Hur du tar bort din Google-historik

Google vet mer om dig än din mamma gör. Det kan hända att Google känner dig bättre än du känner dig själv.

Hur är det mojligt?

För Google är det enkelt. De registrerar allt du gör genom deras tjänster. Från varje sökning du någonsin har skrivit in har de lärt sig mer om dig, inklusive dina gillar och intressen samt identifiera de personer du är ansluten till.

Har du någonsin använt Google för en jobbsökning eller för att lära dig mer om ett medicinskt tillstånd? Vad sägs om sökningar efter tv-program, musiker och filmer? Du kanske har letat efter en bank eller ett mäklare eller hittat din fastighetsmäklare med Google.

I så fall kommer Google ihåg det. Google har en användarprofil för alla som använder sina tjänster.

De kan hämta de minsta detaljerna om din identitet och preferenser bara genom att samla in alla dessa uppgifter. Facebook är ännu värre i detta avseende, eftersom deras senaste integritetspolitiska missöden har lyckats nå det globala auditoriet.

Här är ett exempel på vad Google håller flikar på:

  • Dina sökförfrågningar
  • Som videoklipp du ser
  • Alla annonser att du klickar på eller visar
  • Din fysisk plats under din surfning
  • Som webbplatser spendera någon tid på
  • Uppgifter om webbläsare och enheter du använder vid åtkomst till Google

Det är ganska omfattande, men postarna slutar inte där. Alla som har ett Google-konto kan ha gett företaget en mängd information som namn, kön, födelsedag, telefonnummer och lösenord.

radera aktivitet google

Om du kommenterar på YouTube, laddar upp foton eller videor, skriver e-postmeddelanden eller lägger till kontakter, spelas dessa saker också in.

Det är inte som om Google någonsin rensar den informationen. De har behållit användarprofiler som går tillbaka till 2005. Det betyder att varje gång du har använt Google har en ny post gjorts i din profil. Den gången på högskolan när du var intresserad av fritidsläkemedel? Google har registrerat det.

Verkligheten är att dessa omfattande poster är en direkt hot mot din integritet. Medan du kan radera historiken i din webbläsare gör det ingenting för att rensa din Google-historik. Det beror på att ta bort din webbläsarhistorik fungerar bara på din egen enhet.

Det är bra att du är bekymrad över din integritet och säkerhet i onlinevärlden. Du vill använda det bästa VPN-nätverket för att se till att ingen kan hålla reda på vad du gör online. Men om du inte rensar bort din Google-sökhistorik lämnar du dig själv sårbar. Även om dessa data inte hackas eller missbrukas, är det fortfarande en invasion av din integritet.

Contents

Varför lagrar Google alla dessa data?

Google kommer inte att ta bort den information som de har samlat in genom åren. Det beror på att de litar på det för olika ändamål.

  Är lösenordsskyddare säkra? Lista över varje större överträdelse

netto oss digitala annonsintäkter per företag

En av de mest berörda av dessa syften är deras deltagande i massövervakning. Google arbetar nära med myndigheter för att ”spionera” på människor. PRISM-övervakningsprogrammet är särskilt oroande för säkerhetspersonal. Enligt detta program kan NSA i USA samla in mängder av onlinekommunikation. Liknande program är aktiva i andra länder.

Dessutom hjälper dessa data Google att rikta in dig med specifik annonsering. Den vinterrocken som du tittade på online?

Plötsligt kan du inte komma ifrån det.

En reklam för det följer dig överallt där du går.

Google kan snabbt notera att de inte säljer dina uppgifter till tredje part, men de fortfarande gör vinst. Det beror på att annonsörer betalar dem för att placera annonser. Google lyckas i det här spelet i spader. De är dominerande jämfört med alla andra online-placeringstjänster.

Google är vidare känt för köpa ett häpnadsväckande antal företag. Den information som de samlar in från dig och andra behövs för att hjälpa dessa företag att lyckas. Några av deras senaste förvärv inkluderar Sigmoid Labs, Workbench, Onward, Senosis, GraphicsFuzz, Cask och många andra.

Hatar du idén med att Google vet så mycket om dig?

spioneringsvektorDet är ingen tvekan om att Google är en bra sökmotor. Du får massor av utmärkta resultat på nolltid. Men tjänsten kommer med ett pris, nämligen din integritet. När fler människor inser hur invasiv och utbredd Googles taktik är, känslan av brådska att radera sin Google-historia växer.

Om du är obekväm med tanken på att något företag ska ha så mycket information om dig, av vilka några troligen går tillbaka till 2005.

Det finns steg du kan vidta för att hantera det.

Börja med ett Google-konto

Det verkar motsatt, men det enda pålitliga sättet att ta bort din Google-historik är genom ditt Google-konto. Följaktligen måste du skapa ett om du inte har ett Google-konto. Om du är som den stora majoriteten av människor har du redan en. Om du inte gör detge Google bara ett minimum av information om dig.

Leta efter My Activity Tool

Börja på Googles hemsida. Gå till det övre högra hörnet för att logga in på ditt Google-konto om du inte redan är inloggad. Klicka sedan på den cirkelformade ikonen med ditt initiala.

Google tar dig till ditt startsida för ditt Google-konto. Välj “Data & Anpassningskategori till vänster på skärmen. Bläddra ner för att hitta knappen “Min aktivitet”.

google-inställningar

På den här sidan ser du en otroligt detaljerad och omfattande lista över din onlineaktivitet. På vänster sida av skärmen kan du välja “Radera aktivitet.”

Klicka på den och Google kan försöka övertyga dig om att det är viktigt att dela dina uppgifter och hålla dem i sina register. De använder tre bilder som ger orsakerna till att de tycker att du borde vara mer öppen med din aktivitet.

  VPN-lista över bedrägerier: tjänster som inte värt din tid (2020-uppdatering)

Dessa kan i princip ignoreras eftersom tyngdpunkten här ligger på att skydda integriteten.

Finns det data du vill behålla?

Vissa av dina sökningar kanske inte är särskilt känsliga och du kanske inte bryr dig om världen vet om dem. Att ta bort din Google-historik inkluderar också att bli av med e-postmeddelanden i ditt Gmail-konto. Det kan också finnas andra saker i din Google-profil som du vill behålla.

Om så är fallet måste du ladda ner uppgifterna innan du tar bort något. Detta är mycket viktigt eftersom borttagningsprocessen som beskrivs här helt tömmer din Google-historik. Du vill inte tappa några viktiga e-postmeddelanden eller annan information som fortfarande är användbar för dig.

Logga in på ditt Google-konto om du vill ladda ner valda filer som du föredrar att behålla. Hitta sidan för uttag av data. Google väljer automatiskt alla typer av filer i ditt konto för nedladdning. Eftersom du troligen inte behöver eller vill ladda ner hela Google-historiken kan du klicka på “Välj ingen” så att inga kategorier väljs.

gmail-etiketter

Härifrån kan du välja och välja vilka filer eller filtyper du vill ladda ner och behålla. I Gmail-området kan du till exempel välja alla objekt i din inkorg och dina utkast. När dina val är slutförda klickar du på “Nästa” längst ner på sidan.

gmail att välja etiketter nästa knapp

Detta ger en ny sida där du kan välja var du vill lagra din nedladdning. Det är också möjligt att välja om du vill ha en .zip- eller .tgz-filtyp. Sedan måste du välja hur dina data ska levereras. De flesta föredrar att skicka en länk till dem, men du kan välja att skicka länken till din molnlagring. Därefter klickar du på “Skapa arkiv” för att påbörja nedladdningsprocessen. Beroende på storleken på filerna du laddar ner kan det ta flera minuter.

Google skapar arkiv

När ditt e-postmeddelande kommer från Google klickar du på länken för att ladda ner dina data. Överväg att hålla en kopia på din dator och en annan i ditt moln eller på en extern hårddisk.

google nedladdningsarkiv

Radera dina sökdata

Hitta knappen “Radera aktivitet genom” på sidan “Min aktivitet”. Du kan välja mellan några alternativ för att bestämma vad du vill ta bort och vad du ska behålla. Du kan ta bort baserat på specifika ämnen eller produkter.

google tar bort ämnet

Klicka på “Prova det” under “Radera efter ämne eller produkt.” Detta återgår till huvudsidan “Min aktivitet”. Välj en specifik aktivitet genom att klicka på ikonen för tre vertikala punkter. Välj “Radera.”

google min aktivitet

Det är här Google börjar panikera lite. Det ger dig ett kort som berättar hur din historik gör Google snabbare och mer användbar. Klicka på “OK” för att kringgå detta.

Sedan, Google dubbelkontrollerar för att se till att du verkligen vill ta bort den posten. Hjälpsamt låter de dig veta att liknande data fortfarande kan bifogas ditt Google-konto i områden som Platshistorik och Chrome-historik. Den säger också att om du vill se den här andra aktiviteten kan du besöka “Annan Google-aktivitet.” Klicka på radera och den valda posten försvinner.

  Sådan fjernes blokering af YouTube-videoer

Ett snabbare och mer omfattande sätt att ta bort din Google-historik är att använda alternativet “Radera efter datum” istället för alternativet “Radera efter ämne eller produkt”. Klicka på “Testa det” så får du en rullgardinsmeny med olika datumintervall. Du kan också skapa ett anpassat datumintervall att ta bort.

google radera ämnet hela tiden

Men den mest användbara posten i rullgardinsmenyn är valet “All time”. Klicka på “Radera” och Google kommer att få panik igen. Du ser att ett kort kommer upp som vill att du ska verifiera att du verkligen vill ta bort hela historiken.

google ta bort ämnet nästa knapp

Klicka på “Radera” en gång till för att slutföra processen. Du har nu en ren skiffer när det gäller Google.

Och nu då?

Naturligtvis betyder det bara för att du har rengjort din historia inte att du inte behöver göra något annat. Google kommer fortfarande att spåra varje rörelse du gör. Detta innebär att du måste upprepa processen för att ta bort din Google-historik med några veckor eller månader.

alternativt, kan du förhindra Google från att spåra dina onlineaktiviteter. Från huvudsidan “Min aktivitet” klickar du på ikonen med tre vertikala punkter längst upp till höger på skärmen. Välj ”Aktivitets kontroller.”

google aktivitetskontroll

Varje Google-aktivitet har sin egen kontroll, så du måste avmarkera vardera.

Klicka på “Paus” -knappen längst ner på sidan för att förhindra att Google spårar dig. För att stoppa ännu mer spårningsaktivitet, bläddra ner till botten av nästa sida och klicka på “Annonser”. Återigen måste du avmarkera alla knappar. Du kommer att se en popup som rör anpassning av annonser. Stäng av det här också.

google pausa webbaktivitet

När alla dessa steg har slutförts kan du vara säker på att din privata information inte längre lagras i Googles stora databas.

Google är en jätte det matar information för lever. När du använder deras tjänster måste du inse att varje handling spåras, mäts och analyseras främst för att ge dig annonser. Även om det verkligen finns sätt att begränsa mängden information som Google kan få från dig, som att använda en helt säker webbläsare kopplad till ett VPN (till och med en bra gratis VPN kommer att göra), kom ihåg att du offrar lite bättre upplevelse varje gång du är anonym.

Detta ämne är mycket subjektivt, men kommer alltid att vara en fråga om balans mellan integritet och bekvämlighet.

Så vad är viktigare för dig?

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me