Bagaimana Menghentikan RTC Web Leak (Pembetulan Percuma dan Mudah)

Kebocoran WebRTC menjadi malu apabila anda berada di luar dan sekitar. Sekiranya anda menggunakan penyemak imbas Chrome, anda berisiko. Inilah yang perlu dilakukan. 'Kata Nuff.


Dalam sesetengah kes, menggunakan rangkaian peribadi maya (VPN) adalah tidak cukup untuk menjamin penghantaran data anda dan pastikan alamat IP anda disimpan tanpa nama. Kebocoran WebRTC adalah masalah yang menjejaskan penyemak imbas Google Chrome dan boleh menyebabkan alamat IP sebenar anda dibuat dalam talian.

webrtc vektorWebRTC bermaksud Komunikasi Masa Nyata Web. Ia digunakan oleh banyak tapak web dan aplikasi web untuk memastikan aliran sesi berterusan terbuka antara komputer pengguna dan pelayan tuan rumah. WebRTC akan menggunakan koneksi lapisan soket selamat (SSL) selagi pelayan tuan rumah mempunyai sijil yang sah, tetapi itu masih tidak mencukupi untuk mengelakkan bocor alamat IP anda.

Apabila laman web atau pihak ketiga dapat memperoleh alamat IP tempatan anda, ia memberi mereka keupayaan untuk menjejaki aktiviti dalam talian anda dan juga lokasi fizikal anda. Semua alamat IP dikaitkan dengan kawasan geografi, oleh itu rangkaian tempatan dan syarikat internet memberikan mereka berdasarkan bandar dan wilayah tempat anda tinggal atau bekerja.

Bagaimana Kebocoran Berlaku?

Masalah utama dengan kebocoran WebRTC adalah pertama ditemui pada tahun 2015. Pengaturcara mendapati bahawa apabila penyemak imbas Chrome disambungkan ke laman web melalui sambungan VPN, ia akan membuat permintaan berkala melalui sistem yang dikenali sebagai Session Traversal Utilities untuk NAT (STUN). Permintaan stun diperlukan untuk menyokong komunikasi atau kolaborasi masa nyata dalam tetingkap penyemak imbas.

Masalahnya ialah setiap permintaan STUN bercakap antara komputer pengguna dan internet luar, dan dalam kes itu ia akan menggunakan alamat IP tempatan anda, bukan alamat yang disediakan oleh perkhidmatan VPN anda. Ini bermakna bahawa alamat dari penyedia perkhidmatan internet (ISP) atau rangkaian wi-fi anda boleh diakses oleh pihak luar. Malah, laman web boleh menggunakan kod JavaScript untuk dengan mudah menangkap alamat IP sebenar anda melalui permintaan STUN pasukan.

Mencegah Kebocoran Dengan Sambungan Chrome

Beralih ke klien atau hos VPN yang berbeza tidak akan membantu menghalang pautan WebRTC. Isu ini memberi kesan kepada semua perkhidmatan VPN, tidak kira apa protokol penyulitan yang mereka gunakan. Sebaliknya, pendekatan yang terbaik adalah untuk memasang pelanjutan Chrome, iaitu utiliti kecil yang ditambah untuk membantu membentuk pengalaman pelayar yang selamat. Chrome mempunyai keseluruhan gedung sambungan, banyak di antaranya boleh didapati secara percuma.

Sebenarnya Google telah menulis dan menerbitkan keseluruhan antara muka pengaturcaraan aplikasi (API) untuk isu WebRTC. Ini telah membolehkan pemaju individu membuat sendiri Sambungan Chrome untuk menyelesaikan masalah dengan pelanggan VPN.

Salah satu pelanjutan Chrome yang paling popular untuk tujuan ini adalah WebRTC Leak Prevent. Ia serasi dengan mana-mana versi Chrome yang lebih tinggi daripada 42. Selepas pemasangan, tetingkap pilihan sambungan akan muncul, dan anda akan dapat memilih sama ada anda ingin melindungi kebocoran WebRTC atau tidak.

Pelanjutan WebRTC Protect berfungsi dengan cara yang sama. Ia menambah butang ke penjuru kanan sebelah atas pelayar Chrome anda, dan dengan satu klik anda boleh menghidupkan atau mematikan perlindungan WebRTC. Apabila ikon berwarna biru, ini bermakna perlindungan diaktifkan dan perkhidmatan VPN anda tidak akan membocorkan alamat IP sebenar anda di mana-mana laman web.

Bergantung kepada perkhidmatan VPN yang anda gunakan, pembekal anda boleh mencadangkan Pelanjutan Chrome tertentu atau sebenarnya boleh menawarkan salah satu dari mereka sendiri. Lawati laman web mereka untuk mendapatkan maklumat lanjut. Tetapi perlu diingat bahawa sebarang pelanjutan yang menggunakan Google API rasmi akan beroperasi dengan cara yang sama.

Ujian untuk Kebocoran WebRTC

Selepas memasang pelanjutan Google Chrome untuk melindungi diri anda dari kebocoran WebRTC, anda harus menggunakan utiliti dalam talian untuk memastikan semuanya berfungsi seperti yang direka. Pastikan pelanjutan Chrome yang anda pilih untuk dipasang ditawarkan oleh pembangun yang bereputasi dan mempunyai sejumlah ulasan yang positif.

Bagaimana Menghentikan RTC Web Leak (Pembetulan Percuma dan Mudah)

Mungkin ada penyelesaian berbahaya yang ditawarkan di laman web pihak ketiga yang tidak asli dan sebenarnya akan cuba menjangkiti komputer anda. Anda hanya perlu memasang sambungan Chrome dari gedung Google rasmi.

Ujian mudah untuk kebocoran WebRTC boleh didapati daripada Apa itu IP Saya? laman web. Apabila anda memuatkan halaman itu, ia akan menunjukkan sama ada alamat IP anda telah didedahkan atau tersembunyi. Di bawah mesej itu, anda akan melihat bagaimana alamat IP tempatan anda berbeza daripada alamat IP awam yang boleh dilihat oleh laman web lain. Dengan VPN yang kuat seperti NordVPN atau Surfshark dan perlindungan kebocoran WebRTC, alamat IP tempatan anda hendaklah sentiasa kekal peribadi supaya anda dapat melindungi identiti dan maklumat peribadi anda.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me