12 Cara Yang Siapapun Boleh Tahu Komputer Mereka Telah Dipecat

Terakhir Dikemaskini pada 19 Julai, 2019


Sesetengah hacks membuat berita itu. Inilah yang berlaku apabila 70 juta orang telah dikompromi oleh hack Sasaran dan ketika tujuh juta perniagaan dan 76 juta pengguna telah dipengaruhi oleh hack JP Morgan Chase. Walau bagaimanapun, tidak semua hack menjadi berita utama. Kebanyakan hacks berlaku sepenuhnya di bawah radar, yang menjejaskan orang biasa yang mungkin tidak tahu bahawa komputer mereka telah dikompromi.

bagaimana untuk mengetahui jika saya digodam

Ini kerana penggodam canggih. Mereka boleh masuk ke dalam sistem komputer tanpa menjatuhkan tangan mereka kepada pemiliknya.

Alat perosak digunakan untuk menjangkiti komputer, dan penggodam selalu dapat memeriksa kembali kemudian untuk melihat sejauh mana sistem telah dikompromikan. Ini memberikan kepadanya sedikit petunjuk mengenai perkara lain yang mungkin dapat dilakukannya kepada mangsa itu. Sering kali, penggodam akan menjual data anda di web gelap, untuk pelbagai tujuan yang berniat jahat.

Walaupun ramai orang tidak mengenali mereka, terdapat beberapa tanda-tanda yang boleh memberi tahu anda bahawa anda telah digodam.

Ketahui mengenali tanda-tanda 12 ini, dan anda akan berada dalam perjalanan untuk melindungi diri anda. Kemudian, mendaftar untuk VPN terbaik yang tersedia (Cadangan: cuba semak semakan kami NordVPN atau Surfshark) untuk perlindungan selanjutnya.

1. Pop Up yang berterusan dalam Pelayar anda

Sesetengah laman web yang sah akan mempunyai pop up. Ini biasanya berkaitan dengan laman web, menawarkan anda jenis diskaun atau transaksi. Ini sedikit menjengkelkan, tetapi tidak semestinya apa-apa yang perlu dibimbangkan.

Cerita ini berbeza apabila anda mula muncul pop di mana sahaja anda pergi. Ini adalah masalah yang berterusan, yang anda mula notis berlaku walaupun di laman web yang tidak digunakan untuk mempunyai pop up.

Apa lagi, ini adalah pop up rawak yang sama sekali tidak mempunyai kaitan dengan laman web yang anda layari. Ramai daripada mereka memberitahu anda bahawa anda telah memenangi beberapa pertandingan. Apa yang anda perlu lakukan adalah klik pada pautan dan mungkin memasukkan beberapa maklumat mengenai diri anda.

pop malware

Berhati-hati dengan pop-up ini. Jangan klik pada sebarang pautan dan jangan berikan mereka dengan mana-mana data peribadi anda.

2. Bar Alat Baru Dipasang pada Penyemak Imbas Anda

privasi bar alatSemua pelayar kadangkala memerlukan kemas kini untuk menyediakan pengguna dengan semua ciri dan fungsi terkini, termasuk keselamatan yang dipertingkatkan. Apabila kemas kini ini berlaku, penyemak imbas anda biasanya memberitahu anda tentangnya dan mungkin membimbing anda melalui pelbagai perubahan supaya anda memahaminya.

Bagaimana pula dengan hari itu apabila toolbar penyemak imbas misteri tiba-tiba muncul di bahagian atas skrin anda? Anda tidak mengubah mana-mana tetapan anda, dan penyemak imbas anda tidak memberitahu anda mengenai sebarang kemas kini.

Bar alat itu boleh menjadi sangat menjengkelkan. Ia tidak biasa dengan anda. Anda tidak memintanya. Di samping itu, tetapan pelayar anda kelihatan diubah. Tiada apa-apa yang bekerja dengan cara biasa. Anda mungkin telah diberi skrin permulaan yang baru, yang dipenuhi dengan spam.

Bar alat ini mungkin dapat melumpuhkan malapetaka pada sistem anda dengan membuka tetingkap iklan. Jika anda mengklik mana-mana alat, anda boleh memuat turun fail berniat jahat ke komputer anda.

Sekiranya anda mencari bar alat misteri pada komputer anda, penting untuk bertindak dengan cepat untuk mengeluarkannya. Semakin lama ia kekal di komputer anda, semakin banyak kerosakan yang dapat dilakukannya. (Baca lebih lanjut mengenai penyemak imbas selamat terbaik di sini)

3. Perisian Baru Tiba-tiba Menampakkan pada Komputer Anda

Pernahkah anda log masuk ke komputer anda sahaja untuk mengetahui bahawa perisian baru telah dipasang? Ini bukan hanya sejenis kemas kini Windows automatik atau peningkatan lain yang menjadikan perisian anda ada lebih cepat atau lebih selamat.

Ini adalah perisian yang sama sekali tidak pernah anda dengar dan bahawa anda tahu anda tidak memasangnya.

Sukar untuk mengatakan apa perisian baru dan misteri ini dapat dilakukan ke komputer anda. Sesetengah perisian ini mungkin dapat mengambil alih perisian yang ada pada komputer anda, menjadikannya melakukan apa yang dikatakan oleh kod jahat. Perisian yang secara misterius menambahnya kepada komputer anda juga boleh mematikan mana-mana perlindungan antivirus yang anda miliki supaya sistem anda akan terdedah kepada serangan lain, dan menjadikan komputer anda kurang selamat untuk digunakan oleh anak-anak anda.

jenis malware

Kadang-kadang, orang membuka diri mereka dengan jenis pemasangan ini dengan memuat turun perisian dari Internet. Kebanyakannya adalah sah dan tidak berniat jahat. Yang lain adalah pemangsa. Itu benar terutama dengan perisian percuma, yang sering memuat turun perisian pihak ketiga apabila anda bersetuju memuat turun pakej awal. Perisian pihak ketiga ini boleh meletakkan seluruh sistem anda berisiko.

Jika anda mesti memuat turun perisian, pastikan anda mengetahui sumbernya dan anda membaca terma dan syarat.

4. Pengalihan Auto Laman Web

Beberapa perkara yang menjengkelkan sebagai cuba untuk mencapai satu laman web apabila anda secara automatik diarahkan ke yang lain. Hacker suka melakukan ini kerana ia berpotensi menjadi pembuat wang besar. Mereka dibayar oleh sesiapa sahaja yang memiliki laman web ini untuk mengarahkan lalu lintas kepadanya.

Biasanya, anda akan melihat perkara ini berlaku apabila anda memasukkan beberapa kata kunci ke dalam enjin carian. Anda akan mendapat senarai hasil carian, dan anda klik pada salah satu daripada mereka. Walau bagaimanapun, daripada dibawa ke laman web itu, anda dibawa ke tempat lain.

adware auto redirect

Sekiranya ini berlaku satu kali, ia mungkin semacam kebetulan, tetapi jika anda melihat ini berlaku berulang kali, ini bermakna bahawa sistem anda telah dikompromi. Cuba masukkan beberapa kata kunci yang sangat spesifik di enjin carian anda. Klik pada pautan untuk hasil teratas. Sekiranya anda tidak sampai di laman web tersebut, maka anda tahu komputer anda telah dijangkiti.

Perkara yang membingungkan adalah hakikat bahawa laman web itu mungkin menunjukkan bahawa anda sebenarnya telah mencapai URL yang betul. Ini kerana penggodam menggunakan a proksi.

5. Amaran Keselamatan Phony

serangan ransomwareIni sentiasa menjadi punca kebimbangan apabila perisian antivirus muncul untuk memberitahu anda bahawa terdapat masalah yang berpotensi. Perhatikan amaran ini, tetapi juga sedar bahawa terkadang anda mendapat amaran kerana penggodam sedang bekerja.

Hacker mencari perisian yang tidak terkini dan mana-mana program lama lain yang mungkin bersembunyi di komputer anda untuk mencuba menyusup sistem anda. Mereka menggunakan program-program ini untuk membuat komputer anda menghantar amaran kepada anda. Pada masa anda mendapat mesej, kerosakan itu dilakukan. Anda telah dijangkiti.

Amaran biasanya mengarahkan anda untuk mengklik pautan untuk melawat tapak web di mana anda boleh mendapatkan perisian keselamatan yang lebih baik. Orang ramai melakukan ini dengan memberikan maklumat kad kredit mereka dalam proses tersebut. Sekarang, bukan sahaja komputer mereka dijangkiti, tetapi juga penggodam mempunyai maklumat kewangan mereka.

6. Serangan Ransomware

Anda akan tahu anda telah dipukul dengan serangan ransomware apabila komputer anda tiba-tiba memberikan mesej bahawa semua fail anda telah disulitkan. Penyulitan adalah baik dalam banyak keadaan, tetapi hanya jika anda memintanya. Permintaan itu mengatakan bahawa jika anda mahu dapat mengakses komputer anda sekali lagi, anda perlu menghantar wang ke alamat Bitcoin tertentu.

Sekiranya gagal membayar, penggodam akan memusnahkan data anda. Sudah tentu, mereka boleh berbuat demikian walaupun anda membayar.

bagaimana ransomware berfungsi

7. Mesej Media Sosial yang tidak diiktiraf

Ramai orang menggunakan media sosial untuk berkomunikasi dengan rakan-rakan dan dunia mereka. Walau bagaimanapun, mereka kadang-kadang menerima mesej aneh yang tidak muncul dari pengirim yang dikatakan. Kebanyakan mesej yang tidak dikenali ini mengandungi pautan yang harus di klik oleh penerima. Mengklik ia melepaskan masalah utama.

Jika anda mendapat mesej yang mencurigakan dari seorang kawan, jangan klik padanya. Begitu juga, jika anda melihat bahawa akaun anda sedang menghantar mesej yang tidak anda hantar, itu adalah tanda bahawa anda akaun media sosial telah diretas.

8. Kata Laluan tidak sah

Kata laluan tidak sah digodamJika anda pergi ke laman web yang anda kerap melawat tetapi dinafikan akses apabila anda memasukkan kata laluan anda, ini boleh memberi isyarat masalah. Cuba masukkan kata laluan anda sekali lagi. Sekiranya masih tidak berfungsi dan anda pasti bahawa anda mempunyai kata laluan yang betul, maka akaun anda mungkin telah diretas. Penggodam telah menukar kata laluan.

Ini mungkin berlaku akibat daripada penipuan phishing e-mel di mana anda mengklik pautan dalam e-mel yang membawa anda ke laman web di mana anda memasukkan kelayakan anda. Ini memberikan peretas butiran log masuk anda.

Anda boleh mengetahui sama ada pelindung kata laluan selamat, dan dengan cepat mengubahnya jika anda mengesyaki seseorang telah mencuri maklumat anda.

9. Penunjuk Tetikus Bergerak ke Atas Sendiri

Jika anda duduk di komputer anda dan penunjuk tetikus anda tiba-tiba mula bergerak sendiri, ini mungkin tanda bahawa seseorang telah merampas komputer anda dan anda telah diretas. Ini adalah benar terutamanya jika tetikus nampaknya bergerak dengan beberapa arah dan bukan sekadar terbang secara rawak merentasi skrin, yang menandakan isu teknikal.

Sekiranya penunjuk membuka fail yang berbeza dan bergerak dengan tujuan, kemungkinan hacker mengawalnya.

10. Perlindungan Antivirus Tiba-tiba Dilumpuhkan

antivirus cacatApabila virus menjangkiti komputer anda, mungkin untuk melumpuhkan perisian antivirus yang anda miliki serta menghapuskan perlindungan keselamatan lain pada sistem anda. Jika anda melihat sesuatu seperti ini berlaku pada komputer anda, biasanya anda akan pergi ke Editor Registry atau Pengurus Tugas untuk menanganinya.

Walau bagaimanapun, virus tidak akan membiarkan anda melakukan ini. Alat ini mungkin akan dinyahdayakan juga, dan anda perlu mengambil langkah lain untuk menangani situasi tersebut. Jika anda ingin mengelakkan situasi ini tanpa sebarang kos, periksa beberapa perisian antivirus percuma yang terbaik.

11. Hilang Wang atau Caj Tidak Dikenali

Ia bijak untuk menyemak baki akaun bank dan kad kredit anda secara berkala. Jika anda log masuk ke akaun semak anda dan baki lebih rendah dari yang dijangkakan, maka sudah tiba masanya semak setiap transaksi. Anda mungkin mendapati beberapa yang tidak biasa.

Begitu juga dengan akaun kad kredit anda, walaupun dalam kes ini anda akan melihat baki anda akan naik. Sekali lagi, sudah tiba masanya untuk mengkaji semula urus niaga baru-baru ini untuk mencari sesuatu yang tidak dikenali. Sekiranya anda mempunyai beberapa BitCoins, anda harus mendidik diri anda dengan lebih lanjut untuk menyimpan crypto dengan selamat.

Beritahu syarikat perbankan dan syarikat kad kredit dengan segera jika anda menemui masalah ini.

12. Pembelian dihantar ke Tempat yang tidak dikenali

Sekiranya anda melog masuk ke akaun bank, akaun kad kredit atau akaun runcit dalam talian hanya untuk melihat pembelian yang tidak anda ketahui, maka anda juga mungkin mendapati beberapa produk dihantar ke alamat yang tidak dikenali. Ini adalah penggodam di tempat kerja sekali lagi, dengan usaha membeli-belah di pejabat anda.

Ini amat berbahaya jika anda seorang pemilik perniagaan kecil dengan akaun bank syarikat. Dalam hal ini, anda perlu menyemak senarai lengkap kelemahan untuk PKS, yang sering disasarkan oleh penggodam.

Anda boleh melindungi diri anda dari kebanyakan masalah ini tidak membuka e-mel yang tidak dikenali dan tidak mengklik pada pautan tidak diketahui. Berhati-hati sentiasa mengikuti protokol keselamatan, dan pastikan perisian antivirus anda terkini untuk melindungi diri anda dari pencerobohan oleh penggodam.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me