Ujian dan Pemeriksaan VPN – Panduan Cara Lengkap

Contents

Ujian dan Pemeriksaan VPN – Panduan Cara Lengkap

Setiap kali anda menyambung ke internet terbuka, anda mengambil risiko tertentu ketika datang ke privasi data. Tidak ketinggalan daripada semua pelanggaran dan hacks yang dilaporkan dalam berita, sama ada ia berkaitan dengan laman web kewangan, rangkaian media sosial, atau penipuan malware.

Jadi ada cara untuk kekal selamat dan tanpa nama dalam talian? Penyelesaian rangkaian peribadi maya (VPN) yang kuat adalah anda terbaik untuk mencapai matlamat sedemikian. Tetapi sebelum anda menjalankan carian Google dan memuat turun alat pertama yang anda temukan, ketahui bahawa tidak semua VPN dibuat sama. Malah, banyak mengandungi kelemahan mereka sendiri yang boleh menyebabkan data peribadi anda dibocorkan kepada pengiklan, agensi kerajaan, atau penjenayah siber.

Gunakan panduan di bawah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai VPN, bagaimana kebocoran berlaku, dan apa yang boleh anda lakukan untuk menguji dan memeriksa mereka. Untuk maklumat lanjut mengenai VPN teratas kami untuk Australia semak halaman utama kami.

semak senarai imej

Bagaimana Kerja VPN – Pecahan Pantas

Apabila anda menyambung ke internet dari rumah atau pejabat anda, komputer atau peranti mudah alih anda mula berbincang dengan ethernet atau router tanpa wayar yang menguruskan rangkaian kawasan setempat. Dalam kebanyakan tetapan, router kemudiannya berkomunikasi dengan penyedia perkhidmatan internet (ISP), yang merupakan syarikat yang anda bayar untuk perkhidmatan internet.

cara-kerja-vpnThe Infrastruktur ISP bertanggungjawab untuk menggerakkan trafik rangkaian ke internet terbuka, di mana ia dapat disalurkan sewajarnya berdasarkan alamat IP. Contohnya, apabila anda memuatkan laman web media sosial, penyemak imbas anda menghantar permintaan melalui ISP yang akan sampai ke pelayan laman web. Sambutan yang sesuai dibungkus bersama dan dihantar semula ke ISP dan kemudian diarahkan ke rangkaian, peranti, dan penyemak imbas anda.

Dengan konfigurasi ini, ISP anda mempunyai pengetahuan penuh tentang aktiviti dalam talian anda dan dapat mengesan permintaan yang anda hantar. Di samping itu, alamat IP yang diberikan kepada anda oleh ISP boleh digunakan oleh syarikat pihak ketiga untuk mencari lokasi geografi anda.

VPN menambah dimensi baru ke persamaan ini. Mereka memerlukan dua bahagian asas: aplikasi klien dan pelayan akhir titik. Apabila anda mendaftar untuk perkhidmatan VPN, pembekal akan mengeluarkan aplikasi klien dengan arahan untuk memasangnya pada komputer atau peranti mudah alih. Setiap kali anda menjalankan aplikasi, anda perlu mengesahkan dengan nama pengguna dan kata laluan yang eksklusif kepada anda.

Aplikasi klien VPN membuka sejenis terowong digital yang menghubungkan anda terus ke pelayan titik akhir. Anda masih menggunakan lebar jalur yang diperuntukkan oleh ISP anda, tetapi semua permintaan web anda disulitkan dan ditandakan dengan alamat IP yang diberikan oleh pembekal VPN.

Apabila pelayan endpoint VPN menerima permintaan yang disulitkan, ia menyahsulit data dan mengarahkannya ke internet terbuka seperti ISP biasa. VPN menambah tahap keselamatan kritikal, kerana walaupun penggodam berjaya menyusup rangkaian tempatan anda, sebarang data yang dicuri akan dibaca tidak boleh dibaca.

Lokasi VPN – Mengapa Penting

Terdapat beribu-ribu pembekal VPN di internet hari ini. Sebelum anda mula menyaring setiap satu, pertimbangkan faktor geografi. Pembekal VPN telus akan terbuka mengenai tempat pelayan titik akhir mereka terletak di dunia, dan ini boleh menjadi faktor penting apabila memikirkan kebocoran VPN dan kelemahan.

  Ulasan tanpa had VPN - Mengapa Ia Sebenarnya Sangat Terhad

lokasi vpn epressvpn

Dalam sesetengah kes, anda mungkin mahu menggunakan VPN yang berpusat di negara anda sekarang. Mempunyai titik akhir yang terletak berhampiran akan menawarkan kelajuan prestasi tinggi dan faedah lain. Ini benar terutama dalam persekitaran korporat, di mana syarikat-syarikat memerlukan pekerja jauh mereka untuk menggunakan sesi VPN apabila mengakses maklumat dan sistem dalaman.

Tetapi bergantung kepada keperluan anda, anda mungkin mahu mempertimbangkan penyelesaian VPN dengan pelayan titik akhir yang terletak di benua lain. Perlu diingat bahawa alamat IP dikumpulkan bersama berdasarkan geografi, jadi apabila anda menerima alamat baru dari pembekal VPN anda, semua laman web akan menganggap anda berada di negara atau rantau itu. Sesetengah pembekal VPN menawarkan pelayan titik akhir di beberapa lokasi, membolehkan anda memilih tepat di mana anda mahu alamat IP anda berasaskan.

Perlu diketahui bahawa sesetengah negara dan wilayah sebenarnya mengharamkan penggunaan pelanggan VPN kerana cara mereka dapat menyembunyikan maklumat dari agensi kerajaan. Tetapi masih ada ancaman kebocoran tersendiri walaupun di negara-negara di mana VPN sepenuhnya sah.

Contohnya, jika pembekal VPN beroperasi di negara dengan undang-undang pengesanan data yang ketat yang memerlukan syarikat membuat maklumat pelanggan yang tersedia kepada agensi kerajaan, maka ada kemungkinan trafik internet Anda dapat dilog dan terdedah. Oleh kerana pembekal VPN mempunyai keupayaan untuk menyahsulit semua permintaan yang memasuki pelayan akhir, sistem mereka mesti mematuhi peraturan negara mereka.

Pelacakan Aktiviti – Apa yang Anda Tidak Mahu

imej yang menunjukkan sambungan tidak selamatSeperti yang dinyatakan sebelum ini, tanggungjawab utama pelayan akhir VPN adalah untuk mengambil permintaan web masuk, mendekripsinya, dan kemudian laluan ke tempat yang sesuai di internet terbuka. Transaksi ini dimaksudkan untuk menjadi tanpa nama, tetapi dalam kenyataannya, semuanya bergantung pada kepercayaan penyedia VPN yang anda gunakan.

Apabila anda mula-mula mendaftar untuk perkhidmatan VPN, penyedia mengumpul nama, alamat e-mel anda, dan maklumat peribadi yang berpotensi lain. Tiada apa-apa untuk menghalang mereka daripada menyambungkan data tersebut kepada aktiviti yang mereka pantau pada pelayan akhir mereka. Pengiklan dan pihak ketiga yang lain akan bersemangat untuk memperoleh jenis data untuk pelbagai sebab, tidak semuanya sah.

Peraturan terbaik untuk diikuti ialah berhati-hati dengan mana-mana pembekal VPN yang menawarkan perkhidmatan sepenuhnya percuma. Perkhidmatan tersebut biasanya menawarkan prestasi buruk dengan implikasi keselamatan yang berpotensi. Sekiranya anda tidak membayar yuran bulanan atau tahunan untuk klien VPN anda, terdapat peluang yang baik untuk aktiviti web anda dikesan atau dikongsi tanpa persetujuan langsung anda. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku. Lihat senarai VPN percuma yang terbaik.

Penjejakan Pembalakan

imej vektor perlindungan privasi data

Beberapa pembekal VPN akan mengeluarkan janji bahawa mereka tidak memantau aktiviti pengguna atau menjual data mereka kepada pihak ketiga. Walau bagaimanapun, terdapat jenis penjejakan berkaitan yang berkaitan dengan log yang juga boleh mewakili kebocoran data. Jadi sebelum anda melabur dalam mana-mana alat VPN, pastikan anda menyelidik sepenuhnya dasar pembekal pembekal.

Dalam banyak kes, pembalakan diperlukan untuk operasi syarikat VPN. Ini benar terutamanya jika penyedia meletakkan cap jalur lebar pada pengguna individu. Dalam kes itu, syarikat perlu menyimpan logs berapa lama anda disambungkan dan berapa data yang anda gunakan.

  Proton VPN - Pemimpin Keselamatan yang Berpengalaman (Bolehkah Mereka Menyampaikan?)

Sekiranya keselamatan dan tanpa nama menjadi keutamaan bagi anda, maka anda harus mencari penyelesaian VPN yang menawarkan jalur lebar tanpa had dan dasar pembalakan kosong. Dengan pelanggan jenis ini, anda boleh yakin bahawa tiada aktiviti anda boleh dijejaki oleh ISP atau pembekal VPN anda.

Kebocoran Alamat IP – Jangan Biarkan Mereka Ketahui Di Mana Anda

Bentuk kerentanan VPN yang paling umum ialah kebocoran alamat IP, yang terjadi apabila laman web atau perkhidmatan di luar dapat mengesan alamat IP yang benar yang diberikan oleh ISP anda walaupun anda bersambung dengan klien VPN. Ini membolehkan pihak ketiga untuk mengesan lokasi sebenar anda dan berpotensi melaksanakan cyberattack.

apakah webrtc ituUntuk memulakan penyiasatan kebocoran alamat IP yang berpotensi, buka pelayar web sebelum menyambung ke VPN anda dan navigasi ke whatismyipaddress.com. Laman ini akan memaparkan alamat IP yang diberikan oleh ISP anda. Kemudian luncurkan klien VPN anda dan muat semula halaman web untuk memeriksa alamat IP baharu anda. Inilah yang akan dilihat oleh semua laman web semasa anda mempunyai sesi VPN terbuka.

Oleh kerana perkhidmatan yang dikenali sebagai Web Real-Time Communication (WebRTC), ramai pelanggan VPN berisiko untuk mendedahkan alamat IP tempatan pengguna mereka. WebRTC digunakan oleh banyak aplikasi dan laman web yang popular untuk mengemaskini kandungan langsung pada halaman web, seperti laman media sosial atau peti masuk e-mel.

Kerana cara data dihantar antara penyemak imbas dan laman web yang menggunakan WebRTC, klien VPN tertentu gagal menyembunyikan alamat sumber IP. Sebagai pemeriksaan awal, laman web whatismyipaddress.com mempunyai ujian kebocoran WebRTC yang akan menunjukkan kepada anda bagaimana penyemak imbas anda memancarkan alamat IP anda. Jika ujian itu dapat mengesan alamat IP yang diberikan oleh ISP anda, maka itu bermakna VPN atau pelayar web anda membocorkan maklumat tersebut.

Pembekal VPN premium tertentu akan memberi jaminan bahawa produk mereka tidak terdedah kepada kebocoran WebRTC. Sekiranya pelanggan anda terjejas, terdapat tindakan yang boleh anda ambil. Kebocoran WebRTC berlaku pada tahap penyemak imbas, tetapi Mozilla Firefox adalah satu-satunya aplikasi yang membolehkan anda menyekat transmisi WebRTC sepenuhnya. Ini boleh dilakukan melalui halaman config.

Untuk pengguna Google Chrome, anda perlu memasang pemalam penyemak imbas seperti WebRTC Leak Prevent. Alat ini boleh mengawal tetapan privasi tersembunyi tertentu dalam Chrome dan menyekat percubaan pihak ketiga yang cuba mendapatkan alamat IP berasaskan ISP anda.

Kebocoran DNS – Seperti Bocor IP Anda

Internet terbuka bergantung pada protokol yang dikenali sebagai sistem nama domain (DNS). Ia berfungsi sebagai pangkalan data global yang menjejaki alamat IP apa yang dikaitkan dengan URL laman web apa. Dengan cara ini, apabila anda menaip alamat .com atau .net ke dalam pelayar web, ISP anda pasti tahu di mana untuk mengarahkan lalu lintas anda.

Server DNS terletak di seluruh dunia. Biasanya, ISP anda akan mengendalikan set pelayan DNS mereka sendiri untuk memastikan lalu lintas bergerak secepat mungkin. Apabila menyambung ke perkhidmatan VPN, pelayan DNS yang berbeza perlu diberikan, walaupun ini tidak selalu berlaku.

  Apakah Enkripsi AES? Bagaimana ia berfungsi

apa kebocoran dns

Untuk memeriksa kebocoran DNS yang berpotensi dengan klien VPN anda, pergi ke dnsleaktest.com dan klik pada “Ujian Standard” butang. Laman ini akan menjalankan beberapa siri untuk melihat bagaimana peranti anda memperoleh maklumat DNS. Pada akhir ujian, halaman akan cuba mengenal pasti ISP dan lokasi geografi anda. Jika ini betul, maka itu bermakna VPN anda mempunyai kebocoran DNS.

Mujurlah, anda boleh mengambil tindakan segera pada bocor DNS. Penyelesaian yang paling mudah adalah untuk mengatasi kedua-dua tetapan ISP dan VPN anda dan menggunakan satu set alamat DNS manual. OpenDNS dan GoogleDNS kedua-duanya menawarkan perkhidmatan percuma yang ada di seluruh dunia dapat digunakan.

Untuk melaraskan pelayan DNS anda, buka tetapan rangkaian peranti anda dan cari pilihan DNS manual. Untuk menggunakan OpenDNS, masukkan 208.67.222.222 dan 208.67.222.220 sebagai alamat utama dan sekunder. Untuk GoogleDNS, gunakan 8.8.8.8 dan 8.8.4.4. Sebaik sahaja disimpan, peranti anda akan menggunakan pelayan DNS ini untuk maklumat URL dan memintas ISP dan VPN anda sepenuhnya. Berikut adalah video yang menjelaskan bagaimana untuk melakukannya.

Ulasan yang Boleh Dipercayai

ulasan yang dipercayaiSyarikat VPN perlu menghasilkan cara kreatif untuk mengiklankan produk mereka dan menarik pelanggan baru. Akibatnya, anda akan mendapati bahawa hampir setiap tuntutan penyedia menawarkan keselamatan dan perlindungan yang paling. Jelas sekali ini tidak boleh berlaku, yang bermaksud anda tidak boleh selalu mempercayai maklumat pemasaran yang mereka paparkan.

Sebaliknya, bergantung pada ulasan ternama dari tapak seperti Privasi Australia, yang telah menjalankan ujian dan kajian mereka sendiri untuk menentukan betapa selamatnya pelanggan VPN. Pada penghujung hari, anda perlu memutuskan apa yang anda paling bernilai daripada pelanggan VPN: harga, prestasi, dan keselamatan. Semak halaman Misi kami atau Dasar Ujian kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara kami menguji.

Langkah Keselamatan Lain

Jika anda masih prihatin terhadap keselamatan klien VPN anda atau hanya mahu menambah perlindungan lain, terdapat langkah-langkah yang boleh diambil pada peranti atau penyemak imbas anda untuk memastikan bahawa anda benar-benar tanpa nama secara online.

penyemak imbas

Mula-mula, aktifkan mod inkognito atau privasi pada penyemak imbas seperti Chrome dan Firefox, kerana ini akan menghalang syarikat luar daripada menyimpan kuki di komputer anda dan menjejaki aktiviti anda. Untuk privasi tambahan, pertimbangkan untuk memasang pelayar TOR pada peranti anda, yang mengarahkan semua lalu lintas web anda melalui rangkaian yang selamat untuk menyembunyikan identiti anda.

Akhir sekali, jangan lupa bahawa anda Keselamatan dalam talian secara langsung terikat dengan rangkaian yang anda gunakan. Jika anda sering menyambung ke rangkaian wi-fi awam, anda secara rutin akan berisiko untuk pelanggaran keselamatan atau cyberattacks. Jika anda benar-benar perlu berbuat demikian, maka pastikan bahawa anda mempunyai klien VPN yang baik yang dipasang pada peranti anda dari penyedia terkemuka seperti NordVPN atau Surfshark untuk memastikan maklumat anda sentiasa selamat.

Jejak Bahagia!

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me