Tinjauan LastPass (2020) – Keajaiban Hebat … Harus Harga?

Tinggal dalam talian selamat hari ini adalah keras perkara yang perlu dilakukan.

Dengan peretas dan penjenayah siber terus-menerus cuba mencuri maklumat peribadi anda, anda mungkin teragak-agak untuk mempercayai laman web dan apl mudah alih dengan perkara seperti nombor kad kredit dan kata laluan e-mel. Pelanggaran data telah menjadi kejadian biasa dan seringkali meninggalkan orang terdedah kepada serangan.

penggodaman kata laluanKata laluan Internet direka untuk menjadi perlindungan utama terhadap ancaman dalam talian. Selagi anda memilih kata laluan unik dan tidak pernah berkongsi dengan orang lain, secara teori, akaun dan data anda harus tetap selamat. Tetapi sebagai cyberattacks telah berkembang, walaupun kata laluan yang kompleks telah digodam dan didedahkan.

Orang ramai telah mula menuntut alat keselamatan yang lebih baik untuk memastikan data mereka selamat. Pengurus kata laluan seperti LastPass menawarkan cara baru untuk mengendalikan akaun dalam talian anda.

Dalam ulasan ini, kami akan melihat ciri-ciri pengurus kata laluan yang paling penting untuk melihat jika LastPass dapat membantu mengisi jurang antara keselamatan dan kelemahan.

Apakah itu Pengurus Kata Sandi??

Hampir setiap laman web moden memerlukan akaun dan kata laluan. Ini termasuk laman web yang berkaitan dengan perbankan, e-mel, rangkaian sosial, dan belanja.

Amalan terbaik menentukan bahawa anda harus menggunakan kata laluan yang unik untuk setiap perkhidmatan dalam talian tunggal, tetapi cuba mengingat mereka semua adalah satu cabaran utama. Menggunakan kata laluan yang sama untuk semua laman web juga buruk, kerana ia membuat anda lebih rentan terhadap cyberattacks.

bagaimana pengurus kata laluan berfungsi

Alat pengurusan kata laluan terbaik boleh menyelamatkan anda dari kedua-dua dilema itu. Mereka menyimpan semua kata laluan unik anda supaya anda tidak perlu mengingati setiap orang sambil memastikan bahawa kelayakan individu disimpan selamat. Ini akan menjimatkan masa anda kerana menyemak imbas web anda sambil menyampaikan minda.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa potensi negatif apabila ia berkaitan dengan produk kata laluan berasaskan awan. Pertama sekali, gunakan satu memerlukan anda mempunyai kepercayaan yang besar dalam syarikat yang mengendalikan perkhidmatan tersebut. Jika anda tidak pasti bahawa alat ini menyulitkan semua kata laluan yang anda simpan di dalamnya, maka terdapat risiko menggunakan pengurus kata laluan.

Sebelum melabur dalam mana-mana alat pengurusan kata laluan, pastikan untuk menyelidik keserasiannya dengan semua peranti yang anda gunakan secara tetap. Sekiranya perkhidmatan itu tidak boleh digunakan dengan sistem operasi atau laman web tertentu, maka ia sebenarnya boleh menjadikannya lebih rumit untuk cuba bergantung pada kehidupan sehari-hari anda.

Juga, perhatikan bahawa utiliti penyimpanan kata laluan berfungsi sebagai satu titik kegagalan. Jika anda kehilangan atau melupakan kata laluan induk anda, anda pada asasnya menjadi terkunci dari semua akaun individu anda, isu yang sama ketika menggunakan komputer bersama dan tidak dapat memasang perisian pengurusan kata laluan pada mereka.

Dalam kes-kes yang [mudah-mudahan-jarang] apabila anda tidak mempunyai pengurus kata laluan, anda pasti perlu mengambil dan menghafal semua kata laluan unik anda, yang atau akhirnya menggunakan kata laluan tunggal untuk semua akaun dalam talian anda, yang mana menjadikan anda sasaran yang sangat bagus untuk rakan penggodam saya China.

Jokes mengetepikan, jika itu berlaku, selesai membaca artikel ini dan anda akan menyelesaikan masalah itu lebih cepat dan lebih lancar daripada yang anda fikirkan.

Gambaran keseluruhan

Pembukaan pertama LastPass telah dibina pada 2008 oleh sekumpulan empat pemaju yang terdesak untuk penyelesaian pengurusan kata laluan yang lebih baik. Pasukan itu sebelum ini bekerja bersama di platform awan dan memahami bahawa terdapat potensi untuk membina alat berasaskan web yang boleh menyimpan kata laluan dalam talian sambil tetap selamat dan selamat untuk digunakan.

Tujuh tahun selepas pelancaran awal itu, produk itu diperolehi oleh LogMeIn selama lebih $ 100 juta. LogMeIn adalah syarikat yang mengkhususkan diri dalam alat remote-desktop yang membolehkan individu mengawal pelayan atau workstation melalui sambungan internet dasar dengan selamat.

Penjenamaan syarikat tetap sama sejak pemerolehan dan pada asasnya dijalankan sebagai produk mandiri.

Penyelesaian LastPass

Pengurus kata laluan yang sangat baik perlu dipercayai, selamat dan mudah digunakan. LastPass memenuhi ketiga kriteria tersebut dengan penyelesaiannya, yang berfungsi sebagai sambungan pelayar komputer atau aplikasi mudah alih. Perkhidmatan ini menyokong penyegerakan merentasi semua peranti yang anda miliki.

lastpass peti besi

Bagi pengguna komputer, pelanjutan penyemak imbas boleh dimuat turun dengan satu klik. Ia menyokong semua pelayar moden yang popular, termasuk Google Chrome, Mozilla Firefox, dan Microsoft Internet Explorer.

Setelah dipasang, ikon baru akan muncul di sudut kanan atas bar alat anda. Apabila anda mengklik pada butang, anda akan diminta sama ada log masuk ke akaun sedia ada atau membuat yang baru dari awal.

Pengguna baharu akan membuat akaun yang dipaut ke alamat e-mel mereka. Selepas itu, mereka perlu memilih kata laluan induk untuk digunakan setiap hari dalam pelanjutan penyemak imbas. Ini fungsi kata laluan utama sebagai kunci utama untuk menggunakan dan menguruskan semua bukti lain yang disimpan dalam perkhidmatan.

Sebaik sahaja anda telah menetapkan kata laluan induk anda, anda dapat melihat peti besi peribadi anda yang mampu menyimpan bukti kelayakan individu serta kad kredit dan maklumat rahsia lain. Anda boleh menambah kata laluan tapak web secara manual ke peti besi ini atau mempunyai perkhidmatan melakukannya secara automatik semasa anda menyemak imbas web.

Setiap hari apabila anda membuka penyemak imbas pada komputer anda, sambungan akan meminta anda memasukkan kata laluan induk anda. Mulai dari itu, anda akan dapat mengakses semua akaun dalam peti besi anda tanpa perlu memasukkan secara manual apa-apa lagi bukti kelayakan. Pelanjutan ini akan mengisi auto nama pengguna dan kata laluan anda sementara menjaga maklumat itu selamat.

Aplikasi mudah alih tersedia untuk Apple iOS dan Android dan beroperasi dengan cara yang sama seperti pelanjutan penyemak imbas. Untuk peranti yang menyokongnya, Pengesahan cap jari boleh dibuat supaya apabila anda perlu memasukkan kata laluan dari telefon pintar atau tablet anda, anda boleh menggunakan jari anda untuk mengesahkan kata laluan induk anda.

Lebih Banyak Ciri Daripada Pengurus Kata Kata Khas anda

Walaupun fungsi asas LastPass mungkin kelihatan sederhana, pemaju di belakang perisian ini sentiasa bekerja pada ciri-ciri baru untuk menjadikan alat itu lebih fleksibel dan komprehensif dalam cara menguruskan data sensitif anda. Jenis siaran disediakan untuk semua pengguna melalui kemas kini perisian biasa.

lastpass pengesah

The penjana kata laluan terbina dalam fungsi adalah penting untuk mendapatkan yang terbaik daripada sistem pengurusan kata laluan. Dengan satu klik, sambungan penyemak imbas atau aplikasi mudah alih akan membuat rentetan kata laluan yang rumit dan rawak yang hampir mustahil ditebak atau digodam. Anda boleh menggunakan penjana kata laluan untuk setiap tapak baru yang anda lawati dan setiap tali mendapat ditambah secara automatik ke peti besi peribadi anda.

Apabila anda melayari peti besi peribadi anda, anda akan melihat pelbagai kategori baharu yang tersedia dari bar sisi. Setiap item menu mewakili a jenis data yang berasingan yang boleh anda simpan dengan selamat. Ini termasuk perkara seperti kata laluan wi-fi, nombor telefon kecemasan, dan nota yang melibatkan insurans, akaun bank, atau pasport.

Perkongsian kata laluan dengan orang lain selalu menjadi usaha yang berisiko, walaupun ketika itu dengan teman dekat ahli keluarga. Untuk membantu mengurangkan bahaya, LastPass baru-baru ini melancarkan baru ciri yang dipanggil Keluarga yang menjadikannya mudah untuk berkongsi kepercayaan antara orang ramai.

Anda boleh memautkan enam akaun bersama-sama dan memilih kata laluan yang ditambahkan ke ruang yang dikongsi. Pada bila-bila masa anda mempunyai keupayaan untuk menambah atau mengalih keluar keterlihatan ke maklumat akaun itu.

Dengan privasi internet menjadi topik perbincangan yang hangat, pakar cybersecurity mendesak pengguna internet untuk menambah perlindungan tambahan ke akaun dalam talian mereka. Satu cara mudah untuk melakukan ini adalah dengan pengesahan dua faktor, di mana anda menggunakan kata laluan biasa ditambah satu lagi bentuk pengenalan.

Dengan "2FA", sistem mesej teks adalah bentuk pengesahan dua faktor yang paling biasa, tetapi LastPass telah merancang versi mereka sendiri yang berfungsi seperti token perkakasan. Pengesahan LastPass membolehkan anda mengesahkan identiti anda dengan banyak tapak web popular dengan menggunakan apl mudah alihnya setiap kali anda diminta untuk pengesahan dua faktor.

Ciri Premium tanpa Kos Premium

Pengguna baru boleh mulakan dengan LastPass secara percuma. Kedua-dua sambungan penyemak imbas dan aplikasi mudah alih boleh didapati sebagai muat turun percuma. Akaun percuma termasuk penyimpanan tidak terhad dalam peti besi peribadi anda, serta akses kepada penjana kata laluan dan perkhidmatan pengesahan dua faktor.

harga melepaskan masa

Bagi mereka yang menginginkan lebih banyak ciri dan fungsi, LastPass menawarkan empat pilihan produk yang berasingan, termasuk dua untuk kegunaan peribadi dan dua untuk kegunaan perniagaan. Pilihan peribadi adalah Premium dan Keluarga dan pilihan perniagaan adalah Pasukan dan Enterprise.

Kos langganan langganan $ 3 sebulan dan membuka kunci beberapa ciri yang tidak termasuk dalam pelan percuma. Anda mendapat keupayaan untuk menghantar maklumat yang disulitkan dari peti besi anda kepada pengguna luaran.

Juga, langganan akan membolehkan anda menetapkan kenalan kecemasan yang boleh mengakses data anda apabila diperlukan. Akhir sekali, pelan Premium termasuk satu gigabait stok yang disulitkan yang anda boleh gunakan untuk selamat memindahkan mana-mana jenis fail ke awan.

Pilihan Keluarga berharga $ 4 sebulan dan membolehkan anda menghubungkan hingga enam pengguna di bawah akaun payung yang sama. Sebagai ketua peti besi keluarga, anda akan dapat menentukan kata laluan mana yang dikongsi di kalangan semua individu supaya anda tidak perlu menghantarnya melalui saluran tidak bercagar.

Langganan Pasukan direka untuk syarikat kecil yang mempunyai antara 5 dan 50 pekerja. Kos adalah $ 4 sebulan bagi setiap pengguna dalam organisasi. Semua pekerja mendapat akses ke peti besi peribadi serta ruang yang dikongsi untuk menguruskan kata laluan, lesen, dan data lain yang selamat.

Bagi syarikat yang lebih besar, pakej Enterprise menelan kos $ 6 setiap pengguna sebulan dan menawarkan kawalan peringkat IT ke atas pengurusan data yang selamat. Ia termasuk suite kawalan admin yang boleh anda gunakan untuk memusatkan sistem akses identiti anda. Di samping itu, alat ini boleh digabungkan dengan repositori direktori sedia ada anda.

Keselamatan dan Penyulitan LastPass

LastPass menyokong penyulitan penuh pada tahap peranti, yang bermaksud bahkan pemajunya tidak dapat melihat atau memperoleh maklumat yang anda simpan dalam peti besi peribadi anda. Kata laluan induk anda tidak pernah dihantar ke pelayan awan dan tidak boleh diakses oleh penggodam yang mungkin memintas lalu lintas web anda.

contoh garam kata laluan

Produk ini dibina di atas serpihan Advanced Encryption Standard (AES) 256 bit, yang digunakan kerajaan A.S. untuk melindungi maklumat rahsia. Sistem ini bergantung pada algoritma PBKDF2 dan SHA-256 apabila menyimpan maklumat kata laluan. Proses ini dikenali sebagai hash masin, yang berfungsi sebagai fungsi satu arah untuk menyulitkan data sebagai rentetan rawak.

Panduan pemasangan

pemasangan lastpassPelanjutan pelayar LastPass boleh didapati sebagai add-on percuma untuk pelbagai sistem operasi dari laman muat turun syarikat.

Untuk Chrome dan Firefox, hanya memulakan aktiviti muat turun yang akan memasang pelanjutan ke bar alat penyemak imbas anda. Pengguna Mac yang ingin menggunakan Safari perlu klik dua kali fail .dmg dan log masuk ke akaun mereka dengan wizard pemasangan. Juga ambil perhatian bahawa pemasang sejagat tersedia untuk Windows yang akan menambah sokongan sambungan untuk semua pelayar aktif.

Di sisi mudah alih, pengguna boleh memuat turun aplikasi telefon pintar dan tablet daripada sama ada App Store iOS atau Gedung Google Play. Setelah dipasang, prompt akan muncul untuk pengguna untuk log masuk dengan alamat e-mel mereka dan kata laluan induk. Perkhidmatan ini kemudian akan mula menyegerakkan semua bukti yang disimpan anda.

Ini semua proses yang sangat lancar.

Sokongan pengguna

LastPass menawarkan tahap sokongan pelanggan yang berbeza berdasarkan pakej langganan anda. Seperti yang dijangkakan, mereka yang mempunyai akaun percuma akan menerima perkhidmatan peringkat yang lebih rendah daripada mereka yang membayar untuk pelan bulanan. Walau bagaimanapun, semua pengguna mempunyai akses kepada asas pengetahuan dan kandungan FAQ syarikat.

Rancangan Premium, Keluarga, dan Pasukan semua termasuk sokongan teknikal keutamaan. Ini bermakna pengguna boleh menghantar tiket perkhidmatan mengenai isu atau kesilapan. Pakej Enterprise berjalan satu langkah lagi dan diberikan satu pasukan pakar sokongan pelanggan yang berdedikasi boleh didapati sepanjang masa.

Final Thoughts - Anda Perlu LastPass

Terima kasih kepada penggodam dan penjenayah siber, anda sentiasa terdedah kepada serangan ketika menggunakan internet. Pengurus kata laluan dirancang untuk mengurangkan beberapa risiko dengan memberikan anda lokasi yang sentral dan terjamin untuk menyimpan semua maklumat sulit dan kelayakan akaun Anda.

Tetapi bagaimana anda pergi memilih alat terbaik untuk digunakan untuk menyimpan kata laluan anda dengan selamat?

Seperti yang kita harap kajian LastPass ini telah ditunjukkan, perkhidmatan ini dilengkapi dengan reputasi lama keselamatan dan inovasi berasaskan awan. Memercayai mana-mana syarikat dengan kata laluan anda mungkin merasa menakutkan, tetapi pelaksanaannya a peti besi peribadi terbukti dapat dipercayai dan dilindungi.

Hakikat bahawa alat asas mereka tersedia secara percuma tidak menyakitkan sesuatu, walaupun pengguna yang memerlukan lebih banyak fungsionalitas atau dukungan perusahaan mempunyai pilihan untuk meng-upgrade ke pelan berbayar.

Soalan Lazim

Pengurus kata laluan mana yang paling mudah digunakan?

A: Kemudahan penggunaan bergantung pada orang itu, jadi lebih baik untuk mencuba versi percuma beberapa alat untuk melihat apa yang paling sesuai untuk anda. Perkhidmatan yang paling popular hari ini termasuk Keeper, 1Password, dan LastPass.

Bolehkah LastPass digodam?

A: Kredensial individu anda adalah selamat kerana mereka tidak pernah dipindahkan ke pelayan awan dan sentiasa disulitkan. Bagaimanapun, jika seseorang berjaya mencuri kata laluan tuan anda, maka seluruh peti besi anda akan berisiko.

Adakah versi LastPass percuma??

A: Ya, pelan per a termasuk pelanjutan penyemak imbas, aplikasi mudah alih, dan storan kelayakan tanpa had dalam peti besi peribadi anda.

Bolehkah saya menggunakan LastPass dengan Yubikey??

A: Ya, sokongan tersedia untuk rancangan Premium dan Enterprise.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me