9 Cara Mengejutkan Facebook Menggunakan Data Anda

Terakhir Dikemaskini pada 16 April 2019


Kelly Gilderson di sini. Media sosial mengubah cara kerja dunia - tetapi adakah ia benar-benar memberi manfaat kepada kami?
Hari ini saya ingin mendedahkan beberapa cara yang tidak dikenali bahawa FB dan raksasa media besar lain menggunakan data anda dan membuat TON wang.

Facebook merevolusikan budaya dunia dan menetapkan standard untuk apa platform media sosial sepatutnya. Individu, perniagaan, kerajaan, dan pusat pendidikan menggunakan Facebook sebagai cara berkomunikasi dengan orang ramai. Dalam melakukan ini, mereka mengamanahkan kepada Facebook sebahagian besarnya maklumat peribadi, peribadi, dan kadang-kadang sensitif.

Apabila anda mengupas kembali lapisan dan melihat jumlah maklumat yang ada di Facebook mengenai orang awam dan bandingkan dengan pelanggaran privasi, eksperimen yang menyeramkan, dan manipulasi psikologi Facebook telah menggunakan maklumat itu untuk menjalankan, gambar yang menakutkan mula muncul.

Facebook adalah lebih daripada sekadar sebuah syarikat yang menggunakan iklan untuk menghasilkan wang. Ia adalah sebuah syarikat yang kerajaan dan industri dunia dapat menggunakan untuk mengumpul, menganalisis, dan gunakan maklumat peribadi anda.

Cerita berita terkini telah membincangkan skandal Facebook. Walau bagaimanapun, minat diri menghalang banyak saluran media daripada menceritakan seluruh kebenaran. Mereka mengetengahkan aspek yang lebih gelap dari apa yang dilakukan Facebook. Berikut adalah beberapa fakta mengganggu mengenai Facebook. Matlamat kami adalah untuk bersinar terang tentang sifat sebenar Facebook dan menerangkan bagaimana ia adalah bahaya untuk privasi dan bagaimana ia mengganggu pemikiran bebas.

# 1 - Facebook Boleh Milik Data Pengguna tanpa Pengesahan Pengguna

Aplikasi "thisisyourdigitallife" memberitahu pengguna bahawa aplikasi personaliti mengumpul maklumat tanpa nama untuk penyelidikan psikologi. Aplikasi yang dihasilkan oleh Penyelidikan Sains Global memerlukan pengguna untuk bersetuju dengan syarat aplikasi sebelum memberikan akses aplikasi kepada data Facebook mereka. Aplikasi itu dilaporkan disokong oleh Amazon Turks. Ini adalah program yang membayar individu untuk melakukan tugas dalam talian ringkas, termasuk tinjauan. Penyelidikan Sains Global didakwa telah menjual maklumat yang dikumpulkan di Facebook dan Amazon Turks ke Cambridge Analytic.

carta bocoran maklumat facebook oleh cambridge analytica

Walaupun ini mengganggu, masalah yang lebih besar adalah hakikat bahawa aplikasi, yang hanya dimuat turun oleh kira-kira 270,000 orang, juga mengambil maklumat daripada rakan-rakan pengguna. Ini bermakna bahawa dalam masa yang singkat permohonan itu telah mengumpulkan maklumat daripada berjuta-juta pengguna. Banyak dianggarkan 87 juta pengguna yang mempunyai maklumat mereka yang dijual kepada Cambridge Analytica tidak pernah memuat turun aplikasi "thisisyourdigitallife" ini dan tidak pernah membenarkan maklumat yang digunakan dalam apa jua cara.

# 2 - Facebook dan Negeri Pengawasan

Pada tahun 2003, dokumen NSA telah bocor dan tidak pernah melihat sekilas ke dalam program PRISM. Laporan yang bocor menggariskan kerjasama antara NSA dan GCHQ, agensi pengawasan masing-masing di Amerika Syarikat dan Great Britain.

Gambaran keseluruhan prisim

Menurut Washington Post, NSA dan GCHQ, bersama-sama dengan agensi pengintip lain, mengetuk ke pelayan pusat sembilan syarikat internet AS terkemuka. Mereka mengekstrak audio, gambar, e-mel, dokumen, dan maklumat lain untuk menargetkan pengguna.

Facebook telah dikenalpasti sebagai sebuah syarikat itu memberi akses kepada agensi pengintip ke pelayan mereka. Walau bagaimanapun, Facebook dan syarikat Internet lain yang bekerjasama dengan pengawasan kerajaan adalah kebal hukum kerana Akta Pindaan FISA tahun 2008.

Menurut dokumen PRISM yang bocor, Facebook telah bekerjasama dengan NSA sejak Jun 2009. Pada asasnya, Facebook hanyalah sebahagian daripada NSA. Ia merupakan alat yang digunakan oleh NSA untuk pengawasan global.

# 3 - Facebook Mengetahui Datanya Telah Dihapus

Pada tahun 2015, wartawan memaklumkan Facebook tentang penyalahgunaan data pengguna. Pencipta aplikasi "thisisyourdigitallife", Dr. Alexander Kogan, mengatakan bahawa data itu sedang dikumpulkan untuk kajian akademik. Dia bersungguh-sungguh bahawa pada masa itu dia tidak terlibat dalam aktiviti yang tidak wajar.

Apabila Facebook mengetahui tentang cara penggunanya dikumpulkan pada tahun 2015, ia meminta Penyelidikan Sains Global memadam maklumat. Apabila Facebook mengetahui bahawa maklumat itu tidak dipadamkan, mereka memotong ikatan dengan Penyelidikan Sains Global dan memulakan siasatan mereka sendiri.

Pelabur memfailkan tuntutan mahkamah. Mereka merasakan bahawa maklumat ini sepatutnya didedahkan oleh Facebook.

Cambridge Analytica bekerjasama dengan penyiasat, mendakwa bahawa mereka memadamkan maklumat tersebut. Syarikat itu berkata bahawa maklumat yang mereka kumpul tidak digunakan semasa kempen presiden 2016.

# 4 - Facebook Mengumpul Imej Anda Menggunakan Pangkalan Data Pengiktirafan Muka

Sejak 2011, Facebook, menurut PC World, telah membangunkan teknologi untuk pengiktirafan muka. Apabila anda menandai foto di Facebook, ia menggunakan teknologi pengenalan wajah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang dilihat oleh individu itu. Perkara yang sama berlaku pada foto anda apabila orang lain memberi tag kepada anda.

mengekstrak carta maklumat

Program ini bermula hampir lapan tahun lalu. Hari ini, Facebook mempunyai sistem pengiktirafan muka berasaskan perisikan artifak yang kuat dan tepat. Ia adalah salah satu sistem yang paling canggih dan paling tepat seumpamanya di planet ini.

Membincangkan program yang dikenali sebagai DeepFace, Wikipedia menggambarkannya sebagai program pengiktirafan wajah pembelajaran. Ia mempunyai keupayaan untuk memilih muka manusia dalam imej digital. Ia mempunyai sembilan lapisan bersih neural dalam. Ia dilengkapi dengan lebih daripada 120 juta bebibir sambungan. Sistem ini kononnya 97 peratus tepat. Ini lebih baik daripada kadar ketepatan 85 peratus sistem identifikasi GEN Next FBI.

Ini bermakna setiap kali anda memuat gambar diri anda, rakan, atau ahli keluarga, anda akan melatih AI DeepFace untuk mengenalpasti ciri-ciri wajah yang lebih baik. Pengiktirafan muka jenis ini menghancurkan privasi. Dengan pengiktirafan muka jenis ini, seseorang boleh mendapatkan gambar tunggal anda dan kemudian menggunakan gambar itu untuk mengumpulkan semua maklumat yang telah dikumpulkan oleh Google, Facebook, dan laman web lain sepanjang perjalanan hidup anda.

# 5 - Facebook Adakah Diselidiki oleh FTC, Australia, Amerika Syarikat, dan United Kingdom

Facebook bertemu dengan Kongres selama dua hari selepas skandal perlombongan data berlaku. Facebook menggunakan perkhidmatan firma penyiasatan swasta. Walau bagaimanapun, Pejabat Pesuruhjaya Maklumat UK sedang mengejar siasatannya sendiri dan meminta firma swasta Facebook yang disewa untuk pergi sementara ia sedang menjalankan siasatannya.

FTC sedang menyiasat bagaimana maklumat yang dikumpul semasa Cambridge Analytica digunakan. Terdapat juga organisasi pengawas yang berpangkalan di Australia yang melihat penggunaan maklumat ini.

negara penyiasatan facebook yang terjejas oleh skandal

Apabila siasatan berterusan, lebih terperinci mungkin akan berlaku. Masih banyak soalan mengenai bagaimana data yang dicuri digunakan. Kebanyakan soalan ini berputar di sekitar apa, jika ada, memberi kesan kepada maklumat yang dicuri mengenai kempen politik. Cambridge Analytica berpendapat bahawa mereka tidak melakukan kesalahan.

# 6 - Menggunakan Facebook "Profil Bayangan" untuk Mengumpulkan Data Bukan Pengguna

Facebook menggunakan profil bayangan, menurut maklumat yang dikumpulkan dari beberapa sumber, untuk memonitor pengguna bukan Facebook. Facebook juga menggunakan pihak ketiga dan membina profil bayang-bayang untuk memantau aktiviti pengguna yang tidak.

carta alir aliran profil facebook

Facebook sedang membina templat biometrik digital dengan menggunakan setiap gambar dengan wajah yang dimuat naik ke pelayan mereka. Pada masa ini, tuntutan mahkamah telah difailkan terhadap Facebook, mendakwa bahawa ia melanggar hak privasi orang lain kerana ia menyimpan maklumat biometrik tentang orang tanpa mendapat persetujuan mereka. Facebook berhujah bahawa hanya menyimpan maklumat biometrik tanpa persetujuan tidak membahayakan orang.

Sudah jelas bahawa tidak memilih penjejakan dan pengumpulan data yang dilakukan oleh Facebook bukan pilihan. Satu-satunya cara untuk menghalang Facebook gelap daripada mendapatkan data peribadi anda adalah dengan menggunakan langkah keselamatan privasi dalam talian yang baik.

# 7 - Facebook Kata Ia Dihindari

Apa yang membuat pelanggaran Facebook berbeza adalah bahawa maklumat itu tidak dicuri melalui hack atau pelanggaran keselamatan yang serupa dengan apa yang telah dilihat di syarikat lain. Walau bagaimanapun, seperti yang ditunjukkan Zuckerberg dengan jelas, terdapat a pelanggaran kepercayaan antara Facebook, Kogan, dan Cambridge Analytica.

Orang-orang yang menggunakan Facebook percaya bahawa Facebook akan melindungi data mereka dan data itu tidak akan dikongsi dengan orang lain. Zuckerberg telah mengakui bahawa ini adalah sesuatu yang Facebook perlu diperbaiki.

kaji selidik amanah facebook

Andrew Bosworth, Naib Presiden Facebook realiti bertambah dan maya yang juga berkhidmat sebagai naib presiden dalam pengiklanan, menjelaskan bahawa Facebook telah ditubuhkan supaya data peribadi pengguna tidak dijual. Ini tidak bermakna pemaju tidak menerima data yang membantu mereka meningkatkan pengalaman untuk pelanggan mereka. Tetapi Facebook, menurut jawatan yang ditulis oleh Bosworth, tidak menghasilkan wang secara langsung dari pertukaran maklumat ini. Matlamat mereka adalah untuk menubuhkan Facebook dengan cara supaya tidak ada maklumat peribadi yang dijual kepada perniagaan.

Dia menerangkan bagaimana jika Facebook mengetahui pengguna mereka lebih baik daripada perniagaan lain, ia membolehkan Facebook untuk menunjukkan pengguna mereka iklan yang lebih baik, yang membawa kepada peningkatan keuntungan untuk Facebook. Dari perspektif Bosworth, menjual maklumat Facebook telah dikumpulkan adalah strategi yang buruk.

Agar Facebook menjadi berdaya maju, pengguna perlu mempunyai pengalaman positif apabila mereka menyambung ke aplikasi. Sekiranya pengguna bimbang bahawa maklumat mereka dicuri, mereka tidak semestinya menyambung kepada aplikasi, perniagaan berhenti bekerja dengan Facebook, dan keseluruhan prosesnya rosak. Ini adalah sebahagian daripada hujah Bosworth membela Facebook dan mengatakan bahawa Facebook tidak sengaja mendedahkan data pengguna.

# 8 - Facebook Melaksanakan Eksperimen Psikologi pada Anda tanpa Kebenaran Anda

Eksekutif Facebook, Sheryl Samberg, mengeluarkan permintaan maaf kepada pengguna Facebook selepas ia menyedari bahawa Facebook telah melakukan eksperimen pada lebih 700,000 pengguna tanpa persetujuan mereka.

Ironinya, apabila anda membaca permintaan maaf, anda melihat Samberg itu tidak pernah memohon maaf untuk eksperimen psikologi yang dilakukan oleh Facebook tetapi sebaliknya untuk fakta bahawa Facebook melakukan kerja yang tidak baik untuk berkomunikasi tentang eksperimen dengan pengguna.

Anda perlu mengambil berat tentang perkara ini. Ia menjadi sangat jelas bahawa Facebook adalah bekerja untuk memanipulasi emosi anda. Alasan apa yang dimainkan Facebook untuk melakukan ini? Kita tidak tahu. Apa yang kita tahu ialah ia berlaku pada masa lalu, dan ia mungkin masih berlaku.

Seorang bekas eksekutif Facebook membincangkan bagaimana Facebook secara psikologi merosakkan masyarakat kita. Dalam perbincangannya mengenai Facebook, bekas eksekutif Facebook ini meletakkan apa yang dia rasakan kesan psikologi Facebook terhadap masyarakat moden. Beliau membincangkan bagaimana, terima kasih kepada Facebook, wacana dan kerjasama sivil telah menurun. Misinformasi dan salah-kebenaran semakin meningkat. Beliau meneruskan dengan menyatakan bahawa kesan Facebook terhadap masyarakat bukan hanya masalah yang dihadapi oleh rakyat Amerika tetapi merupakan masalah global. Sudah jelas mengapa ramai orang melihat Facebook sebagai bahaya psikologi yang harus dielakkan di semua kos.

# 9 - Lindungi Diri Anda

Pada terasnya, Facebook telah membuktikan dirinya sebagai sosiopatik. Apa yang paling mengganggu adalah bahawa selepas semua perbicaraan, semua skandal, dan siasatan oleh FTC, United Kingdom, Amerika Syarikat, kerajaan Australia, dan kerajaan lain di seluruh dunia, tiada apa yang akan berubah.

Banyak institusi yang sama yang telah ditugaskan untuk menyiasat Facebook mendapat manfaat yang paling banyak dari maklumat yang dikumpulkannya. Agensi-agensi kerajaan, perniagaan besar, pusat pendidikan, dan kumpulan lain memerlukan maklumat yang dikumpulkan dari laman-laman seperti Facebook untuk membolehkan mereka mengekalkan kawalan dan kuasa dan terus menerus memanipulasi orang ramai.

Dari masa ke masa, Facebook akan mendapat terperangkap dalam skandal. Kemudian, perkara berikut akan berlaku:

  • Facebook akan menulis permintaan maaf kepada token dan mengatakan bahawa pelanggaran data adalah disebabkan oleh kesilapan.
  • Media akan mengalami kegemparan makan terhadap skandal, membincangkannya seperti pelanggaran privasi yang baru atau mengejutkan.
  • Facebook akan terus menjalankan perniagaan seperti biasa. Mereka akan mengedarkan data anda, menggunakan data anda dalam cara yang menggangu, dan menjalankan eksperimen menyeramkan pada orang yang tidak disedari dan tidak mengetahui.

Tidak ada sebab mengapa anda perlu berfikir bahawa Facebook akan mengubah cara ia bertindak. Facebook secara harfiah merupakan satu lagi pengawasan negara. Mereka menghabiskan berjuta-juta dolar setiap tahun melobi ahli politik supaya mereka dapat meneruskan perniagaan seperti biasa.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk melindungi diri anda:

  • Pertama, hapuskan media sosial.
  • Kedua, cari pelayar fokus privasi yang baik untuk melindungi data anda.
  • Ketiga, cari VPN yang baik untuk membuat aktiviti dalam talian anda tanpa nama.
  • Keempat, gunakan alat privasi sebagai cara melindungi data anda

Jika anda tidak mahu memotong hubungan dengan Facebook, mengambil kesempatan daripada tetapan Facebook untuk menghadkan data yang dikongsi. Beri perhatian khusus kepada apl pihak ketiga yang anda berikan untuk mengumpul data. Ini tidak akan melindungi anda apabila sumber luar mencari cara untuk mengakses maklumat Facebook. Tetapi, sekurang-kurangnya, ia adalah permulaan.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me