Nord VPN vs. PIA – Pemenang = Nord

Mendapatkan perkhidmatan VPN terbaik tidak pernah berlaku secara kebetulan. Biasanya, ia adalah hasil penyelidikan yang menyeluruh yang membandingkan perkara-perkara seperti negara di mana VPN beribupejabat, kelajuan VPN dan rangkaian pelayan.


Mungkin yang paling penting, pelanggan perlu mengetahui sama ada data mereka selamat atau tidak dengan VPN itu. Adakah pembekal mungkin berkongsi apa-apa maklumat yang mereka kumpulkan atau mereka benar-benar mematuhi dasar "tiada pembalakan" yang ketat yang menjanjikan nama yang tidak dikenali kepada pengguna?

Ia tidak mudah bagi pengguna purata untuk menghabiskan banyak masa membandingkan pelbagai penyedia VPN. Itulah sebabnya perbandingan seperti ini sangat penting. Kami menyiapkan dua penyedia VPN yang agak terkenal dalam persaingan yang menonjol di mana hanya satu yang dapat menang.

Mari lihat lebih dekat NordVPN vs. Akses Internet Persendirian, atau PIA.

Pengenalan kepada NordVPN

Berasaskan di Panama, ini adalah satu VPN yang benar-benar berpegang pada dasar "tiada log". Ini menjadikannya luar biasa popular, dan ujian kelajuan mendedahkan beberapa hasil yang mengagumkan. Ciri-ciri berharga tambahan termasuk perisian menyekat iklan, 24/7 sokongan langsung melalui sembang, pelayan yang membenarkan penggunaan TOR-over-VPN dan konfigurasi untuk VPN berganda. Jaminan 30 hari, jaminan pengembalian wang mereka adalah lebih baik.

logo nordvpn

Pengenalan kepada PIA

Orang yang mencari VPN asas, murah boleh berpuas hati dengan Akses Internet Persendirian. Ia berpusat di Amerika Syarikat, yang mana ramai yang akan dikenali sebagai kelemahan sejak negara ini sebahagian daripada Rangkaian Lima Mata. Dasar bayaran balik PIA kurang murah hati daripada Nord, yang hanya berlaku selama tujuh hari. Selain itu, sokongan pelanggan PIA kelihatannya telah merosot dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

peribadiinternetaccess logo

Membandingkan Bidang Kuasa

NordVPN tanpa disedari mempunyai kelebihan di sini. Ia berpangkalan di Panama, negara itu bukan sebahagiannya daripada Lima Mata, Sembilan Mata atau Rangkaian 14 Mata. Bandingkan dengan PIA, yang berpusat di A.S. A.S. adalah sebahagian daripada semua rangkaian pengintip ini. Ini bermakna data perisikan berasal daripada mengintip rakyat boleh dikongsi dengan pihak berkuasa.

Pada dasarnya, rangkaian ini membolehkannya agensi pengintip satu negara anggota untuk melihat aktiviti dalam talian rakyat di negara anggota lain. Mereka boleh berbuat demikian secara sah terima kasih kepada perjanjian antara ahli-ahli. Walaupun undang-undang A.S. mengehadkan pengintip Amerika untuk bertindak di wilayah kediaman mereka tanpa sebab yang pasti, waran dan undang-undang undang-undang lain, seorang pengintip dari Australia tidak mempunyai sekatan yang sama.

Sekiranya Australia berlaku untuk mendapatkan maklumat mengenai aktiviti dalam talian rakyat A.S., mereka berkongsi dengan pihak berkuasa Amerika yang kemudiannya mengambil tindakan. Sudah tentu, sebaliknya juga benar. Apabila pengintip A.S. menemui data mengenai warganegara Australia yang mungkin menarik, ia dikongsi dengan pihak berkuasa Australia.

Oleh itu, VPN yang berpusat di A.S. mungkin tidak dapat melindungi pelanggannya daripada pencerobohan kerajaan. VPN semacam itu juga tertakluk kepada undang-undang Amerika mengenai pengekalan data serta berkongsi data dengan pihak berkuasa.

Sebaliknya, Panama tidak mempunyai undang-undang pengekalan data sedemikian. Mereka juga bukan pihak kepada perjanjian mata-mata antarabangsa yang akan memaksa mereka untuk berkongsi data dengan negara-negara lain. Ini menjadikan Panama satu pilihan yang sangat baik untuk mengehadkan VPN.

VPN mana yang lebih cepat?

Tidak kira bagaimana anda menghabiskan masa anda dalam talian, Kelajuan VPN adalah kritikal. Kelajuan lambat mengganggu prestasi penyemak imbas, meninggalkan anda dengan kelajuan memuatkan halaman yang lambat. Lihatlah keputusan ujian VPN di bawah untuk mengenal pasti perkhidmatan mana yang lebih cepat.

penilaian perbandingan penyedia vpn

NordVPN menyediakan rangkaian yang mantap yang tidak banyak berubah-ubah. Ia membantu bahawa Nord secara automatik menghubungkan pengguna ke pelayan sesak yang sesak di negara pilihan pengguna. Pelayan yang kurang sesak selalu diterjemahkan untuk melayari lebih cepat.

Walau bagaimanapun, kelajuan NordVPN tidak mengagumkan. Muat turun semasa menggunakan pelayan di Tokyo diukur hanya 1.05 Mbps. Hasil terbaik dicapai di Amsterdam dengan kadar muat turun 16.36 Mbps.

Hasil ujian kelajuan PIA lebih baik. Kadar muat turun di Tokyo adalah 13.74 Mbps, dan di Belanda, ia adalah 20.38 Mbps, yang merupakan kelajuan terpantas untuk PIA. Sambungan awal adalah di mana PIA seolah-olah kehilangan sebahagian besar kelajuannya, walaupun konsistensinya adalah baik di seberang papan.

Ini bermakna itu PIA mempunyai kelebihan untuk kelajuan, tetapi akses kepada platform streaming tidak dapat diprediksi. Sehubungan itu, pengguna masih boleh memilih lebih dipercayai NordVPN semasa penstriman.

VPN yang Mempunyai Rangkaian Yang Lebih Meluas?

Apabila ia datang untuk memastikan prestasi yang hebat, saiz rangkaian dan pengedaran adalah sangat penting. Lebih banyak pelayan yang menawarkan VPN, yang kurang sesak setiap pelayan tersebut mungkin. Lebih-lebih lagi, adalah wajar untuk memiliki pengedaran pelayan geografi yang baik supaya tidak kira di mana pelanggan berada di dunia, mereka boleh mencari pelayan yang agak rapat. Ini memastikan prestasi yang lebih pantas, tetapi ia juga bermakna pengguna mempunyai lebih banyak pilihan apabila mereka mahu menipu lokasi mereka.

pelayan europe nordvpn

NordVPN adalah pemenang dari bawah ke bawah dalam kategori ini dengan lebih daripada itu 5,000 pelayan terletak di 61 buah negara yang berbeza. PIA hanya mendahului 3,100 pelayan ditempatkan di 33 negara.

Membandingkan Keselamatan

Keselamatan adalah sebab utama mengapa orang menggunakan VPN. Semakin ramai orang berminat dengan VPN kerana kebimbangan keselamatan dan jumlah tajuk utama tentang risiko keselamatan siber yang memukul berita berita hampir setiap hari.

Dalam kategori ini, mustahil untuk mengalahkan NordVPN. Mereka mempunyai dasar yang boleh dipercayai terhadap pembalakan, dan penyulitan mereka adalah barisan terbaik kerana anda akan mendapat protokol OpenVPN dan penyulitan AES 256-bit. Selain itu, Nord membolehkan VPN berganda dan termasuk CyberSec, yang membantu pengguna mengelakkan botnet. Ujian lebih lanjut mendedahkan bahawa NordVPN tidak mempunyai kebocoran.

nordvpn cybersec

Tidak ada VPN berganda dengan PIA, dan sambungan lalai menggunakan penyulitan AES 128-bit. Namun, anda boleh memilih penyulitan AES 256-bit, dan anda juga boleh memilih MACE, yang tidak sebaik CyberSec Nord, tetapi sekurang-kurangnya menawarkan perlindungan.

tetapan akses internet peribadi

Persaingan dalam kategori ini adalah dekat, tetapi Nord keluar ke depan.

Keserasian

Apabila ia benar-benar menggunakan VPN anda, anda ingin dapat mengakses internet dengan selamat dari semua peranti anda. Melaksanakan VPN pada peranti boleh menjadi masalah dalam banyak senario. Jika menjimatkan masa dengan mudah untuk memasang fungsi VPN adalah penting kepada anda maka NordVPN akan menjadi pilihan anda.

PIA menawarkan semua sistem operasi utama: Windows, MacOS, iOS, Android, Linux, dan keupayaan untuk menggunakan VPN pada penghala. Masalahnya - di luar platform utama itu mengelirukan untuk menggunakan VPN anda pada peranti lain.

NordVPN menawarkan setiap sistem operasi utama yang dilakukan oleh PIA. Ia juga mempunyai tutorial berguna untuk menggunakan VPN pada kotak TV Android, sekumpulan jenama router yang berbeza, dan peranti rawak di atasnya.

Akses Internet Persendirian mengalahkan NordVPN dalam bilangan peranti yang boleh disambungkan sekaligus. PIA menawarkan anda keupayaan untuk menggunakan 10 sambungan serentak manakala NordVPN hanya membenarkan 6.

Jika anda benar-benar memerlukan sambungan tambahan 4 maka PIA akan menggerakkan jarum untuk anda di sini tetapi sebaliknya, NordVPN datang di atas apabila ia berkaitan dengan keserasian.

Memilih VPN

Dalam perbandingan NordVPN vs PIA ini, Nord adalah pemenang yang jelas. Walau bagaimanapun, PIA menawarkan perkhidmatan yang boleh dipercayai dan masuk akal untuk digunakan dalam senario tertentu.

Kedua-duanya menawarkan jaminan wang balik jadi ia membuat banyak akal untuk mencuba kedua-dua pilihan untuk menguji kelajuan lokasi kecuali anda dijual pada satu atau yang lain. Sekiranya NordVPN menampung kelajuan PIA maka kami cadangkan menggunakan NordVPN untuk mengambil kesempatan daripada keselamatan, bidang kuasa dan persembahan ciri unggul mereka.

logo nordvpnperibadiinternetaccess logo

Lokasi anda mungkin membuat salah satu daripada pilihan yang baik ini. Sekiranya anda berada di Tokyo kelajuan di NordVPN hanya tidak menimbulkan banyak keyakinan terhadap perkhidmatan dan menjadikan PIA pilihan yang lebih baik. Satu-satunya masa NordVPN benar-benar terkalahkan oleh PIA adalah dalam kelajuan lokasi spesifik jadi di mana anda berada di dunia membuat kesan yang besar terhadap pilihan anda.

Soalan Lazim

Q: Adakah NordVPN peribadi?

A: Ya, bagaimanapun, NordVPN hanya membenarkan torrenting dan P2P untuk memilih beberapa perkhidmatan mereka. Melihat bagaimana torrenting biasanya orang yang ingin dijaga oleh swasta ini mungkin menjadi masalah bagi sesetengah orang.

Q: Adakah NordVPN mempunyai suis bunuh??

A: Ya, salah satu ciri terbaik mereka ialah suis bunuh automatik mereka. Sekiranya data anda terdedah seketika, ia akan secara automatik menghentikan program yang anda gunakan atau memutuskan sambungan dari peranti yang anda gunakan.

Q: Adakah VPN PIA baik?

A: Ya, sebagai salah satu perkhidmatan yang lebih popular di pasaran hari ini ia menawarkan perkhidmatan peringkat tinggi.

Q: Apakah perkhidmatan VPN yang paling selamat?

A: NordVPN mengambil kek dalam kategori ini. Walaupun tidak selalunya yang terpantas, NordVPN menawarkan keselamatan terbaik.

Q: Adakah VPN percuma selamat?

A: Untuk sebahagian besar, tidak. Terdapat beberapa perkhidmatan berbayar yang mempunyai versi perisian percuma yang relatif selamat. Terdapat pilihan belanjawan yang lebih baik yang boleh digunakan dengan lebih baik. Lihat panduan VPN percuma kami yang terbaik.

Tambah ulasan anda sendiri:

Kami melakukan yang terbaik untuk produk penyelidikan secara bebas untuk lebih membantu pembaca membuat keputusan. Bahawa dikatakan, kami juga ingin mendengar pendapat anda. Kami menerima ulasan individu yang bermaklumat dan tidak promosi. Sila isi borang di bawah dan kami akan menerbitkan ulasan anda. Tinjauan promosi oleh syarikat sendiri tidak akan diterbitkan. Terima kasih!

--- Sila Pilih Kelajuan ---
Purata
Perlahan
Cepat
?>

--- Sila Pilih Kebolehgunaan ---
Mudah untuk digunakan
Sedikit rumit
Sangat rumit
?>

Dengan mengklik butang di bawah, saya mengakui bahawa saya telah membaca dan menerima Terma Penggunaan.

ADD TINJAUAN saya

0
4415

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me