Apakah Neutrality Bersih dan Bagaimana Ia Akan Mengubah Perkara?

Netraliti bersih bukan sekadar sesuatu untuk memastikan ahli-ahli politik menghamburkan satu sama lain. Ia boleh memberi kesan yang nyata dalam kehidupan dalam talian anda.

Sekiranya anda menggunakan internet, anda harus mengambil berat tentang netraliti bersih. Hampir separuh daripada jumlah penduduk dunia berada dalam talian pada mana-mana hari tertentu, tetapi berapa banyak yang berfikir sama ada Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) mereka melakukan apa saja untuk menyampaikan dengan pantas, sambungan yang boleh dipercayai?undi berkecuali bersih

Kebanyakan orang membuta tuli mempercayai ISP mereka untuk membolehkan mereka melayari di mana sahaja mereka mahu, bila-bila masa mereka mahu. Walau bagaimanapun, pembekal tidak selalu bersedia untuk menyampaikan apa yang sepatutnya. Cobaan untuk cergas akses supaya ia sesuai dengan mereka dan sekutu mereka terlalu besar. Itulah sebabnya netraliti bersih sangat kritikal.

Tepat apa yang berkecuali netral? Sudah menjadi berita dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana FCC pentadbiran Trump telah melancarkan dasar netraliti bersih yang telah digubal oleh pentadbiran terdahulu. Walaupun sesetengah orang berfikir bahawa dasar-dasar ini tidak dapat menjejaskan mereka, realitinya adalah bahawa tidak mempunyai undang-undang netralitas bersih di tempat itu bermakna ISP diberi kuasa untuk mengawal apa pandangan pelanggan.

Sekiranya bunyi itu sedikit menakutkan, baca terus.

Contents

Apa itu Neutrality Bersih?

Pada dasarnya, netralitas bersih adalah konsep yang penyedia perkhidmatan Internet tidak boleh memihak kandungan tertentu ke atas kandungan lain, yang bermaksud bahawa mereka harus menduduki posisi netral ketika mereka memindahkan data ke seluruh rangkaian mereka. Dalam rangkaian neutral ini, semua kandungan mendapat rawatan yang sama dan mempunyai akses yang sama kepada sumber rangkaian.

kelebihan netraliti bersih

Netralitas bersih juga bermakna ISP harus dilarang membuat “lorong cepat” untuk beberapa data sambil meletakkan blok terhadap data lain yang datang dari pesaing atau yang mengambil perspektif yang mereka tidak setuju. Contohnya, ISP anda tidak sepatutnya dapat mendekatkan sambungan anda kepada Netflix dalam usaha untuk membuat anda mendaftar untuk perkhidmatan streaming proprietari mereka.

Idea netraliti bersih bertujuan untuk menjaga Internet sebagai lapangan terbuka. Ini bermakna bahawa semua syarikat, besar dan kecil, mempunyai peluang untuk berjaya dalam talian. Jika dasar netraliti bersih tidak dilaksanakan, syarikat besar mempunyai kelebihan yang berbeza. Mereka boleh membayar untuk memasukkan data mereka ke “lorong cepat,” meninggalkan pesaing mereka untuk berjuang untuk bandwidth.

Bayangkan jika streaming video, yang merupakan teknologi baru pada masa itu, telah disekat oleh ISP pada awal tahun 2000an. Perkhidmatan penstriman popular yang terkenal hari ini mungkin tidak pernah mempunyai peluang untuk ditubuhkan jika konsep netraliti bersih tidak wujud.

Peranan Syarikat Telekomunikasi

Syarikat-syarikat telekomunikasi menyediakan akses internet berkelajuan tinggi di seluruh AS. Hanya segelintir syarikat yang menawarkan perkhidmatan ini. Antaranya ialah Verizon, CenturyLink, AT&T, Piagam, Cox dan Comcast. Di beberapa lokasi, orang hanya mempunyai beberapa pilihan untuk dipilih, dan sesetengah kawasan hanya mempunyai satu penyedia.

mengapa neutraliti bersih adalah penting

Apabila pelanggan melalui talian melalui salah satu pembekal jalur lebar, mereka mengharapkan syarikat menghantar data sepanjang rangkaian ke dan dari komputer mereka. Sebaik-baiknya, penghantaran ini berlaku tanpa manipulasi atau gangguan pada bahagian penyedia jalur lebar.

  Senarai Lengkap Negara dengan VPN Diharamkan (Versi Dikemaskini)

Dengan dasar netraliti bersih telah dilancarkan pada Disember 2017, Penyedia Perkhidmatan Internet semuanya berjanji untuk bermain adil. Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan bahawa syarikat-syarikat yang menyediakan perkhidmatan jalur lebar mungkin memilih untuk memilih kegemaran dan menawarkan “laluan pantas” kepada syarikat-syarikat tertentu yang sanggup membayar harga. Peguambela untuk berkecuali bersih berpendapat bahawa ini akan berlaku lebih cepat daripada kemudian dan amalan ini mungkin menandakan berakhirnya persaingan dalam talian yang adil. Menggunakan VPN tidak akan mengurangkan isu ini sama ada.

Penyedia Jalur Lebar Tidak Akan Terutamanya Menghalang Data, Adakah Mereka?

Malah, mereka mempunyai sejarah yang melakukan itu. Satu contoh berlaku semasa konsert Pearl Jam pada tahun 2007. AT&T bertanggungjawab untuk menyiarkan konsert secara keseluruhannya kepada penonton dalam talian, tetapi mereka mematikan bunyi sebagai penyanyi utama memberi suara kepada lirik yang kritikal terhadap George Bush. Lirik itu tidak mengandungi kata-kata yang tidak senonoh, tetapi seorang jurucakap dari ISP kemudian mengatakan bahawa menyensor kandungan itu adalah perlu untuk melindungi pelawat muda daripada “pelacuran yang berlebihan.” Kemudian, AT&T disokong semula, mendakwa bahawa kontraktor laman web pihak ketiga bertanggungjawab untuk “kesilapan.”

Juga pada tahun 2007, Verizon menyekat anggota kumpulan pro-pilihan NARAL daripada menggunakan program pesanan teks. Syarikat itu berkata bahawa mereka tidak mahu memberikan perkhidmatan kepada sesiapa sahaja “yang bertujuan untuk mempromosikan agenda atau mengedarkan kandungan yang, menurut budi bicaranya, boleh dilihat sebagai kontroversi atau tidak baik kepada mana-mana pengguna kami.” Kemudian, syarikat itu terpaksa mengangkat penapisannya sebagai tindak balas terhadap bantahan daripada orang ramai.

Pengangkut Biasa dan Netraliti Bersih

Sebaik sahaja anda mula mencari neutraliti bersih, anda akan mendengar istilah “pembawa umum” yang dilambung dengan kerap. Konsep pengangkut yang sama sebenarnya bermula dari Rom purba. Ia diiktiraf pada masa awal bahawa perkhidmatan dan perniagaan tertentu sangat kritikal terhadap fungsi sebuah negara dan ekonomi yang undang-undang perlu diluluskan untuk memastikan bahawa setiap orang mempunyai akses yang sama.

Di bawah konsep ini, perniagaan atau penyedia perkhidmatan ini memberi perkhidmatan kepada rakyat secara besar-besaran daripada memilih pelanggan mereka. Manfaat undang-undang telah diberikan kepada pembekal ini sebagai hadiah. Mereka mungkin diberikan akses kepada harta awam. Ini berlaku dengan kereta api di Amerika. Dari hampir hari-hari awal mereka, kereta api dianggap sebagai pembawa umum, yang memungkinkan syarikat-syarikat membuat landasan di tanah awam.

web untuk pembekal telefon

Pembekal telefon juga menikmati status pembawa biasa. Ini memberi mereka banyak faedah, tetapi mereka mestilah neutral sebagai pertukaran. Sebagai contoh, Verizon tidak boleh memilih untuk menjatuhkan panggilan atau sengaja memberikan kualiti panggilan yang buruk apabila pelanggannya memanggil Little Caesars kerana mereka telah dibayar untuk berbuat demikian oleh Domino. Bayangkan betapa marahnya jika syarikat telefon bimbit anda dapat menentukan yang pizza anda memilih untuk memerintahkan.

Net Neutrality: Sebelum Internet

Akta Komunikasi 1934, yang ditandatangani oleh Presiden Franklin D. Roosevelt, menubuhkan Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan atau FCC dan memberi kuasa untuk mengawal selia teknologi baru seperti rangkaian telefon yang berkembang dan televisyen siaran.

  Kamera Keselamatan Laman Utama 920 2020

Di dalam undang-undang zaman Kemurungan Besar juga adalah penubuhan Judul tertentu yang masih menguasai entiti dalam bidang komunikasi. Sebagai contoh, Tajuk II mentakrifkan pembawa umum. FCC mempunyai keupayaan untuk menetapkan perniagaan komunikasi sebagai pembawa umum.

Logo Sistem 1964 logoAhli sejarah mencatatkan bahawa undang-undang tahun 1934 merupakan tindak balas kepada dasar-dasar laissez-faire yang lebih banyak yang berlaku pada tahun 1920-an. Dasar-dasar tersebut termasuk kekurangan peraturan yang melampau. Monopoli berkembang, dan kekayaan disatukan hanya dalam beberapa kawasan terpencil.

Akta Komunikasi 1934 merupakan sebahagian daripada Perjanjian Baru, yang merupakan usaha yang lebih besar untuk mengekang kuasa korporat. Khususnya, undang-undang itu bertujuan untuk mengambil The Bell System, yang kekal sebagai salah satu syarikat yang paling berkuasa dan berpengaruh dalam sejarah Amerika.

Sistem Bell akhirnya menjadi AT&T, yang masih wujud. Semasa Kemurungan, AT&T memegang monopoli besar di pasaran telekomunikasi, tetapi undang-undang tidak dimaksudkan untuk memecah monopoli. Tumpuannya adalah untuk memastikan kepatuhan perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat. Ini bermakna AT&T tertakluk kepada peraturan kadar yang mereka minta pengguna bayar. Kerajaan akan mempunyai pengawasan untuk memastikan semua pengguna membayar harga yang sama.

Di bawah undang-undang, syarikat telefon tidak dapat mengubah yuran atau perkhidmatan mereka berdasarkan identiti pelanggan yang membuat panggilan atau pelanggan menerima panggilan tersebut. Kandungan perbualan itu tidak relevan. Semua pemindahan data ke atas talian telefon harus sama-sama dirawat.

Sejarah Net Neutrality

garis masa bersih neutraliti menjelang tahunDalam kertas kerja 2003, Tim Wu, profesor undang-undang Columbia University, mendirikan frasa “netraliti rangkaian.” Penyedia jalur lebar melarang pengguna Internet daripada menggunakan rangkaian peribadi maya. Yang lain menghalang pelanggan daripada menggunakan penghantar WiFi. Profesor Wu prihatin bahawa kecenderungan ini untuk menghadkan teknologi membangun akan menyakiti masa depan inovasi. Sehubungan itu, beliau meminta satu set dasar anti diskriminasi untuk dunia digital.

FCC Presiden George W. Bush memahami masalah ini dan meneruskan pernyataan dasar yang melarang ISP daripada menyekat kandungan undang-undang yang pengguna cuba mengakses. Selain itu, dasar ini bertujuan untuk melarang ISP daripada mendikte yang pengguna boleh gunakan untuk menyambung ke Internet.

Dasar ini digunakan sebagai asas perintah FCC 2008 ke Comcast. ISP adalah sambungan pendikit bagi orang yang menggunakan perisian BitTorrent (cara umum untuk mengakses Web Gelap), walaupun ia digunakan untuk tujuan yang sah. FCC menegaskan bahawa Comcast menghentikan amalannya, tetapi Comcast menyaman, mengatakan bahawa FCC telah mencapai kuasa luar. Keputusan oleh mahkamah persekutuan didapati berpihak kepada Comcast.

Kemajuan kecil terhadap neutraliti bersih telah dibuat sehingga 2010. Di bawah Presiden Obama, dasar netraliti bersih yang lebih kukuh telah digubal. Walau bagaimanapun, Verizon menyaman FCC kali ini, dan mereka menang. Mahkamah berkata bahawa FCC tidak mempunyai kuasa untuk mengenakan peraturan berkecuali seperti itu pada syarikat yang bukan pengangkut biasa.

Ini membawa FCC untuk mencadangkan pada tahun 2014 bahawa pembawa jalur lebar harus diklasifikasikan sebagai pembawa umum di bawah Tajuk II. Penyedia tidak semestinya mempunyai sekatan yang ketat seperti yang diperlukan oleh syarikat telefon. Walau bagaimanapun, perubahan itu bermakna dasar netraliti bersih yang kuat akan berlaku di Amerika Syarikat.

  Cara Membuka Laman Web

Penyedia jalur lebar tidak senang dengan pengkelasan semula itu, yang membawa mereka untuk menyaman semula FCC. Walau bagaimanapun, mahkamah mengatakan bahawa FCC mempunyai undang-undang di pihak mereka kali ini. Dasar netraliti bersih menyapu berlaku di seluruh negara.

Pilihan raya presiden pada akhir 2016 membawa pentadbiran baru ke White House pada awal tahun 2017. Menjelang akhir tahun, Suruhanjaya FCC baru Ajit Pai telah berjaya dalam rancangannya untuk membalikkan keseluruhan perintah netraliti bersih yang telah dilaksanakan pada tahun 2015 Penyedia Perkhidmatan Internet tidak lagi diklasifikasikan sebagai pembawa umum, dan tidak lagi ada sekatan di tempat yang akan menghalang syarikat-syarikat ini daripada menyekat atau menyekat mana-mana kandungan.

Tanggungjawab untuk melindungi pengguna kerana melanggar pelanggaran netraliti bersih kini jatuh ke Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan. Walau bagaimanapun, agensi ini tidak boleh membuat peraturan baru. Ia hanya boleh menguatkuasakannya. Kesimpulannya adalah bahawa apa-apa pelanggaran neutral yang didakwa juga mesti menjadi aktiviti haram seperti yang ditakrifkan di bawah undang-undang persaingan adil. Jika sesebuah ISP menghalang pesaing, maka ia boleh digunapakai di bawah undang-undang antitrust, tetapi memungkinkan syarikat membayar yuran tambahan kerana diberi “laluan pantas” tidak akan menjadi pelanggaran.

Netraliti Bersih di Masa Depan

Beberapa negara di AS telah meluluskan peraturan neutral net mereka sendiri selepas berlaku pemansuhan peraturan persekutuan. Washington adalah yang pertama, diikuti rapat oleh Oregon, Hawaii, New York, Vermont, Montana dan New Jersey. Penyedia jalur lebar sudah berjanji untuk melawan dasar-dasar ini di peringkat negeri.

Namun, anggota Kongres AS mencadangkan undang-undang baru yang akan memberikan dasar-dasar netraliti bersih seluruh negara. Sesetengah cadangan hanya akan mengembalikan semula peraturan 2015 sementara yang lain akan membuat perubahan yang cukup besar terhadap dasar tersebut.

perbandingan isp

Para pemerhati menjangkakan syarikat-syarikat jalur lebar perlahan-lahan dan secara terang-terangan mula memanfaatkan kebebasan yang memansuhkan peraturan netraliti bersih telah memberi mereka. Perubahan ini tidak mungkin terlalu besar atau mendadak, terutamanya ketika negeri dan kerajaan persekutuan masih bergumul atas kemungkinan dasar netraliti bersih.

Satu cara halus yang boleh dimanfaatkan oleh syarikat adalah dengan membenarkan kandungan bahawa mereka atau sekutu menghasilkan lulus mana-mana had data. Sebagai contoh, orang yang mempunyai AT&T sebagai ISP dan menonton DirecTV Now streaming perkhidmatan boleh menonton seberapa banyak yang mereka suka tanpa ia mengira terhadap had data mereka. Walau bagaimanapun, menonton perkhidmatan penstriman lain, seperti Netflix, akan mengambil sebahagian besar daripada data yang ada.

Dengan perniagaan besar dan kerajaan masih berjuang melawan keperluan untuk undang-undang netralitas bersih, nampaknya situasi ini jauh dari resolusi. Pengguna boleh mengambil tindakan dengan memaklumkan kepada wakil mereka tentang sokongan mereka terhadap peraturan netraliti bersih.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me