Tinjauan VPN TunnelBear – Serius Kurang dalam Kelajuan & Keselamatan

Tema comel tetapi, lelaki, perkhidmatan ini mesti ... dapatkan ... lebih pantas untuk berjalan dengan anjing besar - sesat - beruang.

TunnelBear menyediakan asas, perkhidmatan peringkat VPN kemasukan di kadar yang berpatutan. Walaupun persembahan syarikat mungkin memenuhi keperluan pengguna yang kurang canggih, orang yang menjangkakan kelajuan dan ciri-ciri canggih mungkin akan kecewa oleh penyedia VPN ini.

Baca kajian penuh kami untuk kebaikan dan keburukan.

Gambaran TunnelBear

Ciri-ciri Maklumat
Kebolehgunaan: Mudah
Dasar Pembalakan: Tiada pembalakan
Saiz Pelayan: 1000 ++ pelayan
Pengedaran pelayan: 20 negara
Sokongan: Sistem tiket
Mengotorkan: Tidak dibenarkan
Streaming: Terhad
Protokol dan penyulitan VPN: OpenVPN dan IPSec / IKEv2; Penyulitan AES 256-bit
Ibu pejabat: Kanada
Harga: $ 4.99 / bulan
Laman web rasmi: https://www.tunnelbear.com/

Lebih Lanjut Mengenai TunnelBear

TunnelBear ditubuhkan pada tahun 2011 oleh usahawan teknologi Ryan Dochuk dan Daniel Kaldor. Mengenai resume mereka adalah syarikat seperti Microsoft dan Goldman Sachs serta permulaan yang menangani keselamatan mudah alih. Beribu pejabat di Toronto, syarikat itu baru-baru ini dibeli oleh McAfee gergasi keselamatan siber A.S..


lima mata persekutuan perisikanBuat masa ini, nampaknya TunnelBear akan terus beroperasi di luar Kanada, yang tidak semestinya berita terbaik untuk orang yang mahu tidak dikenali dari pembekal VPN mereka. Seperti U.S., Kanada tergolong dalam persekutuan pengawasan yang dikenali sebagai Five Eyes.

Bagi mereka yang tidak tahu, Five Eyes adalah usaha koperasi antara kerajaan Amerika Syarikat, Kanada, Australia, New Zealand dan United Kingdom Research mendedahkan bahawa setiap negara sengaja mengintai pada warga dari anggota lain, yang membolehkan mereka untuk mengelakkan sebarang sekatan domestik yang biasanya mungkin menghalang aktiviti sedemikian. Penjejakan penggunaan Internet bagi warga negara itu mungkin menjadi matlamat utama pakatan itu.

Dasar "Tiada Pembalakan" - Jenis

Seperti banyak penyedia VPN lain, TunnelBear mengiklankan dasar "tidak ada pembalakan" yang ketat. Walau bagaimanapun, pengguna yang peduli untuk menyelidiki lebih mendalam dalam dasar privasi akan dengan cepat mendapati bahawa dasar "penebangan tidak" hanya terpakai untuk data tertentu.

tunnelbear tiada dasar loggin

Dasar privasi menyatakan bahawa syarikat tidak mengekalkan rekod alamat IP mana yang dikunjungi laman web mereka, alamat IP yang diakses melalui pelayan syarikat dan sebarang pertanyaan DNS yang dijalankan semasa pengguna disambungkan. Di samping itu, sebarang data mengenai aplikasi, laman web atau perkhidmatan dalam talian yang pengguna akses semasa dihubungkan melalui TunnelBear tidak akan disimpan.

Setakat ini, begitu baik, tetapi dasar privasi juga menyatakan bahawa syarikat itu menyimpan data mengenai nama pengguna, alamat e-mel dan sistem operasi. Mereka juga menyimpan empat digit terakhir kad kredit yang digunakan untuk pembayaran dan mengekalkan rekod mengenai berapa banyak data yang digunakan.

Perlu diingat bahawa TunnelBear beribu pejabat di Kanada, ahli rangkaian Five Eyes. Oleh itu, ini tidak semestinya tempat terbaik untuk menubuhkan sebuah syarikat VPN, terutamanya jika pelanggan menuntut tanpa nama yang lengkap. Jika kerajaan atau persekutuan pengawasan datang mengetuk, TunnelBear perlu menyerahkan apa-apa data yang diminta.

Adakah TunnelBear Secure?

Berita baik mengenai TunnelBear adalah bahawa ia menggunakan beberapa keselamatan dan langkah penyulitan yang cukup besar. OpenVPN, yang merupakan penyulitan standard industri, tersedia pada kebanyakan peranti yang menjalankan Windows, Mac atau Android. Pengguna yang mempunyai versi terkini iOS mendapatkan enkripsi IPSec / IKEv2.

jadual penyulitan terowong

Kedua-dua protokol penyulitan ini pada masa ini adalah yang terkini dan paling besar yang ada. Perlindungan AES 256-bit adalah sama yang anda akan dapatkan dengan perkhidmatan VPN lain yang lebih canggih.

Ciri-ciri Fail-Selamat

Di samping itu, TunnelBear dilengkapi dengan VigilantBear, pilihan yang menyediakan perlindungan kebocoran. Ini adalah pada dasarnya suis pembunuh yang diaktifkan apabila tiada sambungan VPN tersedia. Adalah penting untuk mengetahui bahawa pilihan ini bukan sebahagian daripada tetapan lalai. Jika anda mempunyai perkhidmatan ini dan ingin memanfaatkan suis bunuh, maka anda mesti menukar tetapan anda. Antara muka mesra pengguna TunnelBear menjadikannya proses yang agak mudah.

Ciri Obfuscation

GhostBear adalah ciri obfuscation syarikat. Unsur perkhidmatan ini direka untuk mengelakkan sebarang sekatan VPN dan menawarkan perlindungan terhadap pemeriksaan paket yang mendalam. Ia semakin umum bagi perkhidmatan VPN untuk disekat di negara-negara totalitarian seperti Korea Utara, China dan Arab Saudi. Rangkaian yang disediakan oleh institusi akademik atau tempat kerja juga mungkin disediakan untuk menyekat VPN.

negara yang ditapis

Ciri berjaga-jaga TunnelbearDalam kes ini, a ciri penipuan boleh menjadi tidak ternilai. Versi perkhidmatan TunnelBear ini tersedia untuk pengguna Android, Mac OS dan Windows. Sekali lagi, ini bukan sebahagian daripada tetapan lalai, tetapi ia boleh dihidupkan di bawah tetapan keselamatan.

Orang yang tidak tinggal di negara-negara yang mempunyai undang-undang Internet yang ketat dan tidak berusaha menghindari kerja atau rangkaian sekolah mungkin tidak memerlukan ciri penyesuaian tambahan, yang hanya boleh melambatkan kelajuan melayari, sesuatu yang TunnelBear sudah bergelut.

Kelajuan tidak mengujakan dengan TunnelBear

Memang benar bahawa tetapan pengguna boleh menjejaskan kelajuan pengguna dapat menjelajah. A CPU yang lebih kuat dan tetapan rangkaian adalah dua faktor yang mungkin mempunyai kesan positif atau negatif terhadap pengalaman anda.

Walau bagaimanapun, jika VPN anda tidak menawarkan pelayan jalur lebar dan kualiti yang mencukupi, maka memuat naik dan memuat turun akan sentiasa berlaku pada kadar bekicot.

TunnelBear diuji pada nombor yang tidak mengesankan. Pelayan di Switzerland memberikan 54 Mbps pada muat turun manakala pelayan di Perancis menyediakan 34 Mbps yang menyedihkan. Pelayan A.S. dilakukan lebih buruk pada 13.87 Mbps untuk muat turun.

ujian kelajuan tunnelbear

Masa muat naik tidak lebih baik. Pelayan New York dimuat naik pada hanya 15.04 Mbps manakala pelayan Amsterdam sedikit bertambah baik pada nombor itu dengan 27.20. Di London, pelayan menghantar kelajuan muat naik 48.36 Mbps, tetapi yang lain di Hong Kong dilakukan pada tahap rendah baru untuk muat naik pada 2.63 Mbps.

Tidak ada yang semestinya mengharapkan pelayaran mereka menjadi kilat dengan cepat apabila menggunakan VPN. Walau bagaimanapun, masa-masa ini lebih perlahan daripada masa dengan perkhidmatan VPN yang lain.

Jangan Harapkan Netflix

Pengguna suka Netflix, dan dapat mengakses perkhidmatan dalam pelbagai bidang kuasa, VPN adalah keperluan penting. Bagaimanapun, Netflix semakin baik ketika menghalang orang menggunakan VPN untuk mengakses perkhidmatan mereka.

penyekatan netflix vpn

Ini adalah kerana Netflix terikat oleh kontrak, yang sebahagiannya menyekat mereka daripada menyediakan kandungan di luar kawasan yang ditetapkan. Contohnya, orang di A.S. mungkin perlu membayar yuran tambahan untuk mendapatkan akses kepada kandungan premium yang mungkin tersedia dengan perkhidmatan Netflix asas di tempat lain. Sehubungan itu, pengguna A.S. boleh mendapat manfaat daripada mendapat akses ke versi lain di Netflix.

Ia dalam kepentingan terbaik Netflix, dan rakan kongsi mereka, untuk menghalang orang daripada mengakses kandungan yang dimaksudkan untuk wilayah lain. Menghancurkan VPN yang mengakses Netflix telah menjadi keutamaan bagi syarikat itu. Mari kita menghadapinya. Netflix mempunyai poket yang mendalam, jadi mereka akan sentiasa keluar daripada syarikat-syarikat yang lebih kecil dan kurang mewah.

Sebahagian daripada VPN yang lebih besar, lebih berkuasa boleh mendapatkan sekitar protokol Netflix. TunnelBear semata-mata bukan salah satu pembekal VPN yang lebih besar, lebih kuat. Mereka mempunyai pelayan di hanya 20 negara, yang tidak begitu mengagumkan, dan kepelbagaian lokasi pelayan mereka tidak menyaingi yang ditawarkan oleh pembekal VPN yang lain.

Sekiranya anda mahu beberapa alternatif yang lebih baik lihat VPN mesra Netflix kami.

Torrenting Is a No-Go

Jika anda mencari VPN yang akan menyokong P2P atau torrents, maka anda dinasihatkan untuk mencari di tempat lain. TunnelBear digunakan untuk tidak membenarkan apa-apa jenis torrents atau P2P pada VPNnya. Ini tidak lagi berlaku.

Walau bagaimanapun, syarat perkhidmatan melarang apa-apa tindakan yang menyalahi undang-undang semasa menggunakan TunnelBear. Jika anda merancang untuk memuat turun beberapa muzik atau filem percuma, ini akan menjadi pelanggaran undang-undang hak cipta dan pelanggaran syarat perkhidmatan TunnelBear.

Pengguna yang BitTorrent adalah matlamat utama mungkin baik untuk mencari di tempat lain. TorGuard menawarkan teknologi yang dibina untuk orang yang menggunakan tapak seperti BitTorrent, dan ia boleh digunakan bersama dengan perkhidmatan VPN lain.

Bilangan Pelayan dan Lokasi

TunnelBear mempunyai kira-kira 1,000 pelayan ditempatkan di lebih daripada 20 buah negara di seluruh dunia. Itu tidak terlalu lusuh, tetapi tidak terlalu berdaya saing dengan beberapa penyedia VPN terbaik.

Pelayan VPN Tunnelbear

Nombor dan lokasi pelayan adalah penting untuk betapa berguna VPN. Dengan lebih banyak lokasi pelayan, ada peluang yang lebih baik untuk berjaya memalsu lokasi sebenar anda. Di samping itu, kepelbagaian geografi bermaksud bahawa anda lebih cenderung untuk mencari pelayan berhampiran anda sama ada anda berada di rumah atau di jalan raya. Semakin dekat pelayan adalah lokasi sebenar anda, semakin cepat perkhidmatan VPN mungkin dilakukan.

TunnelBear tidak mempunyai pelayan di Timur Tengah, Afrika atau sebahagian besar Amerika Selatan. Terdapat pelayan di A.S. dan Kanada serta di Eropah, Hong Kong, Jepun, Mexico, Brazil dan Australia. Ini tidak mengerikan, tetapi dengan pesaing yang menawarkan pelayan di lebih daripada 100, dan kadangkala hampir 200 negara, TunnelBear semata-mata adalah tidak dilengkapi untuk bersaing di pasaran global.

Sesetengah pengguna VPN juga ingin mempertimbangkan negara mana data mereka sedang berjalan. Apabila syarikat VPN hanya menggunakan pelayan fizikal, ini mudah dilakukan. Jika syarikat itu mengatakan bahawa pelayan terletak di Switzerland, maka itu adalah di mana data pengguna sedang dihalakan melalui.

Walau bagaimanapun, banyak penyedia VPN kini menggunakan pelayan maya untuk menjalankan trafik. Ini bermakna bahawa pelayan mungkin kelihatan di Switzerland apabila ia benar-benar di China. Bagi sesetengah pengguna, ini adalah satu perkara yang perlu dibimbangkan.

Berita baik untuk pengguna TunnelBear adalah bahawa syarikat itu mengatakan bahawa mereka hanya menggunakan pelayan fizikal. Akibatnya, orang dapat yakin bahawa data mereka diurus dengan tepat di mana mereka mengharapkannya.

TunnelBear mencatatkan bahawa mereka mungkin menggunakan pelayan maya jika permintaan cukup tinggi, jadi itu adalah sesuatu yang lain bagi pelanggan berpotensi untuk mengetahui.

Sokongan Pelanggan TunnelBear

Malangnya, TunnelBear tidak mendapat markah tinggi untuk sokongan pelanggan. Antara muka mereka cukup mudah dan mudah digunakan. Pengguna yang kurang canggih mungkin masih mengalami kesulitan, dan jika perkara menjadi salah bagi pengguna canggih, mereka mengharapkan segera, bantuan menyeluruh.

perkhidmatan pelanggan yang lemahSokongan pelanggan hanya tersedia melalui sistem e-mel yang ditandatangani. Tiada sokongan langsung ditawarkan, dan jangan mengharapkan untuk mencari nombor telefon untuk dipanggil. Ini bermakna ia sering mengambil masa untuk menerima respons. Sekiranya tindak balas tidak sepenuhnya menjawab soalan pelanggan atau menyelesaikan masalah mereka, maka pelanggan berhadapan dengan menunggu lain selama beberapa jam.

Ini boleh menjadi sangat mengecewakan, terutamanya apabila pengguna sedang berusaha pada tarikh akhir. Sesetengah pengguna bahkan telah sampai ke TunnelBear di profil Twitter syarikat untuk mendapatkan bantuan, tetapi tanpa sebarang nasib. TunnelBear hanya akan mencatatkan cadangan untuk menghantar e-mel ke pusat sokongan sebaliknya.

Apabila bantuan diterima, ia kelihatan sangat dipercayai. Hanya jangan mengharapkan ia berlaku dengan apa-apa jenis kelajuan atau kecekapan.

Berapa Banyak TunnelBear Cost?

TunnelBear menawarkan tiga pelan harga. Pelan "Sedikit" adalah percuma, yang kelihatan seperti banyak. Bagaimanapun, pengguna adalah terhad kepada 500 MB data setiap bulan. Itulah jumlah data yang kecil sahaja. Kebanyakan orang akan melalui banyak data dalam beberapa hari sahaja. Pelan percuma ini mungkin merupakan cara terbaik untuk menguji perkhidmatan, tetapi itu adalah satu-satunya sebab untuk menggunakannya.

harga terowong

Pakej "Giant" hanya kos $ 9,99 sebulan, dan ia menyediakan data tanpa had. Pelan bayar sebagai anda boleh membuat banyak rasa untuk sesetengah pelanggan, terutama mereka yang mahukan kebebasan untuk menghentikan perkhidmatan apabila mereka suka.

TunnelBear mengatakan bahawa rancangan "Grizzly" mereka adalah yang paling popular. Pelanggan yang memilih pelan ini membayar hanya sekali setahun, dan harganya kira-kira lima dolar setiap bulan. Ini mewakili kira-kira 50 peratus penjimatan sepanjang pelan bulanan.

Pilihan pembayaran termasuk kad debit, kad kredit dan bitcoin bagi mereka yang ingin tidak dikenali.

Adakah TunnelBear VPN disyorkan? Sudah tentu tidak

TunnelBear mempunyai beberapa ciri yang baik. Walau bagaimanapun, terdapat penyedia VPN yang lebih baik yang menawarkan ciri yang lebih mantap pada harga yang lebih baik (Think NordVPN). TunnelBear juga perjuangan apabila datang ke muat naik dan masa muat turun yang menyedihkan. Sekiranya kelajuan adalah keutamaan untuk anda, maka adalah bijak untuk mencari pembekal VPN yang berbeza.

Walaupun TunnelBear mempunyai antara muka comel dengan tema beruang dan mudah digunakan walaupun untuk pemula, ia hanya kurang daripada jangkaan pengguna.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me