Apakah Pelayan Proksi? Panduan Mudah

Mungkin anda suka berkongsi lokasi dan tabiat menonton dalam talian dengan seluruh dunia. Mungkin awak tidak. Pelayan proksi boleh membantu menjadikan anda kelihatan tidak kelihatan.

Kebanyakan kita berhati-hati dengan maklumat peribadi kita. Sebagai contoh, jika seseorang datang kepada anda di jalan yang anda tidak tahu dan meminta anda untuk nombor telefon atau alamat anda, anda akan sangat sedih.

Apa yang anda tidak menyedari adalah setiap kali anda menyambung ke laman web atau anda menyambung kepada sesiapa melalui Internet, sambungan anda memberikan alamat komputer anda kepada individu yang anda berinteraksi. Kenapa ini berlaku? Kerana komputer anda perlu menghantar dan menerima maklumat dari komputer yang berinteraksi dengannya.

statistik keselamatan siberAnda boleh memikirkannya seperti itu kepada orang yang cuba menghantar maklumat masing-masing melalui pos pos. Satu-satunya cara mereka dapat memastikan maklumat yang diperoleh ke lokasi yang betul adalah dengan memasukkan alamat mereka pada sampul surat.

Alamat yang dihantar oleh komputer anda adalah alamat IP awam anda. Mungkin anda pernah mendengar istilah itu sebelum ini. IP adalah singkatan untuk protokol Internet. Sekarang bahawa anda tahu anda mempunyai alamat Internet, adakah anda ingin tahu apa itu? Sangat mudah untuk mengetahui. Cuma pergi ke Google dan taipkan bar carian, “Apakah IP Saya?”

Anda harus melihat satu siri nombor dibahagikan pada jarak tiga atau dua oleh titik-titik. Inilah yang komputer anda dan komputer lain gunakan untuk menyambung ke seluruh dunia.

Sedia untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Alamat IP anda? Teruskan membaca.

Contents

Apa yang ada di belakang Alamat IP anda?

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda mendapat alamat IP. Nah, bagaimana rumah atau pangsapuri anda mendapat alamat? Sekumpulan perancang bandar memetakan kawasan itu dan menunjuk jalan-jalan tertentu untuk mempunyai nama tertentu dan rumah tertentu di jalan itu untuk mempunyai nombor tertentu. Ia hampir sama dengan alamat IP anda.

apa alamat ip

Perbezaannya ialah bukan perancang bandar, anda mempunyai Penyedia Perkhidmatan Internet anda. Bergantung pada tempat anda berada di negara ini, itu boleh menjadi Verizon, AT&T, Comcast, atau sebilangan ISP. Apa yang anda perlu tahu ialah modem anda diberikan alamat IP. Oleh itu, apa-apa peranti yang anda gunakan semasa berada di rumah anda untuk menyambung ke Internet akan menghantar dan menerima maklumat melalui alamat itu.

  Apakah Neutrality Bersih dan Bagaimana Ia Akan Mengubah Perkara?

Jika anda seperti kebanyakan orang, anda melihat ini sebagai maklumat yang menarik, tetapi anda tidak merasakan ia sesuatu yang menjadi perhatian atau minat. Bahwa dikatakan, terdapat beberapa realiti mengenai alamat IP awam yang membuat beberapa orang gementar.

Sebagai contoh, adakah anda tahu bahawa jika seseorang mempunyai alamat IP anda, mereka dapat mengenal pasti di mana anda berada di planet ini? Mereka mungkin dapat menentukan jalan yang anda tinggalkan.

Atau adakah anda tahu bahawa anda akses ke laman web tertentu mungkin dihadkan oleh alamat IP yang awak ada? Kebanyakan orang menyedari ini buat pertama kalinya apabila mereka pergi ke luar negara dan cuba mengakses perkhidmatan penstriman berasaskan AS kegemaran mereka. Sama ada perkhidmatan ini tidak berfungsi sama sekali, atau terdapat batasan tertentu mengenai bagaimana perkhidmatan akan berfungsi berdasarkan di mana anda berada ketika anda menyambung.

Fikirkan tentang ini, alamat IP anda bersambung terus ke nama anda dan alamat rumah anda. Ini kerana ISP anda tahu bahawa ada seseorang di alamat tertentu yang membayar alamatnya. Ini bermakna bahawa setiap kali anda menggunakan komputer anda, anda memberikan maklumat peribadi yang berpotensi mengenai diri anda ke dunia. Jadi apa yang boleh anda lakukan?

Lihatlah Untuk Mendapatkan Pelayan Proksi

Proksi adalah sesuatu atau seseorang yang berada di tempat yang lain. Apabila kami bercakap tentang proksi untuk alamat IP anda, kami bercakap tentang anda mendapatkan alamat IP pengganti atau identiti pengganti.

bagaimana proksi berfungsi

Tidak, ini tidak bermakna anda perlu mendapatkan rancangan Internet baru. Anda hanya perlu pergi ke dalam talian dan semak senarai proksi yang tersedia. Terdapat beberapa proksi yang mendakwa bebas, tetapi lebih banyak masa daripada mereka tidak menawarkan perkhidmatan yang perlahan dan mungkin mempunyai kebiasaan yang tidak masuk akal apabila memantau dan mengekalkan data peribadi anda.

  Apakah Enkripsi AES? Bagaimana ia berfungsi

Terdapat a bilangan proksi terkenal yang boleh didapati dalam talian. Proksi dan VPN ini menghalang alamat IP sebenar anda dan memberi anda alamat IP palsu yang menjadikannya kelihatan seperti anda berada di bahagian lain dunia.

Bagaimana Pekerjaan Proksi?

Proksi adalah pelayan di komputer. Pelayan ini akan mengambil trafik pelayaran web anda dan mengalihkannya semula. Apa maksudnya secara praktikal?

bagaimana pelayan proksi berfungsi

Nah, katakan bahawa anda mahu membeli sesuatu dari eBay. Anda pergi dalam talian, anda menaip eBay di bar carian, dan penyedia perkhidmatan Internet anda menghantar permintaan. Permintaan itu menghubungkan anda ke destinasi anda, dan ia menunjukkan eBay alamat IP sebenar anda.

Jika anda disambung menggunakan proksi, permintaan itu mengambil laluan yang berbeza. Permintaan itu pergi dari komputer anda ke pembekal perkhidmatan Internet anda, tetapi ia pergi ke proksi atau pelayan pengganti. Dari pelayan proksi itu, ia pergi ke eBay. Ketika maklumat berjalan, proksi memberi anda alamat IP rahsia, yang membolehkan anda menyembunyikan alamat IP sebenar anda.

Adakah Anda Perlu Proksi?

Terdapat beberapa orang yang akan mengatakan bahawa mereka tidak memerlukan proksi. Mereka tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan, dan mereka tidak peduli siapa yang mempunyai akses kepada alamat IP mereka. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sebab untuk menggunakan proksi yang melampaui mahu menyembunyikan maklumat peribadi anda.

faedah pelayan proksi

Sebagai contoh, anda berada di sekolah atau perpustakaan dan anda mahu menyemak status media sosial anda. Walau bagaimanapun, sekolah atau perpustakaan anda telah menyekat akses ke laman media sosial kegemaran anda. Seorang proksi akan membolehkan anda memintas blok tersebut dan mendapatkan akses yang anda mahukan.

Atau mungkin anda berminat untuk melihat sesuatu dalam talian, tetapi anda tidak semestinya ingin seluruh dunia mengetahui bahawa anda sedang melihat item tersebut atau membaca tentang topik tertentu. Tanpa proksi, alamat IP anda akan dikesan kembali ke lokasi fizikal anda. Dengan proksi, alamat IP anda tidak akan mengesan kembali ke lokasi fizikal anda.

  Cara Unblock Video YouTube

Satu lagi masa yang anda boleh mendapat manfaat daripada proksi adalah apabila anda sedang melancong ke luar negara. Anda mungkin berfikir bahawa semasa anda dalam perjalanan, anda tidak akan tertarik dengan kandungan streaming dalam talian. Walau bagaimanapun, sebagai orang yang telah mengembara secara meluas memahami, tidak kira betapa eksotik atau betapa indahnya lokasi yang anda lawati, akan ada masa yang anda ingin dapat duduk dan berehat dan menonton rancangan kegemaran anda pada streaming kegemaran anda perkhidmatan. Walau bagaimanapun, kerana sekatan geo, anda mungkin tidak dapat. Sekali lagi, menggunakan proksi akan membantu anda.

Sesetengah orang menggunakan proksi di tempat kerja kerana majikan mereka menyekat akses ke laman media sosial tertentu. Mereka mahu dapat memintas sekatan tersebut. Sebenarnya terdapat beberapa sebab mengapa menggunakan proksi mungkin merupakan pilihan yang tepat untuk anda.

Terdapat beberapa sebab untuk menghindar daripada menggunakan proksi. Sebagai contoh, ISP anda, majikan anda, atau rangkaian boleh membantah anda menggunakan proksi. Mereka mungkin menyenaraihitamkan alamat IP tertentu yang mereka tahu boleh dari proksi.

Privasi Anda Penting

Orang menghargai privasi mereka. Pelayan proksi membantu anda menyimpan maklumat peribadi anda dan tabiat pelayaran anda secara peribadi. Pelayan proksi memberikan manfaat keselamatan. Pelayan proksi anda mungkin dapat menyulitkan permintaan web anda, menghentikan mata prying daripada melihat urus niaga anda. Pelayan proksi boleh melindungi anda dari malware yang diketahui dan boleh digabungkan dengan rangkaian peribadi maya yang membolehkan pengguna jauh mengakses Internet menerusi proksi syarikat.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me