Polisi Log Syarikat Top 15 VPN – Adakah Mereka Selamat?

Kami tidak melakukan apa-apa pada suatu hari jadi memutuskan untuk menyiasat realiti privasi dalam VPN terkemuka hari ini. Inilah yang kami dapati.


VPN atau rangkaian peribadi maya diiklankan sebagai penyelesaian kepada kebimbangan privasi dalam talian tetapi bagaimana kelakuan mereka terus di bawah pengawasan penyelidik kami?

Apabila anda mendaftar untuk langganan perkhidmatan VPN, sama ada secara percuma atau berbayar, anda mesti membuat akaun dengan nama pengguna dan kata laluan. Sebagai sebahagian daripada proses itu, anda akan diperlukan untuk menerima terma dan syarat perkhidmatan, juga dikenali sebagai dasar privasi.

Dalam dokumen ini, penyedia VPN mesti secara terperinci terperinci jenis maklumat yang akan mereka jejaki mengenai pengguna mereka dan berapa lama mereka akan menyimpan rekod tersebut. Banyak syarikat akan menuntut dalam bahan pemasaran mereka bahawa mereka mempunyai tiada dasar pembalakan. Pada hakikatnya, ini adalah jarang berlaku.

Yang benar-benar penting bagi anda ialah jenis log yang dijejaki oleh hos VPN. Sesetengah jenis pembalakan diperlukan untuk tujuan pentadbiran dan menyelesaikan masalah, sementara yang lain akan menyerang wilayah pencerobohan privasi.

Menggunakan VPN sering dilihat sebagai penyelesaian untuk mengelakkan dimonitor oleh penyedia perkhidmatan internet (ISP), tetapi anda harus memahami syarikat dasar pembalakan penuh sebelum melabur dalam perkhidmatan VPN mereka.

Untuk tujuan artikel ini, kami akan memecahkan konsep pembalakan ke dalam tiga kawasan berasingan:

Ralat Log

Log yang ditangkap mengenai masalah atau masalah dengan perkhidmatan VPN. Log ini mungkin termasuk beberapa maklumat peribadi, seperti nama pengguna atau alamat IP, tetapi digunakan secara eksklusif untuk kesilapan penyelesaian masalah dan meningkatkan kinerja VPN.

Log Sambungan

Sesetengah syarikat menguatkuasakan sekatan ke atas perkhidmatan mereka, seperti berapa lama sambungan boleh bertahan atau berapa banyak sambungan serentak dibenarkan. Dengan menjejaki log sambungan, syarikat boleh menjejaki setiap sesi pada perkhidmatan mereka dan mengurusnya dengan sewajarnya.

Log Aktiviti

Server VPN bertanggungjawab untuk mengarahkan semua lalu lintas yang datang melalui rangkaiannya, oleh itu penyedia teknis mempunyai keupayaan untuk memantau setiap permintaan web yang dihantar atau diterima. Ini bermakna hos VPN dapat menjejaki semua aktiviti web untuk setiap pengguna dan juga menentukan jenis fail yang sedang dimuat turun.

Penyedia VPN boleh menetapkan tahap pembalakan mereka untuk pelbagai sebab. Mereka mungkin hanya tertarik untuk mengehadkan lalu lintas jalur lebar mereka sendiri untuk memastikan prestasi terbaik untuk semua pengguna mereka. Tetapi tentu saja, ada kemungkinan bahawa aktiviti web anda boleh berisiko dijual kepada pengiklan atau pihak lain yang berminat. Di bawah ini anda akan dapati panduan yang berguna untuk banyak penyelesaian VPN yang terkemuka dan bagaimana dasar pembalakan mereka bertumpu antara satu sama lain.

NordVPN

 • Pelayan untuk NordVPN dihoskan di Panama. Ini bermakna terdapat peluang yang rendah aktiviti anda akan dikongsi di kalangan agensi keselamatan nasional.
 • Dasar privasi NordVPN menyatakan bahawa perkhidmatan ini mempunyai lengkapkan dasar tiada log.
 • NordVPN tidak akan mengesan ralat, sambungan, atau log aktiviti. Data peribadi anda, termasuk nama, alamat e-mel, dan alamat IP, semuanya akan disimpan tanpa nama.

IPVanish

 • Pelayan untuk IPVanish dihoskan di Amerika Syarikat. Kerana Amerika mempunyai persekutuan data dengan beberapa negara lain, termasuk Kanada, UK, Australia, dan New Zealand, ada peluang kegiatan VPN Anda dapat dikongsi di kalangan agen keamanan nasional.
 • Dasar privasi untuk IPVanish menyatakan bahawa perkhidmatan ini memerlukan pendekatan sifar log.
 • IPVanish tidak akan mengesan ralat, sambungan, atau log aktiviti. Setiap pengguna dalam perkhidmatan dianggap sebagai entiti tanpa nama. IPVanish juga menyokong Electronic Frontier Foundation (EFF), yang berjuang untuk melindungi privasi dalam talian.

StrongVPN

 • Pelayan untuk StrongVPN dihoskan di Amerika Syarikat. AS mempunyai perjanjian keselamatan internet dengan beberapa negara lain, termasuk Kanada, Inggeris, Australia, dan New Zealand. Ini bermakna terdapat peluang data anda dapat dikongsi di kalangan agensi keselamatan nasional.
 • Dasar privasi untuk StrongVPN menyatakan bahawa perkhidmatan itu tidak menyimpan apa-apa log trafik.
 • StrongVPN tidak akan mengesan ralat, sambungan, atau log aktiviti. Anda boleh yakin bahawa penggunaan dalam talian anda tidak akan disimpan sama sekali pada pelayan mereka.

ExpressVPN

 • Pelayan untuk ExpressVPN dihoskan di Kepulauan Virgin British. Sebagai entiti bebas, ini bermakna terdapat peluang yang rendah aktiviti anda akan dikongsi di kalangan agensi keselamatan nasional.
 • Dasar privasi untuk ExpressVPN menyatakan bahawa mereka tidak memantau aktiviti pengguna atau menggunakan jalur jalur lebar.
 • ExpressVPN tidak akan menjejaki log aktiviti. Walau bagaimanapun, perkhidmatan ini menyimpan sejumlah maklumat yang terhad untuk log sambungan. Ini termasuk tarikh setiap sesi VPN dan pelayan yang digunakan. Alamat IP anda tidak termasuk dalam data ini.

HideMyAss

 • Pelayan untuk HideMyAss dihoskan di United Kingdom. UK mempunyai perjanjian keselamatan internet dengan beberapa negara lain, termasuk Kanada, Amerika Syarikat, Australia, dan New Zealand. Ini bermakna terdapat peluang data anda boleh dikongsi berhubung dengan kejadian keselamatan negara.
 • Dasar privasi untuk HideMyAss menerangkan bahawa perkhidmatan itu tidak akan menyimpan sebarang maklumat khusus tentang laman web yang anda lawati semasa menggunakan klien VPN mereka.
 • HideMyAss menyimpan log aktiviti minimum, tetapi mereka menjejaki pelbagai jenis log sambungan, termasuk alamat IP anda yang berasal, tempoh setiap sesi VPN, dan jumlah lebar jalur yang digunakan.

CyberGhost

 • Pelayan untuk CyberGhost dihoskan di Romania. Anda tidak perlu bimbang tentang data peribadi anda yang dikongsi di kalangan agensi keselamatan nasional.
 • Dasar privasi untuk CyberGhost menyatakan bahawa perkhidmatan itu tidak menyimpan sebarang data statistik.
 • CyberGhost tidak akan menyimpan apa-apa log aktiviti terperinci. Log sambungan mereka disimpan tanpa nama dan hanya digunakan untuk memantau beban pelayan dan memecahkan masalah.

VyprVN

 • Pelayan untuk VyprVN dihoskan di Switzerland. Ini bermakna terdapat peluang yang rendah aktiviti anda akan dikongsi di kalangan agensi keselamatan nasional.
 • Dasar privasi untuk VyprVN menyatakan bahawa perkhidmatan tersebut tidak akan merekodkan sebarang data lalu lintas yang berkaitan dengan aktivitas pengguna atau muat turun.
 • Walaupun VyprVN tidak akan menyimpan log aktiviti, mereka menyimpan log data sambungan. Maklumat ini akan merangkumi alamat IP sumber, masa sesi, dan jumlah data yang dipindahkan.

Akses Internet Persendirian

 • Pelayan untuk Akses Internet Swasta dihoskan di Amerika Syarikat. Amerika Syarikat mempunyai persekutuan keamanan dengan beberapa negara lain, termasuk Kanada, UK, Australia, dan New Zealand. Ini bermakna terdapat peluang data anda dapat dikongsi di kalangan agensi keselamatan nasional.
 • Dasar privasi untuk Akses Internet Persendirian agak kabur, menyatakan bahawa tiada log masuk lalu lintas VPN ditangkap pada perkhidmatan mereka.
 • Akses Internet Persendirian nampaknya mempunyai dasar sifar log yang benar. Ini bermakna mereka tidak menyimpan kesilapan, sambungan, atau log aktiviti, termasuk apa-apa maklumat yang dapat mengenal pasti salah seorang pelanggan mereka.

TorGuard

 • Pelayan untuk Torguard dihoskan di Amerika Syarikat. Kerana lokasi pelayan ini dan perjanjian yang dimiliki AS dengan negara lain, Data VPN boleh disita dalam kes keselamatan negara.
 • Dasar privasi untuk TorGuard menunjukkan bahawa mereka mematuhi dasar tidak benar log.
 • TorGuard tidak akan mengesan ralat, sambungan, atau log aktiviti. Sebarang data peribadi yang dipautkan ke akaun VPN anda dianggap sebagai tanpa nama sepenuhnya.

Buffered

 • Pelayan untuk Buffered dihoskan di Gibraltar. Ini bermakna terdapat peluang yang rendah aktiviti anda akan dikongsi di kalangan agensi keselamatan negara dari negara lain.
 • Dasar privasi untuk Buffer menyatakan bahawa pelanggan akan tidak pernah memantau aktiviti muat turun atau muat turun mereka.
 • Buffered tidak menyimpan log aktiviti, tetapi mereka menangkap beberapa maklumat sambungan, termasuk alamat IP masuk, masa sesi, dan saiz data. Log sambungan ini hanya disimpan selama maksimum 30 hari.

VPN Goose

 • Pelayan untuk GooseVPN dihoskan di Belanda. Kerana Belanda adalah sebahagian dari sekuriti keamanan antarabangsa tertentu, ada beberapa risiko bahawa maklumat VPN anda boleh didedahkan dalam penyiasatan yang berkaitan dengan keselamatan negara.
 • Dasar privasi untuk GooseVPN menunjukkan bahawa perkhidmatan itu tidak akan menjejaki log aktiviti dengan maklumat peribadi.
 • Walaupun GooseVPN tidak menyimpan log aktiviti, mereka mempunyai amalan pembalakan di sekitar maklumat sambungan, seperti sistem pengendalian dan lokasi geografi. Alamat IP tidak termasuk dalam log ini.

Perisai Hotspot

 • Pelayan untuk Hotspot Shield dihoskan di Switzerland. Undang-undang di Switzerland tidak membenarkan aktiviti internet dikongsi dengan negara lain.
 • Dasar privasi untuk Hotspot Shield menyatakan bahawa log sambungan dikesan tetapi kemudian dipadamkan pada akhir setiap sesi VPN.
 • Perisai Hotspot telah mengakui bahawa mereka melakukan aktiviti penyemakan agregat dalam log mereka. Alamat IP tidak termasuk dalam log, tetapi ini bermakna tingkah laku dalam talian anda masih dikesan.

Astrill

 • Pelayan untuk Astrill dihoskan di Seychelles. Negara ini tidak mempunyai pakatan antarabangsa yang berkaitan dengan perkongsian data internet.
 • Dasar privasi Astrill mengakui itu log sambungan disimpan di pelayan mereka.
 • Walaupun Astrill tidak menangkap log aktiviti, data sambungan mereka termasuk alamat IP dan maklumat peranti umum. Ini digunakan untuk memantau sambungan serentak dari satu akaun.

ZoogVPN

 • Pelayan untuk ZoogVPN dihoskan di Isle of Man. Ini bermakna terdapat peluang yang rendah aktiviti anda akan dikongsi di kalangan agensi keselamatan nasional.
 • Dasar privasi untuk ZoogVPN mendakwa syarikat itu mempunyai dasar sifar log.
 • ZoogVPN jelas tidak menyimpan log aktiviti, tetapi pelayan mereka menangkap maklumat mengenai berapa lebar bandwidth digunakan setiap sesi VPN.

Anonymizer

 • Pelayan untuk Anonymizer dihoskan di Amerika Syarikat. AS mempunyai satu set perjanjian keselamatan internet dengan negara lain, termasuk Kanada, Inggeris, Australia, dan New Zealand. Ini bermakna terdapat kemungkinan data anda boleh diminta atau dikongsi sebagai sebahagian daripada penyiasatan keselamatan nasional.
 • Dasar privasi untuk Anonymizer menyatakan bahawa perkhidmatan tersebut akan menangkap semua log bahawa ia dibenarkan secara sah untuk disimpan di pelayan mereka.
 • Dasar privasi Anonymizer menentang tuntutan yang dibuat dalam bahan pemasaran, yang mengatakan bahawa melihat atau menjejaki aktiviti dalam talian anda. Dasar privasi juga menyatakan bahawa syarikat boleh berkongsi data log dengan entiti lain.
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me