Kajian NordVPN 2020 – Tahap Keselamatan CIA – Ujian, Kelajuan, Harga

Kadang-kadang syarikat VPN mendapatnya dengan betul. Sangat, sangat, SANGAT betul. Ya, kita bias 'bulat sini - ke arah kualiti.


Sekiranya keselamatan dalam talian adalah keutamaan anda, maka anda pasti akan gembira dengan perkhidmatan yang boleh dipercayai yang ditawarkan oleh NordVPN. Dengan protokol OpenVPN, penyulitan AES-256 bit dan perlindungan data dua kali, sukar untuk pergi salah.

NordVPN mendakwa sebagai "VPN Paling Digemari di Dunia." Ini mungkin benar kerana ciri mereka termasuk penyembunyian IP, suis bunuh terbina dalam dan akses kepada Netflix. Lebih-lebih lagi, syarikat itu berbangga lebih daripada 5,000 pelayan yang terletak di seluruh dunia. Mereka adalah nombor yang sukar ditewaskan.

Logo Nordvpn

Pengguna boleh mempunyai sehingga enam sambungan pada masa yang sama, dan mereka mempunyai aplikasi untuk peranti iOS, Mac, Windows dan Android. Tutorial dalam talian boleh didapati dalam pangkalan pengetahuan mereka.

Ini termasuk arahan untuk menggunakan NordVPN dengan penghala, RaspberryPi dan pelbagai sistem operasi mudah alih. NordVPN seterusnya serasi dengan The Onion Router supaya anda boleh mendapatkan lebih banyak perlindungan identiti untuk penyemakan imbas anda.

Gambaran Keseluruhan NordVPN

Ciri-ciri Maklumat
Kebolehgunaan: Sangat mudah digunakan
Dasar Pembalakan: Pembalakan Zero Ketat
Saiz Pelayan: 5200+ pelayan
Pengedaran pelayan: 62 negara
Sokongan: 24/7 sokongan sembang hidup
Mengotorkan: P2P dibenarkan
Streaming: Dibenarkan
Protokol dan penyulitan VPN: Protokol OpenVPN; AES-256 bit encryption
Ibu pejabat: Panama
Harga: $ 6.99 / bulan
Laman web rasmi: https://nordvpn.com

Keselamatan Lanjutan + Ciri-ciri Lanjutan

Di samping itu, NordVPN termasuk ciri SmartPlay. Teknologi ini membolehkannya akses hampir 500 perkhidmatan penstriman yang geo-terhad. Amazon Prime, Netflix, BBC, Pandora dan banyak lagi berada di hujung jari anda apabila anda menggunakan NordVPN.

ciri nordvpn

Satu lagi titik jualan utama NordVPN ialah ia berpangkalan di Panama. Ditubuhkan pada tahun 2008, perkhidmatan itu dilancarkan oleh sebuah syarikat bernama Tefincom S.A. Sesetengah orang mungkin pada mulanya ragu tentang sebuah syarikat dalam talian yang terletak di Amerika Tengah.

Walau bagaimanapun, ini adalah sifat yang wajar. Negara-negara bebas seperti Panama, British Virgin Islands, Singapura dan Caymans dikenali kerana tidak berkongsi perisikan dengan negara-negara lain. Itu berbeza berbanding negara-negara seperti AS, UK, Australia dan Kanada yang berkongsi data yang mereka kumpulkan dalam tindakan pengintipan.

Mempunyai pembekal VPN yang beribu pejabat di negara seperti Panama bermakna bahawa terdapat kemungkinan kecil undang-undang yang memerlukan syarikat dalam talian untuk menyimpan rekod yang komprehensif. Rekod yang mereka ada adalah kurang berkemungkinan diserahkan kepada penguatkuasaan undang-undang. Sekiranya melindungi diri anda adalah penting, ini wajar.

Salah satu kelebihan utama bekerja dengan NordVPN adalah mereka sokongan pelanggan yang cemerlang. Jika anda mempunyai soalan atau isu, mereka berada di sana untuk membantu sembang secara langsung pada asas 24/7. Perkhidmatan ini seolah-olah menjadi responsif walaupun wakilnya cenderung untuk datang melalui salinan dan tampal jawapan. Sokongan juga tersedia melalui e-mel jika bantuan lebih terperinci diperlukan.

Selain itu, Laman web NordVPN ciri-ciri asas pengetahuan luas yang lengkap dengan ratusan artikel, panduan dan tutorial. Mereka telah berusaha dengan jelas untuk memudahkan menjawab pertanyaan, dan itu adalah tambahan yang pasti.

Keselamatan dan Penyulitan

Ini adalah kawasan di mana NordVPN benar-benar hebat. Mereka telah pergi ke atas dan di luar untuk melindungi rahsia dan privasi pengguna mereka, dan mereka telah berbuat demikian sambil mengekalkan program mereka pada harga yang sangat berpatutan.

Perlindungan pengguna bermula dengan menggunakan protokol terowong yang betul. NordVPN memberi pengguna pilihan, tetapi protokol terowong terbaik yang disediakan hari ini ialah OpenVPN.

Ia AES-256 enkripsi adalah mustahil untuk retak pada ketika ini. Malah, ini adalah protokol yang digunakan oleh kerajaan persekutuan dan tentera di seluruh dunia. Penyulitan versi NordVPN AES-256 dilengkapi dengan kunci Diffie-Hellman 2048-bit dan bukannya kunci RSA kerana ia mempunyai Kerahsiaan Maju Perfect.

rajah perlindungan vpn

Pengguna yang menjalankan MacOS atau iOS akan mendapat manfaat daripada protokol IKEv2 / IPsec dengan penyulitan AES-256. Ini datang dengan kunci Diffie-Hellman 3072-bit. Kedua-dua protokol OpenVPN dan IKEv2 / IPsec yang digunakan oleh NordVPN pergi jauh melebihi standard industri untuk memastikan keselamatan dalam talian anda lengkap.

Sudah tentu, ini adalah NordVPN, jadi mereka telah mengambil langkah yang lebih jauh. Anda boleh mendapatkan perlindungan data dua kali dengan menghidupkan ciri penyulitan berganda. Bagi kebanyakan orang, langkah ini terlalu berlebihan, tetapi pengguna yang berurusan dengan undang-undang dan penapisan yang gemuruh mungkin perlu.

Dengan penyulitan dua kali, lalu lintas web dihalakan melalui dua pelayan, dengan pelayan kedua menjadi tidak menyedari alamat IP sebenar pengguna. Gabungan protokol TCP dan UDP juga digunakan.

Menggunakan ciri penyulitan berganda akan menyebabkan kadar pemindahan data yang lebih perlahan, jadi ia tidak digalakkan melainkan jika perlu. Anda mungkin mungkin melihat mengapa kami memilih Nord sebagai VPN terbaik untuk warga Australia.

Lokasi Pelayan NordVPN

NordVPN mempunyai bilangan pelayan yang mengagumkan yang terus berkembang dengan kelajuan memuaskan. Sehubungan itu, pelanggan harus mengharapkan prestasi yang mantap, dan meningkatkan, dalam beberapa tahun akan datang.

rangkaian nordvpn

 • Penyambung.

  Bilangan Pelayan

  5,195 pelayan dan pengiraan

 • Penyambung.

  Bilangan Negara

  61 negara di seluruh dunia

 • Penyambung.

  Bilangan benua

  6 daripada 7 benua dilindungi

Pelbagai Pelayan Penuh

Di rantau Asia Pasifik, NordVPN mempunyai lebih daripada 450 pelayan. Australia menganjurkan 226 pelayan sahaja, dengan orang lain yang terletak di Singapura, Jepun, Hong Kong, New Zealand, Korea Selatan, Taiwan, Thailand, Malaysia, Indonesia dan Vietnam.

Eropah adalah rumah kepada 2,275 pelayan NordVPN yang mengagumkan. Mereka berada di lokasi dari U.K., Jerman dan Perancis ke Poland, Iceland, Romania dan Latvia. Syarikat malah mempunyai pelayan di Rusia, jarang terdapat di kalangan pembekal VPN. Seringkali diabaikan negara-negara Eropah seperti Azerbaijan, Moldova, Albania, Bosnia dan Herzegovina, Georgia, Macedonia dan Serbia juga membuat senarai.

imej vektor rangkaian pelayan

Di Amerika, pengguna akan mencari nombor pelayan yang serupa. Dengan sejumlah 2,373 pelayan, 1,967 pelayan ditemui di Amerika Syarikat dengan tambahan 355 di Kanada. Chile, Argentina, Costa Rica, Brazil dan Mexico juga menjadi rumah kepada beberapa pelayan.

NordVPN terus menawarkan liputan yang cukup baik di Afrika dan Timur Tengah. Lokasi pelayan termasuk Afrika Selatan dan Mesir di samping India, Turki, Israel dan Emiriah Arab Bersatu.

Setiap pelayan dalam rangkaian dikenalpasti dengan mana-mana perkhidmatan khusus yang ditawarkan seperti penyebaran tambahan, P2P atau VPN berganda supaya pengguna dapat memilih pelayan yang paling sesuai untuk tujuan mereka.

Penyelesaian VPN Mesra Cina

NordVPN telah mengumumkan bahawa pelayan mereka boleh diakses oleh orang-orang di China. Memandangkan China adalah sebuah negara yang mempunyai kawalan yang besar terhadap apa yang rakyatnya boleh melihat dalam talian termasuk mengharamkan halaman rumah VPN, ini adalah kelebihan yang besar. Pada masa ini, NordVPN hanya tersedia untuk pengguna Windows di China, tetapi ini mungkin berubah.

firewall firewall yang hebatNordVPN juga mengatakan bahawa mereka tidak menggunakan pelayan maya. Ini bermakna bahawa semua pelayan mereka adalah pelayan fizikal, berdedikasi, jadi apabila anda menyambung ke pelayan tertentu, anda tahu bahawa ia sebenarnya terletak di mana NordVPN mengatakan itu. Ini penting bagi sesetengah pengguna yang prihatin mengenai negara mana data mereka mungkin melalui.

Secara keseluruhannya, pelbagai pelayan syarikat yang sangat baik bermakna pengguna mendapatkan jalur lebar yang lebih besar, yang sepatutnya memastikan perkhidmatan yang lebih cepat dan boleh diramalkan.

Menggunakan BitTorrent atau P2P dengan NordVPN

vektor perkongsian failNombor dan pelbagai pelayan NordVPN yang luar biasa bermakna bahawa torrenting dengan VPN berfungsi seperti mimpi dengan perkhidmatan ini. Sebenarnya, beberapa pelayan adalah didedikasikan untuk perkongsian fail P2P. Aplikasi NordVPN menyenaraikan "khusus" pelayan yang boleh digunakan untuk mempermudah proses P2P.

Ini adalah sangat berbeza dengan amalan dan dasar penyedia VPN lain yang cenderung untuk mempercepat jalur lebar dan mempercepatkan ketika pengguna mencelup ke dalam ranah P2P. Memang beratus-ratus pelayan yang direka untuk mengendalikan torrent dan lalu lintas P2P membuat proses lebih mudah.

Ribuan pelayan NordVPN juga membuat penampilan Netflix cantik boleh dipercayai. Walaupun perkhidmatan itu mungkin disekat pada beberapa pelayan, ia boleh didapati di ratusan orang lain. Kemungkinan besar anda akan dapat mencari yang berfungsi untuk anda supaya anda dapat lihat mana-mana versi khusus Netflix yang anda suka.

Keputusan Ujian Kelajuan NordVPN

Tidak lama dahulu, NordVPN mempunyai reputasi untuk menyediakan keselamatan yang sangat baik tetapi pada kadar pemindahan yang agak rata-rata. Walaupun kelajuan mereka belum lagi dipadankan dengan pemimpin industri untuk metrik itu, mereka pasti telah meningkatkan permainan mereka.

ujian kelajuan nordvpn

Nombor tanda aras untuk ujian kelajuan tanpa VPN memberikan kelajuan muat turun 98.71 Mbps dan memuat naik kelajuan 53.00 Mbps. Menyambung ke pelayan NordVPN di AS menghasilkan kelajuan muat turun 74.15 Mbps dan kelajuan muat naik 48.18 Mbps. Tidak terlalu teruk.

Menguji pada Pelayan EU menunjukkan kelajuan muat turun 74 Mbps dan kelajuan muat naik 48 Mbps.

Angka-angka dari pelayan Asia terasa lebih perlahan, menyala pada 12 Mbps untuk muat turun dan lima Mbps untuk muat naik.

Dasar Pembalakan NordVPN

Berpotensi, sebuah syarikat yang menyediakan layanan VPN dapat mengesan banyak data tentang waktu Anda dalam talian sebagai ISP Anda. Jika mereka cenderung untuk melakukannya, mereka boleh menyimpan rekod setiap laman web yang anda lawati, berapa banyak masa yang anda habiskan di sana dan apa yang anda lakukan. Ini dipanggil pembalakan. dan ia adalah sesuatu yang kebanyakan pembekal VPN akan memberitahu anda bahawa mereka tidak melakukannya, kerana ia akan menyerang privasi anda dan akan menjejaskan sebab anda menggunakan VPN.

dasar pembalakan nordvpn

Satu lagi tempat di mana NordVPN unggul dengan dasar "pembalakan tiada" mereka. Ia menyatakan bahawa sejak saat ini pengguna menandatangani perkhidmatan, semua lalu lintas web mereka disulitkan sehingga tiada siapa, bahkan ISP mereka, boleh mengintipnya.

Dasar ini terus menunjukkan bahawa Panama tidak mempunyai undang-undang mengenai pelaporan atau penyimpanan data. Sekiranya pegawai penguatkuasa undang-undang atau pihak ketiga lain datang mengetuk, NordVPN sama sekali tidak bertanggungjawab untuk berkongsi apa-apa.

 • Penyambung.

  Ralat Log

  NordVPN tidak menyimpan log yang ditangkap mengenai masalah atau masalah dengan perkhidmatan VPN. Log ini mungkin termasuk beberapa maklumat peribadi, seperti nama pengguna atau alamat IP, tetapi digunakan secara eksklusif untuk kesilapan penyelesaian masalah dan meningkatkan kinerja VPN

 • Penyambung.

  Log Sambungan

  Sesetengah syarikat menguatkuasakan sekatan ke atas perkhidmatan mereka, seperti berapa lama sambungan boleh bertahan atau berapa banyak sambungan serentak dibenarkan. Dengan menjejaki log sambungan, syarikat boleh menjejaki setiap sesi pada perkhidmatan mereka dan mengurusnya dengan sewajarnya. NordVPN TIDAK menangkap log sambungan

 • Penyambung.

  Log Aktiviti

  Server VPN bertanggungjawab untuk mengarahkan semua lalu lintas yang datang melalui rangkaiannya, oleh itu penyedia teknis mempunyai keupayaan untuk memantau setiap permintaan web yang dihantar atau diterima. Ini bermakna hos VPN dapat menjejaki semua aktiviti web untuk setiap pengguna dan juga menentukan jenis fail yang sedang dimuat turun. NordVPN TIDAK mengesan log aktiviti

Dasar ini sama seperti pendahuluan tentang maklumat yang mereka lacak. Ini hanya termasuk alamat e-mel pengguna dan data mengenai prestasi perkhidmatan mereka. Mereka menyatakan bahawa data prestasi ini digunakan untuk mengesyorkan pelayan paling bermanfaat kepada setiap pengguna individu.

NordVPN terus memegang beberapa maklumat pembayaran, tetapi mereka juga menerima Bitcoin sebagai pembayaran jika anda benar-benar serius tentang baki tanpa nama. Pemproses berasingan digunakan untuk memudahkan pembayaran kerana syarikat menyedari awal bahawa banyak transaksi dari bank lain tidak dibenarkan apabila pembayaran akan ke Panama. Pemproses pembayaran terletak di Amerika Syarikat, tetapi mereka hanyalah pembekal perkhidmatan dan bukan sekutu langsung Tefincom.

Pilihan Harga untuk NordVPN

Dalam industri yang penuh dengan harga dan pakej yang rumit, pendekatan yang diambil oleh NordVPN adalah ringkas dan ringkas. Setiap pelan merangkumi semua ciri, keselamatan dan perlindungan yang sama. Satu-satunya perbezaan sebenar ialah bagaimana pelanggan memilih untuk membayar. Klik di sini untuk lihat rencana Nord.

harga nordvpn

Pada asas bulanan, NordVPN akan menelan kos $ 11.95 sebulan. Membayar enam bulan lebih awal membawa harga turun kepada $ 9.00 bulan, mewakili simpanan 24 peratus. Pelanggan yang memilih untuk membayar pelan penuh, satu tahun akan membayar hanya $ 6.99 sebulan untuk penjimatan sebanyak 41 peratus.

Ia benar-benar tidak mendapat lebih mudah daripada ini. Tidak ada upselling dan tiada pilihan add-on. Apa yang pelanggan dapatkan adalah perkhidmatan hebat yang sama tidak kira pakej yang mereka pilih. Pengkritik mungkin mengadu tentang tidak ada pilihan percuma, tetapi dengan prestasi dan kadar pemindahan data yang hebat, NordVPN tahu bahawa produk mereka bernilai harga yang diminta.

NordPass

NordVPN baru-baru ini mengeluarkan perisian pengurusan kata laluan baru mereka: NordPass. Menjadi begitu segar di pasaran, ia up to date dengan semua teknologi terkini dalam pengurusan kata laluan, tetapi dengan pengalaman terkumpul tahun operasi NordVPN. Sempurna untuk memastikan kata laluan anda selamat semasa membuat hidup anda jauh lebih mudah.

Menjadi produk NordVPN, perkara pertama yang boleh anda harapkan ialah keselamatan. Semua protokol, penyulitan, dan komitmen yang menjadikan VPN sangat selamat berada di NordPass. Inilah jenis keselamatan yang dapat memuaskan ahli teori konspirasi paling paranoid.

NordPass membebaskan anda dari sebarang kebimbangan tentang melupakan kata laluan, atau risiko menulis di suatu tempat. Mereka juga menyediakan generasi kata laluan yang sangat selamat, jadi mengucapkan selamat tinggal untuk melancarkan nama haiwan zaman kanak-kanak anda pada setiap akaun baru.

Digabungkan dengan NordVPN, perkhidmatan pengurusan kata laluan ini menjamin kehadiran dalam talian anda dari satu-satunya ancaman kepada keselamatan anda yang tersisa: kesilapan manusia. Membuat NordPass menjadi pelengkap sempurna kepada NordVPN.

Adakah NordVPN disyorkan?

NordVPN adalah amat disyorkan. Mereka menggunakan protokol VPN yang paling boleh dipercayai dengan penyulitan bit AES-256 yang tidak dapat dikalahkan untuk melindungi pelanggan mereka. Terlebih lagi, terdapat juga pilihan memilih "double" VPN jika perlindungan sedemikian dianggap wajar. NordVPN seterusnya serasi dengan TOR untuk menjamin ketidaksamaan mutlak anda.

Walaupun ia mungkin bukan perkhidmatan VPN terpantas di luar sana, ia adalah tentunya yang paling selamat. Tidak menghairankan jika suatu hari nanti NordVPN menjadi bukan sahaja yang terbaik dalam keselamatan, tetapi juga VPN dengan kadar pemindahan data terpantas. Mereka pasti mampu membuatnya berlaku.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me