

При „2FA“ системата за текстови съобщения е най-често срещаната форма на двуфакторна автентификация, но LastPass е създал своя собствена версия, която функционира като хардуерен маркер. LastPass Authenticator ви позволява да потвърдите самоличността си с много популярни уебсайтове, като използвате мобилното си приложение всеки път, когато бъдете подканени за двуфакторна автентификация.

Премиум функции без премия цена

Новите потребители могат започнете с LastPass за абсолютно без разходи. Както разширението на браузъра, така и мобилното приложение са достъпни като безплатно изтегляне. Безплатните акаунти включват неограничено съхранение във вашия личен трезор, както и достъп до генератора на пароли и услугите за двуфакторно удостоверяване.

ценообразуване с последно преминаване

За тези, които желаят повече функции и функционалност, LastPass предлага четири отделни опции за продукти, включително две за лична употреба и две за бизнес употреба. Личните опции са Premium и Семейства а възможностите за бизнес са Отбори и начинание.

Цената на абонамент за Premium $ 3 на месец и отключва няколко функции, които не са включени в безплатен план. Вие получавате способността да изпращайте криптирана информация от трезора си на външни потребители.

Също така, абонаментът ще ви позволи да зададете спешен контакт, който може да има достъп до вашите данни, когато е необходимо. И накрая, Premium планът включва един гигабайт криптирана памет които можете да използвате, за да преместите безопасно всеки тип файлове в облака.

Опцията Families струва $ 4 на месец и ви позволява да свържете до шест потребители под един и същ акаунт на чадър. Като ръководител на семейния трезор ще можете да определите кои пароли се споделят между всички хора, така че да не е необходимо да ги изпращате по незащитени канали.

Абонаментът Teams е предназначен за по-малки компании, които имат между 5 и 50 служители. Цената е 4 долара на месец на потребител в организацията. Всички служители получават достъп до частен трезор, както и до споделено пространство за управление на пароли, лицензи и други сигурни данни.

За по-големите компании пакетът Enterprise струва 6 долара на потребител на месец и предлага контрол на ниво ИТ за сигурно управление на данните. Той включва набор от администраторски контроли, които можете да използвате за централизиране на вашите системи за достъп до идентичност. В допълнение, инструментът може да се интегрира със съществуващите ви хранилища на директория.

Сигурност и шифроване на LastPass

LastPass поддържа пълно криптиране на ниво устройство, което означава, че дори неговите разработчици не могат да видят или получат информацията, която съхранявате във вашия личен трезор. Вашата главна парола никога не се изпраща до облачните сървъри и не може да бъде достъпна от хакери, които може да прехващат вашия уеб трафик.

пример за сол на парола

Продуктът е изграден на 256-битов шифър на Advanced Encryption Standard (AES), което правителството на САЩ използва за защита на класифицираната информация. Системата разчита както на алгоритмите PBKDF2, така и на SHA-256, когато съхранява информация за паролата. Този процес е известен като осолени хеши, който функционира като еднопосочна функция за криптиране на данни като случайни низове.

Ръководство за инсталиране

инсталация за последно преминаванеРазширението за браузър LastPass е достъпно като безплатна добавка за множество операционни системи от сайта за изтегляне на компанията.

За Chrome и Firefox, просто иницииране на активността за изтегляне ще инсталира разширението в лентата с инструменти на вашия браузър. Потребителите на Mac, които искат да използват Safari, ще трябва да щракнат двукратно върху .dmg файла и да влязат в акаунта си с съветника за инсталиране. Също така имайте предвид, че за Windows е наличен универсален инсталатор, който ще добави поддръжка за разширение за всички активни браузъри.

От мобилната страна на нещата, потребителите могат да изтеглят приложението за смартфон и таблет или от iOS App Store или от Google Play Store. След като бъде инсталиран, ще се появи подкана за потребителя да влезе с имейл адреса си и основната си парола. След това услугата ще започне синхронизиране на всички ваши запазени идентификационни данни.

Всичко това е много безпроблемен процес.

Поддръжка на клиенти

LastPass предлага различни нива на поддръжка на клиенти въз основа на абонаментния пакет, който имате. Както може да се очаква, тези с безплатни акаунти ще получат по-ниско ниво на обслужване от тези, които плащат за месечни планове. Всички потребители обаче имат достъп до базата знания на компанията и съдържанието на често задавани въпроси.

Плановете за награди, семейства и екипи всички включват приоритетна техническа поддръжка. Това означава, че потребителите могат да предоставят билети за услуги относно проблеми или грешки. Пакетът Enterprise преминава една стъпка по-нататък и възлага специализиран екип от експерти по поддръжка на клиенти, който да бъде на разположение денонощно.

Заключителни мисли - имате нужда от LastPass

Благодарение на хакери и киберпрестъпници, винаги сте уязвими за атака при използване на интернет. Мениджърите на пароли са проектирани да облекчат част от риска, като ви предоставят централно и сигурно място за съхранение на цялата ви поверителна информация и идентификационни данни на акаунта..

Но как да изберете най-добрия инструмент, който да използвате за сигурно запазване на паролите си?

Както се надяваме, че този преглед на LastPass показа, услугата идва с a дълга репутация на сигурността и базирани в облака иновации. Доверяването на която и да е компания с вашите пароли може да се почувства страшно, но прилагането им на a частният трезор се оказа надежден и защитен.

Фактът, че техният основен инструмент е достъпен безплатно, не вреди на нещата, въпреки че потребителите, които се нуждаят от повече функционалност или поддръжка на предприятия, имат възможност да надстроят до платени планове.

Често задавани въпроси

Кой мениджър на пароли е най-лесен за използване?

A: Лесността на използване зависи от човека, така че най-добре е да изпробвате безплатните версии на няколко инструмента, за да видите какво работи най-добре за вас. Най-популярните услуги днес включват Keeper, 1Password и LastPass.

Може ли LastPass да бъде хакнат?

A: Вашите индивидуални идентификационни данни са безопасни, тъй като те никога не се прехвърлят на облачните сървъри и винаги се съхраняват криптирани. Ако обаче някой успее да открадне основната ви парола, тогава целият ви трезор е изложен на риск.

Има ли безплатна версия на LastPass?

A: Да, безплатният план включва разширението на браузъра, мобилните приложения и неограниченото съхранение на идентификационни данни във вашия личен трезор.

Мога ли да използвам LastPass с Yubikey?

A: Да, налична е поддръжка за плановете Premium и Enterprise.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me