Pelan NBN Terbaik Berbanding Harga dan Kelajuan

Kelajuan InternetKami semua sedang mencari perkara yang sama ... Internet yang cepat insan. ��️


Panduan ini akan membantu anda memahami pelbagai rancangan NBN.

Apabila anda cuba memilih rangkaian jalur lebar nasional yang akan memberikan anda internet yang cepat pada harga yang berpatutan, mungkin sukar untuk mencari rancangan yang sempurna. Banyak masa yang anda akan perhatikan bahawa untuk mendapatkan kelajuan pantas, anda perlu membayar lebih. Tiada siapa yang mahu perkhidmatan penstriman video mereka untuk memulakan penimbangan di tengah-tengah salah satu rancangan kegemaran mereka bahawa mereka sedang menonton.

Di bawah ini anda akan membaca tentang pelan keseluruhan terbaik, pilihan kelajuan terbaik, dan beberapa ulasan pembekal yang lebih jujur. Dua ciri utama yang dibandingkan adalah kelajuan dan kos. Kami mahu menjadikan perkara lebih mudah dengan membicarakan penyedia NBN terbaik untuk setiap bandar popular di Australia. Akhir sekali, kami akan membincangkan sedikit tentang apa yang anda perlu cari semasa membeli-belah untuk pembekal Internet anda yang seterusnya.

Mengapa Percayalah? ����

Will nama saya dan selama tiga tahun terakhir saya telah menjalankan blog keselamatan ini membantu Australia memahami privasi digital (panduan besar di sini). Saya telah bekerja dengan syarikat-syarikat di sekitar Australia yang membantu mereka menjamin rangkaian dan laman web mereka. Perjalanan ini juga telah mengajar saya satu atau dua perkara mengenai bagaimana industri ISP berfungsi.

Matlamat saya untuk panduan ini adalah untuk berkongsi pengalaman saya dengan menggunakan semua pelan NBN di bawah ini semasa menyediakan infrastruktur IT yang selamat untuk perniagaan kecil di sekitar Sydney dan Melbourne.

Artikel ini adalah kerja yang sedang berjalan tetapi jangan ragu untuk menghubungi saya jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau memerlukan bantuan memilih rencana NBN yang sesuai. Cheers ��

Contents

�� Apa itu NBN? ��

Australia menggunakan istilah NBN atau rangkaian jalur lebar negara apabila membicarakan syarikat-syarikat jalur lebar berkelajuan tinggi yang menyediakan perkhidmatan internet kepada warga Australia. Mereka juga menawarkan perkhidmatan seperti keselamatan, hiburan, mudah alih, dan juga e-kesihatan.

Terdapat segelintir teknologi yang berbeza yang digunakan oleh rangkaian jalur lebar negara untuk membawa perkhidmatan kepada pelanggan mereka, tetapi kami akan bercakap lebih lanjut mengenai hal itu kemudian. NBN adalah sama dengan apa yang orang Amerika memanggil Penyedia Perkhidmatan Internet, kerana ia pada dasarnya adalah perkara yang sama, menggunakan pelbagai jenis teknologi.

Prov Pembekal NBN Terbaik - 6 Pelan Dibandingkan ��

Baiklah setiap orang, ia adalah masa kajian. Tali dan mari kita mulakan perjalanan di Internet untuk mencari raja tempat kejadian ISP Aussie.

1. Pemilihan Keseluruhan Terbaik - Data Pelan NBN Terbaik Tanpa Had

Pilihan utama keseluruhan bagi pelan NBN terbaik dengan data tanpa had di Australia adalah Internode. Syarikat ini telah ditubuhkan selama hampir 30 tahun dan ibu pejabatnya terletak di Adelaide, Australia. Internode adalah cawangan iiNet. Tidak syak lagi bahawa mereka nombor satu kami kerana mereka adalah penyedia perkhidmatan internet yang paling banyak digunakan di seluruh Australia.

SPECS

 • Penubuhan percuma tersedia: ya
 • Modem sewa / pilihan membeli: ya
 • Pelan berkisar antara $ 50 - $ 100 sebulan
 • Pelan bungkusan tersedia: ya
 • Pengaya: Telefon, paket internet, Ambil, pek saluran

PROS

Pelbagai pilihan harga
Bayar kerana anda pergi pilihan yang ada
Tiada istilah kontrak
Perkhidmatan pelanggan hebat

KEBURUKAN

Kurang daripada MBPS purata daripada NBN lain di Australia

Tiada Kontrak, Tiada Masalah

Perkara yang hebat tentang hal ini adalah membayar kerana anda membuat perkhidmatan telefon dan perkhidmatan jalur lebar yang anda bayar untuk bulan-ke-bulan. Tidak ada kontrak rumit yang perlu anda tanda dan syarikat ini sebenarnya telah memenangi anugerah untuk kepuasan pelanggan mereka. Terdapat standard ditambah dengan kelajuan petang sekitar 44 Mbps. Syarikat ini menawarkan data tanpa had untuk sekitar $ 50 sebulan.

Berbeza daripada Yang Lain

Walaupun anda mungkin menyedari bahawa anda mendapat sekitar 6 megabit sesaat kurang dari beberapa pembekal rangkaian jalur lebar negara lain, faedah yang mampu membayar bulan-ke-bulan, mempunyai perkhidmatan pelanggan yang hebat, dan tiada kontrak menetapkan pelan Internode Unlimited di atas yang lain. Mereka juga menawarkan pelan perniagaan dan perkhidmatan telekomunikasi lain.

Memenangi Anugerah

Ketika datang ke anugerah, Internode telah memenanginya. Mereka mempunyai satu penyedia perkhidmatan Internet pada bulan Jun, Julai, dan Ogos 2019. Mereka juga telah memenangi penyedia perkhidmatan jalur lebar rumah tahun anugerah dua tahun berturut-turut. Terakhir, mereka memenangi anugerah inovasi perhubungan aliansi.

2. Kelajuan Terbaik - Broadband Aussie

Ketika datang ke pelan NBN berkelajuan tinggi terbaik, kami telah menemukan salah satu pilihan terbaik untuk anda. Bermula dari kami terdapat Broadband Aussie. Broadband Aussie ditubuhkan pada tahun 2008 dan merupakan syarikat persendirian. Ibu pejabatnya terletak di Morwell, Australia. Mereka menawarkan perkhidmatan Internet dan mudah alih ke kawasan seperti Victoria, Darwin, Lynbrook, dan Morwell.

SPECS

 • Penubuhan percuma tersedia: ya, jika anda melakukannya sendiri
 • Pilihan sewa / pilihan modem: ya (dan sewa telefon)
 • Pelan berkisar antara $ 69 - $ 199 sebulan
 • Pelan bungkusan tersedia: ya
 • Pengaya: pek hiburan

PROS

Kelajuan kilat cepat
Tidak perlu membayar poket
Tidak perlu menandatangani kontrak
Mudah diakses di seluruh negara

KEBURUKAN

Pelan boleh mahal

Speed ​​Fast Crazy

Mereka mempunyai pakej 100/40 tanpa had. Kelajuan petang tipikal anda akan berada di bawah 90 Mbps. Anda akan menerima data tanpa had dan harga purata sekitar $ 100 sebulan. Pelan premium ini agak sukar untuk diluluskan. Purata penyedia NBN untuk Australia adalah sekitar 80 Mbps, sedangkan Aussie Broadband lebih dekat dengan 90 Mbps.

Ia bebas risiko

Ini juga merupakan pilihan yang bagus jika anda mencari sesuatu yang praktikal tanpa risiko. Anda tidak perlu melakukan kontrak jangka tetap atau perlu membayar poket untuk sebarang jenis yuran. Ini sempurna jika anda tidak pasti apa jenis kelajuan yang anda perlukan atau jumlah data yang anda gunakan. Anda boleh menukar rancangan jika anda memerlukan lebih atau kurang sesuatu.

3. Pelan Telstra NBN Terbaik

Telstra adalah salah satu rangkaian jalur lebar negara yang paling terkenal dan digunakan di Australia. Mereka telah bertahun-tahun dan mempunyai ibu pejabat yang terletak di Melbourne, Australia. Mereka menawarkan segenggam pakej mudah yang mudah dipilih. Apabila ia datang kepada pelan Telstra NBN terbaik, anda perlu mempertimbangkan berapa banyak data yang anda perlukan setiap bulan.

SPECS

 • Penubuhan percuma tersedia: ya
 • Modem sewa / pilihan membeli: ya
 • Pelan berkisar dari $ 75 - $ 120 sebulan
 • Pelan bungkusan tersedia: ya
 • Add-on: bundle hiburan, akses Xbox semua

PROS

Beban kelajuan yang kompetitif
Modem percuma boleh didapati dengan syarat yang dikenakan
Netflix tidak menjejaskan

KEBURUKAN

Ia mahal

Bundles Galore!

Bungkusan mereka didasarkan pada jumlah data yang anda dapat. Mereka menawarkan pelan 100 GB, pelan 200 GB, dan pelan tanpa had. Seperti kebanyakan pembekal lain, mereka juga menawarkan add-on seperti perkhidmatan TV termasuk Netflix. Jika kita terpaksa memilih pelan Telstra NBN yang terbaik, kita perlu pergi dengan pelan tanpa had. Dengan ini, anda membayar $ 90 setiap tempoh pengebilan dan mendapatkan data tanpa had pada kelajuan 50 NBN.

Terdapat standard ditambah dengan kelajuan malam, modem $ 216 yang percuma apabila anda menggunakan perkhidmatan mereka selama 24 bulan, diskaun ke atas yuran sambungan, dan juga panggilan telefon tempatan dan nasional yang tidak terhad.

Opsyen Hiburan Tambahan Tersedia

Telstra hebat kerana mereka mempunyai banyak pilihan hiburan yang tersedia. Anda juga dapat menaik taraf pelan anda ke kelajuan NBN 100 premium jika anda layak. Akhir sekali, tidak ada kontrak lock-in. Ini bagus untuk pelanggan yang berjuang dengan komitmen atau jika anda sering bergerak.

Khidmat Pelanggan

Perkhidmatan pelanggan mereka juga adalah sesuatu yang menetapkan syarikat ini selain daripada pilihan lain yang tersedia. Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan seorang wakil khidmat pelanggan. Anda boleh berbual dengan seseorang di telefon, menghantar e-mel, atau sembang langsung dengan wakil khidmat pelanggan terlatih dari keselesaan rumah anda sendiri.

Ulasan Rancangan NBN - Pilihan Besar Lain

4. Rancangan NBN TPG

TPG adalah satu lagi pembekal yang luar biasa untuk penduduk Australia. Syarikat ini mempunyai lebih daripada 5000 pekerja dan sehingga Ogos 2015, merupakan penyedia perkhidmatan Internet kedua terbesar di negara Australia. Satu perkara yang orang tidak tahu tentang syarikat ialah TPG bermaksud Total Peripherals Group. Kumpulan ini diasaskan dan ditubuhkan sepanjang tahun 1986.

SPECS

 • Penubuhan percuma tersedia: ya
 • Modem sewa / pilihan membeli: ya
 • Pelan berkisar antara $ 60 - $ 90 sebulan
 • Pelan bungkusan tersedia: ya
 • Pengaya: Telefon, pek internet, hiburan, sukan

PROS

Tons pilihan tambahan
Tiada kontrak lock-in
Penubuhan percuma pada kontrak selama 18 bulan

KEBURUKAN

Lebih perlahan daripada kelajuan purata pada pelan murah mereka

Pelbagai Pelan Pelbagai

Mereka menawarkan pelbagai pelan yang berbeza yang semuanya mempunyai data tanpa had. Ini berkisar dari sekitar $ 60 sebulan hingga $ 90 sebulan. Mereka dikenali kerana mempunyai prestasi tercepat ketika datang ke kelajuan malam dengan rata-rata 88 Mbps. Selain itu, dengan pakej yang lebih murah, anda akan mendapat data yang tidak terhad, istilah tanpa kontrak, 11.1 megabit sesaat malam pada kelajuan tipikal pada $ 60 sebulan.

Pelan pertengahan mereka pada $ 70 sebulan akan membawa kepada anda data tanpa had, tiada terma kontrak, dan hampir 44 Mbps kelajuan petang tipikal. Akhir sekali, untuk bundle mereka yang lebih mahal, $ 90 sebulan akan membuat anda tiada tempoh kontrak, 78.2 Mbps kelajuan petang tipikal dan tentu saja, data tanpa had.

5. Rancangan NBN Vodafone

Vodafone adalah sebuah syarikat terkenal di seluruh Australia. Ironisnya, syarikat itu didasarkan keluar dari Berkshire, United Kingdom. Syarikat itu sendiri ditubuhkan pada tahun 1982 di Newbury, United Kingdom, tetapi agak baru ke Australia. Mereka mempunyai kira-kira 2500 pekerja dan ibu pejabat mereka boleh didapati di Sydney Utara.

SPECS

 • Penubuhan percuma tersedia: ya
 • Modem sewa / pilihan membeli: ya
 • Pelan berkisar antara $ 59 - $ 69 sebulan
 • Pelan bungkusan tersedia: ya
 • Pengaya: hab Wi-Fi, telefon

PROS

Anda menjimatkan wang apabila anda bungkus
Hub Wi-Fi percuma
Sambung dengan segera
Back-up 4G

KEBURUKAN

Streaming hanya tersedia pada pelbagai peranti pada rancangan mereka yang lebih mahal

Kelajuan Cepat pada Kadar Rendah

Mereka mempunyai empat pelan utama yang boleh didapati dengan kos yang agak tinggi. Pelan pertama mereka akan menelan belanja anda sekitar $ 60 sebulan dan anda akan menerima data tanpa had, istilah tanpa kontrak, dan 23 Mbps kelajuan malam tipikal.

Seterusnya, $ 70 sebulan akan membawa anda 83 Mbps kelajuan petang tipikal, data tanpa had, tiada tempoh kontrak, dan selalunya anda akan menemui pelan ini untuk $ 20 off per bulan. Terakhir, pilihan $ 70 sebulan akan membawa anda data tidak terhad, istilah kontrak baru, dan 45 Mbps kelajuan petang tipikal.

Ia adalah Syarikat Baru

Syarikat ini agak baru ketika datang ke rangkaian jalur lebar negara, tetapi mereka sangat pandai dengan apa yang mereka lakukan. Sekiranya anda menggunakan Vodafone untuk peranti mudah alih anda, anda akan mengatakan antara 5% dan 20% apabila anda menambah pelan jalur lebar.

6. Pelan NBN Telecom NBN

Seterusnya, kami mempunyai Tangerine Telecom. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2013 dan mempunyai kira-kira 50 orang kakitangan. Satu perkara yang dikatakan oleh orang ramai ketika datang ke Tangerine Telecom adalah bahawa mereka mempunyai waktu jawapan panggilan 10 saat waktu perniagaan. Ini bermakna apabila anda menghubungi semasa waktu perniagaan, anda akan bercakap dengan orang yang sebenar dalam masa 10 saat. Sudah hari-hari menunggu ditahan selama berabad-abad.

SPECS

 • Penubuhan percuma tersedia: ya
 • Modem sewa / pilihan membeli: ya
 • Pelan berkisar dari $ 64.90 - $ 89.90 sebulan
 • Pelan bungkusan tersedia: ya
 • Pengaya: sim mudah alih, telefon

PROS

Percubaan bebas risiko 14 hari
Yuran penyediaan $ 0
Terdapat banyak promosi

KEBURUKAN

Modem mahal
Harga naik selepas 6 bulan pertama

Tawaran Penjimatan Wang

Mereka sering menawarkan tawaran promosi dan walaupun percubaan bebas risiko selama dua minggu untuk anda menguji perkhidmatan mereka. Tiga rancangan dengan data tanpa had yang ditawarkan syarikat ini berkisar dari sekitar $ 55 sebulan kepada hampir $ 80 sebulan. Pelan murah mereka bermula pada $ 54,90 sebulan dan menawarkan data tanpa had, tiada terma kontrak, dan 21 Mbps kelajuan malam khas.

Harga berpatutan

Seterusnya, untuk $ 59.90 sebulan, anda akan mendapat perkhidmatan kontrak kontrak nota dengan data tanpa had dan 42 Mbps kelajuan petang tipikal. Pelan mereka yang paling mahal mencapai $ 79.90 sebulan. Ini akan membawa anda data tanpa had, 83 Mbps kelajuan petang tipikal, dan tiada kontrak jangka panjang.

7. Rancangan Exetel NBN

Tanggapan terakhir kami yang dihormati ialah Exetel. Ibu pejabat mereka terletak di Sydney, Australia, dan syarikat itu telah wujud sejak kejatuhan tahun 2001. Mereka adalah syarikat persendirian yang mempunyai sekitar 300 pekerja pada masa menulis ini.

SPECS

 • Penubuhan percuma tersedia: ya
 • Modem sewa / pilihan membeli: ya
 • Pelan berkisar antara $ 69 - $ 99 sebulan
 • Pelan bungkusan tersedia: ya
 • Add-on: perkhidmatan telefon

PROS

Mengubah rancangan adalah percuma
Tiada kontrak lock-in
Semak kelajuan yang ada
Banyak pilihan pakej

KEBURUKAN

Kos pendahuluan yang lebih tinggi

Syarikat Australia yang Dipercayai

Tiga pelan tanpa had utama mereka terdiri daripada $ 69 sebulan hingga $ 99 sebulan. Dengan pelan yang paling mahal, anda akan menerima data yang tidak terhad, dan tidak ada tempoh kontrak, dan 77 Mbps kelajuan malam biasa untuk di bawah $ 100.

Pelan pertengahan mereka ialah $ 79 dan akan membawa anda 40 Mbps dari kelajuan petang tipikal, data tanpa had, dan saya tahu istilah kontrak. Pilihan paling cekap kos mereka dengan data yang tidak terhad mempunyai istilah tanpa kontrak dan 20 Mbps kelajuan malam biasa.

Rancangan NBN Mengikut Bandar

Kerana rancangan NBN kelihatan berbeza berdasarkan apa bandar yang anda tinggalkan, kami ingin memecahkan beberapa pilihan yang tersedia untuk bandar-bandar paling popular di Australia. Banyak penyedia NBN menyediakan perkhidmatan kepada beberapa bandar atau bahkan majoriti negara.

Pelan NBN Terbaik untuk Melbourne

1. Unlimited Belong

milik logo

Pelan NBN pertama yang sesuai untuk mereka yang menetap di Melbourne adalah Unlimited Belong. Pelan ini tidak mempunyai yuran pengaktifan standard dan terdapat caj modem sifar dolar jika anda menandatangani kontrak 12 bulan.

Anda akan mendapat data bulanan tanpa had pada standard ditambah kelajuan 50 Mbps. Pelan terpendek mereka adalah 12 bulan dan membolehkan akses jalur lebar sahaja. Ini akan menelan kos sekitar $ 65 sebulan. Mereka juga menyediakan 24 tujuh sokongan pelanggan.

2. TPG Plus

logo tpg

TPG Plus merupakan satu lagi pilihan hebat untuk kediaman Melbourne. Pelan ini akan memberi anda data tanpa had setiap bulan untuk kurang dari $ 60 sebulan. Kelajuannya agak perlahan, dengan kelajuan asas 12 Mbps.

Dengan itu dikatakan, itu sepatutnya menjadi kelajuan yang cukup untuk kebanyakan orang. Terakhir, kontrak mereka adalah 18 bulan dan mereka menawarkan pakej jalur lebar dan telefon rumah yang dibundel.

3. Sumo Single Saver

sumo penyelamat tunggal

Sumo Single Saver menawarkan 50 Mbps perkhidmatan tanpa had setiap bulan. Pilihan ini hebat kerana anda tidak perlu menandatangani kontrak dan jangka panjangnya adalah bulan ke bulan.

Mereka menawarkan pakej jalur lebar hanya bermula di bawah $ 65 sebulan. Anda juga boleh menyimpan lima dolar sebulan apabila anda menyusun rencana jalur lebar dengan salah satu rencana Sumo Electricity.

4. Dodo - Pelan Standard Plus

Pilihan terakhir yang akan kami ceritakan untuk Melbourne adalah satu kumpulan dari Dodo. burung dodo Untuk $ 70 sebulan, anda akan mendapat data tanpa had pada kelajuan 50 Mbps. Kontrak mereka adalah 12 bulan dan mereka menawarkan pakej jalur lebar dan telefon rumah. Ini adalah internet yang sangat cepat untuk harga yang berpatutan, terutamanya jika ia satu bundle.

Rancangan NBN Terbaik untuk Perth

Perth mempunyai semua rancangan Melbourne yang telah disenaraikan di atas, tetapi kami ingin menyertakan khusus khusus untuk Perth.

1. iiNet Unlimited

iiNet Unlimited menawarkan pelan internet jalur lebar dan perkhidmatan telefon rumah. logo iiNetAnda akan mendapat data tanpa had dan kelajuan 50 Mbps. Rancangan mereka adalah enam bulan dan akan dikenakan bayaran sekitar $ 75 sebulan.

2. Republik saya Pelan Penting Tanpa Had

myrepublic-logo

Republik saya mempunyai pelan keperluan yang tidak terhad yang orang ramai di Perth menikmati. Dengan pelan ini, anda akan membayar $ 75 sebulan untuk data tanpa had. Rancangan mereka adalah 12 bulan dan mereka hanya menawarkan jalur lebar. Seperti kebanyakan pembekal lain, pelan ini mempunyai standard plus kelajuan 50 Mbps.

3. Pelan Unlimited iPrimus

logo iprimus

Seterusnya, kami mempunyai Pelan Tanpa Had iPrimus. Pelan ini adalah rangkaian internet jalur lebar dan perkhidmatan telefon rumah. Untuk $ 80 sebulan, anda akan mendapat data tanpa had pada kelajuan 15 Mbps. Rancangan mereka adalah 12 bulan pada satu masa dan penyewaan line dimasukkan.

4. Telstra Casual Unlimited

telstra-logo

Jika anda mencari sesuatu yang berbulan-bulan, Telstra Casual Unlimited mempunyai pakej jalur lebar rumah yang anda mungkin berminat. Anda akan mendapat perkhidmatan internet jalur lebar dan telefon rumah selama $ 90 sebulan. Kelajuan standard ditambah malam mereka ialah 50 Mbps.

5. Optus

logo optus

Terakhir, untuk Perth terdapat Optus. Optus menawarkan data tanpa had pada 50 Mbps untuk $ 90 sebulan. Ini termasuk internet jalur lebar dan pakej telefon rumah. Panjang perkhidmatan mereka adalah 24 bulan pada satu masa.

Rancangan NBN Terbaik untuk Adelaide

1. Unlimited Belong

milik logo

Apakah pilihan pelan terbaik bagi mereka yang tinggal di Adelaide adalah pelan jalur lebar Belong tanpa had. Untuk $ 65 sebulan, anda akan menerima data tanpa had selama 12 bulan. Ini adalah pakej jalur lebar sahaja dan ada standard ditambah kelajuan 50 Mbps. Dengan pelan ini, anda akan menerima pengaktifan percuma, modem percuma dan 24 tujuh sokongan pelanggan.

2. Sumo Single Saver

sumo penyelamat tunggal

Sumo Single Saver membuat penampilan lain, kali ini untuk orang-orang di Adelaide. Dengan pelan ini, anda hanya akan membayar bulan-ke-bulan dan masih mendapat perkhidmatan yang tidak terhad. Pelan kos hanya di bawah $ 65 dan terdapat pilihan tambahan untuk menyimpan lima dolar tambahan sebulan apabila anda membungkus pelan jalur lebar anda dengan pelan Elektrik Sumo. Anda akan menerima standard 50 Mbps dengan pelan ini.

3. TPG Plus

logo tpg

Pilihan seterusnya adalah sedikit lebih panjang dan kelajuan agak lambat. Dengan pelan asas dari TPG Plus, anda akan mengalami kelajuan 12 Mbps. Pelan ini adalah 18 bulan dan mengandungi data tanpa had. Ini adalah rangkaian perkhidmatan telefon rumah dan internet jalur lebar kurang dari $ 60 sebulan.

4. Optus

logo optus

Optus menawarkan penduduk Adelaide pelan bundelan tanpa had. Seperti mana yang anda boleh meneka, dengan pelan ini, anda akan menerima data tanpa had. Ia termasuk perkhidmatan internet jalur lebar dan telefon rumah. Pelan ini adalah 24 bulan, kos $ 70 sebulan, dan mempunyai standard ditambah dengan kelajuan 50 Mbps.

5. Dodo

burung dodo

Akhirnya, tetapi tidak kurang untuk bahagian Australia ini, Dodo mempunyai rencana yang tersedia juga! Ini adalah pelan tanpa had yang termasuk sewa talian telefon rumah untuk membungkus perkhidmatan telefon rumah dan internet jalur lebar. Pelan ini lebih lama lagi dalam tempoh 24 bulan. Anda akan mendapat 50 Mbps standard ditambah kelajuan $ 70 sebulan.

Rancangan NBN Terbaik untuk Brisbane

1. iiNet Unlimited

logo iiNet

Rancangan pertama Brisbane yang akan dibincangkan adalah dari iiNet Unlimited. Pelan ini hanya mempunyai kontrak selama enam bulan dan akan dikenakan biaya kurang dari $ 75 sebulan. Anda akan mendapat rangkaian perkhidmatan internet jalur lebar dan perkhidmatan telefon rumah dengan standard ditambah kelajuan 50 Mbps. Data tidak terhad dimasukkan.

2. Republik saya Pelan Penting Tanpa Had

myrepublic-logo

Seterusnya, kami mempunyai Republik Saya. Dengan pelan penting yang tidak terhad, anda akan membayar hanya $ 75 sebulan untuk data tanpa had pada standard ditambah kelajuan 50 Mbps. Rancangan itu termasuk jalur lebar sahaja dan akan berlangsung selama 12 bulan.

3. Dodo

burung dodo

Dodo adalah pilihan yang baik untuk mereka yang tinggal di Brisbane. Terdapat dua tempoh pelan yang tersedia, 12 bulan dan 24 bulan. Mereka berdua menanggung biaya $ 70 sebulan dan memasukkan data tanpa had. Terdapat penyewaan talian telefon rumah dengan kedua-dua pelan bersama 50 Mbps standard plus speed. Ini adalah pilihan pakej internet jalur lebar dan perkhidmatan telefon rumah.

4. Optus

logo optus

Optus menawarkan penduduk Brisbane Satu pelan perkhidmatan jalur lebar dan telefon rumah yang dibundel dengan data tanpa had. Untuk $ 70 sebulan selama 24 bulan, anda akan menerima 50 Mbps standard plus Internet kelajuan.

5. Belong tanpa had

milik logo

Milik tidak terhad menawarkan pelan jalur lebar 12 bulan untuk $ 65 sebulan. Dengan ini, anda akan mendapat data tanpa had pada 50 Mbps kelajuan ditambah standard, pengaktifan percuma, 24 tujuh perkhidmatan pelanggan, dan modem Wi-Fi percuma.

Rancangan NBN Terbaik untuk Sydney

1. Telstra Casual Unlimited

telstra-logo

Dengan pelan data tanpa had ini, anda akan membayar $ 90 dari bulan ke bulan. Tidak ada kontrak jangka panjang dan anda akan mendapat pakej rancangan untuk internet jalur lebar dan perkhidmatan telefon rumah. Standard ditambah dengan kelajuan petang ialah 50 Mbps.

2. Belong tanpa had

milik logo

Belong tanpa had adalah salah satu daripada pilihan terbaik anda tidak kira di mana anda berada di negara ini. Pelan mereka yang paling berpatutan datang dengan data tanpa had pada 50 Mbps standard plus speed. Ini adalah pelan jalur lebar sahaja dan akan dikenakan bayaran sebanyak $ 65.

Bahagian yang terbaik? Pengaktifan adalah percuma, anda tidak perlu membayar untuk modem Wi-Fi, dan anda dapat mencapai sokongan pelanggan pada setiap masa.

3. TPG Plus

logo tpg

TPG membuat senarai sekali lagi, kali ini untuk Sydney. Dengan pakej asas mereka, anda akan membayar $ 59.99 sebulan untuk kedua-dua perkhidmatan jalur lebar dan telefon rumah. Selama 18 bulan anda akan menerima data tanpa had pada kelajuan asas 12 Mbps.

4. iiNet Unlimited

logo iiNet

Untuk $ 74.99 sebulan, anda boleh mendapatkan pakej dari iiNet yang merangkumi kedua-dua Internet jalur lebar dan perkhidmatan telefon rumah. Rancangan mereka hanya enam bulan dan menyediakan kelajuan tambahan 50 Mbps.

5. Sumo Single Saver

sumo penyelamat tunggal

Terakhir tetapi tidak kurang untuk Sydney adalah rancangan dari Sumo Single Saver. Mereka menawarkan pelan bulan ke bulan untuk $ 64.95 sebulan yang mempunyai data tanpa had dan standard plus kelajuan 50 Mbps. Mereka juga mempunyai pelan tanpa had iaitu $ 70 sebulan yang mempunyai kelajuan asas 12 Mbps, tetapi mengapa membayar lebih untuk perkhidmatan yang lebih perlahan?

Rancangan NBN Terbaik untuk Victoria

1. Unlimited Belong

milik logo

Victoria suka Belong tanpa had juga. Terdapat pelan 12-bulan standard yang berharga $ 65 sebulan. Ini termasuk jalur lebar sahaja dan 50 Mbps standard plus kelajuan. Mereka juga mempunyai pelan yang $ 70 sebulan.

Pelan ini adalah pelan data tanpa had jalur lebar bulan ke bulan. Anda juga akan mendapat 50 Mbps standard plus speed. Perbezaan utama antara kedua-dua pelan ini selain panjang istilah adalah dengan pilihan yang lebih murah, anda juga akan menerima pengaktifan dan modem Wi-Fi secara percuma. Kedua-dua rancangan itu datang dengan sokongan perkhidmatan pelanggan 24/7.

2. Rizab Flexi Essential Unlimited Republik saya

myrepublic-logo

Pelan Flexi penting dari My Republic adalah $ 79 sebulan berdasarkan bulan ke bulan. Ini akan menjadikan anda jalur lebar sahaja, data tanpa had, dan kelajuan ditambah standard 50 Mbps. Syarikat ini juga menawarkan tempoh 12 bulan untuk empat dolar kurang setiap bulan.

3. iPrimus

logo iprimus

iPrimus mempunyai dua rancangan yang tersedia pada kedua-dua kos $ 80, mempunyai data yang tidak terhad, pakej jalur lebar dan perkhidmatan telefon rumah, dan mempunyai kelajuan malam purata 50 Mbps. Satu-satunya perbezaan di antara rancangan adalah bahawa seseorang mempunyai panjang perkhidmatan selama 12 bulan, manakala yang satu lagi mempunyai panjang perkhidmatan 24 bulan. Kedua-dua rancangan itu juga disertakan dengan penyewaan line.

4. Dodo

burung dodo

Dodo juga menawarkan dua rancangan untuk mereka yang tinggal di Victoria. Pelan ini kedua-duanya berharga $ 70 sebulan, datang dengan data tanpa had, mempunyai standard plus kelajuan 58 Mbps, dan kedua-dua jalur lebar dan perkhidmatan telefon rumah bundle. Mereka juga datang dengan penyewaan talian telefon, tetapi satu pelan adalah 12 bulan dan yang lain adalah 24 bulan.

5. Optus

logo optus

Optus membuat senarai kali terakhir. Pelan mereka adalah 24 bulan dan akan dikenakan biaya $ 70 sebulan. Ini akan membawa anda data tanpa had dan sambungan jalur lebar dengan telefon rumah. Terdapat standard ditambah kelajuan 50 Mbps.

Panduan NBN Rencana Membeli Australia

Ia boleh menjadi sukar untuk mengetahui apa yang perlu dicari semasa membeli-belah untuk pembekal NBN seterusnya. Anda mungkin tidak tahu berapa banyak data yang anda gunakan, jika berbaloi untuk mendapatkan satu ikatan, jika kontrak mempunyai maklumat tersembunyi, bersama dengan faktor lain yang berkaitan. Inilah sebabnya kami ingin memberitahu anda sedikit tentang apa yang anda cari untuk membantu anda mencari rancangan yang sesuai untuk anda. Berikut adalah panduan membeli NBN yang boleh anda gunakan apabila membandingkan satu pembekal atau merancang kepada yang lain.

Kegunaan

Perkara pertama yang anda ingin pertimbangkan ialah apa yang anda akan gunakan untuk NBN. Mari lihat apa yang anda perlukan untuk kategori yang berbeza di bawah.

Menyemak imbas Internet

Jika anda seorang yang mendapati diri anda melayari web banyak, anda mungkin akan menggunakan antara 150 hingga 300 MB sejam. Ini adalah untuk perkara-perkara seperti menyemak e-mel anda, melayari web, pemeriksaan media sosial sekali-sekala, atau video YouTube pendek yang disiarkan.

Permainan Online

Permainan dalam talian boleh berkisar sedikit, bergantung pada jenis permainan yang anda mainkan dan jika anda menyiarkan secara langsung kepada penonton. Dalam permainan umum biasanya, memerlukan kira-kira 40 MB sejam. Sekiranya anda bermain permainan realiti maya, ia lebih tinggi. Jika anda menggabungkan bermain permainan, memuat turun permainan baru atau mengemas kini yang sudah ada, anda mungkin memerlukan sekitar 100 hingga 200 GB setiap orang bermain setiap bulan. Sekali lagi, terdapat banyak faktor yang masuk dalam kategori ini jadi jumlah data yang digunakan mungkin berbeza-beza agak sedikit.

seorang budak lelaki yang bermain permainan komputer

Masa Belanja di Media Sosial

Jika anda menganggap diri anda seseorang yang menghabiskan masa yang cukup menggunakan media sosial, anda mungkin memakan sekitar 120 MB per jam. Ini hanya untuk menghantar status, muat turun imej atau video, dan siarkan imej atau video. Semua itu di atas menghantar mesej rakan dan orang tersayang, kategori ini akan membawa anda antara 1.8 GB sejam hingga 3.5 GB sejam.

Video Streaming

Siapa yang tidak suka menyiarkan video? Sama ada anda menonton Netflix, YouTube, atau Presto, video streaming mengambil beberapa jalur lebar berbanding dengan kategori lain. Ini, tentu saja, akan berbeza-beza bergantung pada berapa banyak yang anda nonton dan kualiti yang anda nonton. Secara purata, streaming video menggunakan sekitar 3.5 GB sejam. Pada akhir rendah purata, isi rumah akan menggunakan sekitar 320 GB sebulan.

Sekiranya anda hidup dengan seseorang atau seseorang yang menghabiskan banyak masa dalam talian, bilangan itu boleh meningkat sedikit. Seseorang yang menggunakan internet secara harfiah akan menghabiskan masa sekitar 32 jam sebulan. Orang yang dilaburkan dalam media sosial boleh menghabiskan lebih dari 40 jam sebulan. Akhir sekali, majoriti isi rumah dengan mudah menonton 60 jam video bernilai sebulan.

Data

Salah satu perkara utama yang akan menentukan rancangan yang anda beli adalah jumlah elaun data yang anda perlukan. Mudah-mudahan, bahagian di atas akan memberikan anda idea yang lebih baik tentang berapa banyak anda dan keluarga anda menggunakan sebulan. Pilihan NBN yang anda baca mengenai semua yang terdahulu mempunyai pilihan data tanpa had.

muat turun multimedia

Ini adalah pilihan yang tepat untuk majoriti orang, bergantung kepada harga. Sekiranya terdapat seseorang di dalam rumah anda yang menanam banyak video, memuat turun filem, atau memainkan banyak permainan video dalam talian, anda pasti akan mendapat nilai wang anda daripada pelan data tanpa had.

Purata Australia membelanjakan kurang daripada 50 jam dalam talian setiap bulan. Bergantung pada apa yang anda lakukan, anda boleh menggunakan banyak data sebulan dan hampir tidak ada yang seterusnya. Ia bijak untuk mendapatkan sedikit lagi data daripada yang anda fikir anda akan gunakan untuk mengelakkan kehabisan.

Bilangan ahli keluarga

Apabila kami menjalankan penyelidikan kami untuk melihat rancangan mana yang terbaik untuk bandar-bandar utama di Australia, kami harus mengisi berapa banyak orang di dalam rumah. Sekiranya anda hidup sendiri, anda mungkin akan menggunakan lebih banyak data daripada keluarga empat. Ia juga bergantung kepada umur orang di dalam rumah.

Jika anda mempunyai tiga kanak-kanak yang masing-masing mempunyai peranti mereka sendiri untuk menyiarkan kartun, itu akan memakan banyak data. Jika anda tinggal bersama sekumpulan pelajar universiti, mereka mungkin akan menghabiskan banyak masa dalam talian untuk kajian, media sosial, video streaming, dan umumnya melayari laman web. Bolehkah anda melihat seberapa cepat jumlah data yang anda perlukan boleh berubah? Satu perkara yang perlu diingat ialah berapa kerap orang yang ada di rumah anda berada di rumah.

keluarga menonton sesuatu di komputer riba

Sekiranya anda tinggal dengan segelintir orang dewasa yang bekerja sepenuh masa, anda akan menggunakan lebih sedikit data daripada rumah dengan orang yang banyak di rumah.

NBN Speeds

Seterusnya, kami akan bercakap sedikit mengenai kelajuan. Kelajuan adalah satu ciri yang sangat penting untuk dipertimbangkan sebelum anda membelanjakan wang pada pakej atau pakej. Terdapat tiga kelajuan utama air mata untuk kebanyakan rancangan NBN.

 • NBN Standard: 25/5
 • NBN Standard Plus: 50/20
 • NBN Premium: 100/40

Apabila banyak pembekal mula mula menawarkan rancangan untuk pelanggan mereka, rancangan standard NBN adalah yang paling biasa digunakan. Memandangkan cara kami menggunakan Internet dan berapa banyak yang kami gunakan, ia telah berubah secara drastik pada tahun-tahun ini, syarikat-syarikat mula menyingkirkan NBN pelan standard sebagai standard plus plan adalah yang paling popular di seluruh papan.

Untuk menjadikannya lebih mudah untuk dicerna, pecahan di atas bagi setiap pelan terdiri daripada dua nombor. Nombor pertama adalah berkaitan dengan memuat turun kelajuan. Sebagai contoh, standard NBN plus pelan mempunyai kelajuan muat turun 50 Mbps. Nombor kedua berkaitan dengan memuat naik kelajuan. Standard NBN plus pelan telah memuat naik kelajuan 20 Mbps.

ujian kelajuan internet

Satu perkara yang boleh anda lakukan untuk mengetahui berapa banyak data yang anda perlukan dan pada kelajuan apa yang perlu dipertimbangkan berapa banyak peranti yang akan digunakan di rumah anda. Sekiranya anda mempunyai dua atau lebih skrin, standard NBN plus pelan mestilah mencukupi. Sekiranya anda mempunyai lebih daripada itu, anda mungkin memerlukan pelan premium NBN.

Sesuatu yang penting untuk diperhatikan adalah bahawa apabila datang kepada kelajuan pelan anda jika anda tidak tahu berapa banyak yang anda perlukan, lebih baik untuk mengambil jumlah yang lebih kecil daripada jumlah yang lebih tinggi. Ini kerana ia adalah lebih mudah untuk meminta sebuah syarikat untuk meningkatkan kelajuan anda sama ada daripada mengurangkannya.

Kos Rancangan NBN

Sudah tentu, kita perlu bercakap mengenai wang. Rancangan NBN datang pada pelbagai titik harga yang berbeza seperti yang dilihat di atas. Sesetengah pelan akan dikenakan biaya $ 60 dan memberikan kelajuan maksimum 12 Mbps, manakala yang lain berharga dengan jumlah yang sama dan menawarkan 50 Mbps. Itulah sebabnya penting untuk membandingkan rancangan merentasi beberapa pembekal NBN yang berbeza. Satu lagi perkara yang berkaitan dengan kos adalah kos pendahuluan. Sesetengah pembekal mungkin memerlukan bayaran pendahuluan atau mengenakan bayaran tambahan apabila mendaftar untuk perkhidmatan mereka.

Walaupun sesetengah pembekal NBN tidak akan mempunyai kos pendahuluan, yang lain mungkin mempunyai kos pendahuluan lebih daripada $ 200. Terdapat juga yuran yang datang dengan tempoh kontrak bergantung kepada panjangnya. Ia tidak biasa untuk mendapati bahawa apabila anda mendaftar untuk pelan panjang yang lebih panjang, mereka mungkin akan menawarkan caj bulanan diskaun. Purata Australia akan membayar sekitar $ 50 untuk perkhidmatan NBN mereka. Terdapat pembekal yang akan mengenakan bayaran lebih daripada $ 100 sebulan untuk beberapa pakej dan pakej.

menggunakan reka bentuk wifi

Berbicara mengenai berkas, jika anda mendapat langganan, anda boleh membayar sebanyak AU $ 3000 untuk dua tahun perkhidmatan. Ini adalah pertaruhan terbaik anda untuk memulakan pelan yang lebih cekap dan menaik taraf yang anda perlukan. Dengan cara ini anda tidak membayar lebih banyak untuk menggunakan kurang. Pastikan anda membaca cetakan halus dan jangan malu untuk meminta pembekal apa-apa soalan yang anda ada berhubung dengan kos tersebut.

Panjang Kontrak NBN

Satu lagi perkara yang anda ingin pertimbangkan ialah tempoh kontrak. Seperti yang anda baca di atas, pembekal NBN menawarkan pelbagai panjang kontrak yang berlainan. Ada yang menawarkan kontrak bulan-ke-bulan, sementara yang lain mempunyai kontrak selama 24 bulan. Terdapat banyak faktor yang memainkan kontrak mana yang perlu anda mendaftar. Jika anda seorang yang berpindah banyak, mempunyai pendapatan tidak stabil, atau tidak pasti kelajuan penggunaan data untuk isi rumah anda, kontrak bulan ke bulan merupakan pilihan yang baik.

Ini membolehkan anda menaik taraf atau menurunkan dengan mudah jika diperlukan. Sebaliknya, banyak masa apabila anda menandatangani kontrak yang lebih panjang, anda akan mendapat harga diskaun. Jika anda merancang untuk tinggal di kediaman atau bandar anda untuk masa hadapan, mempunyai pendapatan yang stabil, dan sudah tahu berapa banyak data dan kelajuan yang anda perlukan, ini adalah pilihan yang baik.

Menandatangani kontrak tidak kira berapa lama ia boleh keluar sebagai menakutkan dan mengintimidasi. Pergi dengan panjang kontrak apa saja yang anda rasa selesa dan elakkan membenarkan pembekal membincangkan anda ke dalam pelan atau panjang kontrak supaya mereka boleh membuat lebih banyak wang.

Modem

Modem boleh sangat mahal. Jika anda sudah mempunyai anda sendiri, itu akan menjimatkan banyak wang. Jika anda tidak, anda mungkin akan dapat menyewa satu daripada penyedia NBN yang anda pilih. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa tidak semua pembekal menawarkan modem untuk disewa, tetapi kebanyakan mereka melakukannya. Sekiranya anda perlu menyewa, ia akan sangat bermanfaat untuk melihat harga di seluruh pembekal yang berbeza.

mod telefon pintar telstra

Orang boleh menawarkan modem percuma dengan kontrak yang lebih lama, sementara yang lain boleh mengenakan anda $ 30 sebulan untuk menggunakan salah satu modem mereka. Ia adalah untuk kepentingan anda untuk membeli sendiri. Dengan cara ini anda tidak bertanggungjawab untuk sekeping peralatan syarikat dan ia akan menjimatkan banyak wang dalam jangka masa panjang.

Khidmat Pelanggan

Sekarang, anda boleh melihat ini dan fikir bahawa perkhidmatan pelanggan tidak akan mengubah keputusan anda di mana pelan atau penyedia yang anda pilih. Walaupun itu benar, kami berharap anda mengambil khidmat pelanggan sebagai pertimbangan. Cara syarikat memperlakukan pelanggannya boleh membuat dunia yang berbeza ketika datang kepada pengalaman anda dengan mereka.

Ini amat penting jika anda perlu menukar rancangan, membatalkan pelan anda, atau memerlukan seorang profesional untuk datang ke rumah anda dan memberi perkhidmatan kepada modem anda. Bagaimanakah anda dapat mengetahui jika pembekal mempunyai perkhidmatan pelanggan yang baik? Ada beberapa cara. Salah satu cara paling mudah untuk diperiksa adalah dengan membaca ulasan.

Cuba elakkan membaca ulasan di laman web langsung mereka, kerana mereka tidak mungkin menyiarkan ulasan negatif. Periksa mesin carian setempat anda atau taipkan nama penyedia diikuti dengan "ulasan" untuk melihat maklum balas pelanggan yang nyata dan jujur. Satu lagi perkara yang boleh anda lakukan ialah menyemak jika mereka memenangi mana-mana anugerah perkhidmatan pelanggan. Perkara yang sukar mengenai perkhidmatan pelanggan adalah bahawa ia boleh menjadi agak berubah-ubah. Pelanggan boleh terang-terangan kasar, wakil khidmat pelanggan mungkin mempunyai hari yang buruk atau apa-apa di antara.

sokongan perkhidmatan pelanggan pada telefon pintar

Inilah sebabnya mengapa anda membaca beberapa ulasan yang positif dan negatif untuk memberi anda idea yang terbaik tentang apa yang anda dapatkan. Terakhir, pertimbangkan untuk meminta rakan dan keluarga yang penyedia yang mereka miliki dan pengalaman mereka. Bergantung pada penyedia NBN yang mereka ada, ini mungkin berbeza dari bandar ke bandar.

Jenis Teknologi NBN

Majoriti orang tidak tahu jenis teknologi yang mereka miliki. Jika anda seperti saya, anda boleh menghubungi penyedia anda dengan mudah untuk mengetahui. Anda juga boleh pergi ke laman web mereka dan taip alamat anda untuk mengetahui jenis teknologi dan sambungan yang disediakan oleh bandar anda.

Oleh kerana teknologi boleh menjadi sangat rumit, kami ingin menyertakan beberapa perkara mudah untuk menjadikannya lebih mudah difahami. Terdapat tiga teknologi NBN berbeza yang akan kita tutup dan kita akan bercakap tentang apa yang harus dicari di dalam rumah anda, di luar rumah anda, dan apa jenis soket yang diperlukan.

Serat ke Premis (FTTP)
 • Jenis soket: Teknologi NBN jenis ini tidak menggunakan soket telefon anda di dalam rumah anda.
 • Di dalam rumah anda: Dua kotak akan diperlukan untuk dipasang di dalam rumah anda.
 • Di luar rumah anda: Serat akan berjalan ke dan dari rumah anda ke kotak jalan NBN bersama dengan kotak yang dipasang di luar rumah anda.
Kabel (hfc)
 • Jenis soket: Kotak tertutup tidak akan dipasang ke dinding dan tidak akan menggunakan soket telefon.
 • Di dalam rumah anda: Anda memerlukan kabel NBN yang dipasang di rumah anda jika anda tidak mempunyai satu.
 • Di luar rumah anda: Kabel sepaksi akan berjalan dari talian kuasa ke kotak simpul. Kemudian serat akan menyambungkan kotak nod ke kotak NBN.
Serat ke nod (FTTN)
 • Jenis soket: Menggunakan soket dinding telefon anda di rumah anda.
 • Di dalam rumah anda: Modem seperti ADSL diletakkan di dalam rumah anda.
 • Di luar rumah anda: Barisan tembaga akan membawa dari rumah anda ke nod jalan. Kemudian akan ada serat yang keluar dari nod jalan ke kotak NBN.

Mengubah Pembekal

Sekiranya anda sedang mempertimbangkan mengubah pembekal, melakukannya dengan baik bergantung kepada beberapa faktor. Faktor utama yang memainkan peranan ialah sama ada anda berada dalam kontrak. Sekiranya anda berada dalam satu, anda perlu berbincang dengan pembekal semasa anda untuk melihat apakah polisi pembatalannya dan jika terdapat sebarang yuran tambahan.

penyedia orion

Sesetengah syarikat akan mengenakan caj kepada anda untuk baki bulan kontrak anda dan bayaran pembatalan. Syarikat lain tidak akan mengenakan apa-apa kepada anda. Ini mungkin sesuatu yang perlu diperhatikan sebelum anda memilih pembekal di tempat pertama. Bagaimanakah anda menukar pembekal jika anda tidak berada dalam kontrak? Ini lebih mudah daripada jika anda berada dalam kontrak.

Anda perlu menghubungi pembekal NBN baru anda terlebih dahulu. Anda boleh melakukan ini dalam talian, melalui panggilan telefon, atau bahkan secara peribadi. Perkara yang baik untuk melakukan ini ialah pembekal baru anda mungkin akan bercakap dengan pembekal lama atau semasa anda untuk membantu anda membuat suis dengan mudah. Biasanya pelan lama anda akan tetap aktif sehingga akhir bulan.

Di mana awak tinggal

Di mana anda tinggal juga memainkan bahagian di mana penyedia NBN yang boleh anda gunakan. Tidak setiap bandar dan bandar mempunyai pilihan yang sama. Sekiranya anda tidak tahu siapa yang menyediakan perkhidmatan ke kawasan kejiranan atau kawasan kejiranan yang anda pindah, anda boleh pergi ke laman web pembekal yang anda sedang mempertimbangkan menggunakan dan masukkan alamat anda.

Jika anda tidak mempunyai apa-apa pembekal dalam fikiran, terdapat banyak laman web yang tersedia yang membolehkan anda memasukkan alamat anda dan mereka akan menarik pelbagai pilihan yang berlainan berdasarkan alamat yang dimasukkan.

Bundling

Bundling adalah satu lagi perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum anda membelanjakan wang ke pembekal perkhidmatan baru. Sesetengah syarikat menawarkan tawaran bungkusan yang akan membuat beberapa perbelanjaan anda sedikit lebih murah.

tangan menunjuk pada wifi

Sebagai contoh, jika anda mempunyai pembawa telefon bimbit yang mengenakan anda $ 100 sebulan untuk perkhidmatan telefon anda dan NBN yang mengenakan anda $ 75 untuk perkhidmatan, anda mungkin ingin memeriksa dengan NBN itu untuk melihat apakah mereka menawarkan berkas. Jika tidak, ia mungkin bernilai wang anda untuk bertukar kepada yang tidak. Anda boleh mendapatkan perkhidmatan telefon bimbit dan NBN kurang dari $ 100 sebulan.

Tawaran Promosi

Banyak penyedia masa akan mempunyai tawaran promosi yang dijalankan yang anda mungkin ingin memanfaatkan. Perjanjian promosi yang paling biasa adalah harga diskaun untuk enam bulan pertama kontrak anda.

Urus janji promosi lain termasuk perkara-perkara seperti perkhidmatan percuma atau perkhidmatan lebih cepat untuk mendapatkan lebih sedikit wang. Pastikan untuk bertanya mengenai tawaran promosi dengan mana-mana pembekal NBN yang anda cari membeli perkhidmatan dari. Tidak semua promosi disenaraikan di laman web pada setiap masa.

Add-Ons

Tambahan atau ciri popular lain yang banyak penyedia NBN tersedia untuk pelanggan mereka. Sebilangan besar pakej tambahan berkaitan dengan hiburan. Ini mungkin bermakna pembekal termasuk langganan Netflix, saluran televisyen tertentu, atau langganan permainan video.

netflix

Perkhidmatan seperti ini adalah sebahagian daripada bundling. Pelan terbaik yang anda dapati ialah yang menawarkan perkhidmatan internet, telefon, dan streaming. Walaupun ini berbeza dari orang ke orang, jenis bundle ini akan menjadi sangat popular dengan majoriti pelanggan.

Soalan Lazim NBN PLAN

Q: Apakah maksud NBN??

A: Tujuan utama NBN adalah untuk membawa perkhidmatan seperti telefon dan internet kepada pelanggan di seluruh negara. Mereka juga menyediakan jalur lebar borong kepada penyedia perkhidmatan runcit di bandar-bandar besar.

Q: Adakah NBN adalah perkara yang baik?

A: Kami tidak akan membanggakannya jika tidak! Rangkaian Jalur Lebar Negara mempunyai kelajuan lebih cepat daripada ADSL. Kadar yang mereka tawarkan adalah kompetitif dan banyak pelan termasuk data tanpa had.

S: Apakah pemasangan NBN yang terlibat?

A: Jika bahagian luar harta anda belum disediakan untuk pemasangan NBN, itu akan menjadi langkah pertama. Mereka akan datang dan memasang kabel atau gentian, bergantung pada jenis teknologi yang ada. Kemudian mereka akan memasang kabel jika perlu di rumah anda, bersama-sama dengan kotak atau dua. Sekiranya diperlukan, mereka boleh membantu anda menubuhkan internet anda supaya anda bersedia menggunakannya sebaik sahaja mereka keluar!

Q: Adakah pemasangan NBN percuma?

A: Jika anda sedang mencari pemasangan NBN standard sahaja, ya, itu percuma! Ini termasuk proses pemasangan yang disenaraikan di atas!

Q: Bolehkah anda menggunakan NBN tanpa talian telefon aktif??

A: Anda sememangnya boleh. Tidak perlu untuk saluran telefon aktif agar NBN berfungsi. Anda mungkin mempunyai syarikat memasang NBN dengan menggunakan kabel tembaga dan soket telepon yang ada di rumah Anda, walaupun ini tidak dilakukan pada semua jenis teknologi.

Q: Adakah terdapat alternatif kepada NBN?

A: Secara teknikal, ya. Tetapi apabila turun untuk membandingkan perkara-perkara seperti harga, data, dan kelajuan, tidak ada alternatif lain yang mengukur sehingga NBN.

Perkataan Akhir

Nah, anda ada. Sekarang anda pakar dalam segala hal yang berkaitan dengan rangkaian jalur lebar negara. Kami berharap anda dapat mencari penyedia di atas perkhidmatan itu bandar anda, mempunyai harga yang termasuk dalam anggaran anda, dan yang menawarkan kadar kelajuan dan data yang kompetitif. Sebelum anda membelanjakan wang, pastikan anda melihat panjang kontrak yang disediakan oleh pembekal untuk setiap pelan.

Pastikan jumlah yang anda bayar dan jumlah data yang anda dapat cukup untuk seluruh isi rumah anda. Juga, ingat bahawa bergantung kepada bagaimana anda dan orang lain yang anda tinggal dengan menggunakan Internet boleh membuat perbezaan yang besar apabila ia berkaitan dengan berapa data yang anda perlukan. Mungkin terbaik untuk pergi dengan pelan data tanpa had yang mempunyai kelajuan malam di antara 30 dan 50 Mbps. Mudah-mudahan, anda satu langkah lebih dekat untuk mencari penyedia NBN yang sempurna untuk anda. Belanja gembira!

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me