VPN тестове и проверки – Пълно ръководство за употреба

VPN тестове и проверки - Пълно ръководство за употреба

Всеки път, когато се свързвате с отворения интернет, поемате определен риск, когато става въпрос за поверителност на данните. Не гледайте по-далеч от всички нарушения и хакове, за които се съобщава в новините, независимо дали са свързани с финансови уебсайтове, мрежи в социалните медии или измами със злонамерен софтуер.

Така че има ли начин да останете наистина безопасни и анонимни онлайн? Силно решение за виртуална частна мрежа (VPN) е вашето най-добре заложи на постигането на такава цел. Но преди да стартирате търсене в Google и да изтеглите първия инструмент, който намерите, имайте предвид, че не всички VPN създадени са равни. Всъщност, много от тях съдържат уязвимости от техните собствени, което може да доведе до изтичане на вашите лични данни към рекламодатели, правителствени агенции или киберпрестъпници.

Използвайте ръководството по-долу, за да научите повече за VPN, как възникват течове и какво можете да направите, за да ги тествате и проверите. За повече информация относно нашите топ VPN мрежи за Австралия проверете нашата начална страница.

изображение на контролния списък

Как работи VPN - Бърза разбивка

Когато се свържете с интернет от вашия дом или офис, вашият компютър или мобилно устройство първо разговаря с ethernet или безжичен рутер, който управлява локалната мрежа. В повечето настройки рутерът след това комуникира с доставчик на интернет услуги (ISP), която е компанията, която плащате за интернет услуга.


как-VPN заводаНай- Инфраструктурата на ISP е отговорна за преместването на мрежовия трафик към отворения интернет, където може да бъде насочена съответно въз основа на IP адрес. Например, когато зареждате уебсайт за социални медии, браузърът ви изпраща заявка чрез интернет доставчика, която ще достигне до сървърите на уебсайта. Подходящият отговор се пакетира заедно и се изпраща обратно до интернет доставчика и след това се насочва към вашата мрежа, устройство и браузър.

С тази конфигурация вашият интернет доставчик напълно познава вашата онлайн активност и може да проследи заявките, които изпращате. Освен това IP адресът, който ви е даден от доставчика на интернет услуги, може да се използва от трети страни за намиране на вашето географско местоположение.

VPN добавя съвсем ново измерение към това уравнение. Те изискват две основни части: клиентското приложение и крайния сървър. Когато се регистрирате за VPN услуга, доставчикът ще ви издаде клиентско приложение с инструкции за инсталирането му на компютър или мобилни устройства. Всеки път, когато стартирате приложението, ще трябва да удостоверявате с потребителско име и парола, изключително за вас.

Приложението за VPN клиент отваря вид дигитален тунел, който ви свързва направо със сървъра на крайната точка. Все още използвате ширината на честотната лента, предоставена от вашия интернет доставчик, но всички ваши заявки в мрежата са кодирани и маркирани с IP адрес, определен от доставчика на VPN.

След като сървърът за VPN крайна точка получи вашата криптирана заявка, тя дешифрира данните и ги насочва към отворения интернет, точно както би получил нормален интернет доставчик. VPN добавят критично ниво на сигурност, защото дори ако хакер успее да проникне в локалната ви мрежа, всички данни, които откраднат, ще бъдат нечетливи.

Местоположение на VPN - защо има значение

Днес в интернет има хиляди VPN доставчици. Преди да започнете да пресявате всеки от тях, помислете за географския фактор. Прозрачните доставчици на VPN ще бъдат отворени за това къде се намират техните сървъри за крайни точки по целия свят и това може да бъде важен фактор, когато мислите за течове и уязвимости на VPN.

epressvpn vpn местоположение

В някои случаи може да искате да използвате VPN, който е базиран във вашата текуща държава. Разполагането на крайните точки, разположени наблизо, ще предложи висока скорост на работа и други предимства. Това е особено вярно в корпоративната среда, където компаниите изискват от отдалечените си служители да използват VPN сесия при всеки достъп до вътрешна информация и системи.

Но в зависимост от вашите нужди, може да искате да обмислите VPN решения със сървъри за крайни точки, разположени на други континенти. Имайте предвид, че IP адресите са групирани заедно въз основа на география, така че когато получите нов адрес от вашия доставчик на VPN, всички уебсайтове ще мислят, че сте разположени в тази държава или регион. Някои доставчици на VPN предлагат сървъри за крайни точки на множество места, което ви позволява да изберете точно къде искате да се основава вашият IP адрес.

Имайте предвид, че някои държави и територии всъщност забраняват използването на VPN клиенти поради начина, по който те могат да скрият информация от правителствените агенции. Но все още има заплахи за целенасочени течове, дори в страни, в които VPN са напълно законни.

Например, ако доставчик на VPN работи в държава със строги закони за проследяване на данни, които изискват от компаниите да предоставят информация за клиентите на правителствените агенции, тогава има вероятност вашият интернет трафик да бъде регистриран и изложен. Тъй като доставчиците на VPN имат възможност да декриптират всички заявки, които влизат в сървъра на крайните точки, техните системи трябва да отговарят на правилата на тяхната държава.

Проследяване на активността - какво не искате

изображение, показващо несигурна връзкаКакто бе споменато по-горе, основната отговорност на VPN сървър за крайна точка е да вземе входяща заявка в мрежата, да я декриптира и след това да я насочи към подходящото място в отворения интернет. Тази транзакция е предназначена за анонимна, но в действителност всичко зависи от надеждността на VPN доставчика, който използвате.

Когато за първи път се регистрирате за VPN услуга, доставчикът събира вашето име, имейл адрес и потенциално друга лична информация. Няма нищо, което да им попречи да свържат тези данни с дейността, която те наблюдават на своя сървър за крайни точки. Рекламодателите и другите трети страни биха искали да получат този тип данни по различни причини, не всички от тях са законни.

Най-доброто правило, което трябва да следвате, е да бъдете предпазливи към всеки доставчик на VPN, предлагащ напълно безплатна услуга. Тези услуги обикновено предлагат лоша производителност с потенциални последици за сигурността. Ако не плащате месечна или годишна такса за вашия VPN клиент, има голям шанс вашата уеб активност да бъде проследена или споделена без вашето пряко съгласие. Това обаче не винаги е така. Вижте нашия списък с най-добрите безплатни VPN мрежи.

Проследяване на сеч

векторно изображение за защита на поверителността на данните

Някои доставчици на VPN ще дадат обещания, че не следят активността на потребителите или не продават данните си на трети страни. Съществува обаче свързан тип проследяване, свързано с регистрационни файлове, които също могат да представляват изтичане на данни. Така че, преди да инвестирате в който и да е VPN инструмент, не забравяйте да проучите напълно политиката на регистрация на доставчика.

В много случаи регистрацията е необходима за операциите на VPN компания. Това е особено вярно, ако доставчикът поставя ограничения на честотната лента на отделните потребители. В този случай компанията ще трябва да води дневници колко време сте свързани и колко данни използвате.

Ако сигурността и анонимността са основни приоритети за вас, тогава трябва да потърсите решение за VPN, което предлага неограничена честотна лента и нулева политика за регистрация. С този тип клиенти можете да сте сигурни, че никоя от вашите дейности не може да бъде проследена от вашия интернет доставчик или доставчик на VPN.

Течове на IP адрес - Не им позволявайте да знаете къде се намирате

Най-честата форма на уязвимост на VPN е изтичане на IP адрес, което се случва, когато външен уебсайт или услуга е в състояние да открие истинския IP адрес, определен от вашия интернет доставчик, дори когато сте свързани с VPN клиента. Това позволява на трети страни да открият истинското ви местоположение и потенциално да извършат кибератака.

какво е webrtcЗа да започнете да проучвате потенциално изтичане на IP адрес, отворете уеб браузър, преди да се свържете с вашата VPN и отидете на whatismyipaddress.com. Този сайт ще показва IP адреса, определен от вашия интернет доставчик. След това стартирайте своя VPN клиент и презаредете уеб страницата, за да проверите новия си IP адрес. Това е този, който всички уебсайтове ще виждат, докато имате отворена VPN сесия.

Благодарение на услуга, известна като уеб комуникация в реално време (WebRTC), много VPN клиенти са изложени на риск да разкрият локалния IP адрес на своите потребители. WebRTC се използва от много популярни приложения и уебсайтове с цел актуализиране на съдържание на живо на уеб страница, като например сайт за социални медии или пощенска кутия за електронна поща.

Поради начина, по който данните се предават между вашия браузър и сайтове, които използват WebRTC, някои VPN клиенти не успяват да прикрият IP адреса на източника. Като първоначална проверка сайтът whatismyipaddress.com има тест за теч на WebRTC, който ще ви покаже как браузърът ви предава вашия IP адрес. Ако тестът може да открие IP адреса, определен от вашия интернет доставчик, това означава, че вашият VPN или уеб браузър изтича тази информация.

Определени доставчици на премиум VPN ще предоставят гаранция, че техните продукти не са уязвими от течове на WebRTC. Ако вашият клиент е засегнат, има действия, които можете да предприемете. Изтичанията на WebRTC се случват на ниво браузър, но Mozilla Firefox е единственото приложение, което ви позволява да блокирате изцяло WebRTC предаванията. Това може да стане чрез страницата about: config.

За потребителите на Google Chrome ще трябва да инсталирате приставка като браузър WebRTC предотвратяване на течове. Този инструмент може да контролира определени скрити настройки за поверителност в Chrome и да блокира всички опити на трети страни, които се опитват да получат вашия IP-базиран IP адрес.

DNS течове - като изтичане на вашия IP

Отвореният интернет разчита на протокол, известен като система за имена на домейни (DNS). Той функционира като глобална база данни, която проследява какви IP адреси са свързани с какви URL адреси на уебсайтове. По този начин, когато въвеждате .com или .net адрес в уеб браузър, вашият интернет доставчик знае точно къде да насочи трафика си.

DNS сървърите са разположени по целия свят. Обикновено вашият интернет доставчик ще работи със собствен набор от DNS сървъри, за да поддържа трафика да се движи възможно най-бързо. Когато се свързвате с VPN услуга, трябва да бъде зададен различен DNS сървър, въпреки че това не винаги е така.

какво е dns теч

За да проверите за потенциално изтичане на DNS с вашия VPN клиент, отидете на dnsleaktest.com и кликнете върху бутона „Standard Test“. Сайтът ще извърши поредица от проверки, за да види как устройството ви получава DNS информация. В края на теста страницата ще се опита да идентифицира вашия интернет доставчик и географското местоположение. Ако това е правилно, това означава, че вашият VPN има теч на DNS.

За щастие, можете да предприемете действия при изтичане на DNS веднага. Най-лесното решение е да отмените настройките си за ISP и VPN и вместо това да използвате набор от ръчни DNS адреси. OpenDNS и GoogleDNS предлагат безплатни услуги, които всеки от целия свят може да използва.

За да коригирате вашите DNS сървъри, отворете мрежовите настройки на вашето устройство и потърсете ръчната DNS опция. За да използвате OpenDNS, въведете 208.67.222.222 и 208.67.222.220 като основен и вторичен адрес. За GoogleDNS използвайте 8.8.8.8 и 8.8.4.4. Веднъж запазено, вашето устройство ще използва тези DNS сървъри за информация за URL и ще заобиколи напълно вашия ISP и VPN. Ето видео, обясняващо как да го направите.

Отзиви, на които можете да се доверите

надеждни отзивиVPN компаниите трябва да измислят креативни начини за рекламиране на своя продукт и привличане на нови клиенти. В резултат на това ще откриете, че почти всеки доставчик твърди, че предлага най-голяма сигурност и защита. Очевидно това не може да е така, което означава, че не винаги можете да се доверите на маркетинговата информация, която показват.

Вместо това разчитайте на реномирани отзиви от сайтове като Поверителност Австралия, които са направили свои собствени тестове и проучвания, за да определят колко са сигурни VPN клиенти в действителност. В края на деня ще трябва да решите какво най-много цените от VPN клиент: цена, производителност и сигурност. Проверете нашата страница на мисията или нашата политика за тестване, за да научите повече за това как тестваме.

Други мерки за сигурност

Ако все още сте загрижени за сигурността на вашия VPN клиент или просто искате да добавите друга защита, има стъпки, които можете да предприемете на вашето устройство или браузър, за да гарантирате, че сте наистина анонимни онлайн.

то браузър

Първо, активирайте режим инкогнито или поверителност в браузъри като Chrome и Firefox, тъй като това ще попречи на външни компании да съхраняват бисквитки на вашия компютър и да проследяват вашата активност. За допълнителна поверителност помислете за инсталирането на браузъра TOR на вашето устройство, който маршрутизира целия ви уеб трафик през защитена мрежа, за да прикрие вашата идентичност.

И накрая, не забравяйте това онлайн сигурността е пряко обвързана с мрежата, която използвате. Ако често се свързвате с обществени wi-fi мрежи, редовно ще бъдете изложени на риск от нарушения на сигурността или кибератаки. Ако абсолютно трябва да го направите, уверете се, че имате добър VPN клиент, инсталиран на вашето устройство от реномирани доставчици като NordVPN или Surfshark за да гарантирате, че информацията ви е винаги безопасна.

Щастливи пътеки!

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me