Cara Membuka Laman Web

Salah satu komponen paling popular di internet meraikan ulang tahun ke-30nya pada tahun 2020.


Tiga dekad yang lalu, seorang saintis komputer Britain menerbitkan satu cadangan bersejarah yang menggariskan penglihatannya tentang apa yang akan dikenali sebagai World Wide Web, yang pada masa ini kita hanya perlu merujuk sebagai "web", dan yang pada dasarnya menjadi tersendiri untuk "internet . "

Apa yang Tim Sir Berners-Lee membayangkan adalah pelaksanaan Hypertext Markup Language bersama-sama dengan teknologi maklumat digital lain untuk menjadikan internet sistem yang benar-benar sejagat penjelajahan tanpa batasan.

Kebebasan maklumat adalah di tengah-tengah cadangan Berners-Lee; dia ingin menghubungkan rangkaian komputer tanpa harus memutuskan sambungan dari sesi aktif, dan salah satu tujuan utamanya adalah untuk membolehkan orang dari seluruh dunia mengakses maklumat yang disimpan di dalam pelayan di seluruh dunia.

screenshot projek web luas dunia
Selepas cadangannya, Berners-Lee mengambil masa kira-kira satu tahun untuk menyelesaikan pembangunan aplikasi perisian pelayar web pertama dan laman web yang pertama, yang telah dipelihara untuk tujuan sejarah dalam semua kemuliaan baris perintahnya.

Sejak itu, web berkembang dengan pesat, dan Berners-Lee mungkin gembira untuk mengetahui bahawa dia telah mencapai salah satu matlamat utama cadangannya: akses percuma dan tanpa halangan kepada maklumat digital.

TL; DR - Dapatkan VPN

Jika anda memerlukan jawapan segera, maka taruhan terbaik anda adalah dengan menggunakan VPN terbaik.

Laman web terutamanya disekat oleh lokasi geografi, dan VPN akan menyelesaikan masalah ini secara lancar dan lancar. Terdapat penyedia VPN lain yang boleh berfungsi, tetapi jika kami hanya dapat mengesyorkan 2, maka itu akan menjadi NordVPN dan ExpressVPN. Kedua-duanya mempunyai prestasi cemerlang selama bertahun-tahun dan fungsi mereka meningkat hampir setiap bulan.

Anda tidak boleh salah dengan kedua-dua mereka.

  • Baca penuh kami Kajian NordVPN atau lawatan NordVPN
  • Baca penuh kami Kajian ExpressVPN atau lawatan ExpressVPN

Perlu maklumat lanjut? Teruskan membaca.

Apa yang Web kelihatan seperti hari ini

Sekiranya anda mempunyai umur tertentu, anda mungkin masih ingat masa yang tidak diperlukan untuk membuka sekatan laman web.

1990-an adalah masa yang mulia untuk pembangunan teknologi maklumat; melainkan jika anda menemui tapak web yang memerlukan anda memasukkan gabungan nama pengguna dan kata laluan, anda menikmati melayari tanpa batasan tentang apa yang dikenali sebagai "Surface Web," istilah yang muncul untuk membezakannya dari "Deep Web."

Bahagian web yang kelihatan ada pada ruang maklumat permukaan; semua yang lain, sebenarnya, majoriti web, boleh hanya boleh diakses dengan kelayakan akaun atau pelayar khusus yang bersambung ke perkhidmatan tersembunyi. Web Surface tidak mengandungi sebarang laman web geo-blocked sebelum abad ke-21, tetapi ini tidak lagi berlaku pada tahun 2020.

Laman web yang disekat Geo adalah sesuatu yang dipikir oleh Sir Tim Berners-Lee ketika dia mencipta web, tetapi pastinya ia tidak mengharapkan untuk melihatnya berlaku pada hari ini. Sebelum kita menerangkan mengapa geo-blocking berlaku dan bagaimana anda boleh membuka kunci laman web menggunakan teknologi rangkaian peribadi maya, sebutkan secara ringkas bagaimana Berners-Lee merasakan tentang web 30 selepas dia menciptanya: dia tidak begitu gembira dengan cara perkara telah berkembang, terutamanya dari segi kebebasan maklumat.

Anda tahu bagaimana kita tidak lagi memanggil komponen internet ini di World Wide Web? Kami dipendekkan ke web tanpa menyedari bahawa laman web yang disekat geo telah mengambil ciri-ciri di seluruh dunia ini. Cara web kelihatan kepada anda di Australia adalah berbeza daripada apa yang kelihatannya kepada pengguna di Amerika Syarikat, Costa Rica dan banyak negara lain (Baca lebih lanjut: Status privasi dalam talian di Australia)

Sir Tim Berners-Lee, pencipta laman web di seluruh dunia

Dalam sesetengah kes, kerajaan mengenakan langkah penapisan yang boleh anda harapkan daripada rejim totalitarian seperti China, Cuba, Iran, Syria, Sudan dan lain-lain. Di luar penapisan internet, kami juga mendapati syarikat swasta, ramai di antara mereka Amerika, yang dikontrak untuk mewujudkan halangan yang mendapat jalan pelayaran tanpa batasan.

Tidak hairanlah Berners-Lee kecewa: tapak yang disekat geografi adalah laknat dengan apa yang ada di dalamnya, tetapi mereka kini merupakan realiti yang tidak selesa di dunia digital kita tinggal di.

Bagaimana laman web Geo-Blocked Work

Ada pelbagai kaedah yang kerajaan, penyedia perkhidmatan internet (ISP) dan firma teknologi boleh gunakan untuk menghalang anda daripada mengakses laman web; walaupun menyekat Youtube. Untuk menjelaskan bagaimana ini berfungsi, kami akan memanggil entiti penyekat "pelakon" yang untuk melayari tidak terbatas adalah sesuatu yang bertentangan dengan model perniagaan dan kaedah pentadbiran mereka. Mari kita mulakan dengan kes yang melampau, Great Firewall of China, yang mengawal akses internet di peringkat domestik.

Laman web yang disekat GeoGFW seolah-olah berusaha untuk menguatkuasakan undang-undang China yang memberi kerajaan, tetapi lebih khusus Parti Komunis China, kuasa untuk mengawal internet dalam sempadan kedaulatan. Realitinya lebih banyak di sepanjang garis penapisan, kawalan sosial dan pengawasan massa-itulah sebabnya populariti pelayar yang paling selamat dan e-mel yang paling selamat berkembang.

Banyak metodologi digunakan untuk menyokong GFW; pada tahap yang paling asas, alamat IPv4 dan IPv6 disekat, dan contoh yang baik dalam hal ini ialah versi bahasa Cina Wikipedia. Kaedah yang lebih canggih dan kuat melibatkan campur tangan dengan sistem alamat DNS di peringkat ISP, tetapi ini mudah untuk pengawal selia China kerana pengendali ISP mesti bertindak balas kepada kerajaan dan membuat sukar bagi rakyat untuk menyembunyikan alamat IP mereka.

Di China, tidak biasa untuk mengetahui bahawa tetapan DNS komputer telah berubah melalui serangan keracunan yang dilancarkan secara besar-besaran. Serangan ini telah dialami oleh pelancong dan pelawat asing lain yang komputer riba dan telefon pintarnya tidak dapat mengakses laman web tertentu walaupun setelah pulang.

Berkenaan dengan syarikat swasta dengan laman web yang disekat geo, rasionalnya adalah berdasarkan perkara yang berkaitan dengan pematuhan, undang-undang hak cipta, perjanjian perniagaan dan kawalan ke atas pasaran tertentu.

Mungkin anda masih ingat masa ketika DVD jauh lebih popular daripada perkhidmatan penstriman video seperti Netflix, Hulu, YouTube, dan BBC iPlayer. Pada masa itu, pengedar DVD menggunakan teknologi seperti pengkodan rantau supaya cakera yang dibeli di satu negara tidak akan dimainkan oleh yang lain. Walaupun kandungan streaming adalah yang paling sering terpengaruh oleh geoblocking, laman web lain seperti Craigslist juga terkenal dalam hal ini.

Pulihkan Penyemakan Tanpa Batas

Jika visi web anda lebih sesuai dengan apa yang telah diingat oleh Sir Tim Berners-Lee 30 tahun yang lalu, anda berhutang kepada diri sendiri untuk menggunakan teknologi yang mencukupi untuk membantu anda melangkau sekatan-sekatan ini.

Satu cara untuk melakukannya adalah menerusi proksi web atau mencari cara untuk mengakses pelayan proksi; ini adalah kaedah yang pengguna internet Cina telah menggunakan selama bertahun-tahun dengan pelbagai tahap kejayaan. Masalah dengan proksi web adalah bahawa sesetengah vendor teknologi telah membangunkan kaedah untuk mengesannya melalui pembinaan kecerdasan buatan; lebih-lebih lagi, mereka tidak boleh dipercayai seperti orang mahu mereka menjadi, dan mereka sering tidak akan berfungsi dengan perkhidmatan streaming atau aplikasi mudah alih.

Terdapat sebab yang lebih sensitif anda tidak boleh menggunakan proksi web pada tahun 2020: jika anda perlu kekal tanpa nama semasa mengakses laman web, anda perlu memastikan bahawa pelayan jauh tidak dapat menangkap maklumat tertentu yang dapat mengenal pasti anda.

Ini bukan masalah besar jika anda hanya cuba melihat video muzik YouTube yang atas sebab tertentu disekat di negara anda, tetapi bagaimana pula jika anda menyemak untuk mengetahui sama ada terdapat waran untuk penangkapan anda di negara lain? Katakanlah rejim autoritarian tahu bahawa anda tinggal di Australia, dan perintah penangkapan anda telah diterbitkan di laman web Kementerian Luar Negeri mereka; dalam kes ini, anda tidak akan mahu menggunakan proksi web dari telefon pintar anda di Melbourne, sebagai contoh. Pada dasarnya, proksi pada umumnya tidak selamat.

Dengan pemikiran di atas, berikut adalah beberapa cadangan tentang bagaimana anda boleh menyahsekat laman web untuk pelbagai sebab pada tahun 2020. Kami akan mulakan dengan menggunakan VPN kerana ini adalah kaedah terbaik dan paling bijak; Terowong VPN, juga dikenali sebagai terowong yang selamat, boleh digunakan untuk lebih daripada sekadar menonton episod terbaru "Game of Thrones."

Menggunakan VPN untuk Membuka Laman Web

Rangkaian persendirian maya adalah lanjutan rangkaian maklumat digital yang boleh beroperasi di atas ruang awam dengan menggunakan sambungan titik-ke-titik. Sejarah teknologi ini bermula pada pertengahan 1990-an, apabila pasukan kejuruteraan rangkaian di Microsoft diwujudkan protokol komunikasi digital yang menyediakan keselamatan lebih jauh daripada sambungan jarak jauh awal ditubuhkan melalui sesi terminal.

bagaimana kerja vpn mengalir

Untuk memahami bagaimana VPN berfungsi, ia membantu untuk melihat bagaimana data dihantar daripada peranti pengkomputeran peribadi ke internet. Untuk membolehkan anda mengakses web, maklumat digital perlu dikumpulkan dan ditukar, dan ini biasanya berlaku dalam fesyen yang meninggalkan data anda terbuka untuk sesiapa sahaja untuk melihat.

Untuk tujuan penyekatan geo, penyedia penstriman seperti Netflix melihat maklumat ini dan menentukan tempat anda berada; jika anda berada di Queensland, contohnya, anda akan melihat katalog kandungan yang dimaksudkan untuk pasaran Australia, yang bermaksud bahawa program tertentu mungkin telah disekat berdasarkan perjanjian pengedaran perniagaan-HBO juga disekat dengan cara ini.

Buka Laman Web dengan NordVPN

Oleh kerana kami telah menyebut Netflix lebih daripada sekali melalui contoh, anda mungkin juga mengetahui sekarang bahawa pilihan terbaik anda untuk membuka kunci kunci Netflix pada 2020 ialah NordVPN, sebuah syarikat yang telah beroperasi sejak 2012.

NordVPN bermula sebagai projek kebebasan internet berdasarkan cita-cita kuat privasi dan akses percuma kepada maklumat yang diperhatikan oleh negara-negara Nordik; hari ini, syarikat telah berkembang menjadi penyelesaian paling disyorkan untuk pengguna yang ingin mengakses laman web dari seluruh dunia.

Salah satu sebab NordVPN sangat ideal untuk membuka sekatan kandungan geo-terhad adalah bahawa mereka mengendalikan lebih 5,000 pelayan yang meliputi 6 benua; lebih-lebih lagi, protokol VPN dan lapisan penyulitan yang digunakan oleh NordVPN pastikan privasi anda tidak pernah dikompromikan.

Buka Laman Web dengan ExpressVPN

Berikut adalah perkhidmatan VPN lain yang boleh anda percayai apabila anda cuba mengelakkan langkah-langkah geoblocking yang menjengkelkan.

ExpressVPN menawarkan lebih daripada sekadar pelayan di seluruh dunia; ia juga menyediakan lapisan undang-undang perlindungan data dengan terletak di British Virgin Islands, bidang kuasa yang diketahui oleh undang-undang privasi yang ketat. Apabila anda menggunakan ExpressVPN, anda tidak perlu risau tentang dasar logging atau sejarah sambungan. Undang-undang negara pulau ini memaksa entiti perniagaan untuk secara jujur ​​menjaga identiti klien mereka, dan ini adalah sesuatu yang ExpressVPN bangga untuk mengikuti.

Menggunakan Cache Search Engine

Apabila anda tidak dapat mengakses laman web kerana geoblocking, anda mungkin dapat memungut beberapa kandungannya dengan melihat versi laman cache. Crawler enjin carian yang dikendalikan oleh Google dan Bing pada dasarnya menyalin keseluruhan versi laman web, dikurangkan elemen tertentu, untuk hosting berikutnya pada pelayan mereka.

caching enjin carian

Apa ini bermakna kepada anda ialah anda boleh menggunakan Google untuk mencari tapak web yang anda tahu disekat; sebaik sahaja anda melihat hasil carian, anda akan melihat sedikit panah hijau di sebelah URL, dan ini adalah di mana anda boleh menyemak sama ada versi cache boleh didapati. Malangnya, ini tidak akan berfungsi jika laman web yang dipersoalkan telah mengkonfigurasi fail robots.txt untuk mencegah merayap.

Menggunakan Rangkaian Tor

Router Onion adalah projek pembangunan perisian yang bermula di Agensi Projek Penyelidikan Advanced Pertahanan A.S. dan kemudian dibiayai oleh Electronic Frontier Foundation untuk tujuan mengarahkan lalu lintas internet melalui rangkaian global pelayan dan nod swasta yang dikendalikan secara sukarela.

Pelayaran di rangkaian Tor adalah sangat disarankan untuk pengguna yang mempunyai kebimbangan mendalam mengenai privasi mereka; sebagai contoh, wartawan penyiasat yang mempunyai kewajipan untuk melindungi identiti sumber mereka.

Mengakses rangkaian Tor digunakan untuk agak rumit beberapa tahun yang lalu, tetapi tidak lagi; anda kini boleh mula dengan memasang penyemak imbas Tor untuk Windows, macOS, Android, atau Linux.

Tor mungkin tidak berfungsi setiap masa, dan sambungan mungkin tidak pasti pada masa-masa, tetapi anda secara umumnya boleh mempercayai bahawa ia akan bekerja dengan gigih sebagai alat untuk melindungi privasi anda. Apa yang baik tentang menggunakan rangkaian Tor ialah anda dapat belajar banyak mengenai privasi digital, dan tidak akan mengambil masa yang lama sebelum anda mula menggunakan tandatangan GPG untuk memastikan komunikasi e-mel anda selamat.

Pemikiran Akhir

Tanpa ragu-ragu, NordVPN dan ExpressVPN adalah kaedah terbaik untuk mengelilingi geoblocking pada tahun 2020. Seperti yang dibincangkan sebelum ini, penggunaan proksi web menjadi bertarikh dan secara terang-terangan, tidak selamat bagi pengguna. Percubaan untuk mengakses tapak yang disekat menggunakan cache enjin carian Google mungkin tidak membawa anda jauh juga. Rangkaian Tor sangat baik untuk privasi data, tetapi bukan pilihan yang baik untuk membuka kunci kunci YouTube atau Netflix.

Akhirnya, menggunakan VPN adalah cara yang paling dipercayai dan paling lancar untuk pergi, terutamanya jika anda menggunakan lebih daripada satu peranti untuk mengakses laman web dan perkhidmatan penstriman. Sebaik sahaja anda memilih penyelesaian VPN yang benar-benar berfungsi untuk situasi anda, anda mungkin mahu melihat memasangnya pada penghala wayarles anda untuk kecekapan dan privasi maksimum (Baca lebih lanjut: VPN Best Router).

Soalan Lazim

Q: Bagaimanakah saya membuka sekatan pada firewall??

A: Dalam sesetengah kes, laman web yang tidak dapat anda akses boleh disekat pada tahap firewall, yang bermaksud bahawa mereka mungkin ditapis secara tempatan oleh router, sistem operasi atau program antivirus, mana-mana yang menguruskan firewall. Malangnya, penyelesaiannya tidak universal dalam kes ini; anda perlu tahu bagaimana untuk mengakses firewall dan membuat pengecualian atau menghapuskan laman web dari senarai hitam itu.

Q: Bagaimanakah anda membuka sekatan pada Craigslist??

A: Ini semudah mengubah alamat IP anda, yang merupakan ciri utama perkhidmatan VPN. Anda juga boleh mencuba rangkaian Tor atau bahkan proksi web, tetapi perlu diingat bahawa pilihan kedua mungkin tidak berfungsi jika anda mengaktifkan JavaScript.

Q: Bagaimana untuk mengehadkan atau membuang IP blocking?

A: Jika anda menjalankan laman web anda sendiri, anda boleh menyekat akses oleh alamat IP tertentu atau julat IP dari skrin admin cPanel, dan ini adalah di mana anda boleh mengeluarkan sekatan. Anda tidak boleh menghalang penyekatan IP di tapak web yang tidak anda urus kerana anda tidak mempunyai keistimewaan admin; Walau bagaimanapun, anda boleh mengelakkan penyekatan IP dengan penyelesaian seperti NordVPN dan ExpressVPN.

Q: Adakah ISP tahu tapak yang anda lawati?

A: ISP anda cukup banyak perlu mengetahui alamat IP yang anda lawati untuk tujuan laluan trafik, dan nombor port yang anda cuba akses, jadi jawapan pendek adalah ya, tetapi ini tidak bermakna mereka melihat kandungan yang anda akses ; mereka terlalu sibuk membuat wang dalam landskap perniagaan yang kompetitif untuk bersusah payah dengan barisan atau e-mel Netflix anda. ISP Amerika dijangka mengekalkan metadata aktiviti lalulintas anda selama enam bulan, dan mereka boleh berkongsi balak tersebut dengan penguatkuasa undang-undang dan agensi perisikan di bawah undang-undang; ini adalah satu lagi sebab yang baik mengapa kita perlu menggunakan VPN pada tahun 2020.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me