Ръководство за електронна безопасност: Защитете децата си в Интернет днес

Родителите смятали, че са го имали грубо, преди да се появи интернет. Предишните поколения просто нямаха представа какво ще дойде след това.


През последните години в Австралия се наблюдава увеличение на кражбите на самоличност и други интернет престъпления. Неотдавна миналия месец австралийското правителство трябваше да разследва онлайн проникването в мрежите на политическите партии на Либерални, Национални и Лейбъристи..

През февруари 2019 г. Министерството на парламентарните услуги (ДПС) трябваше да издаде нови пароли за депутатите и служителите. Този процес се проведе след като Австралийският център за киберсигурност (ACSC) установи злонамерено проникване в компютрите на Парламента.

Интернет безопасност за децаТова разследване разясни и ACSC за атаките срещу мрежите на политическите партии. За щастие злонамерената дейност беше идентифицирана, преди да може да се извърши някаква електорална намеса. След този хак в австралийския парламент ACSC започна активно да подпомага защитата на онлайн идентичността на политическите партии.

Бил Шортен, лидер на лейбърите, заяви, че „Австралия не е освободена или имунизирана от вида злонамерена дейност, която сме виждали другаде.“ Политическите партии може да са малки организации, но те събират и използват огромни количества данни за общности и избиратели.

С компютрите, които се наблюдават денонощно, хакерите все още са успели да планират и извършват злонамерени атаки. Този факт прави защитата на хората и личните компютри изглеждат почти невъзможни. Това обаче не е необходимо да бъде невъзможно.

На пръв поглед премахването на интернет от дома ви, за да се защити вашата поверителност и идентичност, може да изглежда единствената възможност. От съществено значение е да се помни, че интернет също е ценен инструмент.

Contents

Деца и Интернет

Родителите имат трудна работа, когато става въпрос интернет безопасност. Децата от всички възрасти прекарват значителна част от свободното си време онлайн, независимо дали е от смартфон, таблет или традиционен компютър.

деца, които използват интернет за вредни заниманияЗа децата интернет се превърна в техния основен източник на новини, забавления и комуникация. Но и мрежата представлява редица заплахи, особено такива, за които по-младите хора може да не виждат да дойдат.

Родителите трябва да водят отворена дискусия с децата си за това кои видове приложения и сайтове използват и какво се счита за подходящо поведение онлайн. Това е както за тяхната собствена безопасност, така и за безопасността на другите, както кибербулингът остава опасна сила в съвременното общество.

Налични са разнообразни ръководства, които да ви помогнат да запазите поверителността и сигурността на децата онлайн, но много от тези ръководства са твърде общи или прекалено недостъпни за модерна технология, за да бъдат от голяма полза в някои ситуации. Тези съвети ще ви помогнат да защитите поверителността си, докато защитавате децата, като предоставяте широк спектър от съвети и информация за безопасност.

Когато задавате интернет правилата на вашето домакинство, вземете предвид следните съвети и предложения.

1. Намерете надежден скенер за вируси

Трябва да имате инсталиран силен вирусен скенер на всеки компютър в дома ви, работещ с операционната система Microsoft Windows. Още по-важно е за лаптопите или настолните компютри, които споделяте с децата си. Те могат да се опитат да изтеглят файлове от рискови уебсайтове, които могат да носят злонамерен софтуер или друг заразен софтуер.

Когато настройвате настройките на вашия вирусен скенер, бъдете сигурни, че инструментът е конфигуриран автоматично сканирайте всички нови файлове, добавени към вашия твърд диск. Също така, приложението трябва да бъде позволено да се актуализира редовно, така че можете да сте сигурни, че вие ​​и вашето семейство имате най-новата защита срещу външни заплахи.

Препоръчителен антивирусен софтуер
 • Avast Antivirus - Avast предлага откриване на зловреден софтуер въз основа на подпис и откриване на вируси в реално време. защита от сърфиране и електронна поща, а също така се предлага и плъгин за браузър, който предупреждава сърфистите за потенциално опасни връзки и рекламен блокер.
 • AVG антивирус - Придобита на 2016 г. от Avast, AVG е друг добре известен антивирусен софтуер, който също има силни възможности за откриване на злонамерен софтуер и защита от вируси в реално време. Известно е, че AVG има по-значителни възможности, когато става въпрос за защита от злонамерен софтуер, поради технологията им за проследяване на поведението от злонамерен софтуер.
 • Антивирус на Bitdefender - Силен пакет за сигурност навсякъде, за който се знае, че има близо 100% защита от атака при използване на Mac OS. Bitdefender разполага с напреднала мрежа за предотвратяване на заплахи, многослойна защита от отваряне на софтуер с отстраняване на рансъмуер и големи функции за родителски контрол.
Полезни ръководства за инсталиране и настройка
 • Как да инсталирате Avast Antivirus
 • Как да инсталирате AVG Antivirus
 • Как да инсталирате Bitdefender Antivirus

2. Ограничете времето на екрана

ограничете времето на екранаЕдно от най-умните неща, които родителят може да направи, за да защити детето си онлайн, е просто контролирайте времето, прекарано онлайн. Настройките на тези видове ограничения ще напомнят на децата ви, че интернет трябва да се разглежда като инструмент, а не като целодневно забавление. Не е лесно да се направи тези дни с толкова много свързани с интернет устройства в дома, от компютри до смартфони до гласови асистенти.

Лесно правило за прилагане е да нямате смартфони на масата за вечеря. Можете също така да изберете само един общ компютър в една от основните зони за живеене, което ще принуди всички членове на семейството да се редуват с интернет и свикнете да не се свързвате по всяко време на деня. Докато навикът не бъде изграден, препоръчваме ви да използвате софтуер за родителски контрол, за да облекчите промените в продължителността на уеб активността на децата си. Това ще изглади процеса на поддържане на контрола за вас и ще опрости прилагането на всички нови правила за дома, които правите.

Препоръчителен софтуер за родителски контрол
 • Norton Family Premier - Софтуерът за родителски контрол на Norton улеснява родителите да контролират времето, прекарано от децата си онлайн. Включени са множество функции като незабавно заключване, видеонаблюдение, надзор при търсене, надзор в социалната мрежа и надзор на местоположението.
 • Kaspersky Safe Kids - Друга известна фирма за сигурност Kaspersky Safe Kids позволява на родителите да наблюдават активността в социалните медии и има GPS проследяване. Софтуерът предоставя на хората съвети от експертни детски психолози за текущото поведение на детето, което се вижда въз основа на дейността.
 • Qustodio - Родителите получават възможността да контролират и преглеждат отчетите на всички устройства чрез уеб портал с Qustodio. Софтуерът се предлага с интелигентни филтриращи системи, настройки за контрол на времето и подробен анализ на уеб активността.
Полезни ръководства за настройка на софтуера за родителски контрол
 • Как да инсталирате и конфигурирате Norton Family Premier
 • Как да инсталирате и конфигурирате Kaspersky Safe Kids
 • Как да инсталирате и конфигурирате Qustodio

Ако смятате, че софтуерът за родителски контрол е прекалено голям контрол, тогава най-добрият ви залог е да не наложите правило, а да въведете нови семейни дейности, които ще ограничат времето им сам с устройство, което продължава интернет пристрастяването.

3. Ограничете Wi-Fi зони

Във връзка с определянето на времеви ограничения в интернет, родителите трябва да обмислят създаването на конкретни зони в къщата, където смартфоните и компютрите не трябва да се използват. Една от популярните стратегии е да се ограничи децата да вземат компютри или таблети в спалнята си, където може да се изкушат да останат онлайн през нощта.

Определени wi-fi рутери могат да бъдат конфигурирани така, че да контролират докъде ще стигне сигналът в различни части на дома. Родителите трябва да бъдат по-малко загрижени с осигуряване на достъп до интернет до всеки ъгъл на всяка стая и по-загрижени с ограничаване на достъпа до wi-fi до зони, където те могат да наблюдават онлайн поведението на децата си. Вижте този невероятен ресурс за подробен урок: https://www.techwalla.com/articles/how-to-limit-a-wifi-signal.

Освен това, ако всичко изглежда като твърде много работа, можете да подходите към решението по различен начин, като ограничите използването на интернет след определени периоди от време. Прочетете повече за контрола върху използването на интернет с помощта на рутера.

4. Използвайте безопасна търсачка

Силата на Google може да свърже индивида с богата информация от източници по целия свят. Разбира се, опасността от този вид инструменти е, че вие ​​сте длъжни да се спънете неподходящ или злонамерен уебсайтове като браузър в интернет. Що се отнася до децата, важно е да контролирате какви видове информация им е позволено да търсят онлайн.

как работи търсачката

Налични са редица удобни за търсене търсачки, които родителите могат да настроят на домашния си компютър. Тези сайтове имат повече цвят и интерактивност от традиционната начална страница на Google и гарантират, че единствените показани резултати ще бъдат подходящи за избрания от вас възрастов диапазон. След като изберете търсачка, на която да се доверите, не забравяйте да я зададете като търсачка по подразбиране на своето устройство или домашното устройство, което използват.

Ръководство за промяна на търсещата машина на браузъра по подразбиране
 • Как да промените търсещата машина по подразбиране в Google Chrome
 • Как да промените търсачката по подразбиране в Safari
 • Как да промените търсачката по подразбиране в Mozilla Firefox
 • Как да промените търсещата машина по подразбиране в Microsoft Edge

5. Помислете за уеб филтриране

Простото насочване на децата ви да използват конкретни търсачки няма да е достатъчно за контрол на поведението им в мрежата. Ако им предоставите пълен достъп до браузър, те все още ще могат да намират и разглеждат опасни или неподходящи уебсайтове. Популярни приложения като Google Chrome, Mozilla Firefox и Microsoft Internet Explorer предлагат само ограничен набор от родителски настройки, така че трябва помислете за инвестиране в отделна софтуерна програма.

Независимо дали използвате операционната система Windows или Mac у дома, можете да намерите набор от софтуерни инструменти за добавяне на защита към домашните компютри. Повечето от тези помощни програми ще ви позволят да конфигурирате отделни потребителски акаунти с различни настройки, включително кои URL адреси са разрешени и кои са блокирани. Можете също така да ограничите децата си само да посещават уебсайтове с HTTPS, което означава, че техните сесии онлайн ще бъдат защитени и криптирани. Друга опция, различна от различен софтуер, е чрез използване на вградените възможности на вашия рутер.

Вижте това ръководство за това как да използвате вашия рутер за филтриране в мрежата и други опции за родителски контрол: https://www.cnet.com/how-to/how-to-use-your-routers-parental-controls/

6. Добавете родителски контрол на мобилни устройства

Когато става въпрос за смартфони и таблети, родителите имат редица начини да персонализират операционните системи Android и Apple iOS за използване от децата си. Както при уеб браузърите, цел е да държите неподходящо съдържание далеч от погледа на децата си, като същевременно гарантирате, че личната им информация се пази.

В Android най-доброто място за начало е с Приложението Google Family Link, която се предлага като безплатно сваляне. Той ще ви помогне да създадете удобен за деца акаунт в Google, който ще бъде свързан със собствения ви съществуващ акаунт. Оттам можете да настроите акаунта на телефона или таблета на детето си и да изберете от набор от опции, включително филтриране на съдържание и ограничения за приложения.

Вижте това ръководство: Как да инсталирате и настроите Google Family Link

С iPhone или iPad родителският контрол се управлява от менюто „Ограничения“ в приложението Настройки. Първо ще бъдете подканени да зададете специален парола за управление на тези опции. След това ще видите списък на превключватели, които ви позволяват да избирате кои приложения и функции искате вашето дете да може да използва. Можете също блокира изричното съдържание от показването в приложението Музика и подкасти.

Вижте това ръководство: Как да навигирате през родителския контрол на iOS 12

7. Следете акаунти в социалните медии

средно дневно време, прекарано в социални медииПо-младите поколения, особено тийнейджърите, прекарват по-голямата част от времето си онлайн със социални мрежи. Facebook и Twitter остават две от водещите платформи, въпреки че приложения като Instagram и Snapchat продължават да нарастват в популярността си. Никое дете на възраст под 13 години не трябва да има право да се регистрира в социална мрежа, но разбира се може да искате да добавите няколко години към това правило в зависимост от зрелостта на детето си.

Като обща практика трябва да настоявате децата си да ограничат взаимодействието си в социалните мрежи до хора, които познават в реалния живот. Научете ги да идват при възрастни по всяко време, когато се приближат от непознат онлайн. Също така, не забравяйте да наблюдавате как те използват снимки и видео в акаунта си в социалните медии, използвайки софтуер за родителски контрол.

За повече съвети относно наблюдението на използването на социалните медии на детето вижте тази статия от parenting.com

8. Подаване на сигнал за кибертормоз

Като част от вашия мониторинг на социалните медии, внимавайте за всякакви индикации за кибертормоз, както изходящи, така и входящи. Често можете да забележите симптоми на кибертормоз само от поведението на детето си. Ако започнат да се оттеглят от разговори или изведнъж стават по-антисоциални, започнете да задавате въпроси веднага и да разберете как вървят онлайн приятелството им.

кибер тормоз по секс карта

За да бъдете активни, трябва да провеждате чести разговори с децата си какво представлява кибертормоз и какво трябва да правят, ако го срещнат. Уведомете ги, че могат да говорят с вас по тези въпроси по всяко време и няма нужда да се чувствате смутени.

Още съвети за ефективно справяне с кибертормоза като родител
 • https://www.connectsafely.org/cyberbullying/
 • https://www.parents.com/kids/problems/bullying/18-tips-to-stop-cyberbullying/
 • https://kidshealth.org/en/parents/cyberbullying.html

9. Защитете личната информация

Тъй като интернет е толкова важна част от живота на децата, те може би смятат, че е безопасно да споделят личната си информация онлайн. Като родител трябва постоянно да напомняте на децата си за видовете заплахи, които съществуват онлайн. По-конкретно, приложете правилата, според които те не трябва да споделят или публикуват никакви данни, свързани с тяхното име, телефонен номер или адрес, без първо да говорят с вас.

Ако имало правило номер едно за осигуряване на безопасност онлайн, това е тази част. Повечето хищници използват доверието, което печелят чрез социалните медии, за да получат повече лична информация за децата, за да инициират връзка „повече от цифрова“. Това може да доведе до животозастрашаващи ситуации.

Докато мониторинговата дейност винаги е чудесен вариант, тя наистина ще бъде някога допълнение към основните учения, които разпространявате на децата си. От време на време преразглеждайте разговора с „по-странна опасност“, за да се уверите, че те винаги са нащрек както физически, така и цифрово около неподправени лица..

10. Популяризиране на силни пароли

Точно като възрастните, децата трябва да бъдат научени за важността на силните, сигурни пароли. Научете ги да избягват използването на една и съща парола на множество уебсайтове и да правят трудните за отгатване паролите им. Като семейство трябва да изберете ден на всеки няколко месеца, за да може всички членове да променят паролите си.

диаграма за дължина на паролата

Има софтуер, който съществува днес, за да опрости процеса на смяна на пароли, известен още като мениджъри на пароли. Най-добрите мениджъри на пароли ще гарантират, че всички пароли са криптирани и могат да бъдат споделени сигурно, ограничавайки потенциалните заплахи за сигурността.

11. Обучете децата за спам

Преди да можете да се доверите на детето си със собствен личен имейл акаунт, не забравяйте да ги предупредите за видовете нелегитимен или неподходящ съобщения, които могат да намерят във входящата си поща. Говорете с тях за предупредителните знаци за спам и колко е критично никога да не отговаряте на имейл съобщение с някакъв вид лични данни.

Умен избор за родителите е да използват опцията Gmail, за да създадат подходящ за деца акаунт, който е свързан с основната ви пощенска кутия. Когато детето навърши 13 години, родителят може да определи дали е разрешил да мигрира свързания акаунт в Gmail в независим. Ето ръководство за настройката на това: Как да създадете безопасен имейл за детето си.

12. Внимавайте за покупки

електронна търговия за пазаруване

Ако на децата ви е разрешено да имат собствен смартфон или таблет, със сигурност ще искат пълен достъп, за да могат сами да изтеглят нови приложения. Това може да бъде рисковано, особено ако семейството ви споделя една платежна сметка с кредитна карта. За щастие и двете операционни системи Android и iOS изискват въвеждане на парола или съвпадение на пръстови отпечатъци от възрастен, преди да може да се използва запазен метод на плащане.

Дори и все пак е разумно родителите да го правят внимателно следете дейността на кредитната си карта за необичайни такси. Напомнете на децата си, че трябва да идват директно при вас по всяко време, когато искат да направят онлайн покупка.

Разбира се, пазарувайте онлайн само от сайтове, на които имате доверие и които са обезпечени с валиден SSL сертификат.

13. Поддържайте снимките подходящи

Като родител може да забележите, че едно от любимите приложения за смартфони на вашето дете е камерата. Не приемайте, че е безобидно, особено когато имате предвид колко други приложения включват функционалност за заснемане на снимки. Когато настройвате и проверявате родителския контрол на устройството, отделете допълнителна секунда, за да помислите кои приложения искате вашето дете да може да използва с камерата.

анкета за блокиране на съдържание

Винаги бъдете ясни с децата си какво представлява подходяща снимка и какви видове съдържание никога не трябва да се снимат. Предупредете ги, че само защото снимка съществува само в локалното хранилище на устройството ви, не означава, че не може да бъде хакнато или случайно качена в мрежата. Освен това им напомнете да споделят изображения само с контакти, които познават в реалния живот и които са проверени в социалните медии.

Всичко, което е неподходящо, като цяло е смущаващо и всичко, което е неудобно, би могло да се използва срещу децата и семейството ви. Пазете снимките поверителни и поддържайте частните снимки подходящи.

Вижте: Как да научите децата да бъдат умни в социалните медии

14. Надзор на игрите

родителска иконаИнтернет няма недостиг на развлекателни обекти, а онлайн игрите се превърнаха в едно от най-популярните занимания за деца и тийнейджъри. Независимо дали вашето семейство предпочита компютърни игри или конзолни игри, можете да настроите родителски контрол, за да сте сигурни, че децата виждат само подходящо съдържание.

В PlayStation 4 можете да настроите главен акаунт, който родителите да използват, и след това под акаунти за деца, които могат да бъдат ограничени да използват само определени игри или нива на рейтинг. Платформата Xbox One има подобна настройка, въпреки че също ви позволява да отделяте детски акаунти от тийнейджърските акаунти. За PC геймърите най-добрият залог е да се използва Семеен режим на платформата Steam, която ще ви позволи да блокирате определени заглавия на играта от профилите на децата си.

Ръководство за активиране на родителския контрол върху игри и платформи за игри
 • Парен клиент
 • Google Play
 • Apple App Store
 • Xbox One
 • Конзола за игри
 • Nintendo Wii

15. Насърчете комуникацията

Преди всичко, ключът към защитата на децата ви онлайн е да ги пазите ангажирани в реалния свят. Стига да се чувстват удобно да ви идват по въпроси или страхове, които имат, тогава заедно ще можете да създадете безопасно пространство в интернет. Започнете веднага, когато децата ви са малки, като превърнете компютъра в инструмент, който използвате заедно. След това спазвайте график на редовни регистрации, за да видите какво още вашето дете иска да изследва онлайн.

Когато задавате нови правила за това как мрежата може да се използва у дома, не забравяйте ясно да обясните мотивите за въвеждането на такива ограничения. Не обещавайте на децата си, че правилата ще изчезнат, когато достигнат определена възраст. Вместо това си поставете цели как да докажат своята зрялост и да печелят повече свобода онлайн.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me