Преглед на KeePass – Страхотно управление на парола или бедствие с отворен код?

Това не е мениджърът на пароли на дядо ви, но просто може да ви хареса все пак, след като свикнете с него. Ммм ... софтуер с отворен код.

Представете си свят без пароли. От друга страна, няма значение.

От вашите банкови сметки до социални медии и имейл няма начин да работите в онлайн среда, без да ги използвате.

експлоатация на уеб проследяващ уеб администратор за пароли

Тъй като никой не се чука да стане жертва на онлайн кражба, има смисъл да се защитите. Това включва използването на някакъв защитен начин да сте в крак с паролите си и да не се налага да преминавате през агонията да си спомняте коя комбинация сте използвали в кой сайт.


С други думи, имате нужда от мениджър на пароли.

Но не само всеки стар мениджър на пароли. Нуждаете се от такава, която върши работата, е някак гъвкава и можете да овладеете с относителна лекота. KeePass може да е подходящият за вас.

Ето какво трябва да знаете за този мениджър, включително какво го отличава от подобни продукти.

Точно какво е KeePass?

Ако сте обърнали внимание, вече знаете, че KeePass е мениджър на пароли. Това, което може да не знаете е, че това е продукт с отворен код.

Какво е отворен код?

разработка на софтуер с отворен код

По принцип това е софтуер, който използва изходния код, който всеки може да види и промени по някакъв начин, който, надяваме се, подобрява функционалността. Това в никакъв случай не означава, че софтуерът с отворен код е по своята същност опасен; много примери имат вградени защити, които го правят също толкова сигурен, колкото и запазеният марков софтуер.

Това означава, че a група ангажирани потребители могат да обединят своите идеи и да изградят начини да направят това, което вече е добро.

По отношение на KeePass, това означава, че има експерти, които също са потребители навън, които постоянно търсят начини да направят продукта по-силен. Това също означава, че основният продукт се предлага безплатно.

Защо имам нужда от мениджър на пароли?

как работи мениджърът на паролиМениджърите на пароли са приложения, предназначени да съхраняват информация за вход в защитена настройка.

Данните се съхраняват в криптиран вид и могат да бъдат достъпни само от някой, който има главно парола. Тази главна парола е това, което позволява на браузъра да получи достъп до списъка и да издърпа правилната за влизане в конкретен сайт.

Мислете за това като за виртуален сейф. Слагате ценностите си в сейфа (в случая пароли) и заключвате вратата. Без комбинацията никой не влиза в сейфа. Като този, който има комбинацията, можете да отворите вратата по всяко време.

Не всички мениджъри на пароли си приличат. Някои се справят по-добре със защитата на паролите от други. За да научите дали KeePass е достоен продукт, продължете да четете.

Имам ли нужда от KeePass или някакъв мениджър на пароли?

Ако ви харесва тръпката да оставите себе си податливи на хакване, не се занимавайте с KeePass ...

От друга страна, хората, които предпочитат да не са откраднати самоличността им или да бъдат повредени данните им, ще харесат този ресурс.

Колко сериозно може да стане? Обмислете тези скорошни събития:

въздушна канада туитПрез август 2018 г. Air Canada изолира нарушение на мобилното приложение и заключи 1,7 милиона потребителски акаунта на приложения. Когато прахът се утаи, те откриха, че Данните за вход на повече от 20 000 клиенти бяха откраднати. Това означава, че 20 000 души трябваше да променят данните си за вход и да се надяват, че нарушението не доведе до проблеми в други сайтове.

Друго събитие беше през първата седмица на септември 2018 г., когато British Airways откриха тези подробности за 380 000 клиенти бяха компрометирани. За пореден път хората трябваше да се карат да актуализират паролите и да се надяват на най-доброто.

Всеки, който използва KeePass, ще може да си почине лесно и да знае, че нарушенията едва ли ще ги засегнат.

Какви системи ще работят KeePass?

Различните издания на KeePass ще се изпълняват на различни версии на Windows. Ако случайно обичате Linux, ще намерите издания, които работят с повечето Linux дистрибуции, включително системите Lubuntu. Софтуерът е съвместим с повечето Android системи, както и с Mac и iOS.

приложението holdass os

Може да се наложи да направите някои изкопавания, за да разберете кое издание на KeePass работи с определена система. Не се притеснявайте, ако все още използвате стара система, която вече не се поддържа от никого Можете да намерите издание, което ще работи със системи, стари като Windows 98.

Това е един от начините KeePass се откроява сред тълпата на мениджъра на пароли. Много от тях са създадени специално за най-новите операционни системи. Ако използвате по-стара машина, която няма да поддържа последните системни версии, нямате късмет. Ако отидете с KeePass, има голям шанс да намерите мениджър, който работи перфектно.

Имайте предвид, че приложенията, създадени да ви позволят да използвате KeePass, все още са безплатни, но може да изискват от време на време да преглеждате реклами. Който не обича добра реклама от време на време?

Да поговорим за настройка

Настройката е една от областите, в които критиците не са съгласни с KeePass. Няма съмнение, че изисква повече усилия в настройката на базата данни с пароли.

Някои биха могли да смятат това за обезсърчително, просто защото са свикнали с вградената система за запазване и управление на пароли, която се намира в повечето големи търсачки.

Някои хора обаче смятат, че печенето на торта е обезсърчително, защото е по-трудно, отколкото да вземете такава в пекарната. Други процъфтяват при печенето на собствени питки и плават през процеса. Ако сте от типа, който не се страхува от малко въвеждане на данни, Настройките на KeePass ще са - парче торта.

Ето основния процес. Имайте предвид, че може да се различава леко от едно издание до следващо:

 • Настройка на KeepassСъздайте име и посочете местоположение за файла с база данни с пароли, който ще запазите в системата.
 • Направете основната парола, която ще използвате за достъп до базата данни.
 • Изберете разширени опции, ако има такива, които искате да използвате вместо или заедно с обичайните удостоверяване на потребителски акаунт.
 • Задайте предпочитанията за защита за KeePass и всички други функции, които искате да персонализирате.
 • Забавлявайте се с избора на цветове за дисплея на базата данни, както и оформлението.

Запомни това. Няма автоматично синхронизиране между устройства. Ще трябва да повторите процеса на всяко устройство, което планирате да използвате с KeePass.

Мога ли да импортирам пароли от други източници?

Зависи от източника и изданието на KeePass, който използвате.

импортиране на парола от хромНапример, може да имате пароли, съхранявани в Chrome. Повечето издания ще ви позволят да вземете тези пароли и да ги импортирате с вградения инструмент. Ако имате общ файл с парола, може би дори електронна таблица с заглавки, идентифициращи паролите, може да можете да ги импортирате.

Ако преди сте използвали някакъв друг тип мениджър на пароли и сте решили да направите превключване, има шанс да вземете всичко, което сте съхранили в другата програма и да импортирате тези данни.

Ако импортирате от външен източник, не забравяйте да проверите данните внимателно след това. Последното нещо, което трябва, е да опитате да влезете в сайт бързо и да установите, че нещо не е импортирано правилно.

Какво ще кажете за актуализиране на паролите ми? Трудно е?

Вече знаете, че е интелигентно да актуализирате пароли от време на време. Какво се случва, когато искате да актуализирате главната парола или една от паролите, които вече са в базата данни? Не е трудно.

база данни с парола

Трябва да направите копие на текущата база данни, само в случай че възникне проблем. След това можете да отворите вашата база данни, отидете на File, изберете Change Master Password и следвайте подканите.

В повечето издания актуализирането на запазени пароли е много подобно на актуализиране на поле в електронна таблица. Отидете до клетката, съдържаща паролата и я променете. Не забравяйте да запазите промените си и сте готови.

Продължавайки напред, ще KeePass улавя нови пароли и потребителски имена?

Една функция, която някои ще виждат като недостатък, а други няма да има нищо против въвеждането на пароли за нови акаунти. KeePass няма да ги добави автоматично в базата данни.

Ще трябва да влезете с помощта на главната си парола и ръчно да въведете данните. Въпреки това няма да отнеме много време. Плюс това, има известно успокоение да знаеш, че приятелят ти няма да добави паролите си в базата данни когато го оставите да вземе назаем вашия лаптоп, докато неговият е в магазина.

Мога ли да го взема със себе си?

вектор на базата данниПовечето издания на KeePass са предназначени да пребивават на десктоп, лаптоп, таблет или смартфон.

Въпреки това, има издания, които можете да заредите на скок устройство и да вземете със себе си навсякъде. Базата данни остава на устройството за прескачане и се осъществява достъп до нея, а не да се изтегля на машина, която използвате.

Това е удобно да се носят със себе си, когато пътувате, и по-скоро не бихте влачили лаптоп.

Да поговорим за разходите! Колко ще ме върне KeePass?

Не забравяйте, че казахме, че KeePass е софтуер с отворен код? Това означава, че няма да ви струва нищо.

Разбира се, можете да намерите скокове или CDR устройства, които KeePass вече са заредни на тях, обикновено на аукционни сайтове и подобни магазини. Това, което купувате, не е самият софтуер, а физическият обект за съхранение.

Не губете време и пари за закупуване на KeePass CD или скок диск (освен ако все пак не изпитвате прекомерно желание да си купите нов скок).

Можете да изтеглите необходимото издание, стига да имате сравнително бърза интернет връзка.

Как да намеря правилното издание?

Няма нито едно издание на KeePass. Заедно с 1.x и 2.x, има варианти, предназначени да работят на редица различни платформи. Размислете над тези фактори, преди да тръгнете на лов:

 • Типът на устройството, което използвате: десктоп, лаптоп, таблет, смартфон, устройство за скачане.
 • Операционната система: има издания, които ще работят за стари системи като Windows 98 през Windows 10 или най-новия продукт на Linux. Просто трябва да знаете кое издание работи с какво.
 • Браузър: предпочитате ли Safari или обичате да използвате Silk? Има издания, които работят добре с по-малко известните браузъри.

В момента има над две дузини производни и списъкът расте. Можете да стесните търсенето, като идентифицирате устройства, операционни системи и браузъри, за да намерите тези, които ще работят за вас.

Обобщавайки го

Предимства:
 • Лесен за инсталиране и персонализиране.
 • Съвместим с много устройства и операционни системи.
 • Поставете го на скок устройство и вземете паролите си навсякъде.
Недостатъци:
 • Някои може да затруднят настройката.
 • Няма автоматично синхронизиране между устройства.
 • Трябва сами да въведете нови пароли или да актуализирате стари.

Препоръка: Изпробвайте KeePass на едно от устройствата си. Играйте с него и вижте какво мислите. Ако ви харесва, заредете го на всичките си устройства. Може да е малко работа на предния край, но защитата ще си струва усилията.

Ако сте сред най-натоварените, разгледайте нашите отзиви за най-добрите мениджъри на пароли. Макар че повечето от тях може да ви струват, помнете това с цена идва удобството.

В крайна сметка, това е решение какво означава вашата безопасност за вас.

Добавете свой собствен отзив:

Правим всичко възможно независимо изследване на продукти, за да помогнем на нашите читатели да вземат решения. Като се има предвид, ние също искаме да чуем вашите мнения. Приемаме индивидуални отзиви, които са информативни и не промоционални. Моля, попълнете формата по-долу и ние ще публикуваме отзива ви. Промоционални прегледи от самите компании няма да бъдат публикувани. Благодаря!

--- Моля, изберете скорост ---
Средно аритметично
Бавен
Бърз
?>

--- Моля, изберете използваемост ---
Лесен за използване
Леко усложнена
Много сложно
?>

С натискането на бутона по-долу потвърждавам, че съм чел и приемам Условията за ползване.

ДОБАВЕТЕ МОЯТ ПРЕГЛЕД

0
1563

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me