KeePass Review – Pengurusan Kata Sandi Besar atau Bencana Sumber Terbuka?

Ini bukan pengurus kata laluan kakek anda tetapi anda mungkin suka juga apabila anda membiasakannya. Mmm ... perisian sumber terbuka.

Bayangkan dunia tanpa kata laluan. Sebaliknya, jangan risau.

Dari akaun bank anda ke media sosial dan e-mel, tidak ada cara untuk bekerja dalam persekitaran dalam talian tanpa menggunakannya.

pengeluar kata laluan web tracker mengeksploitasi

Oleh kerana tidak ada yang mengomel sedikit untuk menjadi mangsa pencurian dalam talian, masuk akal untuk melindungi diri sendiri. Ini termasuk menggunakan beberapa cara yang selamat untuk bersaing dengan kata laluan anda dan tidak perlu melalui penderitaan mengingati gabungan yang anda gunakan di laman web mana.


Dalam kata lain, anda memerlukan pengurus kata laluan.

Tetapi bukan hanya pengurus kata laluan lama. Anda memerlukan seseorang yang melakukan pekerjaan itu, agak fleksibel, dan anda boleh menguasai dengan mudah. KeePass mungkin menjadi yang sesuai untuk anda.

Inilah yang perlu anda ketahui mengenai pengurus ini, termasuk apa yang membezakannya daripada produk yang serupa.

Tepat Apa itu KeePass?

Sekiranya anda memberi perhatian, anda sudah tahu bahawa KeePass adalah pengurus kata laluan. Apa yang anda tidak tahu ialah ia merupakan produk sumber terbuka.

Apa sumber terbuka?

pembangunan perisian sumber terbuka

Pada asasnya, perisian itu menggunakan kod sumber sesiapa sahaja yang dapat melihat dan berubah dalam beberapa cara yang semoga meningkatkan fungsi. Tidak semestinya itu bermakna perisian sumber terbuka sememangnya tidak selamat; banyak contoh mempunyai perlindungan terbina dalam yang menjadikannya sama seperti selamat sebagai perisian berprofil eksklusif.

Apa maksudnya ialah a sekumpulan pengguna yang komited dapat menyusun idea mereka dan tampil dengan cara untuk menjadikan apa yang sudah menjadi lebih baik.

Dari segi KeePass, ini bermakna ada ahli yang juga menjadi pengguna di luar sana sentiasa mencari cara untuk menjadikan produk lebih kuat. Ia juga bermakna bahawa produk asas ditawarkan tanpa bayaran.

Mengapa Saya Perlu Pengurus Kata Sandi??

bagaimana pengurus kata laluan berfungsiPengurus kata laluan adalah aplikasi yang direka untuk menyimpan maklumat login dalam tetapan yang selamat.

Data disimpan dalam bentuk yang disulitkan dan hanya boleh diakses oleh seseorang yang mempunyai apa yang umumnya dipanggil kata laluan induk. Kata laluan tuan adalah apa yang membolehkan pelayar mengakses senarai dan menarik yang betul untuk log masuk ke tapak tertentu.

Fikirkan ia sebagai selamat maya. Anda meletakkan barangan berharga anda di dalam peti keselamatan (dalam kata laluan ini) dan mengunci pintu. Tanpa kombinasi, tiada siapa yang masuk ke dalam peti keselamatan. Sebagai orang yang mempunyai kombinasi, anda boleh membuka pintu bila-bila masa yang anda mahukan.

Tidak semua pengurus kata laluan sama. Ada yang melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk melindungi kata laluan daripada yang lain. Untuk mengetahui sama ada KeePass adalah produk yang layak, teruskan membaca.

Adakah saya memerlukan KeePass atau mana-mana Pengurus Kata Laluan?

Jika anda suka keseronokan yang meninggalkan diri anda terdedah untuk diretas, jangan peduli dengan KeePass ...

Sebaliknya, orang yang lebih suka tidak mempunyai identiti mereka dicuri atau data mereka rosak akan menyukai sumber ini.

Seberapa seriusnya ia dapat? Pertimbangkan peristiwa baru-baru ini:

air canada tweetPada bulan Ogos 2018, Air Canada mengasingkan pelanggaran aplikasi mudah alih dan mengunci 1.7 juta akaun pengguna aplikasi. Apabila habuk diselesaikan, mereka mendapati bahawa kelayakan login lebih daripada 20,000 pelanggan dicuri. Itu bererti 20,000 orang terpaksa menukar maklumat log masuk mereka dan berharap pelanggaran itu tidak membawa kepada masalah di tapak lain.

Satu lagi peristiwa adalah pada minggu pertama September 2018, apabila British Airways mendapati butiran untuk 380,000 pelanggan telah dikompromi. Sekali lagi, orang terpaksa berebut untuk mengemas kini kata laluan dan berharap untuk yang terbaik.

Sesiapa sahaja yang menggunakan KeePass akan dapat berehat dengan mudah dan mengetahui bahawa pelanggaran itu tidak akan menjejaskan mereka.

Sistem Apa yang Akan KeePass Berfungsi?

Edisi yang berbeza dari KeePass akan dijalankan pada pelbagai versi Windows. Sekiranya anda suka suka Linux, anda akan mendapati edisi yang berfungsi dengan distro Linux yang paling banyak, termasuk sistem Lubuntu. Perisian ini serasi dengan kebanyakan sistem Android serta Mac dan iOS.

menjaga aplikasi os

Anda mungkin perlu melakukan penggalian untuk mengetahui edisi KeePass yang berfungsi dengan sistem tertentu. Jangan risau jika anda masih menjalankan sistem lama yang tidak lagi disokong oleh sesiapa sahaja. Anda boleh mencari edisi yang akan bekerja dengan sistem yang lama seperti Windows 98.

Ini adalah salah satu cara KeePass menonjol dalam kerumitan pengurus kata laluan. Ramai yang direka khusus untuk sistem pengendalian terkini. Sekiranya anda menjalankan mesin yang lebih lama yang tidak akan menyokong siaran sistem baru-baru ini, anda tidak beruntung. Jika anda pergi dengan KeePass, ada peluang yang baik untuk mencari pengurus yang berfungsi dengan sempurna.

Perlu diingat bahawa aplikasi yang direka untuk membolehkan anda menggunakan KeePass masih bebas, tetapi mereka mungkin menghendaki anda melihat iklan dari semasa ke semasa. Siapa yang tidak suka komersial yang baik sekarang dan kemudian?

Let's Talk Setup

Persediaan adalah salah satu kawasan di mana pengkritik tidak bersetuju dengan KeePass. Tidak syak lagi ia memerlukan lebih banyak usaha dalam menyediakan pangkalan data kata laluan.

Sesetengah mungkin menganggap yang menakutkan, semata-mata kerana mereka telah terbiasa dengan sistem simpanan dan pengurusan kata laluan terbina dalam yang terdapat di kebanyakan enjin carian utama.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang berfikir bahawa membakar kek adalah menakutkan kerana ia lebih sukar daripada memilih satu di kedai roti. Orang lain berkembang maju dengan membakar kek mereka sendiri dan berlayar melalui proses tersebut. Jika anda adalah jenis yang tidak takut kemasukan data sedikit, Seting KeePass akan menjadi, sekeping kek.

Inilah proses asas. Perlu diingat ia mungkin berbeza sedikit dari satu edisi ke seterusnya:

 • Simpan persediaanBuat nama dan nyatakan lokasi untuk fail pangkalan data kata laluan yang anda akan simpan pada sistem.
 • Buat kata laluan induk yang akan anda gunakan untuk mengakses pangkalan data.
 • Pilih pilihan lanjutan, jika ada, anda mahu menggunakan bukan atau bersama dengan pengesahan akaun pengguna biasa.
 • Tetapkan pilihan keselamatan untuk KeePass dan sebarang fungsi lain yang anda ingin sediakan.
 • Bersenang-senang memilih warna untuk paparan pangkalan data serta susun atur.

Ingat ini. Tiada penyegerakan automatik antara peranti. Anda perlu mengulangi proses pada setiap peranti yang anda merancang untuk digunakan dengan KeePass.

Bolehkah Saya Mengimport Kata Laluan Daripada Sumber Lain?

Ia bergantung kepada sumber dan edisi KeePass yang anda gunakan.

Simpan kata laluan import dari chromeSebagai contoh, anda mungkin mempunyai kata laluan yang tersimpan dalam Chrome. Kebanyakan edisi akan membolehkan anda merebut kata laluan dan mengimportnya dengan alat terbina dalam. Jika anda mempunyai fail kata laluan generik, mungkin juga spreadsheet dengan tajuk yang mengenalpasti kata laluan, anda mungkin dapat mengimportnya.

Jika anda telah menggunakan beberapa jenis pengurus kata laluan yang lain sebelum dan memutuskan untuk membuat suis, ada kemungkinan anda boleh mengambil apa sahaja yang telah anda simpan dalam program lain dan mengimport data tersebut.

Jika anda mengimport dari sumber luar, ingat untuk memeriksa data dengan teliti selepas itu. Perkara terakhir yang anda perlukan ialah cuba melayari laman web dengan cepat dan mendapati sesuatu yang tidak diimport dengan betul.

Bagaimana dengan Mengemaskini Kata Laluan Saya? Adalah Sukar?

Anda sudah tahu ia pintar untuk mengemas kini kata laluan dari semasa ke semasa. Apa yang berlaku apabila anda ingin mengemas kini kata laluan induk atau salah satu kata laluan yang sudah ada dalam pangkalan data? Ia tidak sukar.

menyimpan pangkalan data kata laluan

Anda perlu membuat salinan pangkalan data semasa, sekiranya masalah berkembang. Selepas itu, anda boleh membuka pangkalan data anda, pergi ke Fail, pilih Tukar Master Password, dan ikuti arahan.

Dalam kebanyakan edisi, pengemaskinian kata laluan yang disimpan banyak seperti mengemaskini medan pada hamparan. Pergi ke sel yang mengandungi kata laluan dan ubahnya. Ingatlah untuk menyimpan perubahan anda dan anda selesai.

Melangkah ke hadapan, Will KeePass Menangkap Kata Laluan Baru dan Nama Pengguna?

Satu ciri yang sesetengah akan melihat sebagai kelemahan dan yang lain tidak akan ada kena mengena dengan memasukkan kata laluan untuk akaun baru. KeePass tidak akan menambahkannya secara automatik ke pangkalan data.

Anda perlu log masuk menggunakan kata laluan induk anda dan masukkan data secara manual. Ia tidak akan mengambil masa lama. Selain itu, terdapat beberapa keselesaan dalam mengetahui rakan anda tidak akan menambah kata laluannya ke pangkalan data apabila anda membiarkan dia meminjam komputer riba anda semasa berada di kedai.

Bolehkah saya Ambil Dengan Saya?

vektor pangkalan dataKebanyakan edisi KeePass direka untuk tinggal di desktop, komputer riba, tablet, atau telefon pintar.

Walau bagaimanapun, terdapat edisi yang anda boleh memuatkan pada pemacu melompat dan mengambil dengan anda di mana sahaja. Pangkalan data kekal pada pemacu melompat dan diakses terus daripada memuat turun ke mesin apa sahaja yang anda gunakan.

Yang menjadikannya berguna untuk membawa anda semasa perjalanan dan lebih suka tidak membawa laptop di sekitar.

Mari Bincang Kos! Berapa Banyak Adakah KeePass Set Me Back?

Ingat, kami berkata bahawa KeePass adalah perisian sumber terbuka? Ini bermakna ia tidak akan membebankan anda apa-apa.

Pasti, anda boleh mencari pemacu lompat atau CDR yang telah dimuatkan oleh KeePass kepada mereka, biasanya di laman lelongan dan kedai yang serupa. Apa yang anda beli bukanlah perisian itu sendiri, tetapi objek penyimpanan fizikal.

Jangan buang masa dan wang membeli CD KeePass atau melompat (kecuali jika anda mengalami keinginan yang menggalakkan untuk membeli lompatan baru lagi).

Anda boleh memuat turun edisi yang diperlukan selagi anda mempunyai sambungan internet yang relatif cepat.

Jadi Bagaimana saya mencari edisi yang betul?

Tidak ada satu edisi tunggal KeePass. Bersama dengan 1.x dan 2.x, terdapat variasi yang direka untuk bekerja pada beberapa platform yang berbeza. Perhatikan faktor-faktor ini sebelum memburu:

 • Jenis peranti yang anda gunakan: desktop, komputer riba, tablet, telefon pintar, lompat memandu.
 • Sistem pengendalian: ada edisi yang akan berfungsi untuk sistem lama seperti Windows 98 sepanjang jalan melalui Windows 10 atau produk Linux terkini. Anda hanya perlu tahu edisi mana yang berfungsi dengan apa.
 • Pelayar: adakah anda lebih suka Safari atau suka menggunakan Silk? Terdapat edisi yang berfungsi dengan baik dengan penyemak imbas yang kurang dikenali.

Terdapat lebih daripada dua derivasi terbitan yang sedia ada dan senarai itu berkembang. Anda boleh menyempitkan carian dengan mengenal pasti peranti, sistem operasi dan penyemak imbas untuk mencari satu (s) yang akan berfungsi untuk anda.

Merumuskannya

Kelebihan:
 • Mudah untuk memasang dan menyesuaikan.
 • Sesuai dengan banyak peranti dan sistem operasi.
 • Pop itu pada pemacu melompat dan ambillah kata laluan anda di mana sahaja.
Kelemahan:
 • Sesetengah mungkin mendapati persediaan sukar.
 • Tiada penyegerakan automatik antara peranti.
 • Anda perlu memasukkan kata laluan baru atau mengemas kini yang lama.

Cadangan: Cuba KeePass pada salah satu peranti anda. Bermain dengannya dan lihat apa yang anda fikirkan. Jika anda suka, muatkan pada semua peranti anda. Ia mungkin sedikit kerja di hujung depan, tetapi perlindungan itu akan berbaloi.

Sekiranya anda berada di antara yang paling sibuk di sekitar, kemudian pertimbangkan untuk menyemak ulasan kami tentang pengurus kata laluan yang terbaik. Walaupun kebanyakan ini mungkin dikenakan biaya, ingatlah itu dengan kos datang kemudahan.

Akhirnya, itu keputusan untuk keselamatan anda.

Tambah ulasan anda sendiri:

Kami melakukan yang terbaik untuk produk penyelidikan secara bebas untuk lebih membantu pembaca membuat keputusan. Bahawa dikatakan, kami juga ingin mendengar pendapat anda. Kami menerima ulasan individu yang bermaklumat dan tidak promosi. Sila isi borang di bawah dan kami akan menerbitkan ulasan anda. Tinjauan promosi oleh syarikat sendiri tidak akan diterbitkan. Terima kasih!

--- Sila Pilih Kelajuan ---
Purata
Perlahan
Cepat
?>

--- Sila Pilih Kebolehgunaan ---
Mudah untuk digunakan
Sedikit rumit
Sangat rumit
?>

Dengan mengklik butang di bawah, saya mengakui bahawa saya telah membaca dan menerima Terma Penggunaan.

ADD TINJAUAN saya

0
1563

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me