12 τρόποι που ο καθένας μπορεί να ξέρει τον υπολογιστή του έχει χάσει

Τελευταία ενημέρωση στις 19 Ιουλίου 2019


Κάποιες αμυχές κάνουν τα νέα. Αυτό συνέβη όταν 70 εκατομμύρια άνθρωποι διακυβεύονταν από το χτύπημα Target και όταν επτά εκατομμύρια επιχειρήσεις και 76 εκατομμύρια καταναλωτές είχαν πληγεί από την αποτυχία στην JP Morgan Chase. Ωστόσο, δεν είναι κάθε hack κάνει πρωτοσέλιδα. Η πλειοψηφία των hacks συμβαίνει εντελώς κάτω από το ραντάρ, επηρεάζοντας τους απλούς ανθρώπους οι οποίοι ίσως δεν γνωρίζουν καν ότι ο υπολογιστής τους έχει παραβιαστεί.

πώς να γνωρίζετε αν είχα χάκερ

Αυτό συμβαίνει επειδή οι χάκερ είναι εξελιγμένοι. Μπορούν να μπουν σε ένα σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών χωρίς να χτυπήσουν το χέρι τους στον ιδιοκτήτη.

Το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιείται για να μολύνει τον υπολογιστή και ο χάκερ μπορεί πάντα να ελέγχει αργότερα για να δει πόσο μακριά έχει παραβιαστεί το σύστημα. Αυτό του δίνει κάποιες ενδείξεις σχετικά με άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει σε αυτό το θύμα. Συχνά, οι χάκερ θα πουλήσουν τα δεδομένα σας στο σκοτεινό ιστό, για διάφορους κακόβουλους σκοπούς.

Ενώ πολλοί άνθρωποι δεν τους αναγνωρίζουν, υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να σας προειδοποιήσουν ότι έχετε χάσει.

Μάθετε να αναγνωρίζετε αυτά τα 12 σημεία, και θα είστε στο δρόμο για την προστασία σας. Στη συνέχεια, εγγραφείτε για το καλύτερο διαθέσιμο VPN (Σύσταση: δοκιμάστε να ελέγξετε την αναθεώρησή μας για NordVPN ή Surfshark) για περαιτέρω προστασία.

1. Σταθερή Pop Ups στο πρόγραμμα περιήγησης

Μερικοί από τους απόλυτα νόμιμους ιστότοπους θα έχουν αναδυόμενα παράθυρα. Αυτά συνήθως σχετίζονται με την ιστοσελίδα, προσφέροντάς σας έρχονται είδος έκπτωσης ή διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι ήπια ενοχλητικό, αλλά δεν είναι απαραιτήτως τίποτα να ανησυχείτε.

Η ιστορία είναι διαφορετική όταν ξεκινάτε να δημιουργείτε pop ups παντού. Αυτό είναι ένα διαρκές πρόβλημα, ένα που αρχίζετε να παρατηρείτε να συμβαίνει ακόμα και σε ιστότοπους που δεν είχαν συνηθίσει να έχουν αναδυόμενα παράθυρα.

Επί πλέον, αυτά είναι εντελώς τυχαία αναδυόμενα παράθυρα που δεν έχουν καμία σχέση με τον ιστότοπο που περιηγείστε. Πολλοί από αυτούς σας λένε ότι έχετε κέρδισε κάποιο είδος διαγωνισμού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και να εισάγετε κάποιες πληροφορίες για τον εαυτό σας.

ανεπιθύμητα ενημερωτικά δελτία

Προσέξτε αυτά τα pop ups. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην τους παρέχετε κανένα από τα προσωπικά σας δεδομένα.

2. Νέες γραμμές εργαλείων που έχουν εγκατασταθεί στο πρόγραμμα περιήγησης

προστασία προσωπικών δεδομένων στη γραμμή εργαλείωνΌλοι οι περιηγητές χρειάζονται περιστασιακά μια ενημερωμένη έκδοση για να παρέχουν στους χρήστες όλες τις τελευταίες δυνατότητες και λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης ασφάλειας. Όταν εμφανίζονται αυτές οι ενημερώσεις, το πρόγραμμα περιήγησης συνήθως σας ενημερώνει και μπορεί να σας καθοδηγήσει στις διάφορες αλλαγές για να τις καταλάβετε.

Τι γίνεται με εκείνη την ημέρα όταν μια μυστηριώδης γραμμή εργαλείων του προγράμματος περιήγησης εμφανίζεται ξαφνικά στο πάνω μέρος της οθόνης σας? Δεν έχετε αλλάξει καμία από τις ρυθμίσεις σας και το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν σας έχει ενημερώσει για τυχόν ενημερώσεις.

Αυτή η γραμμή εργαλείων μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητική. Δεν είναι γνωστό σε σας. Δεν το ζητήσατε. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησής σας φαίνεται να έχουν αλλάξει. Τίποτα δεν λειτουργεί όπως ακριβώς συνήθως. Είναι πιθανό ότι έχετε δοθεί ακόμη και μια νέα οθόνη εκκίνησης, μία που είναι γεμάτη με ανεπιθύμητα μηνύματα.

Αυτές οι γραμμές εργαλείων ενδέχεται να καταστρέψουν το σύστημά σας ανοίγοντας παράθυρα διαφήμισης. Εάν κάνετε κλικ σε οποιοδήποτε από τα εργαλεία, ενδέχεται να κατεβάσετε ένα κακόβουλο αρχείο στον υπολογιστή σας.

Αν βρείτε μια μυστήρια γραμμή εργαλείων στον υπολογιστή σας, είναι ζωτικής σημασίας να δράσετε γρήγορα για να την καταργήσετε. Όσο περισσότερο παραμένει στον υπολογιστή σας, τόσο περισσότερη ζημιά θα είναι σε θέση να κάνει. (Διαβάστε περισσότερα για τα καλύτερα ασφαλή προγράμματα περιήγησης εδώ)

3. Εμφανίζεται ξαφνικά νέο λογισμικό στον υπολογιστή σας

Έχετε ποτέ συνδεθεί στον υπολογιστή σας μόνο για να ανακαλύψετε ότι έχει εγκατασταθεί νέο λογισμικό; Αυτό δεν είναι μόνο κάποιο είδος αυτόματης ενημέρωσης των Windows ή άλλο στοιχείο που κάνει το υπάρχον λογισμικό πιο γρήγορο ή πιο ασφαλές.

Αυτό είναι εντελώς νέο λογισμικό που δεν έχετε ακούσει ποτέ και ότι ξέρετε ότι δεν το εγκαταστήσατε.

Είναι δύσκολο να πούμε τι μπορεί να κάνει αυτό το νέο και μυστήριο λογισμικό στον υπολογιστή σας. Μερικά από αυτό το λογισμικό μπορεί να είναι σε θέση να αναλάβει το υπάρχον λογισμικό στον υπολογιστή σας, κάνοντάς το να κάνει ό, τι ο κακόβουλος κώδικας λέει να κάνει. Λογισμικό που μυστηριωδώς προστίθεται στον υπολογιστή σας επίσης μπορεί να απενεργοποιήσει οποιαδήποτε προστασία από ιούς που έχετε έτσι ώστε το σύστημά σας να είναι ευάλωτο σε άλλες επιθέσεις, και καθιστώντας τον υπολογιστή σας λιγότερο ασφαλές για τα παιδιά σας να το χρησιμοποιούν.

είδη κακόβουλου λογισμικού

Περιστασιακά, οι άνθρωποι ανοίγουν τον εαυτό τους σε αυτό το είδος εγκατάστασης κατεβάζοντας λογισμικό από το Internet. Πολλά από αυτά είναι νόμιμα και μη κακόβουλα. Άλλοι είναι αρπακτικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το ελεύθερο λογισμικό, το οποίο συχνά μεταφορτώνει λογισμικό τρίτων όταν συμφωνείτε να κάνετε λήψη του αρχικού πακέτου. Αυτό το λογισμικό τρίτων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημά σας.

Εάν πρέπει να κάνετε λήψη λογισμικού, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε την πηγή και ότι έχετε διαβάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις.

4. Αυτόματες ανακατευθύνσεις ιστοτόπου

Λίγα πράγματα είναι τόσο ενοχλητικά όσο προσπαθείτε να φτάσετε σε έναν ιστότοπο, όταν διοχετεύεστε αυτόματα σε άλλο. Οι χάκερ αγαπούν να το κάνουν αυτό επειδή είναι δυνητικά ένας κατασκευαστής μεγάλων χρημάτων. Πληρώνονται από όποιον έχει στην ιδιοκτησία του τον ιστότοπο για να ανακατευθύνει την επισκεψιμότητα σε αυτόν.

Συνήθως, θα δείτε αυτό να συμβαίνει όταν εισάγετε ορισμένες λέξεις-κλειδιά σε μια μηχανή αναζήτησης. Θα λάβετε μια λίστα αποτελεσμάτων αναζήτησης και κάντε κλικ σε ένα από αυτά. Ωστόσο, αντί να μεταφερθείτε σε αυτόν τον ιστότοπο, μεταφέρετε κάπου αλλού.

adware αυτόματη ανακατεύθυνση

Εάν αυτό συμβεί μια φορά, μπορεί να είναι κάποιο είδος τρεμούλας, αλλά αν βλέπετε αυτό να συμβαίνει επανειλημμένα, αυτό σημαίνει ότι το σύστημά σας έχει παραβιαστεί. Προσπαθήστε να εισάγετε μερικές πολύ συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά στη μηχανή αναζήτησής Κάντε κλικ στο σύνδεσμο για το κορυφαίο αποτέλεσμα. Αν δεν φτάσετε σε αυτόν τον ιστότοπο, τότε γνωρίζετε ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί.

Η επιπλοκή του θέματος είναι το γεγονός ότι ο ιστότοπος μπορεί να υποδεικνύει ότι έχετε φτάσει στην σωστή διεύθυνση URL. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο χάκερ χρησιμοποιεί ένα πληρεξούσιο.

5. Προειδοποιήσεις Ασφαλούς Προστασίας

επίθεση ransomwareΕίναι πάντα ένας λόγος ανησυχίας όταν το λογισμικό προστασίας από ιούς εμφανίζεται για να σας πει ότι υπάρχει πιθανό πρόβλημα. Δώστε προσοχή σε αυτές τις προειδοποιήσεις, αλλά επίσης να γνωρίζετε ότι μερικές φορές παίρνετε μια προειδοποίηση επειδή ένας χάκερ είναι στη δουλειά.

Οι χάκερ ψάχνουν για λογισμικό που δεν είναι ενημερωμένο και οποιεσδήποτε άλλες παλιές εκπομπές που ενδέχεται να κρύβουν στον υπολογιστή σας για να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στο σύστημά σας. Χρησιμοποιούν αυτά τα παλιά προγράμματα για να κάνουν τον υπολογιστή σας να σας στείλει προειδοποιήσεις. Μέχρι τη στιγμή που θα λάβετε το μήνυμα, η ζημιά γίνεται. Έχετε μολυνθεί.

Η προειδοποίηση συνήθως σας κατευθύνει να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο για να επισκεφθείτε έναν ιστότοπο στον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε βελτιωμένο λογισμικό ασφαλείας. Οι άνθρωποι προτίθενται να το πράξουν, δίνοντας τις πληροφορίες της πιστωτικής τους κάρτας στη διαδικασία. Τώρα, όχι μόνο έχει μολυνθεί ο υπολογιστής τους, αλλά και οι χάκερ έχουν τις οικονομικές τους πληροφορίες.

6. Επιθέσεις Ransomware

Θα ξέρετε ότι έχετε πληγεί με μια επίθεση ransomware όταν ο υπολογιστής σας ξαφνικά σας δίνει ένα μήνυμα ότι όλα τα αρχεία σας έχουν κρυπτογραφηθεί. Η κρυπτογράφηση είναι καλή σε πολλές περιπτώσεις, αλλά μόνο αν την ζητήσετε. Η ζήτηση λέει ότι αν θέλετε να έχετε πάλι πρόσβαση στον υπολογιστή σας, θα πρέπει να στείλετε χρήματα σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση Bitcoin.

Αν αποτύχετε να πληρώσετε, οι χάκερ θα καταστρέψουν τα δεδομένα σας. Φυσικά, μπορούν να το κάνουν ακόμη και αν πληρώσετε.

πώς λειτουργεί το ransomware

7. Μη αναγνωρισμένα μηνύματα κοινωνικών μέσων

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα επικοινωνίας για να επικοινωνούν με τους φίλους τους και τον κόσμο. Ωστόσο, έλαβαν μερικές φορές ένα παράξενο μήνυμα που δεν φαίνεται να προέρχεται από τον υποτιθέμενο αποστολέα. Πολλά από αυτά τα άγνωστα μηνύματα περιέχουν έναν σύνδεσμο στον οποίο ο παραλήπτης υποτίθεται ότι κάνει κλικ. Κάνοντας κλικ σε αυτό, απελευθερώνουν σημαντικά προβλήματα.

Εάν λάβετε ένα μήνυμα ύποπτης εμφάνισης από έναν φίλο, μην κάνετε κλικ σε αυτό. Ομοίως, αν δείτε ότι ο λογαριασμός σας στέλνει μηνύματα που δεν έχετε στείλει, αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι λογαριασμοί των κοινωνικών μέσων έχουν χαραχθεί.

8. Μη έγκυροι κωδικοί πρόσβασης

μη έγκυρος κωδικός πρόσβασης hackedΕάν μεταβείτε σε έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε τακτικά αλλά δεν έχετε πρόσβαση όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό πρόσβασής σας, αυτό θα μπορούσε να σημάνει ένα πρόβλημα. Δοκιμάστε να εισάγετε ξανά τον κωδικό πρόσβασης Εάν εξακολουθεί να μην λειτουργεί και είστε σίγουροι ότι έχετε ο κωδικός πρόσβασης σωστός, τότε ο λογαριασμός σας ενδέχεται να έχει παραβιαστεί. Ο χάκερ έχει αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης.

Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα ενός ηλεκτρονική απάτη phishing όπου κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας μεταφέρει σε έναν ιστότοπο στον οποίο καταχωρίζετε τα διαπιστευτήριά σας. Αυτό δίνει στον hacker τα στοιχεία σύνδεσης.

Μπορείτε να μάθετε εάν τα προστατευτικά των κωδικών πρόσβασης είναι ασφαλή και γρήγορα να τα αλλάξετε αν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει κλέψει τις πληροφορίες σας.

9. Ο δείκτης του ποντικιού κινείται μόνος του

Εάν κάθεστε στον υπολογιστή σας και ο δείκτης του ποντικιού ξεκινάει ξαφνικά από μόνη της, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάποιος έχει πειραματιστεί τον υπολογιστή σας και έχετε χάσει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν το ποντίκι φαίνεται να κινείται με κάποια κατεύθυνση και όχι απλά να πετάει τυχαία σε όλη την οθόνη, κάτι που σηματοδοτεί ένα τεχνικό ζήτημα.

Εάν ο δείκτης ανοίγει διαφορετικά αρχεία και κινείται με σκοπό, είναι πιθανό ότι ένας χάκερ τον ελέγχει.

10. Προστασία από ιούς απότομα απενεργοποιημένη

το antivirus είναι απενεργοποιημένοΌταν ένας ιός μολύνει τον υπολογιστή σας, ίσως είναι δυνατό να απενεργοποιήσετε οποιοδήποτε λογισμικό προστασίας από ιούς που διαθέτετε καθώς και να εξαλείψετε άλλες δυνατότητες προστασίας του συστήματος στο σύστημά σας. Εάν δείτε κάτι τέτοιο που συμβαίνει στον υπολογιστή σας, κανονικά θα πάτε στον επεξεργαστή μητρώου ή στο Task Manager για να το αντιμετωπίσετε.

Ωστόσο, ο ιός δεν θα σας αφήσει να το κάνετε αυτό. Αυτά τα εργαλεία πιθανότατα θα είναι απενεργοποιημένα και θα χρειαστεί να λάβετε και άλλα μέτρα για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Αν θέλετε να αποτρέψετε τέτοιες καταστάσεις χωρίς καμία επιβάρυνση, ελέγξτε τα διαθέσιμα δωρεάν λογισμικά προστασίας από ιούς.

11. Λείπει χρήματα ή άγνωστες χρεώσεις

Είναι έξυπνο να ελέγχετε τακτικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα υπόλοιπα των πιστωτικών σας καρτών. Αν συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και το υπόλοιπο είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο, τότε ήρθε η ώρα να κάνετε ελέγξτε κάθε συναλλαγή. Μπορεί να βρείτε μερικά που δεν είναι εξοικειωμένα.

Το ίδιο ισχύει και για τους λογαριασμούς της πιστωτικής σας κάρτας, αν και στην περίπτωση αυτή θα δείτε το υπόλοιπό σας να πηγαίνει προς τα πάνω. Για άλλη μια φορά, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε τις πρόσφατες συναλλαγές για να αναζητήσετε κάτι άγνωστο. Σε περίπτωση που έχετε κάποιες BitCoins, θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας περαιτέρω για την ασφαλή αποθήκευση κρυπτογράφησης.

Ενημερώστε το τραπεζικό ίδρυμα και τις εταιρείες πιστωτικών καρτών σας αμέσως αν ανακαλύψετε αυτά τα προβλήματα.

12. Αγορές αποστέλλονται σε μια άγνωστη θέση

Εάν συνδεθείτε σε τραπεζικό λογαριασμό, λογαριασμό πιστωτικής κάρτας ή ηλεκτρονικό λιανικό λογαριασμό μόνο για να δείτε αγορές για τις οποίες δεν γνωρίζατε, τότε μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε ότι ορισμένα προϊόντα αποστέλλονται σε μια άγνωστη διεύθυνση. Αυτό είναι οι χάκερ στην εργασία και πάλι, έχοντας μια ξεφάντωμα ψώνια στη δεκάρα σας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο εάν είστε ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης με τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ελέγξετε τον πλήρη κατάλογο των τρωτών σημείων για τις ΜΜΕ, οι οποίες συχνά στοχεύουν οι χάκερ.

Μπορείτε να προστατευθείτε από τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα δεν ανοίγει άγνωστα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μη κάνοντας κλικ σε άγνωστους συνδέσμους. Προσέξτε ακολουθήστε πάντα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, και να διατηρείτε ενημερωμένο το λογισμικό προστασίας από ιούς για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τις εισβολές από τους χάκερ.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me