Panduan E-Keselamatan: Melindungi Kanak-kanak Anda di Internet Hari Ini

Ibu bapa fikir mereka telah kasar sebelum internet datang. Generasi sebelumnya hanya tidak tahu apa yang akan datang seterusnya.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Australia telah melihat peningkatan pencurian identiti dan jenayah internet yang lain. Seperti yang baru-baru ini bulan lalu, kerajaan Australia terpaksa menyiasat penembusan dalam talian rangkaian-rangkaian parti politik Liberal, Negara dan Buruh.

Pada Februari 2019, Jabatan Perkhidmatan Parlimen (DPS) terpaksa mengeluarkan kata laluan baru untuk Ahli Parlimen dan kakitangan. Proses ini berlaku selepas Pusat Keselamatan Siber Australia (ACSC) mengenal pasti pencerobohan berniat jahat ke dalam komputer Parlimen.

Keselamatan internet untuk kanak-kanakPenyiasatan ini menjadikan ACSC menyedari serangan terhadap rangkaian parti politik, juga. Mujurlah, aktiviti berniat jahat telah dikenalpasti sebelum sebarang campur tangan pilihan raya berlaku. Selepas penggeledahan ini ke Parlimen Australia, ACSC telah mula aktif membantu dalam mempertahankan identiti talian parti politik.

Bill Shorten, ketua buruh, menyatakan bahawa "Australia tidak dikecualikan atau kebal dari jenis kegiatan berbahaya yang kita lihat di tempat lain." Parti politik mungkin organisasi kecil, tetapi mereka mengumpulkan dan menggunakan sejumlah besar data mengenai masyarakat dan pengundi.


Dengan komputer yang dipantau sepanjang masa, penggodam masih dapat merancang dan menyebarkan serangan berniat jahat. Fakta ini menjadikan melindungi individu, dan komputer peribadi kelihatan hampir mustahil. Walau bagaimanapun, ia tidak perlu menjadi mustahil.

Pada pandangan pertama, mengeluarkan internet dari rumah anda untuk melindungi privasi dan identiti anda mungkin kelihatan sebagai satu-satunya pilihan. Bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa internet juga merupakan alat yang bernilai.

Kanak-kanak dan Internet

Ibu bapa mempunyai tugas yang sukar ketika datang keselamatan internet. Kanak-kanak dari semua peringkat umur kini menghabiskan sebahagian besar masa lapang mereka dalam talian, sama ada dari telefon pintar, tablet, atau komputer tradisional.

kanak-kanak menggunakan internet untuk aktiviti berbahayaBagi kanak-kanak, internet telah menjadi sumber utama berita, hiburan, dan komunikasi. Tetapi web juga menimbulkan beberapa ancaman, terutama yang orang muda mungkin tidak akan datang.

Ibu bapa perlu mengadakan perbincangan terbuka yang berterusan dengan anak-anak mereka mengenai jenis aplikasi dan tapak yang mereka gunakan, dan apa yang dikira sebagai tingkah laku yang sesuai dalam talian. Ini adalah untuk keselamatan mereka sendiri dan bagi keselamatan orang lain, sebagai cyberbulling tetap menjadi daya berbahaya dalam masyarakat moden.

Pelbagai panduan tersedia untuk membantu anda menjaga privasi dan anak anda selamat dalam talian, tetapi banyak panduan ini terlalu umum atau terlalu tidak dapat disentuh dengan teknologi moden untuk digunakan dalam beberapa situasi. Petua ini akan membantu anda melindungi privasi anda sambil melindungi kanak-kanak dengan menyediakan pelbagai tips dan maklumat keselamatan.

Semasa menetapkan peraturan internet rumah anda, pertimbangkan petua dan cadangan berikut.

1. Cari Pengimbas Virus Dipercayai

Anda harus mempunyai pengimbas virus yang kuat yang dipasang pada mana-mana komputer di rumah anda yang menjalankan sistem pengendalian Microsoft Windows. Ia lebih penting lagi untuk komputer riba atau desktop yang anda kongsi dengan anak-anak anda. Mereka mungkin cuba memuat turun fail dari laman web berisiko, yang boleh membawa perisian hasad atau perisian lain yang menular.

Apabila menetapkan tetapan pengimbas virus anda, pastikan alat itu dikonfigurasi secara automatik imbasan sebarang fail baru yang ditambahkan pada pemacu keras anda. Juga, permohonan itu hendaklah dibenarkan memperbaharui sendiri secara tetap, jadi anda boleh yakin bahawa anda dan keluarga anda mempunyai perlindungan terbaru terhadap ancaman luar.

Perisian antivirus yang disyorkan
 • Avast Antivirus - Avast mempunyai pengesanan malware berasaskan tandatangan dan pengesanan virus masa nyata. pelayaran dan pelindungan e-mel, dan ia juga dilengkapi dengan pelayar pelayar yang memberi amaran kepada peselancar pautan berpotensi berbahaya dan penghalang iklan.
 • AVG Antivirus - Diambil pada tahun 2016 oleh Avast, AVG adalah satu lagi perisian antivirus terkenal yang juga mempunyai keupayaan pengesanan malware yang kuat dan perlindungan virus masa nyata. AVG diketahui memiliki keupayaan yang lebih besar apabila ia berkaitan dengan perlindungan perisian malware, kerana teknologi pengesanan perilaku malware mereka.
 • Bitdefender Antivirus - Suite keselamatan yang kukuh di sekitar, diketahui mempunyai hampir 100% perlindungan serangan ketika menggunakan Mac OS. Bitdefender mempunyai pencegahan ancaman rangkaian lanjutan, perlindungan ransomware pelbagai lapisan dengan pemulihan ransomware dan ciri kawalan ibu bapa yang hebat.
Panduan berguna untuk pemasangan dan persediaan
 • Bagaimana untuk memasang Avast Antivirus
 • Bagaimana untuk memasang AVG Antivirus
 • Bagaimana untuk memasang Bitdefender Antivirus

2. Had Waktu Skrin

had waktu skrinSalah satu perkara paling bijak yang boleh dilakukan ibu bapa untuk melindungi anak mereka dalam talian adalah semata-mata mengawal jumlah masa yang dibelanjakan dalam talian. Menetapkan jenis had ini akan mengingatkan anak-anak anda bahawa internet harus dilihat sebagai alat dan bukan sebagai hiburan sepanjang hari. Ia bukan satu perkara yang mudah untuk dilakukan hari ini dengan banyak peranti yang berkaitan dengan internet di rumah, dari komputer ke telefon pintar ke pembantu suara.

Peraturan mudah untuk dikuatkuasakan tidak mempunyai telefon pintar di meja makan. Anda juga boleh memilih untuk mempunyai hanya satu komputer bersama di salah satu ruang tamu utama, yang akan memaksa semua ahli keluarga untuk bergilir-gilir dengan internet dan terbiasa untuk tidak disambungkan pada setiap masa sepanjang hari. Sehingga kebiasaan itu dibina, kami mengesyorkan agar anda menggunakan perisian kawalan ibu bapa untuk meringankan perubahan pada laman web anak-anak anda. Ini akan melancarkan proses mengekalkan kawalan untuk anda dan akan memudahkan pelaksanaan mana-mana peraturan rumah baru yang anda buat.

Perisian Kawalan Ibu Bapa yang disyorkan
 • Norton Family Premier - Perisian kawalan ibu bapa Norton memudahkan ibu bapa mengawal jumlah masa yang dihabiskan oleh anak-anak mereka dalam talian. Ciri-ciri berbilang dimasukkan seperti kunci segera, penyeliaan video, penyeliaan carian, penyeliaan rangkaian sosial dan pengawasan lokasi.
 • Kaspersky Safe Kids - Satu lagi firma keselamatan yang terkenal, Kaspersky Safe Kids membolehkan ibu bapa memantau aktiviti media sosial dan mempunyai pengesanan GPS. Perisian ini juga menyediakan orang-orang dengan petua ahli psikologi kanak-kanak kepada tingkah laku kanak-kanak semasa yang dilihat berdasarkan aktiviti tersebut.
 • Qustodio - Ibu bapa diberi keupayaan untuk mengawal dan menyemak laporan pada semua peranti melalui portal web dengan Qustodio. Perisian ini dilengkapi dengan sistem penapisan pintar, tetapan kawalan masa dan analisa granular aktiviti web.
Panduan berguna untuk persediaan perisian kawalan ibu bapa
 • Bagaimana untuk memasang dan mengkonfigurasi Norton Family Premier
 • Bagaimana untuk memasang dan mengkonfigurasi Kaspersky Safe Kids
 • Bagaimana untuk memasang dan mengkonfigurasi Qustodio

Sekiranya anda percaya perisian kawalan ibu bapa terlalu banyak mengawal, maka taruhan terbaik Anda bukanlah untuk menguatkuasakan peraturan, tetapi untuk memperkenalkan kegiatan keluarga baru yang akan membatasi masa mereka sendiri dengan alat yang menimbulkan kecanduan internet.

3. Hadkan Zon Wi-Fi

Sempena dengan menetapkan had masa internet, ibu bapa harus mempertimbangkan untuk menetapkan zon tertentu di rumah di mana telefon pintar dan komputer tidak digunakan. Satu strategi yang popular adalah untuk menyekat kanak-kanak daripada mengambil komputer atau tablet ke dalam bilik tidur mereka, di mana mereka mungkin tergoda untuk tinggal di dalam talian pada waktu malam.

Sesetengah router wi-fi boleh dikonfigurasi untuk mengawal sejauh mana isyarat akan sampai ke bahagian yang berbeza dari rumah. Ibu bapa sepatutnya kurang prihatin dengan menyediakan akses internet ke setiap sudut setiap bilik, dan lebih prihatin dengan menyekat akses wi-fi ke kawasan di mana mereka boleh memantau tingkah laku dalam talian anak-anak mereka. Semak sumber yang menakjubkan untuk tutorial terperinci: https://www.techwalla.com/articles/how-to-limit-a-wifi-signal.

Sebagai alternatif, jika semuanya kelihatan seperti kerja yang terlalu banyak, anda boleh menghampiri penyelesaian dengan cara yang berbeza dengan mengehadkan penggunaan internet selepas masa tertentu. Baca lebih lanjut mengenai mengawal penggunaan internet menggunakan penghala.

4. Gunakan Enjin Carian Selamat

Kuasa Google boleh menyambungkan individu kepada banyak maklumat dari sumber di seluruh dunia. Sudah tentu, bahaya dengan alat semacam ini adalah anda pasti tersandung tidak sesuai atau berniat jahat laman web sebagai pelayaran anda di internet. Apabila ia datang kepada kanak-kanak, adalah penting untuk mengawal jenis maklumat yang dibenarkan untuk mencari secara dalam talian.

bagaimana enjin gelintar beroperasi

Terdapat beberapa enjin carian mesra kanak-kanak yang disediakan untuk ibu bapa untuk ditubuhkan di komputer rumah mereka. Tapak-tapak ini mempunyai lebih banyak warna dan interaktiviti daripada laman utama Google tradisional, dan mereka memastikan bahawa satu-satunya hasil yang dipaparkan akan sesuai untuk julat umur yang telah anda pilih. Sebaik sahaja anda telah memilih enjin carian untuk dipercayai, pastikan anda menetapkannya sebagai enjin carian lalai pada peranti mereka atau peranti rumah yang mereka gunakan.

Panduan untuk mengubah enjin carian penyemak imbas lalai
 • Bagaimana untuk menukar enjin carian lalai di Google Chrome
 • Bagaimana untuk menukar enjin carian lalai pada Safari
 • Bagaimana untuk menukar enjin carian lalai di Mozilla Firefox
 • Bagaimana untuk menukar enjin carian lalai di Microsoft Edge

5. Pertimbangkan Penapisan Web

Hanya mengarahkan anak-anak anda untuk menggunakan enjin carian tertentu tidak akan cukup untuk mengawal tingkah laku web mereka. Jika anda menyediakan mereka dengan akses penuh ke penyemak imbas, mereka masih dapat mencari dan melihat laman web yang berbahaya atau tidak sesuai. Aplikasi popular seperti Google Chrome, Mozilla Firefox, dan Microsoft Internet Explorer hanya menawarkan satu set tetapan ibu bapa yang terhad, jadi anda sepatutnya pertimbangkan untuk melabur dalam utiliti perisian yang berasingan.

Sama ada anda menggunakan sistem operasi Windows atau Mac di rumah, anda boleh mencari pelbagai alat perisian untuk menambah perlindungan ke komputer rumah. Kebanyakan utiliti ini akan membolehkan anda mengkonfigurasi akaun pengguna berasingan dengan tetapan yang berbeza, termasuk mana URL dibenarkan dan yang disekat. Anda juga boleh menyekat anak-anak anda untuk hanya melawat laman web dengan HTTPS, yang bermakna bahawa sesi dalam talian mereka akan selamat dan disulitkan. Pilihan lain selain perisian lain adalah dengan menggunakan keupayaan terbina dalam router anda.

Lihat panduan ini tentang cara menggunakan penghala anda untuk penapisan web dan pilihan kawalan ibu bapa yang lain: https://www.cnet.com/how-to/how-to-use-your-routers-parental-controls/

6. Tambah Kawalan Ibu Bapa pada Peranti Mudah Alih

Apabila ia datang kepada telefon pintar dan tablet, ibu bapa mempunyai beberapa cara untuk menyesuaikan sistem operasi Android dan Apple iOS untuk digunakan oleh anak-anak mereka. Seperti dengan pelayar web, yang Tujuan adalah untuk memastikan kandungan yang tidak sesuai dari mata anak anda sambil memastikan maklumat peribadi mereka disimpan dengan selamat.

Pada Android, tempat terbaik untuk bermula ialah dengan Apl Pautan Google Keluarga, yang boleh didapati sebagai muat turun percuma. Ia akan membantu anda membuat akaun Google yang mesra kanak-kanak yang akan dihubungkan dengan akaun anda yang sedia ada. Dari sana, anda boleh menyediakan akaun pada telefon atau tablet anak anda dan pilih dari pelbagai pilihan, termasuk penapisan kandungan dan sekatan aplikasi.

Semak panduan ini: Cara memasang dan persediaan Pautan Keluarga Google

Dengan iPhone atau iPad, kawalan ibu bapa dikendalikan melalui menu "Sekatan" dalam aplikasi Tetapan. Pertama, anda akan diminta untuk menetapkan kod laluan khas untuk menguruskan pilihan ini. Kemudian anda akan melihat senarai togol yang membolehkan anda memilih aplikasi dan ciri yang anda mahu anak anda dapat menggunakan. Anda juga boleh blok kandungan eksplisit dari muncul dalam aplikasi Muzik dan Podcast.

Semak panduan ini: Bagaimana untuk mengemudi melalui kawalan 12 orang ibu bapa

7. Pantau Akaun Media Sosial

purata masa harian yang dibelanjakan untuk media sosialGenerasi muda, terutamanya remaja, menghabiskan sebahagian besar masa dalam talian mereka dengan rangkaian sosial. Facebook dan Twitter kekal dua platform utama, walaupun aplikasi seperti Instagram dan Snapchat terus meningkat popularitinya. Tiada kanak-kanak di bawah umur 13 tahun dibenarkan mendaftar di rangkaian sosial, tetapi sudah tentu anda mungkin mahu menambah beberapa tahun kepada peraturan itu bergantung pada kematangan anak anda.

Sebagai amalan umum, anda harus mendesak anak-anak anda untuk mengehadkan interaksi rangkaian sosial mereka kepada orang yang mereka tahu dalam kehidupan sebenar. Ajari mereka untuk datang kepada orang dewasa bila-bila masa mereka didatangi oleh orang asing dalam talian. Juga, pastikan untuk memantau bagaimana mereka menggunakan gambar dan video pada akaun media sosial mereka menggunakan perisian kawalan ibu bapa.

Untuk petua lanjut mengenai pemantauan penggunaan media sosial anak anda, semak artikel ini dari parenting.com

8. Laporkan Cyberbullying

Sebagai sebahagian daripada pemantauan media sosial anda, berhati-hati mencari sebarang tanda-tanda cyberbullying, kedua-dua keluar dan masuk. Anda sering dapat melihat gejala cyberbullying hanya dari tingkah laku anak anda. Jika mereka mula menarik diri daripada perbualan atau tiba-tiba menjadi lebih antisosial, mulakan segera bertanya dan mengetahui bagaimana persahabatan dalam talian mereka telah berlaku.

buli siber oleh carta seks

Untuk membantu proaktif, anda harus mempunyai perbualan yang kerap dengan anak-anak anda apa yang menimbulkan cyberbullying dan apa yang harus mereka lakukan jika mereka menemuinya. Biarkan mereka tahu mereka boleh bercakap dengan anda tentang isu-isu ini pada bila-bila masa dan tidak perlu merasa malu.

Lebih banyak petua mengenai menangani cyberbullying secara berkesan sebagai ibu bapa
 • https://www.connectsafely.org/cyberbullying/
 • https://www.parents.com/kids/problems/bullying/18-tips-to-stop-cyberbullying/
 • https://kidshealth.org/en/parents/cyberbullying.html

9. Melindungi Maklumat Peribadi

Dengan internet yang menjadi sebahagian penting kehidupan kanak-kanak, mereka mungkin berfikir selamat untuk berkongsi maklumat peribadi mereka secara dalam talian. Sebagai ibu bapa, anda perlu sentiasa mengingatkan anak-anak anda tentang jenis ancaman yang wujud dalam talian. Khususnya, menguatkuasakan dasar bahawa mereka tidak sepatutnya berkongsi atau menyiarkan apa-apa data yang berkaitan dengan nama, nombor telefon atau alamat mereka tanpa terlebih dahulu bercakap dengan anda.

Sekiranya terdapat peraturan nombor satu untuk memastikan keselamatan dalam talian, ini adalah bahagian ini. Kebanyakan pemangsa menggunakan kepercayaan yang mereka dapat melalui media sosial untuk mendapatkan lebih banyak maklumat peribadi tentang kanak-kanak untuk sering memulakan sambungan "lebih daripada digital". Ini boleh membawa kepada situasi yang mengancam nyawa.

Walaupun aktiviti pemantauan sentiasa pilihan yang bagus, ia hanya akan benar-benar berlaku tambahan kepada ajaran teras yang anda berikan kepada anak-anak anda. Semakan semula perbualan "bahaya orang asing" setiap saat dan kemudian untuk memastikan bahawa mereka sentiasa menjaga mereka secara fizikal dan digital di sekeliling individu yang tidak dipercayai.

10. Menggalakkan Kata Laluan yang Kukuh

Sama seperti orang dewasa, kanak-kanak perlu diajar tentang kepentingan kata laluan yang kuat dan selamat. Ajar mereka untuk mengelakkan menggunakan kata laluan yang sama di beberapa laman web, dan membuat kata laluan mereka sukar ditebak. Sebagai sebuah keluarga, anda perlu memilih setiap hari setiap beberapa bulan supaya semua ahli menukar kata laluan mereka.

carta panjang kata laluan

Terdapat perisian yang ada sekarang untuk mempermudah proses menukar kata laluan, juga dikenali sebagai pengurus kata laluan. Pengurus kata laluan terbaik akan memastikan semua kata laluan disulitkan dan boleh dikongsi dengan selamat, mengehadkan ancaman keselamatan yang berpotensi.

11. Ajar Kanak-kanak Tentang Spam

Sebelum anda boleh mempercayai anak anda dengan akaun e-mel peribadi mereka, pastikan anda memberi amaran kepada mereka tentang jenis tidak sah atau tidak sesuai mesej yang mereka dapati dalam peti masuk mereka. Bercakap dengan mereka tentang tanda-tanda amaran spam, dan betapa kritikalnya untuk tidak membalas mesej e-mel dengan apa-apa jenis data peribadi.

Pilihan pintar untuk ibu bapa adalah untuk menggunakan pilihan Gmail untuk membuat akaun mesra kanak-kanak yang dikaitkan dengan peti masuk utama anda. Apabila kanak-kanak mencapai umur 13 tahun, ibu bapa boleh menentukan sama ada mereka dibenarkan untuk memindahkan akaun Gmail yang dipautkan menjadi satu yang bebas. Berikut adalah panduan mengenai penetapannya: Cara membuat e-mel yang selamat untuk anak anda.

12. Mengawasi Pembelian

e-dagang membeli-belah dalam talian

Sekiranya anak-anak anda dibenarkan memiliki telefon pintar atau tablet mereka sendiri, mereka pasti mahu akses penuh dapat memuat turun aplikasinya sendiri. Ini berisiko, terutamanya jika keluarga anda berkongsi akaun pembayaran tunggal dengan kad kredit pada fail. Mujurlah, kedua-dua sistem operasi Android dan iOS memerlukan kata laluan masuk atau cap jari dari orang dewasa sebelum kaedah pembayaran yang disimpan boleh digunakan.

Walaupun masih ada, pintar untuk ibu bapa berhati-hati memantau aktiviti kad kredit mereka untuk sebarang caj yang tidak biasa. Ingatkan anak anda bahawa mereka perlu datang terus kepada anda pada bila-bila masa yang mereka mahu membuat pembelian dalam talian.

Sudah tentu, hanya melakukan pembelian dalam talian dari laman web yang anda percayai dan yang dijamin dengan sijil SSL yang sah.

13. Simpan Gambar Sesuai

Sebagai ibu bapa, anda mungkin dapati bahawa salah satu aplikasi telefon pintar kegemaran anak anda adalah kamera. Jangan menganggap bahawa ia tidak berbahaya, terutamanya apabila anda mempertimbangkan berapa banyak aplikasi lain termasuk fungsian mengambil gambar. Semasa menetapkan dan semak kawalan ibu bapa peranti, ambil detik tambahan untuk mempertimbangkan aplikasi mana yang anda mahu anak anda dapat menggunakan dengan kamera.

penyekatan menghalang kandungan

Sentiasa jelaskan dengan anak-anak anda apa yang membentuk foto yang sesuai dan apa jenis kandungan tidak boleh diambil gambar. Amalkan mereka hanya kerana foto hanya wujud pada storan peranti anda, tidak bermakna ia tidak boleh digodam atau tidak diupload secara tidak sengaja ke web. Juga, ingatkan mereka untuk hanya berkongsi imej dengan kenalan yang mereka tahu dalam kehidupan sebenar dan yang telah disahkan di media sosial.

Apa-apa yang tidak sesuai secara umumnya memalukan, dan apa-apa perkara yang memalukan boleh digunakan terhadap anak-anak dan keluarga anda. Simpan foto secara peribadi, dan pastikan foto peribadi sesuai.

Semak: Bagaimana untuk mengajar anak-anak untuk menjadi pintar di media sosial

14. Mengawasi Permainan

ikon ibu bapaInternet tidak mempunyai kekurangan saluran hiburan, dan permainan dalam talian telah menjadi salah satu aktiviti yang paling popular untuk kanak-kanak dan remaja. Sama ada keluarga anda lebih suka permainan PC atau permainan konsol, anda boleh menyediakan kawalan ibu bapa untuk memastikan kanak-kanak hanya melihat kandungan yang sesuai.

Pada PlayStation 4, anda boleh menyediakan akaun induk untuk ibu bapa untuk digunakan dan kemudian sub akaun untuk kanak-kanak, yang boleh dihadkan untuk menggunakan hanya permainan tertentu atau peringkat penarafan. Platform Xbox One mempunyai persediaan yang sama, walaupun ia juga membolehkan anda memisahkan akaun anak dari akaun remaja. Untuk pemain PC, pertaruhan terbaik adalah untuk menggunakannya Mod Keluarga di platform Stim, yang akan membolehkan anda menyekat tajuk permainan tertentu dari akaun anak anda.

Panduan untuk membolehkan kawalan ibu bapa terhadap permainan dan platform permainan
 • Pelanggan wap
 • Google Play
 • Apple App Store
 • Xbox One
 • Playstation
 • Nintendo Wii

15. Menggalakkan Komunikasi

Di atas semua yang lain, kunci untuk melindungi anak-anak anda dalam talian adalah untuk memastikannya terlibat dalam dunia sebenar. Selagi mereka berasa selesa datang kepada anda mengenai isu-isu atau ketakutan yang mereka ada, maka bersama-sama anda akan dapat mewujudkan ruang yang selamat di internet. Mulakan dengan segera apabila anak-anak anda masih muda dengan menjadikan komputer menjadi alat yang anda gunakan bersama. Kemudian simpan jadual daftar masuk biasa untuk melihat apa lagi anak anda ingin meneroka dalam talian.

Apabila anda menetapkan peraturan baru tentang cara web boleh digunakan di rumah, pastikan jelas menjelaskan alasan untuk meletakkan sekatan tersebut. Jangan janjikan anak anda bahawa peraturan akan hilang apabila mereka mencapai usia tertentu. Sebaliknya, tentukan matlamat bagaimana mereka dapat membuktikan kematangan mereka dan mendapatkan lebih banyak kebebasan dalam talian.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me