ISP Australia Terbaik

imej kelajuan internet perlahanSeperti kebanyakan rakan-rakan Aussies saya telah berjuang dengan sambungan internet berasaskan rumah saya.

Semasa membina blog ini dan beberapa perniagaan dalam talian yang lain, terdapat tempoh masa apabila sambungan Internet lambat saya menyebabkan saya mengalami beberapa kekecewaan serius.

Kami sedang membanting papan kekunci saya di atas meja kekecewaan. Susun seperti ini ��

Dalam proses penyelidikan dan cuba untuk mengoptimumkan kelajuan pejabat rumah saya, saya telah melakukan banyak penyelidikan tentang ISP Australia dan rancangan NBN.

ISP Dunia Dunia

Sukar untuk membayangkan kehidupan seumur hidup tanpa akses berterusan ke Internet. Setakat 2020 lebih daripada 14.7 juta warga Australia mempunyai Internet di rumah atau perniagaan mereka. Ini bermakna kira-kira 88 peratus rumah dan perniagaan disambungkan.

Penggunaan Internet adalah sama rata di seluruh Australia, dengan orang-orang di Tasmania menggunakan kurang Internet daripada majoriti negara. Telstra Corporation Limited adalah pembekal terbesar telekomunikasi, termasuk Internet, di negara ini.

Australia mempunyai reputasi kerana mempunyai beberapa kelajuan Internet yang paling rendah di kalangan negara maju. Ia adalah di sebalik negara seperti Rusia, Hungary, dan Kenya. Kebanyakan pelanggan Internet mempunyai kelajuan antara 24 Mb sesaat dan 100 Mb sesaat.

Satu kajian baru-baru ini meletakkan Australia sebagai Internet paling lambat ke-62 di seluruh dunia. Terlebih dahulu

Walaupun Telstra Corporation Limited adalah nama terbesar dalam telekomunikasi, terdapat beberapa pembekal Internet yang baru dan ditubuhkan yang beroperasi di pulau itu. Ia boleh menjadi sukar untuk memilih yang betul. Kami telah mengumpulkan beberapa maklumat mengenai pemain terbesar dalam telekomunikasi Australia dengan matlamat membantu anda mendapatkan lebih baik pasaran dan membuat keputusan yang baik.

Sebagai tambahan untuk mengkaji secara ringkas syarikat-syarikat ini, kami telah memasukkan beberapa maklumat yang relevan mengenai pilihan Internet yang terdapat di Australia dan bagaimana ini dapat memberi kesan kepada perkhidmatan yang anda terima.

Contents

���� Penyedia Internet Top 10 Australia ����

Kami akan membentangkan 10 penyedia perkhidmatan Internet teratas di Australia, bermula dengan beberapa nama terkenal yang lebih besar dan kemudian bercakap tentang beberapa pilihan kurang popular.

1. Telstra – Sambungan / Kelajuan Keseluruhan Terbaik

Apabila orang Australia berfikir tentang Internet, kita fikir Telstra. Malah, lebih daripada 40 peratus sambungan Internet di Australia adalah dengan Telstra.

Telstra menawarkan beberapa pilihan Internet paling mahal. Harga bermula pada sekitar $ 70 sebulan untuk pelan 100 GB yang disertakan dengan ADSL 2+, NBN atau kabel.

Ini jauh lebih mahal daripada apa yang ditawarkan syarikat lain yang akan kami semak.

Telstra adalah pilihan yang baik jika anda mencari syarikat warisan yang mempunyai reputasi untuk perkhidmatan yang berkualiti dan konsisten. Telstra menawarkan kelajuan petang NBN yang baik. Mereka mengiklankan 80 peratus daripada kelajuan sambungan maksimum semasa jam sibuk.

Pelan mudah alih Telstra menawarkan akses kepada rangkaian 4GX yang pantas. Sesetengah telah memilih menggunakan jalur lebar mudah alih sebagai pengganti rumah mereka.

Beberapa faedah tambahan yang disediakan oleh pelanggan mereka termasuk tiket wayang murah, presel tiket konsert, dan tiket diskaun untuk beberapa acara sukan.

2. Optus – Perkhidmatan / Kelajuan Besar

Jika Telstra adalah raja telekomunikasi di Australia, maka Optus adalah putera mahkota. Ia adalah penyedia Internet kedua paling terkenal di negara ini. Reputasinya adalah sesuatu yang telah bertahun-tahun dibina. Ia pada asalnya diasaskan pada tahun 1981 dengan nama AUSSAT. Pada tahun 2001 ia mengambil Optus moniker.

Optus menawarkan pelanggan perkhidmatan lengkap, termasuk rancangan NBN dan ADSL. Terdapat rancangan mudah alih dan rancangan jalur lebar mudah alih yang tersedia. Optus telah membina reputasi untuk menyediakan perkhidmatan pelanggan yang berkualiti tinggi. Mereka ingin bersembang dengan pelanggan mereka melalui telefon, media sosial, program sembang, dan di kedai mereka.

Optus terutamanya dikenali sebagai penyedia pelan internet tetap talian tetap dan telefon bimbit. Walau bagaimanapun, mereka bercabang dan menawarkan lebih banyak produk tanpa wayar di rumah. Rancangan mereka bersaing secara kompetitif, dan ramai yang melihat pilihan wayarles mereka sebagai alternatif yang menarik kepada ADSL, NBN, atau Internet kabel.

3. TPG – Pilihan Bundle NBN Pepejal

Apabila orang Australia berfikir tentang TPG, salah satu kata pertama yang masuk ke dalam fikiran adalah murah. TPG mempunyai beberapa rancangan NBN yang paling murah yang ada. TPG mempunyai lebih daripada dua juta pelanggan merentasi rancangan perkhidmatannya. Rancangan telah berkembang popular kerana titik harga permulaan yang rendah dan tiada tambahan tambahan.

Di samping murah, perkhidmatan NBN TPG adalah pantas. Ujian prestasi yang dilakukan pada tahun 2020 menunjukkan bahawa perkhidmatan TPG di NBN menyediakan pelanggan dengan kelajuan muat turun sekitar 86 peratus dari maksimum iklan mereka. Ini adalah sebaik, jika tidak lebih baik daripada pesaing mereka. Sudah tentu, angka-angka ini boleh berubah secara kerap.

TPG menawarkan pelanggan tiga tahap kelajuan NBN:

 • NBN asas 12
 • Standard Plus NBN 50
 • Premium NBN 100

Rancangan ini datang dengan data tanpa had. Untuk bayaran yang munasabah, pengguna boleh menambah talian tetap dan mudah alih.

4. iiNet

iiNet adalah pilihan yang baik untuk anda jika anda mahu rancangan hiburan bersama dengan Internet anda. Apabila anda membeli rancangan tanpa had iiNet, anda mempunyai akses ke kotak set-top TV Ambil. Salah satu ciri yang paling menarik dari syarikat ini ialah mereka menawarkan perkhidmatan DSL Telanjang. Ini bermakna anda boleh mendapatkan Internet DSL tanpa membayar sewa talian talian tambahan. Ramai warga Australia suka ini kerana kebanyakan orang meninggalkan talian tetap mereka dan hanya menggunakan telefon bimbit.

5. Dodo

Walaupun tidak menangkap pasaran yang sama seperti beberapa pesaingnya yang lebih besar, Dodo telah membina asas pelanggan yang cukup besar. Sebagai anak syarikat Vocus Communications, ia dimiliki oleh syarikat yang sama yang menguruskan iPrimus dan syarikat komunikasi lain.

Dodo menawarkan rumah Internet, rancangan telefon bimbit, dan tenaga rumah dan produk insurans. Sebagai tambahan kepada perkhidmatan Internet yang mereka tawarkan, apa yang menarik orang kepada Dodo ialah mereka dapat menyediakan rumah tangga dengan majoriti perkhidmatan utama mereka pada satu bil.

Hati yang ditawarkan oleh Dodo adalah Internet jalur lebar. Mereka mempunyai rangkaian produk yang lengkap, termasuk NBN, ADSL 2+, dan perkhidmatan Internet mudah alih. Terdapat banyak pakej Internet yang tersedia dan rancangan Internet sahaja. Dodo menawarkan beberapa pilihan jalur lebar paling murah di pulau itu.

6. Vodafone

Kebanyakan orang tidak berfikir tentang perkhidmatan Internet apabila mereka berfikir tentang Vodafone. Syarikat ini telah membina namanya sebagai sebuah syarikat mudah alih. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini Vodafone mula menawarkan rancangan NBN, melemparkan topinya ke dalam permainan perniagaan Internet.

  LastPass Review (2020) - Keamanan Luar Biasa… Layak Dibayar?

Vodafone mempunyai model penetapan harga langsung. Semua rancangan mereka mempunyai data tanpa had. Apa yang perlu anda lakukan ialah menentukan kelajuan dan harga yang anda mahu bayar. Pilihan dari NBN 25 hingga NBN 100. Jika anda melakukan sedikit penggali, anda akan melihat bahawa Vodafone mempunyai pelan NBN 12 murah. Ini adalah pilihan yang baik jika anda mencari Internet pada anggaran.

7. Belong

Dengan nama yang membuat semua orang berasa dialu-alukan, Belong adalah salah satu ISP yang lebih baru di Australia. Ia dilancarkan pada tahun 2013, menawarkan kepada rancangan ADSL 2+ untuk sama ada $ 50 sebulan atau $ 65 sebulan. Rancangan ini menawarkan 70 GB dan 250 GB masing-masing. Malangnya, pada pelancaran hanya mereka yang tinggal di kawasan metropolitan Sydney boleh mendapat manfaat daripada perkhidmatan ini.

Walau bagaimanapun, apabila liputan NBN mula berkembang, Belong mula menawarkan rancangan NBN dan rancangan ADSL di seluruh kawasan Australia yang lebih besar. Sehingga tahun 2020, Belong telah terjebak dengan penawaran sederhana yang mudah. Terdapat satu pilihan pelan data tanpa had, tiga pilihan untuk perkhidmatan NBN, dua pelan ADSL 2 +, dan tiga rancangan mudah alih Sim.

Australia mempunyai lebih banyak pembekal jalur lebar berbanding sebelum ini, jadi pembekal baru seperti Belong terpaksa mencari cara untuk memasuki pasaran. Tuntutan Belong kepada kemasyhuran adalah ia menawarkan cara yang berkesan untuk menyalurkan Netflix pada anggaran. Rumah dengan dua atau tiga orang boleh dengan mudah menggunakan perkhidmatan Standard Plus 40 Mbps. Rumah lebih besar yang mencari aliran 4K / UHD yang tidak terganggu akan mendapat manfaat daripada pelan Premium 80 Mbps.

Walaupun rancangan asas yang ditawarkan oleh Belong adalah menarik, mereka akan datang dengan pendek dalam perkhidmatan pelanggan. Terdapat beberapa aduan mengenai komunikasi yang buruk dan masa tindak balas yang perlahan.

8. Broadband Aussie

Aussie Broadband adalah pendatang baru untuk penyedia Internet di Australia. Apa yang mereka kurang mengenali nama, mereka dengan cepat membina reputasi. Pelanggan Jalur Lebar Aussie sering mengulas bagaimana ISP ini bimbang tentang prestasi perkhidmatannya. Ia secara aktif terlibat dengan pelanggannya seperti yang dapat dilihat dari komunikasi mereka dengan pelanggan di forum.

9. Exetel

Diasaskan pada tahun 2001, Exetel telah berkembang menjadi lebih daripada 300,000 pelanggan perniagaan dan kediaman di Australia. Ini adalah sebuah syarikat yang telah melakukan kerja keras dan telah bertahun-tahun lamanya.

Seperti pesaing mereka, mereka menawarkan pelbagai peringkat pelan NBN, bermula dengan pelan NBN 50 mereka sehingga pelan NBN 100 mereka. Mereka tidak menawarkan rancangan NBN 25 atau NBN 12 tetapi memilih untuk menangkap pelanggan bajet dengan perkhidmatan jalur lebar tanpa wayar mereka. Dengan kontrak 12 bulan, anda mendapat modem dan tidak perlu membayar yuran set-up. Untuk sekitar $ 40 sebulan, anda mendapat 250 GB data.

Pengguna yang malu tentang melakukan boleh mendapatkan perkhidmatan jalur lebar yang sama tanpa kontrak, tetapi anda perlu membayar sekitar $ 100 untuk modem. Apabila anda menggunakan pilihan ini, anda perlu memantau peruntukan data anda. Sekiranya anda meneruskan peruntukan anda, anda akan dikenakan bayaran $ 10 untuk 10 GB. Dan kelajuan anda akan turun dari 12 Mbps menjadi 256 kbps.

Exetel juga menawarkan pelan ADSL pelanggan, pelan serat, dan rancangan jalur lebar mudah alih. Seperti kebanyakan ISP yang kami periksa, Exetel menawarkan pakej VoIP rumah, pelan mudah alih dan pelan baris rumah sebagai pakej yang dibungkus.

10. SpinTel

SpinTel adalah salah satu ISP terbaik di Australia yang anda mungkin tidak pernah dengar. Majalah kewangan yang terkenal, seperti Money Magazine, telah memberikan SpinTel beberapa kali untuk menawarkan pilihan Internet berkualiti rendah.

Seperti kebanyakan pesaingnya, SpinTel menawarkan pelbagai perkhidmatan, termasuk NBN, rancangan jalur lebar mudah alih, dan ADSL 2+. Perkhidmatan jalur lebar tanpa wayar rumah mereka memberi anda kuasa jalur lebar melalui modem. Ini membolehkan anda berkongsi Internet di seluruh rumah. Oleh kerana SpinTel menjual rancangan telefon, anda dapat membungkus pelan telefon BYO seperti yang anda beli untuk Internet.

Apakah Jenis Perkhidmatan Internet yang Berbeza?

Dalam kajian kami mengenai ISP terbaik di Australia, kami telah berbincang mengenai:

 • Internet ADSL
 • Internet kabel
 • NBN
 • Jalur lebar tanpa wayar rumah
 • Tetap wayarles
 • NBN satelit

Semua istilah ini boleh mengelirukan. Mari kita ambil beberapa minit untuk memecahkan apa yang dimaksudkan dengan istilah-istilah ini dan lihat bagaimana ia mempengaruhi perkhidmatan Internet yang anda terima.

Apakah Internet ADSL?

imej yang menunjukkan baris internet iklan di AustraliaInternet ADSL, juga dikenali sebagai Talian Pelanggan Digital Asymmetric, merupakan teknologi yang dicipta untuk menyediakan kelajuan sambungan cepat menggunakan talian telefon tradisional. Ini membolehkan kelajuan yang banyak kali lebih cepat daripada yang disediakan oleh Internet dial-up.

Teknologi ADSL adalah apa yang membuat kelajuan jalur lebar mungkin. Ia adalah daya di belakang Web 2.0.

Di beberapa tempat di dunia, Internet ADSL telah digantikan oleh sambungan internet serat. Namun, di banyak tempat di Australia, ADSL adalah teknologi hari itu. Memahami apa itu dan bagaimana ia berfungsi dapat membantu anda semasa memilih sambungan untuk rumah atau perniagaan anda.

Apakah Talian ADSL?

Teknologi gentian optik memerlukan kabel gentian optik. Sebagai perbandingan, ADSL adalah teknologi yang fleksibel. Ia menggunakan talian telefon tembaga yang telah digunakan dalam talian tetap selama beberapa dekad. Maklumat dihantar melalui jalur tembaga pada kelajuan tinggi, yang membolehkan pengguna untuk menonton Netflix, mengirim e-mel, dan bekerja secara dalam talian.

Teknologi ini mula diperkenalkan pada tahun 1988, tetapi ia mengambil masa bertahun-tahun sebelum teknologi menjadi akar kerana ia mahal untuk digunakan. Pemprosesan isyarat intuitif diperlukan, yang memerlukan pembangunan dan pengeluaran peralatan khusus. Menjelang awal tahun 2000, kebanyakan kawasan telah dinaik taraf kepada teknologi ADSL.

Liputan Rangkaian ADSLBagaimana ADSL berfungsi?

ADSL adalah sistem rumit yang memerlukan pelbagai teknologi berfungsi dengan harmoni. Di rumah anda, anda perlu mempunyai modem ADSL. Modem dari rumah anda disambungkan melalui kabel twisted pair kabel tembaga, biasanya kategori lima atau kategori enam kabel, yang disambungkan ke pertukaran telefon tempatan. Dari sana, wayar tembaga dari rumah dan wayar tembaga dari rumah dan perniagaan di kawasan anda disambungkan ke DSLAM, atau akses multiplexer talian pelanggan digital.

Modem yang ada di rumah anda menghantar dan menerima data ke dan dari DSLAM. Isyarat yang dihantar ke belakang menggunakan frekuensi yang berbeza daripada yang digunakan untuk komunikasi telefon suara. Inilah sebabnya mengapa panggilan telefon dan isyarat Internet boleh dihantar serentak melalui baris yang sama. Apabila isyarat mencapai pertukaran, mereka berpecah dan dikendalikan oleh teknologi rangkaian yang berlainan. Ini membolehkan anda berkomunikasi melalui telefon atau berkomunikasi dengan pelayan web di hujung yang lain.

  Mendapatkan Kupon NordVPN
Apa Yang Mempengaruhi Kelajuan Internet ADSL?

Kelajuan Internet ADSL tidak boleh melebihi 50 Mbps kerana keterbatasan oleh wayar tembaga yang digunakan untuk sambungan. Ada faktor lain yang boleh memberi kesan kepada sambungan ADSL, yang kebanyakannya berada di luar kawalan pengguna.

Sekiranya sambungan anda “uncapped,” ia akan memaksimumkan sekitar 10 Mbps. Di kawasan terpencil pelbagai sambungan tempatan tarik dari jalur lebar yang sama. Ini bermakna terdapat lebih banyak orang yang cuba menggunakan lebar jalur yang terhad.

Sambungan ADSL yang dihadkan, sebaliknya, mempunyai had pada bilangan sambungan serentak di suatu kawasan. Ini boleh mencapai kelajuan sehingga 40 Mbps kerana tidak banyak pengguna bersaing untuk baris yang sama.

Kelajuan ADSL dipengaruhi oleh jarak antara rumah dan pertukaran telefon anda. Jauh jauh, sambungan yang lebih perlahan dan kurang dapat dipercayai sambungannya. Extender gelung boleh digunakan untuk meningkatkan kekuatan isyarat pada baris yang lebih panjang. Walau bagaimanapun, garis yang lebih pendek sentiasa lebih baik.

Penambahbaikan dalam baris ADSL telah menjadikan Internet berkelajuan tinggi dalam jarak yang jauh lebih dipercayai. Namun, sambungan yang dipisahkan sebanyak 10 batu atau lebih akan mengalami kemerosotan dan kehilangan kelajuan disebabkan jarak.

Apa itu Internet Kabel?

imej yang menjelaskan cara kerja kabel internetInternet kabel menggunakan kabel sepaksi dan rangkaian yang sama digunakan untuk menyediakan kabel ke rumah anda untuk memberikan anda Internet. Pembekal khidmat Internet anda akan menghantar isyarat data melalui kabel sepaksi. Isyarat dihantar ke modem anda.

Dari modem anda, kabel ethernet disambungkan ke komputer atau penghala anda. Di sinilah anda mendapatkan Internet berkelajuan tinggi anda. Router anda akan menyiarkan isyarat Wi-Fi anda di seluruh rumah.

Perkhidmatan TV kabel hanya menggunakan sebahagian kecil daripada lebar jalur kabel sepaksi. Ini sebabnya perkhidmatan Internet boleh berfungsi menggunakan rangkaian yang sama. Rangkaian kabel tersebar di seluruh negara dan digunakan untuk menghubungkan Australia dengan seluruh dunia. Internet kabel membolehkan pengedaran isyarat walaupun di kalangan pengguna individu. Ia juga membolehkan pengguna yang membayar lebih untuk menerima lebar jalur yang lebih tinggi, yang bermaksud kelajuan lebih pantas.

Bagaimana Internet Cable Berbeza dari Lain-lain Bentuk Internet?

Satelit, serat optik, kabel, dan ADSL berkongsi beberapa persamaan. Internet kabel mungkin lebih baik melalui Internet satelit kerana Internet satelit menawarkan isyarat tidak langsung, yang bermaksud bahawa terdapat gangguan semasa penghantaran. Internet kabel mempunyai sambungan langsung, bermakna isyarat yang boleh dipercayai pada kelajuan tinggi.

Kabel Internet gentian optik boleh mencapai kelajuan muat naik yang berkisar antara 50 Mbps hingga 2,000 Mbps. Ini secara drastik lebih cepat daripada apa yang anda akan dapatkan dari Internet kabel. Kelemahannya adalah bahawa rangkaian gentian masih berkembang dan tidak dapat diakses di seluruh Australia, terutama di kawasan luar bandar.

Siapa Adakah Internet Kabel Baik untuk?

Internet kabel menawarkan sambungan jalur lebar yang cepat. Ia boleh sehingga 10 kali secepat perkhidmatan DSL. Internet kabel hebat untuk mereka yang mencari perkhidmatan tanpa gangguan semasa bermain permainan video dan menggunakan teknologi video secara langsung dalam talian. Terdapat beberapa perkhidmatan telefon yang sedang ditawarkan melalui Internet kabel, menyediakan komunikasi yang jelas di sebahagian kecil daripada kos saluran telefon tradisional.

Apakah NBN itu?

Masa akan gagal jika kita cuba menerangkan secara mendalam mengenai NBN. Berikut adalah versi Reader’s Digest. Rangkaian Jalur Lebar Negara adalah rangkaian yang telah diperkenalkan secara berperingkat oleh kerajaan di Australia. Tujuan NBN adalah untuk memberikan sambungan berkelajuan tinggi ke setiap rumah dan pejabat di Australia. Ia juga membolehkan telefon dan ISP untuk menyampaikan hiburan, e-kesihatan, keselamatan, dan banyak lagi ke rumah dan perniagaan.

Teknologi Apa Penggunaan NBN?

NBN menggunakan pelbagai teknologi, termasuk:

 • Serat ke premis
 • Serat ke nod
 • Serat ke bangunan
 • Serat hibrid membujuk
 • Tetap wayarles
 • Satelit

Kebanyakan penduduk dan perniagaan akan menggunakan salah satu daripada tiga teknologi pertama.

Rangkaian yang dicipta oleh NBN direka untuk mendorong ekonomi Australia ke hadapan dengan menawarkan sambungan yang lebih baik ke seluruh dunia. Kebanyakan orang menggunakan NBN sebagai cara menyambung ke Internet, berkomunikasi dengan rakan dan keluarga, dan menonton perkhidmatan streaming.

Setelah rumah atau perniagaan disambungkan ke NBN, pemilik rumah perlu membeli rancangan dan modem NBN yang baru. NBN membolehkan pengguna untuk terus mencari web seperti yang mereka ada tetapi dengan rangkaian yang lebih stabil dan kelajuan yang lebih pantas.

NBN menjual empat kelajuan kepada ISP yang membungkusnya semula dan menjualnya kepada orang ramai. Pilihan termasuk:

 • NBN 12
 • NBN 25
 • NBN 50
 • NBN 100

Angka-angka selepas NBN merujuk kepada megabit sesaat. Pada asasnya, nombor ini memberitahu anda berapa cepat anda boleh memuat turun perkara. Semakin tinggi nombor, semakin cepat anda boleh memuat turun maklumat. Jika anda membeli pelan NBN 50, anda akan mempunyai kelajuan Internet yang lebih cepat daripada pelan ADSL warisan. Ia cukup untuk membolehkan keluarga empat untuk menggunakan Internet secara bebas.

Siapa Mendapatkan Manfaat dari NBN Satellite and Fixed Wireless Plans?

Isyarat wayarles sesuai untuk kita yang tinggal di kawasan pedalaman Australia. Ia adalah harga yang tidak produktif untuk menjalankan kabel sepanjang jalan ke rumah kita, jadi isyarat wayarles membolehkan kita mendapat manfaat daripada Internet tanpa mengorbankan prestasi.

Anda boleh membandingkannya dengan Internet mudah alih pada telefon anda. Terdapat menara penghantaran yang besar yang terletak di seluruh negara yang merupakan sebahagian daripada NBN. Anda mempunyai antena atau penerima di rumah anda. Sekiranya anda tinggal di kawasan berpenduduk, mungkin ada menara penghantaran tunggal yang berkhidmat dengan banyak rumah serentak.

Jika anda tinggal di kawasan terpencil di negara ini, perkhidmatan NBN anda dihantar melalui satelit yang dikenali sebagai Sky Muster. Akan ada antena di atas bumbung rumah anda dan isyarat akan pergi ke rumah anda dari angkasa. Teknologi seolah-olah futuristik. Oleh kerana isyarat bergerak jarak jauh, terdapat had untuk seberapa cepat isyarat boleh pergi.

Siapa Manfaat dari Jalur Lebar Tanpa Wayar Rumah?

Walaupun Australia meninggalkan banyak yang dikehendaki ketika datang ke tanah kelajuan Internet, Australia mempunyai beberapa rangkaian telefon bimbit terbaik di planet ini. Ramai orang menyedari bahawa lebih baik menggunakan jalur lebar wayarles berbanding dengan menyambung ke perkhidmatan tetap seperti NBN.

Pelan jalur lebar tanpa wayar domestik berkongsi banyak persamaan dengan rancangan jalur lebar mudah alih. Walau bagaimanapun, rancangan wayarles mempunyai lebih banyak data, yang menawarkan sehingga 200 GB sebulan. Di samping itu, pelan jalur lebar wayarles akan datang dengan penghala Wi-Fi yang setanding dengan yang akan anda gunakan apabila disambungkan ke NBN. Ini adalah keping perkakasan yang membolehkan anda mendapatkan isyarat di setiap bilik rumah anda.

  Cara Membuka Blokir Situs Web

Pelan jalur lebar tanpa wayar adalah lebih mahal daripada apa yang anda akan bayar untuk rancangan NBN. Walau bagaimanapun, apabila lebih banyak orang mula menggunakannya, diharapkan harga rancangan ini akan mula jatuh.

Soalan Lazim: Bagaimana saya Boleh Pilih Pelan Internet Terbaik?

Kami telah mendapat ulasan ringkas ISP terbaik di Australia. Kini, kami ingin membincangkan beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan ketika memilih rancangan Internet baru untuk rumah anda. Terdapat tiga faktor utama yang perlu anda pertimbangkan. Mereka termasuk:

 • Jumlah data yang anda perlukan
 • Kelajuan pelan NBN anda
 • Menandatangani kontrak atau tidak

Berapa banyak data yang saya perlukan untuk Pelan ISP saya?

Jawapan kepada soalan ini akan berbeza dari rumah ke rumah tangga. Pada tahun 2018, purata rumah tangga Australia menggunakan kira-kira 85 GB data jalur lebar setiap bulan. Bahawa dikatakan, kebanyakan orang melihat Internet seperti utiliti. Tidak ada seorang pun yang ingin membeli elektrik yang tetap dengan mengetahui bahawa jika mereka melewati jumlah tetap itu, maka elektrik akan dimatikan. Begitu juga, kebanyakan orang mahukan Internet mereka sentiasa ada. Itulah sebabnya kebanyakan memilih data tanpa had.

Berapa banyak data yang anda sedang gunakan?

Jika anda merasakan bahawa data tidak terhad tidak sesuai untuk anda, cara terbaik untuk mengetahui berapa besar rancangan data yang anda perlukan adalah melihat bil Internet lama anda. Ini biasanya mempunyai penggunaan bulanan anda. Jika anda tidak mempunyai salinan kertas, anda harus dapat mencari maklumat ini di laman web ISP anda.

Langkah-langkah untuk Meminimumkan Penggunaan Data

Jika anda terkejut dengan jumlah data yang anda gunakan dan anda ingin membayar pelan yang lebih murah, anda boleh membuat beberapa tweak untuk penggunaan Internet anda. Sebagai contoh, di media sosial, tetapkan video untuk tidak menggunakan autoplay. Di samping itu, semak kualiti streaming Netflix anda. Semakin tinggi kualiti, semakin banyak data yang anda gunakan. Jika anda memuat turun filem, muat turun di SD berbanding HD. Filem berkualiti HD di iTunes adalah sekitar 4 GB, manakala filem kualiti SD rata-rata 1.5 GB.

Betapa Cepatkah Pelan NBN Anda Jadi?

Ini boleh menjadi persoalan rumit untuk warga Australia kerana untuk masa yang paling lama kita tidak dapat memilih berapa cepat sambungan Internet kita. Walau bagaimanapun, kini NBN memberikan kita pilihan.

Terdapat dua faktor yang perlu kita pertimbangkan ketika menentukan sejauh mana kepantasan yang cukup untuk kita. Perkara pertama yang ingin kita fikirkan adalah kelajuan NBN dari sudut pandang tentang betapa cepatnya kita boleh memuat turun sesuatu. Kemudian kami ingin memikirkan kapasiti maksimum sambungan kami.

Sebagai contoh, katakan bahawa kami memilih pelan NBN 12 paling murah. Kami mendapat 12 Mbps. Walau bagaimanapun, di rumah kami, kami mempunyai enam orang yang sering di Internet. Jika semua orang dalam talian serentak, setiap orang hanya mendapat sekitar 2 Mbps setiap satu, yang tidak ada apa-apa.

Dalam kebanyakan kes, kami mengesyorkan agar anda mendapat pelan NBN 50. Ini akan membolehkan keluarga empat untuk menyambung ke Internet dengan kelajuan yang baik. Pasti, anda akan menyimpan beberapa dolar tambahan untuk membeli perkhidmatan yang lebih perlahan. Walau bagaimanapun, apabila semua orang dalam keluarga berjuang untuk menyalurkan Netflix, menonton video di YouTube atau bermain permainan dalam talian, anda akan menyedari bahawa beberapa dolar tambahan yang anda simpan tidak berbaloi.

Sekiranya Kami Mendapatkan Rancangan ISP Mengenai Kontrak?

Jawapannya bergantung kepada apa yang anda mahu dari Internet anda.

Manfaat Kontrak yang Akan Datang

Anda mungkin mahu kontrak bebas dari bulan ke bulan kerana anda tidak terkunci untuk jangka masa panjang. Anda mungkin perlu membayar yuran persediaan, dan anda mungkin akan dikenakan bayaran untuk router dan modem anda. Tetapi anda bebas membatalkan perkhidmatan anda di waktu lapang anda. Jika anda tidak menyukai pembekal anda, anda boleh beralih pada bila-bila masa. Ini adalah pilihan yang baik untuk orang yang sedang mempertimbangkan untuk mencuba pembekal baru yang mereka tidak yakin.

Anda juga akan dapat dengan mudah menukar pembekal jika anda mendapat tawaran yang lebih baik. Walau bagaimanapun, jika perjanjian baru yang anda temukan juga ditubuhkan pada bulan demi bulan, anda mungkin perlu membayar yuran lain yang mahal. Di sini di Australia, pasaran jalur lebar kami tidak begitu mantap sebagai pasaran telefon pintar kami. Ini bermakna terdapat persaingan yang kurang, jadi anda mungkin tidak melihat turun naik yang besar dalam harga dari satu penyedia kepada yang lain melainkan jika ada kesepakatan.

Faedah Mendapatkan Kontrak

Jika anda pergi ke laluan kontrak, ISP anda akan mengunci anda selama antara 12 dan 24 bulan. Walau bagaimanapun, anda mungkin menyimpan wang dari masa ke masa. Beberapa faedah yang anda dapat untuk menandatangani kontrak mungkin termasuk tidak membayar yuran persediaan, mendapatkan modem percuma atau diskaun, dan mempunyai harga bulanan yang lebih murah.

Kontrak jangka panjang biasanya datang dengan beberapa jenis bonus. Mereka mungkin termasuk televisyen, komputer riba, atau akses kepada perkhidmatan lain. Walaupun semua ISP menggunakan kontrak, hanya beberapa kerja pada asas bulan-ke-bulan.

Kami harap anda telah menikmati kajian kami mengenai 10 ISP terbaik di Australia. Seperti biasa, kami suka mendengar daripada pembaca kami. Beritahu kami pengalaman anda dengan ISP yang berbeza yang telah anda gunakan di bahagian komen di bawah.

Tambah ulasan anda sendiri:

Kami melakukan yang terbaik untuk produk penyelidikan secara bebas untuk lebih membantu pembaca membuat keputusan. Bahawa dikatakan, kami juga ingin mendengar pendapat anda. Kami menerima ulasan individu yang bermaklumat dan tidak promosi. Sila isi borang di bawah dan kami akan menerbitkan ulasan anda. Tinjauan promosi oleh syarikat sendiri tidak akan diterbitkan. Terima kasih!

— Sila Pilih Kelajuan —
Purata
Perlahan
Cepat
?>

— Sila Pilih Kebolehgunaan —
Mudah untuk digunakan
Sedikit rumit
Sangat rumit
?>

Dengan mengklik butang di bawah, saya mengakui bahawa saya telah membaca dan menerima Terma Penggunaan.

ADD TINJAUAN saya

0
6858

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me