9 skrämmande sätt Facebook använder dina data

 

Senast uppdaterad 16 april 2019

 

Kelly Gilderson här. Sociala medier förändrar hur världen fungerar – men gynnar det verkligen oss?
Idag vill jag avslöja några vansinniga sätt som FB och andra stora mediemonster använder dina data och tjänar en massa pengar.

Facebook revolutionerade världskulturen och satte standarden för vad a sociala medier plattform borde vara. Individer, företag, regeringar och utbildningscentra använder Facebook som ett sätt att kommunicera med massorna. Genom att göra detta anförtros de Facebook mycket av sin privata, personliga och ibland känsliga information.

När du skalar tillbaka skikten och tittar på hur mycket information Facebook har om allmänheten och jämför det med sekretesskränkningarna, läskiga experiment och psykologisk manipulation som Facebook har använt den informationen för att utföra, börjar en skrämmande bild dyka upp.

Facebook är mer än bara ett företag som använder reklam för att tjäna pengar. Det är ett företag som världsregeringar och industrier har kunnat använda för att samla in, analysera och använd din personliga information.

De senaste nyheterna har diskuterat Facebook-skandalen. Men egenintresse hindrar många medier från att berätta hela sanningen. De skummar över de mörkare aspekterna av vad Facebook gör. Följande är några av de störande fakta om Facebook. Vårt mål är att belysa Facebooks sanna natur och förklara hur det är en fara till integritet och hur det stör den fria tanken.

Contents

# 1 – Facebook kunde mina användardata utan användartillstånd

Applikationen “thisisyourdigitallife” berättade för användarna att personlighetsappen samlar in anonym information för psykologisk forskning. Appen, producerad av Global Science Research, krävde att användare godkänner appens villkor innan de gav appen tillgång till sina Facebook-data. Appen styrks enligt uppgift av Amazon Turks. Detta är ett program som betalar individer för att göra korta onlineuppgifter, inklusive undersökningar. Global Science Research påstås ha sålt den information som samlats in på Facebook och Amazon Turks till Cambridge Analytic.

facebook information läckediagram av cambridge analytica

Även om detta är oroande är det större problemet att applikationen, som bara laddades ner av cirka 270 000 personer, tog informationen från användarens vänner. Detta innebär att applikationen i kort ordning hade samlat information från miljoner användare. Många av de uppskattade 87 miljoner användare som fick sin information sålda till Cambridge Analytica laddade aldrig ner programmet “thisisyourdigitallife” och godkände aldrig informationen på något sätt.

# 2 – Facebook och övervakningsstaten

2003 läckte NSA-dokument ut och gav ett aldrig tidigare sett glimt i PRISM-programmet. De läckta rapporterna beskrev samarbetet mellan NSA och GCHQ, de respektive övervakningsorganen i USA och Storbritannien.

prisim översikt

Enligt Washington Post knackade NSA och GCHQ, tillsammans med andra spionorgan, på de centrala servrarna för nio framstående amerikanska internetföretag. De extraherade ljud, fotografier, e-postmeddelanden, dokument och annan information för att rikta in sig på användare.

Facebook identifierades som ett företag som gav spionorganen tillgång till deras servrar. Facebook och andra Internetföretag som samarbetar med myndighetsövervakning är emellertid lagligt immun på grund av FISA-ändringslagen från 2008.

Enligt de läckta PRISM-dokumenten har Facebook samarbetat med NSA sedan juni 2009. I själva verket är Facebook bara en annan del av NSA. Det är ett verktyg som NSA har använt för global övervakning.

  Hola VPN - utmärkt val för dålig säkerhet och snabbhet

# 3 – Facebook visste att dess data missbrukades

Under 2015 informerade journalister Facebook om missbruk av användares data. Skaparen av appen “thisisyourdigitallife”, Dr Alexander Kogan, sa att data samlades in för akademisk studie. Han var insisterande på att han vid den tiden inte var engagerad i felaktig aktivitet.

När Facebook fick veta hur användarens data samlades in 2015 begärde den att Global Science Research ta bort informationen. När Facebook fick veta att informationen inte hade raderats, gjorde de klippta slipsar med Global Science Research och inledde sin egen utredning.

Investerare lämnade in en talan. De ansåg att denna information borde ha avslöjats av Facebook.

Cambridge Analytica samarbetar med utredare och hävdar att de raderade informationen. Företaget har sagt att informationen de samlade inte användes under presidentkampanjen 2016.

# 4 – Facebook samlar dina bilder med en ansiktsigenkänningsdatabas

Sedan 2011 har Facebook enligt PC World utvecklat teknik för ansiktsigenkänning. När du taggar ett foto på Facebook använder det ansiktsigenkänningsteknologi för att lära sig mer om hur den personen ser ut. Samma sak gäller dina foton när andra taggar dig.

extrahera informationsschema

Detta program började för nästan åtta år sedan. Idag har Facebook ett kraftfullt och exakt system för ansiktsigenkänning av konstgjord intelligens. Det är ett av de mest sofistikerade och mest exakta systemen i sitt slag på planeten.

På diskussionen om programmet som kallas DeepFace beskriver Wikipedia det som ett lärande ansiktsigenkänningsprogram. Det har förmågan att plocka ut mänskliga ansikten i digitala bilder. Den har ett nervnät nio lager djup. Den är utrustad med mer än 120 miljoner anslutningsvikter. Systemet är förmodligen 97 procent exakt. Detta är bättre än 85 procents noggrannhet i FBI: s Next GEN-identifieringssystem.

Detta innebär att varje gång du laddar upp ett fotografi av dig själv, en vän eller en familjemedlem, utbildar du AI för DeepFace för att bättre identifiera mänskliga ansiktsdrag. Ansiktsigenkänning av denna typ är förödande för integriteten. Med denna typ av ansiktsigenkänning kan en person få ett enda fotografi av dig och sedan använda det fotografiet för att samla all information som har samlats in av Google, Facebook och andra webbplatser under ditt liv..

# 5 – Facebook undersöks av FTC, Australien, USA och Storbritannien

Facebook träffade kongressen i två dagar efter att datalandbrytningsskandalen bröt. Facebook använder ett privat utredningsföretag. Informationskommissionärens kontor i Storbritannien fortsätter emellertid sin egen utredning och bad det privata företaget Facebook anlitade att lämna medan det fortsatte sin utredning.

FTC undersöker hur informationen som samlats in av Cambridge Analytica användes. Det finns också en australisk-baserad vakthundorganisation som undersöker användningen av denna information.

facebook utredning länder drabbade av skandalen

När utredningen fortsätter kommer troligen fler detaljer att komma fram. Det finns fortfarande ett antal frågor om hur de stulna uppgifterna användes. Många av dessa frågor handlar om vilken, om någon, påverkan den stulna informationen hade på politiska kampanjer. Cambridge Analytica hävdar att de inte gjorde något fel.

# 6 – Facebook använder “Shadow Profiles” för att samla icke-användares data

Facebook använder skuggprofiler, enligt information som samlats in från ett antal källor, för att övervaka icke-Facebook-användare. Facebook använder också tredje parter och bygger skuggprofiler för att övervaka aktiviteten hos icke-användare.

  Är lösenordsskyddare säkra? Lista över varje större överträdelse

facebook skugga profilerar flödesschema

Facebook bygger en digital biometrisk mall genom att använda varje bild med ett ansikte som laddas upp till deras servrar. För närvarande anges en stämning mot Facebook som hävdar att den kränker andras integritetsrättigheter eftersom den lagrar biometrisk information om människor utan att få sitt samtycke. Facebook hävdar att helt enkelt inte lagra biometrisk information utan samtycke skadar människor.

Det är tydligt att välja bort spårning och datainsamling som gjorts av Facebook inte är ett alternativ. Det enda sättet att förhindra att den mörka handen på Facebook får dina privata uppgifter är att använda goda säkerhetsåtgärder på nätet.

# 7 – Facebook säger att det blev lurat

Det som gör Facebook-överträdelsen annorlunda är att informationen inte stults via en hack eller ett säkerhetsöverträdelse liknande det som har sett i andra företag. Men som Zuckerberg tydligt påpekade fanns det en brist på förtroende mellan Facebook, Kogan och Cambridge Analytica.

De människor som använde Facebook litade på att Facebook skulle skydda sina uppgifter och att uppgifterna inte skulle delas med andra. Zuckerberg har erkänt att detta är något som Facebook måste fixa.

facebook förtroende undersökning

Andrew Bosworth, Facebooks vice ordförande för augmented och virtual reality som också har fungerat som vice president i reklam, förklarade att Facebook är inrättat så att användarens personuppgifter säljs inte. Detta betyder inte att utvecklare inte får data som hjälper dem att förbättra upplevelsen för sina kunder. Men Facebook tjänar inte, enligt ett inlägg som skrivits av Bosworth, direkt från denna informationsutbyte. Deras mål är att skapa Facebook på ett sätt så att ingen personlig information säljs till företag.

Han fortsätter med att förklara hur om Facebook känner sina användare bättre än andra företag, det gör det möjligt för Facebook att visa sina användare bättre annonser, vilket leder till ökad vinst för Facebook. Ur Bosworth perspektiv är det en dålig strategi att sälja den information som Facebook har samlat in.

För att Facebook ska vara livskraftigt måste användare ha en positiv upplevelse när de ansluter till appar. Om användare är oroliga för att deras information blir stulen, kommer de inte nödvändigtvis att ansluta till appar, företag slutar arbeta med Facebook och hela processen går sönder. Detta är en del av argumentet som Bosworth gav försvarar Facebook och säger att Facebook avslöjade inte avsiktligt användardata.

# 8 – Facebook genomförde psykologiska experiment på dig utan ditt tillstånd

Facebooks verkställande direktör, Sheryl Samberg, gav en ursäkt till Facebook-användare efter att det kom fram att Facebook hade genomfört experiment på mer än 700 000 användare utan deras samtycke.

Ironiskt nog, när du läser ursäkten, ser du att Samberg ursäktade aldrig för de psykologiska experimenten som Facebook genomförde men istället för det faktum att Facebook gjorde ett dåligt jobb med att kommunicera om experimenten med användare.

Du borde bry dig om detta. Det blir mycket tydligt att Facebook är det arbetar för att manipulera dina känslor. Vilket dement skäl har Facebook för att göra detta? Vi vet inte. Det vi vet är att det hände i det förflutna, och det händer antagligen fortfarande.

  VPN Unlimited Review - Varför det faktiskt är mycket begränsat

En tidigare Facebook-chef diskuterade hur Facebook skadar vårt samhälle psykologiskt. I den diskussion som han hade om Facebook lade denna tidigare Facebook-chef fram vad han ansåg att den psykologiska inverkan Facebook har på det moderna samhället. Han diskuterade hur, tack vare Facebook, den civila diskursen och samarbetet har minskat. Misinformation och fel-sanningen ökar. Han fortsatte med att konstatera att effekten av Facebook på samhället inte bara är ett problem som amerikanerna står inför utan är ett globalt problem. Det är tydligt att se varför så många ser Facebook som en psykologisk fara som bör undvikas till varje pris.

# 9 – Skydda dig själv

I grunden har Facebook visat sig vara sociopatiskt. Det som är mest oroande är att efter alla utfrågningar, alla skandaler och utredningarna av FTC, Storbritannien, USA, australiensiska regeringar och andra regeringar runt om i världen kommer ingenting att förändras.

Många av samma institutioner som har fått i uppdrag att undersöka Facebook drar mest nytta av den information den samlar in. Statliga myndigheter, stora företag, utbildningscentra och andra grupper behöver information som samlas in från webbplatser som Facebook så att de kan behålla kontrollen och makten och att kontinuerligt manipulera massorna.

Ibland kommer Facebook att få fastnat i en skandal. Då kommer följande saker att hända:

  • Facebook kommer att skriva en symbolisk ursäkt och säga att dataöverträdelsen berodde på ett misstag.
  • Medierna kommer att ha en matande frenesi över skandalen, att diskutera det som om sekretessbrottet var något nytt eller överraskande.
  • Facebook kommer att fortsätta med affärer som vanligt. De kommer att distribuera dina data, använda dina data på störande sätt och genomföra läskiga experiment på en okunnig och okunnig allmänhet.

Det finns ingen anledning till att du tänker att Facebook kommer att förändra hur det fungerar. Facebook är bokstavligen en extra arm för statlig övervakning. De spenderar miljoner dollar varje år för att lobbyverka politiker så att de kan fortsätta med affärer som vanligt.

Det är få saker du kan göra för att skydda dig själv:

  • Först bör du bli av med sociala medier.
  • För det andra, hitta en bra sekretessinriktad webbläsare för att skydda dina data.
  • För det tredje, hitta en bra VPN för att göra din onlineaktivitet anonym.
  • För det fjärde, använd sekretessverktyg som ett sätt att skydda dina data

Om du inte vill bryta band med Facebook kan du dra nytta av Facebooks inställningar för att begränsa delad data. Var särskilt uppmärksam på vilka tredjepartsappar du har godkänt för att samla in data. Detta kommer inte att skydda dig när en extern källa hittar sätt att komma åt Facebooks information. Men åtminstone är det en början.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me