Cara Menghapus Riwayat Google Anda

Google tahu lebih banyak tentang anda berbanding ibu anda. Mungkin Google tahu anda lebih baik daripada yang anda tahu sendiri.


Bagaimana mungkin itu?

Untuk Google, mudah. Mereka menyimpan rekod semua yang anda lakukan melalui perkhidmatan mereka. Daripada setiap carian yang pernah anda masukkan, mereka telah mempelajari lebih lanjut mengenai anda, termasuk suka dan minat anda serta mengenal pasti orang yang anda sambungkan.

Pernahkah anda menggunakan Google untuk mencari kerja atau untuk mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan perubatan? Bagaimana pula dengan carian rancangan televisyen, pemuzik dan filem? Mungkin anda telah mencari rumah bank atau broker atau mendapati broker barang anda dengan menggunakan Google.

Jika ya, maka Google mengenangnya. Google mengekalkan profil pengguna untuk semua orang yang menggunakan perkhidmatan mereka.

Mereka dapat mengumpulkan maklumat minimum mengenai identiti dan keutamaan anda dengan mengumpul semua data tersebut. Facebook lebih teruk dalam hal ini, kerana dasar privasi terbaru mereka telah berjaya mencapai auditorium seluruh dunia.

Berikut adalah contoh dari apa yang Google menyimpan tab pada:

  • Permintaan carian anda
  • Yang mana video anda lihat
  • Kesemua iklan yang anda klik atau lihat
  • Anda lokasi fizikal semasa sesi penyemakan imbas anda
  • Yang mana laman web meluangkan masa
  • Data mengenai penyemak imbas dan peranti yang anda gunakan apabila mengakses Google

Itu cukup komprehensif, tetapi rekod tidak berakhir di sana. Sesiapa yang memiliki Akaun Google mungkin telah memberikan syarikat itu banyak maklumat seperti nama, jantina, hari lahir, nombor telefon dan kata laluan.

padamkan aktiviti google

Jika anda membuat sebarang komen di YouTube, memuat naik foto atau video, menulis e-mel atau menambah kenalan, semuanya semuanya direkodkan.

Ia tidak seolah-olah Google pernah membersihkan maklumat tersebut. Mereka telah menyimpan profil pengguna sejak tahun 2005. Ini bermakna setiap kali anda menggunakan Google, kemasukan baru telah dibuat dalam profil anda. Pada masa itu di kolej apabila anda berminat dengan ubat-ubatan rekreasi? Google mempunyai rekod mengenainya.

Kenyataannya adalah bahawa rekod yang luas ini adalah ancaman langsung terhadap privasi anda. Walaupun anda boleh memadamkan sejarah dalam penyemak imbas anda, ini tidak ada apa-apa untuk membersihkan sejarah Google anda. Itu kerana memadamkan sejarah penyemak imbas anda hanya berfungsi pada peranti anda sendiri.

Kemungkinan besar anda prihatin terhadap privasi dan keselamatan anda di dunia dalam talian. Anda ingin menggunakan VPN terbaik untuk memastikan tiada siapa yang dapat menyimpan rekod mengenai apa yang anda lakukan dalam talian. Walau bagaimanapun, jika anda tidak membersihkan sejarah carian Google anda, anda akan meninggalkan diri anda terdedah. Walaupun data ini tidak digodam atau disalahgunakan, ia masih merupakan pencerobohan privasi anda.

Mengapa Google Menyimpan Semua Data Itu?

Google tidak akan memadamkan maklumat yang mereka kumpulkan selama bertahun-tahun. Itu kerana mereka bergantung kepada pelbagai tujuan.

bersihkan pendapatan iklan digital kami oleh syarikat

Salah satu yang paling berkaitan dengan tujuan ini ialah penyertaan mereka dalam pengawasan massa. Google berkait rapat dengan agensi kerajaan untuk "mengintip" orang. Program pengawasan PRISM adalah perhatian khusus kepada profesional keselamatan. Di bawah program ini, NSA di A.S. dapat mengumpul reams komunikasi dalam talian. Program serupa aktif di negara lain.

Di samping itu, data itu membantu Google menargetkan anda dengan pengiklanan tertentu. Pakaian musim sejuk yang anda lihat dalam talian?

Tiba-tiba, anda tidak dapat menjauhkannya.

Iklan untuknya mengikuti anda di mana sahaja anda pergi.

Google sedar dengan cepat bahawa mereka tidak menjual data anda kepada pihak ketiga, tetapi mereka masih membuat keuntungan. Itu kerana pengiklan membayar mereka untuk meletakkan iklan. Google akan berjaya dalam permainan ini dalam sekop. Mereka dominan ke atas semua perkhidmatan penempatan iklan dalam talian yang lain.

Google lebih dikenali membeli bilangan perniagaan yang mengejutkan. Data yang mereka kumpulkan dari anda dan orang lain diperlukan untuk membantu usaha ini berjaya. Beberapa pengambilalihan terbaru mereka termasuk Labmoid Labs, Workbench, Onward, Senosis, GraphicsFuzz, Cask, dan banyak lagi yang lain.

Adakah Anda Benci Idea Google Mengetahui Banyak Kepada Anda?

mengintip vektorTidak ada persoalan bahawa Google adalah enjin carian yang hebat. Anda mendapat banyak hasil yang sangat baik dalam masa yang singkat. Walau bagaimanapun, perkhidmatan itu datang dengan harga, iaitu privasi anda. Oleh kerana lebih banyak orang menyedari betapa taktik Google yang meluas dan meluas, rasa sedih untuk memadamkan sejarah Google mereka tumbuh.

Sekiranya anda tidak selesa dengan idea mana-mana syarikat yang mempunyai banyak maklumat mengenai anda, ada yang mungkin tarikh kembali ke tahun 2005.

Ada langkah-langkah yang boleh anda ambil untuk menanganinya.

Mulakan dengan Akaun Google

Nampaknya tidak benar, tetapi satu-satunya cara yang boleh dipercayai untuk memadam sejarah Google anda adalah melalui akaun Google anda. Oleh itu, jika anda tidak mempunyai akaun Google, anda perlu membuat satu. Jika anda seperti kebanyakan orang, anda sudah mempunyai satu. Jika anda tidak, makaberi Google hanya maklumat minimum yang kosong tentang awak.

Cari Alat Aktiviti Saya

Mulakan di halaman rumah Google. Pergi ke penjuru kanan sebelah atas untuk log masuk ke akaun Google anda jika anda belum log masuk. Kemudian, klik ikon berbentuk bulatan dengan awal anda.

Google membawa anda ke halaman utama Akaun Google anda. Pilih "Data & Kategori peribadi "di sebelah kiri skrin. Tatal ke bawah untuk mencari butang "Aktiviti Saya".

tetapan google

Di halaman ini, anda akan melihat senarai aktiviti dalam talian anda yang sangat terperinci dan komprehensif. Bahagian sebelah kiri skrin memberikan anda pilihan untuk "Padamkan aktiviti."

Klik padanya, dan Google mungkin cuba meyakinkan anda bahawa berkongsi data anda, dan menyimpannya dalam rekod mereka, adalah penting. Mereka menggunakan tiga slaid yang memberikan alasan mengapa mereka fikir anda harus lebih terbuka dengan aktiviti anda.

Ini pada asasnya boleh diabaikan kerana penekanan di sini adalah untuk melindungi privasi.

Adakah Terdapat Data yang Anda Mahu Simpan?

Beberapa carian anda mungkin tidak begitu sensitif, dan anda mungkin tidak keberatan jika dunia mengetahui tentangnya. Memadam sejarah Google anda juga termasuk menyingkirkan e-mel dalam akaun Gmail anda. Terdapat juga perkara lain dalam profil Google anda yang anda mahu simpan.

Jika ini berlaku, anda perlu memuat turun data sebelum anda memadam apa-apa. Ini penting kerana proses penghapusan yang diterangkan di sini sepenuhnya menghapus sejarah Google anda. Anda tidak mahu kehilangan sebarang e-mel penting atau data lain yang masih berguna kepada anda.

Untuk memuat turun fail terpilih yang anda pilih untuk disimpan, log masuk ke Akaun Google anda. Cari halaman takeout data. Google secara automatik memilih semua jenis fail dalam akaun anda untuk muat turun. Memandangkan anda mungkin tidak perlu atau mahu memuat turun keseluruhan sejarah Google anda, anda boleh mengklik "Pilih Tiada" supaya tidak ada kategori yang dipilih.

label gmail

Dari sini, anda boleh memilih dan memilih fail atau jenis fail yang anda mahu muat turun dan simpan. Sebagai contoh, dalam kawasan Gmail, anda boleh memilih semua item dalam peti masuk dan draf anda. Sebaik sahaja pilihan anda selesai, klik pada "Seterusnya" di bahagian bawah halaman.

gmail memilih label butang seterusnya

Ini membawa halaman baru di mana anda boleh memilih di mana untuk menyimpan muat turun anda. Ia juga mungkin untuk memilih sama ada anda mahu jenis fail .zip atau .tgz. Kemudian, anda mesti memilih bagaimana data anda akan dihantar. Kebanyakan orang lebih suka mempunyai pautan yang diemail ke mereka, tetapi anda mungkin memilih untuk mempunyai pautan yang dihantar ke storan awan anda. Seterusnya, anda akan mengklik "Buat Arkib" untuk memulakan proses muat turun. Bergantung kepada saiz fail yang anda muat turun, ini boleh mengambil masa beberapa minit.

google membuat arkib

Setelah e-mel anda tiba dari Google, klik pada pautan untuk memuat turun data anda. Pertimbangkan untuk menyimpan salinan pada PC anda dan yang lain dalam awan anda atau pada cakera keras luaran.

google memuat arkib

Memadam Data Carian anda

Cari butang "Padamkan Aktiviti oleh" pada halaman "Aktiviti Saya". Anda boleh memilih dari beberapa pilihan untuk memutuskan apa yang hendak dipadamkan dan apa yang harus disimpan. Anda boleh memadamkan berdasarkan topik atau produk tertentu.

topik pemadaman google

Klik pada "Cuba Ia" di bawah "Padam mengikut topik atau produk." Ini mengembalikan anda ke halaman utama "Aktiviti Saya". Pilih aktiviti tertentu dengan mengklik ikon tiga-menegak-titik. Pilih "Padam."

google aktiviti saya

Di sinilah Google mula panik sedikit. Ia memberi anda kad yang memberitahu anda bagaimana sejarah anda menjadikan Google lebih cepat dan lebih berguna. Klik pada "OK" untuk memintas ini.

Kemudian, Google menyemak dua kali untuk memastikan bahawa anda benar-benar mahu menghapus entri itu. Dengan berbaik dengannya, mereka memberitahu anda bahawa data serupa mungkin masih dilampirkan ke Akaun Google anda di kawasan seperti Sejarah Lokasi dan Sejarah Chrome. Ia juga memberitahu anda bahawa jika anda mahu melihat aktiviti lain ini, anda boleh melawat "Aktiviti Google yang lain." Klik pada padam, dan entri yang dipilih hilang.

Cara yang lebih cepat dan lebih komprehensif untuk memadamkan sejarah Google anda adalah menggunakan pilihan "Hapuskan mengikut tarikh" dan bukan pilihan "Hapuskan mengikut topik atau produk". Klik pada "Cuba," dan anda akan dibentangkan dengan menu lungsur turun dengan pelbagai rentang tarikh. Anda juga boleh membuat julat tarikh tersuai untuk memadam.

google padamkan topik semua masa

Walau bagaimanapun, kemasukan yang paling berguna dalam menu drop-down adalah pemilihan "Semua masa". Klik "Padam," dan Google akan kembali panik. Anda akan melihat kad datang yang mahu anda mengesahkan bahawa anda benar-benar mahu padamkan keseluruhan sejarah anda.

google hapuskan topik seterusnya butang

Klik "Padamkan" sekali lagi untuk menyelesaikan proses tersebut. Anda kini mempunyai kedudukan bersih sejauh Google yang berkenaan.

Apa sekarang?

Sudah tentu, hanya kerana anda membersihkan sejarah anda tidak bermakna anda tidak perlu melakukan apa-apa lagi. Google masih akan mengesan setiap langkah yang anda buat. Ini bermakna anda mesti mengulangi proses memadam sejarah Google anda setiap beberapa minggu atau bulan.

Secara alternatif, anda boleh menghalang Google daripada menjejaki aktiviti dalam talian anda. Dari halaman utama "Aktiviti Saya", klik pada ikon tiga titik menegak di sebelah kanan sebelah atas skrin anda. Pilih "Kawalan aktiviti."

kawalan aktiviti google

Setiap Aktiviti Google mempunyai kawalan sendiri, jadi anda perlu memilih setiap satu.

Klik butang "Jeda" di bahagian bawah halaman untuk menghalang Google daripada menjejak anda. Untuk menghentikan lebih banyak aktiviti penjejakan, tatal ke bahagian bawah halaman seterusnya dan klik pada "Iklan." Sekali lagi, anda perlu memadam semua butang. Anda akan melihat pop timbul mengenai peribadikan iklan. Matikan ini juga.

aktiviti web jeda Google

Dengan semua langkah ini selesai, anda boleh yakin bahawa data peribadi anda tidak lagi disimpan dalam pangkalan data yang luas Google.

Google adalah gergasi yang memakan maklumat untuk hidup. Setiap kali anda menggunakan perkhidmatan mereka, anda mesti sedar bahawa setiap tindakan dikesan, diukur, dan dianalisa terutamanya untuk membawa iklan kepada anda. Walaupun terdapat beberapa cara untuk menghadkan jumlah maklumat yang boleh diperoleh Google daripada anda, seperti menggunakan penyemak imbas yang benar-benar selamat ditambah dengan VPN (walaupun VPN percuma yang baik akan lakukan), ingat bahawa anda mengorbankan sedikit pengalaman yang lebih baik setiap kali anda dikenali.

Topik ini sangat subjektif, tetapi akan sentiasa menjadi persoalan keseimbangan antara privasi dan kemudahan.

Jadi apa yang lebih penting untuk anda?

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me