12 sätt att någon kan känna till sin dator har hackats

Senast uppdaterad 19 juli 2023

Vissa hacks gör nyheterna. Detta var fallet när 70 miljoner människor kompromitterades av Target-hacket och när sju miljoner företag och 76 miljoner konsumenter drabbades av hacket på JP Morgan Chase. Men inte varje hack gör rubriker. Majoriteten av hacks händer helt under radaren, vilket påverkar vanliga människor som kanske inte ens vet att deras dator har äventyrats.

hur man vet om jag var hackad

Det beror på att hackare är sofistikerade. De kan komma in i ett datorsystem utan att tippa handen till ägaren.

Malware används för att infektera datorn, och hackaren kan alltid kontrollera senare för att se hur långt systemet har äventyrats. Detta ger honom några ledtrådar om andra saker som han kanske kan göra mot det offret. Ofta kommer hackare att sälja dina data på den mörka webben för olika skadliga ändamål.

Även om många inte känner igen dem, finns det flera tecken som kan varna dig om att du har blivit hackad.

Lär dig att känna igen dessa 12 tecken, och du kommer att vara på väg att skydda dig själv. Registrera dig sedan för den bästa tillgängliga VPN (Rekommendation: försök kolla in vår recension för NordVPN eller Surfshark) för ytterligare skydd.

Contents

1. Konstant pop-up i din webbläsare

Vissa perfekt legitima webbplatser kommer att ha pop-ups. Dessa är vanligtvis relaterade till webbplatsen, och erbjuder dig en slags rabatt eller affär. Detta är milt irriterande, men det är inte nödvändigtvis något att oroa sig för.

Historien är annorlunda när du börjar få pop-ups överallt. Detta är ett konstant problem, ett som du börjar märka att händer även på webbplatser som inte brukade ha pop-ups.

Vad mer, det här är helt slumpmässiga pop-ups som inte har något att göra med webbplatsen du surfar på. Många av dem säger att du har gjort det vann någon sorts tävling. Allt du behöver göra är att klicka på en länk och kanske ange lite information om dig själv.

popup-program för skadlig programvara

Se upp för dessa pop-ups. Klicka inte på några länkar och ge dem inte någon av dina personuppgifter.

2. Nya verktygsfält installerade i din webbläsare

verktygsfältets integritetAlla webbläsare behöver ibland en uppdatering för att ge användarna alla de senaste funktionerna och funktionerna, inklusive förbättrad säkerhet. När dessa uppdateringar inträffar berättar din webbläsare vanligtvis om dem och kan till och med vägleda dig genom de olika ändringarna så att du förstår dem.

Vad sägs om den dagen då ett mystiskt webbläsarverktygsfält plötsligt visas högst upp på skärmen? Du har inte ändrat några av dina inställningar och din webbläsare har inte berättat om några uppdateringar.

Det verktygsfältet kan vara oerhört irriterande. Det är inte bekant för dig. Du bad inte om det. Dessutom verkar dina webbläsarinställningar ändras. Ingenting fungerar helt som det brukar göra. Det är möjligt att du till och med har fått en ny startskärm, en som är fylld med skräppost.

  Hur du tar bort din Google-historik

Dessa verktygsfält kan kämpa på ditt system genom att öppna annonsfönster. Om du klickar på något av verktygen, du kan ladda ner en skadlig fil till din dator.

Om du hittar ett mystiskt verktygsfält på din dator, är det viktigt att du snabbt agerar för att ta bort den. Ju längre den stannar på din dator, desto större skada kan den göra. (Läs mer om de bästa säkra webbläsarna här)

3. Ny programvara visas plötsligt på din dator

Har du någonsin loggat in på din dator bara för att upptäcka att ny programvara har installerats? Det här är inte bara någon slags automatisk Windows-uppdatering eller en annan förbättring som gör din befintliga programvara snabbare eller säkrare.

Det här är helt ny programvara som du aldrig har hört talas om och som du vet att du inte installerade.

Det är svårt att säga vad den här nya och mystiska programvaran kan göra med din dator. En del av den här programvaran kan kanske ta över den befintliga programvaran på din dator och få den att göra vad den skadliga koden säger att den ska göra. Programvara som på mystiskt sätt lägger sig till din dator också kan inaktivera alla antivirusskydd som du har så att ditt system kommer att vara sårbart för andra attacker, och göra din dator mindre säker för dina barn att använda.

typer av skadlig kod

Ibland öppnar människor sig för den här typen av installation genom att ladda ner programvara från Internet. Mycket av detta är legitimt och icke-skadligt. Andra är rovdjur. Det gäller särskilt gratis programvara, som ofta laddar ner programvara från tredje part när du samtycker till att ladda ner det ursprungliga paketet. Denna programvara från tredje part kan riskera hela ditt system.

Om du måste ladda ner programvara, se till att du känner till källan och att du läser villkoren.

4. Auto-omdirigeringar på webbplatsen

Få saker är lika irriterande som att försöka nå en webbplats när du automatiskt omdirigeras till en annan. Hackare älskar att göra detta eftersom det är potentiellt en stor pengar maker. De får betalt av den som äger webbplatsen för att omdirigera trafiken till den.

Vanligtvis ser du detta hända när du anger några sökord i en sökmotor. Du får en lista med sökresultat och du klickar på ett av dem. Istället för att föras till den webbplatsen har du emellertid tagits någon annanstans.

adware auto omdirigering

Om detta händer en gång kan det vara någon form av fluke, men Om du ser detta hända upprepade gånger betyder det att ditt system har komprometterats. Prova att ange några mycket specifika nyckelord i din sökmotor. Klicka på länken för det bästa resultatet. Om du inte kommer till den webbplatsen vet du att din dator har infekterats.

  Hur du snabbar upp din internetanslutning

Komplicera saken är det faktum att webbplatsen kan indikera att du faktiskt har nått rätt URL. Detta beror på att hackaren använder en ombud.

5. Varning om falska säkerheter

ransomware attackDet är alltid en anledning till oro när din antivirusprogramvara dyker upp för att säga att det finns ett potentiellt problem. Var uppmärksam på dessa varningar, men var också medveten om att du ibland får en varning eftersom en hacker är på jobbet.

Hackare letar efter mjukvara som inte är uppdaterad och alla andra gamla program som kan lura på din dator för att försöka infiltrera ditt system. De använder dessa föråldrade program för att få din dator att skicka varningar till dig. När du får meddelandet görs skadan. Du har blivit smittad.

Varningen leder dig vanligtvis att klicka på en länk för att besöka en webbplats där du kan få förbättrad säkerhetsprogramvara. Människor gör gärna detta och ger bort sin kreditkortsinformation under processen. Nu är inte bara deras dator infekterad, utan också hackarna har sin finansiella information.

6. Ransomware Attacks

Du vet att du har drabbats av en ransomware-attack när din dator plötsligt ger dig ett meddelande om att alla dina filer har krypterats. Kryptering är bra under många omständigheter, men bara om du begär det. Efterfrågan säger att om du vill kunna komma åt din dator igen, måste du skicka pengar till en viss Bitcoin-adress.

Om du inte betalar kommer hackarna att förstöra dina data. Naturligtvis kan de göra det även om du betalar.

hur ransomware fungerar

7. Okända meddelanden på sociala medier

Många använder sociala medier för att kommunicera med sina vänner och världen. De har emellertid ibland fått ett konstigt meddelande som inte verkar komma från den påstådda avsändaren. Många av dessa okända meddelanden innehåller en länk som mottagaren ska klicka på. Om du klickar på det släpper det stora problem.

Om du får ett misstänkt utseende från en vän, klicka inte på det. På samma sätt, om du ser att ditt konto skickar meddelanden som du inte skickade, är det ett tecken på att dina sociala mediekonton har hackats.

8. Ogiltiga lösenord

ogiltigt lösenord hackatOm du går till en webbplats som du besöker regelbundet men nekas åtkomst när du anger ditt lösenord, kan det signalera ett problem. Prova att ange ditt lösenord igen. Om det fortfarande inte fungerar och du är säker på att du har rätt lösenord kan ditt konto hacket. Hackaren har ändrat lösenordet.

Detta kan uppstå som ett resultat av en e-post phishing-bedrägeri där du klickar på en länk i ett e-postmeddelande som tar dig till en webbplats där du anger dina referenser. Detta ger hackaren dina inloggningsuppgifter.

  Vad är AES-kryptering? Hur det fungerar

Du kan lära dig om lösenordsskyddarna är säkra och ändra dem snabbt om du misstänker att någon har stulit din information.

9. Muspekaren rör sig själv

Om du sitter vid din dator och muspekaren plötsligt börjar röra sig själv kan det vara ett tecken på att någon har kapat din dator och att du har hackats. Detta gäller särskilt om musen verkar röra sig med någon riktning snarare än att bara flyga slumpmässigt över skärmen, vilket signalerar ett tekniskt problem.

Om pekaren öppnar olika filer och flyttar med syfte är det troligt att en hacker kontrollerar den.

10. Antivirusskydd plötsligt inaktiverat

antivirus inaktiveratNär ett virus infekterar din dator kan det vara möjligt att inaktivera antivirusprogram som du har samt eliminera andra säkerhetsskydd på ditt system. Om du ser något sådant som inträffar på din dator, går du normalt till registerredigeraren eller Task Manager för att hantera det.

dock, viruset låter dig inte göra detta. Dessa verktyg kommer antagligen att vara inaktiverade och du måste vidta andra steg för att lösa situationen. Om du vill förhindra dessa situationer utan kostnad, kolla in några av de bästa tillgängliga gratis antivirusprogramvarorna.

11. Saknade pengar eller okända avgifter

Det är smart att kontrollera ditt bankkonto och kreditkortsaldo regelbundet. Om du loggar in på ditt kontrollkonto och saldot är lägre än väntat, är det dags att granska varje transaktion. Du kanske hittar några som inte är bekanta.

Detsamma gäller för dina kreditkortkonton, även om du i det här fallet ser att ditt saldo är uppåt. Återigen är det dags att granska de senaste transaktionerna för att leta efter något okänt. Om du har några BitCoins, bör du utbilda dig mer om att lagra krypto på ett säkert sätt.

Meddela din bankinstitut och kreditkortsföretag omedelbart om du upptäcker dessa problem.

12. Köp som skickas till en okänd plats

Om du bara loggar in på ett bankkonto, kreditkortkonto eller onlinehandelskonto för att se köp som du inte visste om, kanske du också märker att vissa produkter har skickats till en okänd adress. Det här är hackare på jobbet igen, med en shoppingtur på din krona.

Detta är särskilt farligt om du är en liten företagare med ett företagskonto. I så fall bör du kolla in hela listan över sårbarheter för små och medelstora företag, som ofta riktas av hackare.

Du kan skydda dig mot de flesta av dessa problem med öppnar inte okända e-postmeddelanden och inte klicka på okända länkar. Var noga med att följ alltid säkerhetsprotokoll, och hålla ditt antivirusprogram uppdaterat för att skydda dig från intrång från hackare.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me