Kajian Surfshark – Adakah ini VPN Baru Worth It?

Apabila saya mula-mula mendengar bahawa perkhidmatan VPN yang lain memasuki pasaran Australia, reaksi pertama saya ialah - bagaimana mungkin ini mungkin lebih baik / berbeza daripada banyak VPN yang sudah tersedia hari ini?


Tetapi saya seorang yang ingin tahu, dan suka menggaru gatal saya sendiri ketika datang kepada penyelidikan VPN. Oleh itu, saya tidak akan dapat berehat sekiranya saya memberikan VPN baru Surfshark sebagai cubaan yang sah.

Kajian Surfshark ini direka untuk memberi anda gambaran keseluruhan komprehensif protokol, ciri, perkhidmatan pelanggan, dan fungsi Surfshark VPN.

Baik bunyi? Awesome.

Pertama dan terpenting, apa - dan siapa - di belakang Surfshark?

Surfshark adalah perkhidmatan rangkaian peribadi (VPN) maya yang dibawa oleh syarikat terletak di Kepulauan British Virgin. Syarikat itu telah berada dalam perniagaan selama lebih kurang enam bulan, menawarkan rancangan VPN murah dan beberapa ciri yang anda sukai. Bagaimanakah ia bertumpu terhadap rangkaian VPN lain yang lebih mantap??

Teruskan membaca untuk mengambil alih kami Surfshark, yang baik dan yang buruk, dan tentukan sendiri jika patut dicuba.

Gambaran Keseluruhan VPN Surfshark

Ciri-ciri Maklumat
Kebolehgunaan: Sangat mudah digunakan
Dasar Pembalakan: Sebenarnya tiada pembalakan
Saiz Pelayan: 800 ++ pelayan
Pengedaran pelayan: 50 negara
Sokongan: 24/7 Live Chat
Mengotorkan: Dibenarkan
Streaming: Dibenarkan
Protokol dan penyulitan VPN: OpenVPN, IPSec & IKEv2; AES 256-bit
Ibu pejabat: Pulau British Virgin
Harga: $ 1.99 / bulan
Laman web rasmi: https://surfshark.com

Apa yang Membuat Surfshark Berbeza?

Mari kita mengambil beberapa minit untuk membincangkan sama ada rangkaian ini mempunyai sebarang tawaran yang akan membuatkan anda mahu meninggalkan pembekal semasa anda. Satu ciri penting yang dimiliki oleh VPN adalah sokongan untuk protokol IKEv2 dan OpenVPN. Dengan menggunakan protokol ini, mereka menawarkan piawaian penyulitan utama untuk pengguna Windows (melalui IKEv2) dan juga orang lain (kerana OpenVPN adalah sumber terbuka).

Perlu diingat, beberapa protokol VPN lama yang digunakan oleh banyak VPN tidak mempunyai penyulitan yang paling terkini. Ini adalah perbezaan penting, sebagai Netflix dan syarikat lain dapat mengesan VPN dan memulakan blok kerana beribu-ribu pengguna yang berasal dari alamat IP yang sama.

Selanjutnya, sokongan Surfshark untuk IKEv2 dan OpenVPN bermaksud ia boleh dipasang pada rangkaian router dan peranti. Anda boleh pergi ke tetapan pada OpenVPN untuk bertukar antara TCP dan UDP.

protokol vpn

Protokol VPN Surfshark menggunakan penyulitan AES 256-bit gred tentera. Walau bagaimanapun, syarikat itu mengambil langkah tambahan untuk memasukkan a Pertukaran kunci DHE-RSA 2048-bit dan a Hasrat pengesahan SHA512 untuk keselamatan tambahan (penterjemahan: penyulitan dan keselamatan yang terbaik). Terdapat juga perlindungan kebocoran DNS dan WebRTC yang ditenun ke dalam teknologi yang menguasai rangkaian ini.

Surfshark mempunyai ciri killswitch yang sangat penting yang membolehkan anda menamatkan sesi anda dengan cepat sekiranya pemotongan jaringan tidak lama lagi. Walau bagaimanapun, ia tidak didayakan secara lalai dari mana-mana platform selain daripada apl iOS mereka.

Untuk mengaktifkan killswitch di Windows, anda perlu mengklik pada ikon gear, cari "killswitch" di bawah menu keselamatan, dan togol ke posisi "di". Untuk menghidupkan killswitch untuk peranti berkuasa Android, anda perlu mengesannya dalam tetapan telefon atau tablet dan membolehkannya secara manual.

Sekarang, mari kita turun ke butiran yang menarik. Apakah sebab terbaik dan paling teruk untuk memilih Surfshark?

Kebaikan

 • Buka blok Netflix dan perkhidmatan streaming media lain
 • Bekerja dengan baik untuk berkongsi fail dan P2P
 • Dasar ketat tiada log
 • Pelayan tanpa had, alamat IP, jalur lebar dan sambungan
 • Terletak di negara tanpa undang-undang pengekalan atau pelaporan data
 • Keselamatan dan penyulitan yang unggul
 • Kill-switch termasuk dengan semua pelan
 • Boleh didapati di negara dengan penapisan atau blok bersih
 • Menerima mata wang kripto
 • Percubaan percuma dan jaminan wang balik 30 hari
 • Perlindungan kebocoran DNS, IPv6, dan WebRTC

Keburukan

 • Rangkaian pelayan yang lebih kecil daripada VPN yang lain
 • Kelajuan boleh berbeza dari pelayan ke pelayan
 • Antara muka aplikasi tidak mempunyai kefungsian dan pengoptimuman reka bentuk
 • Pelayan mungkin tidak terletak di negara yang disenaraikan
 • Sambutan lambat dari pasukan sokongan e-mel

Ciri proprietari

Sebagai tambahan kepada penyulitan SurfShark peringkat tinggi, perlindungan privasi, dan perlindungan kebocoran, VPN termasuk beberapa ciri khas yang dibina untuk meningkatkan pengalaman anda.

ciri surfshark

Berikut adalah lima dari senarai yang patut diberi perhatian khusus:

 1. Menggunakan CleanWeb ™ ciri untuk kuasa tambahan untuk menyekat iklan, perisian hasad dan perisian pengesanan.
 2. Whitelister ™ membolehkan anda membuat terowong perpecahan dengan VPN anda. Tujuannya adalah untuk membolehkan pengguna memintas atau melampirkan beberapa halaman web dan aplikasinya tanpa meninggalkan keselamatan rangkaian itu sendiri. Ia hebat untuk digunakan pada telefon mudah alih anda dengan aplikasi perbankan. Anda akan mendapati kawalan dalam tab tetapan keselamatan anda.
 3. MultiHop ™ adalah ciri yang berguna untuk orang yang menyedari privasi yang benar-benar mahu menutup jejak mereka dalam talian. Lapisan penyulitan tambahan ini membolehkan anda membuat VPN berganda dan membolehkan anda beberapa keselamatan tambahan di negara-negara yang mengharamkan perkhidmatan VPN. Trafik rangkaian anda diamankan dan dialihkan melalui dua terowong VPN. Hanya gunakan ciri ini untuk mendapatkan akses ke pelayan pilihan anda melalui pelayan lain. Harap diperhatikan bahawa ini dapat mengurangkan kelajuan rangkaian anda dengan ketara.
 4. Dengan rangkaian di NoBorders Mode ™, Pengguna di negara-negara di mana internet disekat boleh melayari tanpa bimbang. Ia membolehkan akses yang sama seperti ciri MultiHop dengan menghalang trafik anda tanpa memperlahankan kelajuan anda.
 5. Mod Penyamaran adalah ciri yang sangat berguna yang membolehkan anda menyembunyikan penggunaan VPN dari penyedia perkhidmatan internet anda.

Pengalaman Pengguna Surfshark

Anda boleh memuat turun SurfsharkVPN dengan pergi ke halaman web mereka dan memuat turun versi yang menyokong OS anda atau mendapatkan versi untuk peranti mudah alih anda dari kedai aplikasi untuk model anda. Rangkaian ini menawarkan fungsi satu klik.

Anda boleh menetapkannya untuk dibuka pada permulaan dari PC dan peranti anda atau gunakan butang Sambung Cepat. Surfshark menyokong peranti Mac, Windows, Linux, Android, dan iOS. Terdapat lanjutan untuk digunakan dengan pelayar Chrome dan Firefox. Ia juga boleh dikonfigurasi dengan penghala atau sebagai TOR-Over-VPN untuk keselamatan maksimum. (Baca lebih lanjut mengenai penghantar VPN dan cara menetapkannya.)

Adakah Fungsi Terjemah ke Aplikasi Mudah Alih mereka?

Antara muka pengguna adalah mudah dengan mudah, dengan kebanyakan ciri penting dibaris di bahagian bawah skrin. Semua ciri dan fungsi berfungsi dengan baik pada peranti mudah alih untuk Android dan iOS.

Sekiranya anda ingin mendapat manfaat daripada cubaan percuma, muat turun aplikasi SurfShark ke telefon anda. Dengan cara itu, anda boleh memanfaatkan sambungan tanpa had untuk menggunakannya pada PC dan peranti lain.

Ciri tambahan - sejak VPN pertama dilancarkan - adalah pilihan untuk membolehkan paket kecil. Ini boleh membantu meningkatkan prestasi dan kelajuan pada peranti mudah alih dan penghala.

antara muka aplikasi surfshark

Liputan Surfshark

Syarikat ini mempunyai lebih dari 800 pelayan yang tersebar di lebih dari 50 buah negara, yang lebih sedikit daripada pembekal VPN yang lebih besar. Ia telah meningkatkan keupayaannya dari 100 pelayan asal sejak pelancarannya kurang dari setahun yang lalu, jadi masa akan menceritakan sejauh mana jangkauan mereka dapat dilanjutkan

Setakat ini, mereka menawarkan rangkaian pelayan yang luas untuk memberikan anda beberapa pilihan apabila anda log masuk. Rangkaian SurfShark mempunyai pelayan di China, Turki, dan beberapa negara penindas yang lain di mana internet ditapis dan / atau laman web disekat.

Penjagaan Pelanggan Surfshark

sokongan sembang surfsharkSatu tanda penyedia perkhidmatan yang baik adalah betapa mudahnya mereka hubungi jika ada masalah, dan berapa cepat mereka dapat menyelesaikan sebarang masalah. Surfshark mendapat markah tinggi tetapi semua kriteria ini.

Tempat pertama yang anda boleh cari bantuan ialah bahagian bantuan laman web mereka. Di sana, anda akan dapati beberapa tutorial, amalan terbaik untuk mengoptimumkan sambungan anda, dan bahagian FAQ yang luas.

Syarikat itu juga menawarkan 24/7/365 sokongan sembang langsung dan borang kenalan untuk mereka yang ingin menghantar aduan atau komen tertentu. Di sinilah gred mereka sedikit. Kenalan e-mel boleh mengambil masa sehingga 24 jam untuk mendapatkan maklum balas. Tidak ada juga nombor telefon atau alamat fizikal yang disenaraikan di laman web mereka.

Dasar Pembalakan

Sebarang masa anda perlu memberi maklumat peribadi atau kewangan, anda perlu bimbang tentang berapa maklumat yang disimpan oleh syarikat. Anda juga perlu tertanya-tanya berapa banyak mereka menyimpan sama ada untuk berkongsi atau menjual, atau apakah dasar pembalakan itu benar-benar kelihatan.

dasar privasi surfshark

Perkara baik Surfshark tidak menyimpan atau menjual sebarang maklumat mengenai:

 • Aktiviti
 • Alamat IP
 • Nama
 • Lokasi
 • Sejarah penyemak imbas
 • Setem masa sessi
 • Bandwidth digunakan
 • Trafik rangkaian

Syarikat ini mempunyai dasar tidak log yang ketat, tetapi anda perlu memberikan maklumat pembayaran dan alamat e-mel anda untuk membuat akaun. Walau bagaimanapun, Surfshark tidak menyimpan apa-apa maklumat anda; semua rekod pembayaran kekal dengan syarikat akaun anda dibilkan. Mereka juga menyokong pilihan pembayaran tanpa nama seperti cryptocurrency.

Apa Mengenai Kelajuan?

Ujian kelajuan rangkaian ini menunjukkan kelajuan yang baik apabila menggunakan pelayan yang terletak di beberapa bahagian EU dan di Amerika Syarikat, terutama yang ada di Pantai Timur. Kelajuan menderita sedikit apabila pelayan berada di kawasan terpencil dan bandar yang jauh dari asas operasi mereka. Ini adalah tipikal dari banyak VPNS, jadi ini bukan pemecah perjanjian.

Kelajuan diuji menggunakan video penstriman dan dengan fail permainan 256MB pada sistem dengan sambungan 60Mbps. Bekerja dari tahap 98.71Mbps, kelajuan telah mencatatkan jarak antara 25.74Mbps dari pelayan di Hong Kong hingga 71.06 dari Amsterdam. Kelajuan rata-rata berlegar di sekitar 50Mbps, yang masih cukup baik untuk kandungan media streaming, permainan, perkongsian fail atau bahkan sebagai VPN untuk merosakkan.

Harga

Syarikat ini menawarkan beberapa tahap perkhidmatan dan pilihan harga, tetapi walaupun langganan dasar mereka akan memberi anda beberapa ciri terbaik mereka. Mereka pelan bayar-as-you-go bulanan harga pada $ 11.95 sebulan.

harga surfshark

Jika anda tidak keberatan komitmen jangka panjang, pilihan nilai terbaik ialah rancangan 24 bulan mereka yang dibilkan di depan $ 47.76 setiap 2 tahun. Itu keluar $ 1.99 sebulan. Pelan tahunan akan menetapkan anda kembali $ 71.88, yang berjumlah $ 2.99 sebulan. Dengan pelan 2 tahun mereka, mereka menjadi penyedia VPN termurah yang membawa nilai ini dalam pakej mereka.

Semua jumlah ini dibentangkan dalam dolar AS, jadi periksa kadar tukaran mata wang lain. Anda juga mempunyai pilihan membayar untuk perkhidmatan dalam mata wang yang berbeza seperti AUD, CAD, dan USD, Euro, GBP, malah Yuans Cina.

Bagi mereka yang lebih suka "pengalaman digital", syarikat itu menawarkan pelbagai saluran pembayaran daripada pembekal VPN yang lain.

 • AliPay
 • Semua kad kredit utama
 • PayPal
 • Cryptocurrency
 • Amazon Pay
 • Google Pay

Semua pelan dibilkan terlebih dahulu untuk tempoh langganan penuh, dan mereka menawarkan a Jaminan wang balik 30 hari. Terdapat juga a percubaan percuma tersedia untuk pengguna Mac dan mereka yang menggunakan peranti mudah alih yang disokong Android atau iOS. Pelanggan baru boleh menggunakan kod kupon "sharkstart"Semasa mendaftar keluar.

Jadi, Apa keputusan mengenai Surfshark?

Platform ini bagus untuk semua sebab yang anda mahukan VPN, seperti akses kepada kandungan yang disimbulkan, platform kandungan nama besar seperti laman web perkongsian fail NetFlix, Hulu, dan P2P. Paling penting, anda mendapat sambungan tanpa had. Itu bukan perkarakan yang anda dapati dengan walaupun pesaing terbesar.

Buktinya adalah dalam kebaikan dan keburukan. Sekiranya ciri-ciri positif sesuatu perkhidmatan melampaui negatif, anda mempunyai platform yang akan dilaksanakan seperti yang dijanjikan tanpa membelanjakan anda kekayaan. Semuanya, VPN ini memenuhi janjinya. Harga adalah betul, dan anda mendapat banyak fungsi.

Terdapat liputan kurang daripada yang anda dapat dengan perkhidmatan VPN Australia yang lain, dan mungkin ada masalah dengan kelajuan dan akses, tetapi itu adalah sejauh kecacatan utama pergi. Dengan kelajuan di mana Surfshark memperluaskan geos liputan mereka, yang tahu berapa pantas perkhidmatan mereka dapat di masa depan. Mereka mungkin akan berakhir secepat NordVPN.

Pemikiran Akhir

Tidak ada dua cara mengenainya. Jika anda ingin melindungi diri anda dalam talian, anda perlu mencari VPN terbaik untuk sistem dan anggaran anda.

Bukan sahaja rangkaian persendirian menawarkan minda dan tidak dikenali, VPN yang betul juga dapat menghalang seseorang daripada mencuri maklumat anda dan menjualnya di web yang gelap. Anda harus mendekati mencari VPN seperti anda akan menangani membeli sistem keselamatan untuk rumah anda - iaitu, jangan menyelesaikan apa-apa yang kurang daripada lengkap dan penuh privasi dan keselamatan.

Cari ulasan yang tidak berat sebelah dari profesional teknologi serta mengetahui bagaimana rangkaian berfungsi untuk pelanggan sebenar. Cara terbaik untuk melihat sendiri adalah untuk mengambil kesempatan daripada tempoh percubaan percuma yang membolehkan anda masa dan fungsi untuk benar-benar menguji skop dan batasan rangkaian.

Apabila anda menggabungkan perlindungan privasi pepejal dengan perlindungan tambahan seperti pengurus kata laluan dan perisian antivirus, anda akan menambah lapisan keselamatan dari hujung ke hujung.

Soalan Lazim

Kajian Surfshark tidak akan lengkap tanpa menawarkan peluang untuk melompat ke beberapa soalan yang sering ditanya mengenai rangkaian dan syarikat induknya.

Q: Bolehkah saya mencuba Surfshark secara percuma?

Syarikat ini menawarkan percubaan percuma untuk peranti macOS, Android dan iOS. Mereka juga menawarkan jaminan wang 30 hari ke atas setiap pelan, dan semua pakej menawarkan tahap yang sama dengan fungsi yang anda peroleh dengan langganan lengkap pelan bulan ke bulan.

S: Bagaimana saya tahu Surfshark boleh dipercayai??

Sukar untuk mengetahui apa yang perlu dibuat mengenai syarikat dan perkhidmatan baru. Yang terbaik yang boleh kita lakukan ialah memberikan pendapat kami tentang syarikat dan perkhidmatannya seperti yang kita alami.

Walau bagaimanapun, kami dapat memberitahu anda bahawa Surfshark telah mendapat penarafan yang sangat baik daripada 88 peratus pengguna semasa atau terdahulu di TrustPilot. Itu, ditambah pula dengan pelbagai cara untuk menghubungi syarikat dan perkhidmatan pelanggan yang responsif perlu pergi jauh ke arah mewujudkan kredibiliti mereka.

Q: Bolehkah saya menggunakan Surfshark VPN pada router saya??

Jawapan ringkasnya ialah ya. Untuk menggunakan Surfshark, router anda mesti menyokong Protokol OpenVPN, dan anda mesti dapat mengkonfigurasi VPN Terbuka sebagai pelanggan, bukan pelayan.

Anda boleh mengetahui router anda menyokong protokol ini dengan melihat manual pemilik anda atau menyemak laman web pengeluar router. Anda juga boleh menaip nama pengeluar ke dalam pangkalan data pengetahuan di laman web Surfshark untuk mendapatkan arahan khusus untuk model anda.

Q: Adakah Surfshark lebih selamat daripada ExpressVPN?

Bahagian perbelanjaan perbandingan yang terbaik adalah melihat bagaimana Surfshark mungkin menumpuk terhadap platform lain seperti produk dari ExpressVPN atau NordVPN.

Melihat kepada mereka secara bersebelahan, anda boleh membuat kesimpulan bahawa Surfshark tidak menawarkan kelajuan yang sama atau keluasan perkhidmatan sebagai penyedia yang lebih besar dan lebih mantap, dan ExpressVPN mempunyai ujian kelajuan terbina dalam untuk pelayan mereka.

Bahawa dikatakan, syarikat itu telah menjalani audit yang ketat yang menggali kebocoran atau masalah lain. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai audit keselamatan mereka di sini dan lihat skor mereka untuk diri sendiri.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me