Пълен списък на държавите със забранени VPN мрежи (актуализирана версия)

В някои страни ние ви гледаме Китай, Северна Корея и други, свободата за достъп до ЦЕЛИЯ интернет никога не е станала нещо.

Въпреки че интернет се счита за отворена международна платформа, важно е да запомните, че отделните държави и територии могат поставят свои собствени закони на място по отношение на това как работи интернет за жителите им.

Много държави поставят ограничения на доставчиците на интернет услуги (ISP), за да контролират кой тип съдържание е блокиран чрез уеб браузъри. Например, правителството може да избере да забрани определени сайтове за споделяне на файлове или онлайн пазари.

Най-лесният начин да заобиколите тези видове ограничения е с използването на виртуална частна мрежа (VPN). С VPN клиент настроен на вашия компютър или мобилно устройство, вие все още се свързвате към интернет чрез вашия местен доставчик на интернет услуги или мобилен оператор, но целият ви трафик веднага се пренасочва към сървър на трета страна.

Сесията е напълно защитена и шифрована и вие сте първичен IP адрес маскиран към всички външни уебсайтове.

Пълен списък на държавите със забранени VPN мрежи (актуализирана версия)

С VPN връзка всъщност можете да контролирате в кой регион се намира вашият IP адрес, в зависимост от опциите, предлагани от вашия доставчик на услуги. Например, ако вашият VPN хост има сървъри, настроени в САЩ, Канада или Австралия, можете да изберете да се свържете с някой от тях точки за достъп и получавате a локализиран IP адрес. Много потребители на VPN се възползват от тази опция, за да се свържат към поточни видео услуги или други приложения и уебсайтове, които не са разрешени в тяхната страна.

Разбира се, все още има начини правителството да го направи контрол на използването на интернет, дори с толкова много VPN услуги на пазара днес. Те могат да работят с интернет доставчици, за да блокират VPN началните страници или изцяло да ограничат VPN връзките. Прочетете, за да научите какви видове ограничения се прилагат от различните страни. Списъкът по-долу е даден в ред на най-бързите скорости на интернет в световен мащаб.

Южна Кореа

Южна Корея флагПравителството на Южна Корея не ограничава Използване на VPN за своите граждани. Той обаче участва в интернет цензурата, тъй като блокира много уебсайтове, свързани със Северна Корея или порнография.

Норвегия

норвежки флагВ Норвегия има не са поставени блокове на VPN уебсайтове или клиенти. Счита се, че страната има много отворена интернет политика, въпреки че последните решения постановиха, че норвежкото правителство блокира няколко от най-важните уебсайтове за споделяне на файлове и торент, включително The Pirate Bay.

Швеция

Знаме на ШвецияЖителите на Швеция имат пълен достъп до световната мрежа и могат да се свързват с всякакви VPN услуги. Конституцията на страната подкрепя свободата на словото и печата и в резултат на това има цензура от интернет до почти никаква в Швеция.

Хонг Конг

Хонконгско знамеВъпреки че е географски разположен в Китай, където използването на интернет е силно наблюдавано и цензурирано, гражданите на Хонконг имат безплатен достъп до отворената мрежа. Интернет доставчиците в Хонконг не ограничават използването на VPN, независимо от това къде се намира хост сървърът.

Швейцария

Швейцарски флагВъпреки че VPN не са блокирани в Швейцария, страната добави още и повече интернет ограничения в последните години. Федералният върховен съд издава решения за всеки конкретен случай. По-конкретно, страната пропада на уебсайтове за хазартни игри.

Финландия

Знаме на ФинландияИзползването на VPN услуги е напълно законно за гражданите на Финландия. Правителството обаче е назначило някои филтриращи системи да принудят интернет доставчиците да блокират уебсайтове, които се фокусират върху споделяне на файлове или онлайн хазарт.

Сингапур

Сингапурско знамеСингапур се счита, че има относително ограничителен подход към интернет цензурата, но VPN инструментите не са блокирани за неговите граждани. Сайтове на торент като The Pirate Bay бяха блокирани в Сингапур и няколко случая на онлайн расистки коментари доведоха до криминални дела.

Япония

японско знамеЯпонските граждани имат пълен достъп до интернет и могат да се възползват от всяка VPN хостинг услуга. Това е благодарение на законите за свобода на словото и печата. Някои интернет доставчици в Япония са създали правила за филтриране на неподходящо съдържание към своите клиенти.

Великобритания

Знаме на Обединеното кралствоVPN мрежата са законни за използване в Обединеното кралство, но това не означава, че са толкова анонимни, колкото може би си мислите. Обединеното кралство има закон, наречен the Закон за разследващите правомощия, което изисква интернет доставчиците да запазват данните на клиентите и да ги предоставят в случаите, когато се изисква национално наблюдение. VPN компаниите, работещи със сървърите си в Обединеното кралство, са обвързани с тази политика, въпреки че гражданите все още могат да се свързват с хостове в други страни.

В миналото правителството на Обединеното кралство е имало блокиран онлайн достъп до услуги за споделяне на файлове, където е известно, че се хоства пиратско съдържание. Също така някои от най-големите доставчици на интернет във Великобритания преминават целия си трафик през филтри, които ще блокират незаконни уебсайтове и ще покажат грешка в уеб браузъра, когато потребителят се опита да получи достъп до тях.

Съединени щати

Знаме на САЩVPN клиентите са напълно легални в Съединените американски щати. Някои регламенти за интернет могат действително да бъдат контролирани от отделни щати, но като цяло САЩ поддържат отворен подход към интернет цензурата.

С това казано, наскоро Съединените щати бяха маркирани като враг на интернет от определени международни групи. Това се дължи до голяма степен на историята на страната през онлайн наблюдение на своите граждани. В допълнение, последното решение на правителството да отмени законодателство за неутралност на мрежата може да доведе до получаване на повече доставчици на интернет услуги, които да ограничат достъпа за своите клиенти.

Холандия

знаме на ХоландияХоландия има много отворен подход към използването на интернет и не поставя никакви блокове или ограничения за използване на VPN. Върховният съд на страната в миналото разпореди на най-големите интернет доставчици да блокират някои инструменти за споделяне на файлове като The Pirate Bay, но неутралитетът на мрежата все още остава целта в Холандия.

Румъния

Знаме на РумънияРумъния има няма история на ограничаване на използването на VPN услуги. Гражданите му имат пълен достъп до отворения интернет, очакват в редки случаи хазартни сайтове, които са филтрирани от правителството.

Чехия

Чешки флагЖителите на Чешката република се считат за такива пълна свобода когато става въпрос за сърфиране в интернет, включително използването на VPN хостове в други региони. Отделните доставчици на интернет услуги в Чешката република могат да обмислят филтрирането на конкретни уебсайтове, ако жалбите са подадени от техните клиенти.

Обединени арабски емирства

Знаме на Обединените арабски емирстваОАЕ има специални закони, написани по отношение на това как гражданите могат да използват VPN услуги. Въпреки че VPN не са блокирани изцяло, всяка дейност, извършена чрез VPN, за която се установи, че е незаконна, ще доведе до наказание затвор време и голяма глоба.

Дания

Дания флагПравителството на Дания има никога не са правили опити за блокиране на VPN връзки с произход в нейните граници. Що се отнася до филтрирането в интернет, съществуват определени ограничения на системата за имена на домейни (DNS), най-вече около уебсайтове за наркотици и инструменти за споделяне на файлове.

Тайван

Тайванско знамеТайван предлага на своите граждани пълен достъп до нецензуриран интернет, включително възможността да се използват VPN за маскиране на IP адреси. Интернет доставчиците в Тайван не наблюдават трафика на клиенти и не блокират услугите за споделяне на файлове.

Латвия

Латвия флагКонституцията на Латвия включва правата на свобода на печата и свобода на словото. Като резултат, Интернет ограниченията са минимални в Латвия и VPN мрежите могат да се използват свободно. Правителството не извършва никакъв надзор върху използването на електронни данни от техните граждани в интернет.

Белгия

Знаме на БелгияБелгийското правителство няма история за ограничаване на използването на VPN клиенти. Страната обаче има определени закони, които изискват доставчиците на интернет услуги Филтрирай уеб съдържание, което се счита аморални или незаконни. Това включва уебсайтове за хазарт и приложения за споделяне на файлове.

Канада

Знаме на КанадаВъпреки че има някои спекулации, че най-големите интернет доставчици в Канада могат да положат усилия да ограничат използването на VPN, това не се е случило досега. Правителството има организация, която работи за сигнализиране на незаконни уебсайтове, но извън това филтриране, канадският гражданин пълен достъп до интернет.

Тайланд

Знаме на ТайландVPN услугите са достъпни в Тайланд без ограничения. Въпреки това страната се смята за много рестриктивна цензурна политика, който се увеличава през последните години. Голяма част от филтрирането, което се случва в Тайланд, е свързано с политиката. Правителството може да блокира всеки уебсайт, който се счита за обиден или неуважителен за краля.

Ирландия

Знаме на ИрландияГражданите на Ирландия не трябва да изпитват проблеми, когато използват VPN клиент за достъп до защитени мрежи и да маскират своя IP адрес. Страната има минимални ограничения за сърфиране в интернет, освен няколко уебсайта за споделяне на файлове, които в момента са блокирани от правителството.

Беларус

Беларус знамеСтраната Беларус по-рано беше маркирана като враг на интернет и неговото правителство предприе стъпки за ограничаване на използването на VPN от своите граждани. Правителството е собственик на основния интернет доставчик и поддържа строг контрол върху начина, по който може да се използва интернет. Наскоро уебсайтовете на VPN бяха организирани заедно с торент клиенти от страна на белоруските власти. Гражданите могат да бъдат наказани за използване на VPN клиенти или за опит за достъп до определени чуждестранни уебсайтове.

Ирак

Иракски флагВ Ирак доставчиците на VPN обикновено са забранени. Това означава, че всеки опит за достъп до началната страница на VPN доставчик или всеки опит за стартиране на VPN клиентска връзка ще бъде прекратен от интернет доставчика. Ако успеете да намерите VPN услуга, която да заобикаля ограниченията, имайте предвид, че вашата дейност ще бъде наблюдавана и може да бъдете преследван за използване на VPN.

Иран

Знаме на ИранИранското правителство има строго законодателство по отношение на това как могат да се използват VPN. Те не са технически незаконни, но гражданите са разрешено е само да се регистрирате за VPN услуги, които са били предварително одобрени от правителството. В много отношения това побеждава целта на VPN, тъй като одобрените от правителството опции вероятно ще блокират голяма част от същото съдържание като обикновените интернет доставчици.

Иран бе обявен за враг на интернет, главно поради законите им за филтриране, които ще блокират определено политическо и религиозно съдържание от всички граждани. Много социални мрежи също са блокирани изцяло в Иран.

Китай

Китайски флагКитай е известен с ограничаването на използването на интернет на своите граждани. Защитната стена, която правителството въведе, блокира много от най-популярните уебсайтове, хоствани в Съединените щати. Когато става въпрос за VPN мрежи, Китай често ще блокира основната начална страница на VPN доставчиците. Това ще затрудни гражданите да изтеглят свързания VPN клиент, въпреки че може да не блокира изходящите връзки изцяло.

По отношение на мобилните устройства редица VPN приложения бяха насилствено премахнати от китайските магазини за приложения за iOS и Android. Китайското правителство също блокира много уебсайтове, свързани със спорни политически дейности или исторически събития.

Северна Корея

Флаг на Северна КореяНе е изненадващо, че Северна Корея има някои от най-строгите интернет разпоредби в световен мащаб. Не се знае много за това как точно се прилагат техните закони, но е сигурно да се предположи, че външни VPN-та, хоствани в други страни, не са разрешени. Всички уебсайтове в Северна Корея се управляват от правителството и няма достъп до по-широката мрежа.

Оман

Знаме на ОманВ миналото правителството на Оман блокира много от топ доставчиците на VPN, които са домакини на услугите си в други страни. Правителството филтрира всяко уеб съдържание, което счита за неморално, и това включва VPN и други инструменти, предназначени да направят анонимни IP адреси.

Турция

Знаме на ТурцияГраждани на Турция имат ограничен достъп до световната мрежа, тъй като правителството е предприело мерки за контрол на видовете съдържание, разрешено чрез филтъра му. Много от най-популярните VPN услуги са блокирани в Турция, а жителите нямат право да пренасочват уеб трафика си през чужди сървъри.

Социалните медии също са силно регулирани в Турция, като няколко платформи са изцяло забранени. В миналото гражданите са били наказвани за коментари, направени в социална мрежа.

Русия

Русия знамеПонастоящем политиката на руското правителство по отношение на VPN е да блокирайте началните страници на отделните доставчици на услуги. Реалният VPN трафик с маскирани IP адреси не е блокиран, така че руските граждани просто трябва да намерят метод за получаване на сигурен VPN инструмент. Страната има широк черен списък на други блокирани уебсайтове, включително всяко съдържание, което правителството счита за незаконно.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me