Proton VPN – Pemimpin Keselamatan yang Berpengalaman (Bolehkah Mereka Menyampaikan?)

ProtonVPN bukanlah perkhidmatan yang mengagumkan lagi tetapi mereka nampaknya sedang berusaha keras. Berikut pendapat saya tentang bagaimana mereka menumpukan terhadap persaingan.

ProtonVPN adalah gagasan ahli fizik Harvard yang berada di belakang ProtonMail. Tuntutan ProtonMail untuk kemasyhuran adalah hakikat bahawa ia ditempatkan di bawah tanah bunker. ProtonVPN adalah rangkaian peribadi maya yang direka untuk menjamin trafik web anda.

ProtonVPN adalah perkhidmatan yang memberi tumpuan kepada menyediakan keselamatan. Untuk kreditnya, ia adalah satu-satunya perkhidmatan VPN yang menawarkan pilihan yang benar-benar bebas. Ia adalah perkhidmatan yang baik. Tetapi adakah ia layak sebagai VPN terbaik? Mari kita lihat beberapa faktor yang boleh membantu kita menentukan jawapannya.

Contents

Gambaran keseluruhan

Ciri-ciri Maklumat
Kebolehgunaan: Mudah untuk digunakan
Dasar Pembalakan: Tiada dasar pembalakan
Saiz Pelayan: 3,000 ++ pelayan
Pengedaran pelayan: 61 negara
Sokongan: Tiket
Mengotorkan: Terhad
Streaming: Terhad
Protokol dan penyulitan VPN: Protokol OpenVPN; AES-256 enkripsi
Ibu pejabat: Switzerland
Harga: $ 4 / bulan
Laman web rasmi: https://protonvpn.com/
Kelebihan:
 • Pelayan adalah selamat dari segi fizikal
 • Dasar privasi yang baik
 • Klien internet mudah digunakan
 • P2P mesra
 • Boleh termasuk ProtonMail
 • Sambungan teras selamat
Keburukan:
 • Lokasi pelayan dan pelayan yang terhad
 • Isu kelajuan pelayan
 • Tidak semua pelanggan mendapat akses penuh ke ciri pelayan
Ciri-ciri:
 • Tiga lokasi pelayan dengan versi percuma VPN
 • AES – 256 penyulitan
 • 2048 – penyulitan kunci RSA bit
 • HMAC dengan SHA256 untuk pengesahan mesej
 • Buka protokol VPN
 • Menyokong PPTP L2TP / IP sec
 • Syarikat yang berpangkalan di Switzerland
 • Proton VPN Secure Core terletak 1,000 m di bawah permukaan di tempat perlindungan
 • Bunuh suis
 • Laporan ketelusan
 • Canary warranty

Bolehkah anda mempercayai ProtonVPN?

Apabila menentukan sama ada atau tidak VPN boleh dipercayai, salah satu tempat pertama yang kami sukai adalah pada dasar privasi mereka. Dalam membincangkan falsafah mereka, ProtonVPN mengatakan bahawa mereka komited untuk melindungi privasi pengguna mereka. Ini bermakna mereka mengumpulkan sedikit maklumat yang diperlukan dengan matlamat untuk membolehkan pelanggan mereka menjadi pengalaman peribadi dan tanpa nama.

dasar log protonvpnProtonVPN berjanji tidak akan mengumpul sebarang log. Oleh itu, mereka komited untuk tidak berkongsi maklumat mengenai sambungan anda atau laman web yang anda lawati.

Mereka menyimpan satu timestamp tunggal aktiviti paling terkini pada log masuk akaun anda. Ini tidak termasuk maklumat mengenai tempat anda mendaftar masuk atau berapa lama anda telah log masuk. Ini adalah amalan biasa dengan semua VPN. Ini membolehkan mereka memastikan pelanggan tidak menyalahgunakan perkhidmatan mereka dengan menggunakan lebih banyak orang menggunakan VPN daripada permit langganan. Timestamp ditukar ganti setiap kali anda menyambung ke pelayan baharu.

Ada yang tertanya-tanya bagaimana ProtonVPN mampu mengelakkan mengekalkan data log kerana ini wajib di bawah undang-undang Switzerland. ProtonVPN memberikan penjelasan terperinci tentang ini dalam dasar privasi mereka. Pengambilan dari blog mereka adalah bahawa undang-undang yang memerlukan menyimpan maklumat pembalakan berlaku kepada pengendali telekomunikasi utama, yang ProtonVPN tidak. Jadi mereka tidak terpengaruh oleh undang-undang itu.

Adakah Pelayan Mail Proton Selamat?

protonvpn tiada dasar logOrang lain bimbang ramai pelayan ProtonVPN tidak terletak di Switzerland. Sebaliknya, mereka terletak di negara-negara seperti Kanada, Amerika Syarikat, dan China di mana perkara-perkara seperti pembalakan dan pemantauan dikuatkuasakan. Jadi, seseorang boleh bertanya bagaimana dasar log tidak berfungsi dalam keadaan ini. Jawapannya adalah bahawa dasarnya adalah sama tanpa mengira di mana pelayan berada. Menurut ProtonVPN, pelayan mereka tidak menyimpan apa-apa maklumat peribadi, jadi selamat untuk menyambung ke negara mana-mana pengguna ingin.

ProtonVPN terbuka dan mendahului hakikat bahawa mereka tahu sama ada pelanggan tertentu disambungkan dengan perkhidmatan VPN. Tetapi ini benar dengan setiap perkhidmatan VPN di luar sana. Apa yang kita suka mengenai ProtonVPN adalah mereka cukup bertanggungjawab untuk mendedahkan fakta itu. Bagi kami, ini adalah perkara yang baik.

  Senarai Penipuan VPN: Perkhidmatan Tidak Layak Masa Anda (Kemas kini 2023)

Juga, hakikat bahawa mereka mengesan capai percubaan login adalah baik kerana ia membolehkan mereka untuk melindungi serangan serangan brute. Perkhidmatan VPN yang mengatakan ia tidak log masuk log masuk sama ada berbohong atau mereka tidak sedar keselamatan.

Oleh itu, setelah memeriksa aspek dasar privasi mereka, kami merasakan bahawa ProtonVPN adalah jujur ​​,. Mereka mendahului apa yang mereka akan dan tidak akan mengumpul. Mereka disokong oleh individu yang mempunyai pengalaman bertahun-tahun dalam bidang privasi data dan yang melindungi privasi pelanggan mereka dengan serius.

Oleh kerana mereka adalah syarikat Switzerland, mereka tidak tertakluk kepada undang-undang EU. Mereka bukanlah anggota Lima Mata atau program pengawasan Mata 14 yang diketuai oleh Amerika Syarikat. Bagaimanapun, seperti yang dinyatakan di atas, Switzerland juga telah meluluskan beberapa undang-undang pengawasan yang membuat kita berfikir dua kali. Undang-undang ini memerlukan pengendali telekom untuk menyimpan log sambungan selama 12 bulan. Kerana kekaburan kata-kata itu, seseorang boleh pergi dengan percaya bahawa ini tidak terpakai untuk e-mel dan perkhidmatan VPN. Inilah taktik yang diambil oleh ProtonVPN.

Harga ProtonVPN

ProtonVPN menawarkan empat kaedah harga berbeza. Setiap titik harga menawarkan diskaun opsyenal jika anda membayar setiap tahun.

harga protonvpn

Tingkat pertama perkhidmatan adalah percuma. Walau bagaimanapun, ia adalah perkhidmatan yang sangat terhad. Anda hanya mempunyai akses kepada pelayan di Belanda, Amerika Syarikat, dan Jepun. Tiada ciri tambahan yang ditawarkan. Walau bagaimanapun, jika anda mendaftar untuk perkhidmatan percuma, anda mempunyai pilihan untuk mencuba perkhidmatan berbayar tujuh hari secara percuma. Jadi itu pilihan yang baik jika anda ingin merasakan sama ada atau tidak perkhidmatan ProtonVPN akan berfungsi untuk anda.

Pilihan seterusnya adalah pelan asas $ 4 mereka. Anda mempunyai akses kepada semua pelayan mereka. Anda boleh menyambungkan dua peranti pada masa yang sama. Kelajuan perkhidmatan adalah lebih tinggi dari apa yang anda dapatkan dengan pilihan percuma, tetapi ini bukan kelajuan terpantas.

Pilihan seterusnya ialah $ 8 sebulan. Had sambungan anda meningkat kepada lima peranti. Di sini anda mendapat akses ke kelajuan tertinggi, pelayan torrent mereka, dan Core Teras mereka. Untuk wang itu, ini adalah rancangan terbaik untuk pergi. Ia memberi anda semua yang anda perlukan daripada VPN.

kaedah pembayaran protonvpnPelan akhir $ 24 sebulan dibayar setahun sekali. Pelan ini adalah sangat dekat dengan pelan $ 8 dengan pengecualian bahawa anda juga mendapat akses kepada ProtonMail.

Anda boleh membayar dengan PayPal atau kad kredit utama.

ProtonVPN menawarkan jaminan wang kembali 30 hari. Bagaimanapun, ini bukan jaminan wang penuh. Ia adalah jaminan prorata. Jadi anda hanya akan dikembalikan untuk bahagian yang tidak digunakan bulan itu. Jika anda menggunakan perkhidmatan selama lima hari, anda akan mendapat bayaran balik untuk 25 hari yang tidak digunakan. Ini secara jujur ​​bukanlah dasar pembayaran balik yang baik, terutama apabila anda melihat perkhidmatan lain yang menawarkan penuh tidak ada soalan yang diminta jaminan wang kembali.

Dari segi positif, mengikut syarat perkhidmatan mereka, ProtonVPN boleh memberikan bayaran balik yang dipinjam kepada pelanggan jika ada alasan mengapa perkhidmatan mereka sama ada tidak tersedia atau tidak stabil. Ini akan dilakukan selepas pemegang akaun membuat permintaan. Semua bayaran balik diproses dalam tempoh 14 hari dari permintaan.

  Kajian Yubikey: Cara Berguna untuk Melindungi Kata Laluan Anda

Speed ​​Server ProtonVPN

ProtonVPN mempunyai kelajuan baik menggunakan pelan tambah. Ia kira-kira 13 peratus hingga 15 peratus lebih perlahan daripada sambungan yang tidak dilindungi. Semakin dekat anda secara fizikal ke pelayan, semakin cepat kelajuannya cenderung.

hasil kelajuan protonvpnMemeriksa sambungan menggunakan pelayan campur mereka membawa kepada kerugian sedikit lebih tinggi dalam kelajuan sambungan. Bagaimanapun, kami menjangkakan ini kerana peningkatan tahap enkripsi. Walaupun terdapat beberapa kehilangan kelajuan, perkhidmatan itu masih cukup cepat untuk menggunakan perkhidmatan penstriman dalam talian.

Sambungan rangkaian Secure Core mempunyai kelajuan paling lambat pada semua perkhidmatan. Ini dijangka kerana laluan untuk sampai ke pelayan destinasi VPN akan ditambah dengan multi-hopping. Ukuran keselamatan tambahan ini meningkat pada masa ping dengan ketara dan secara nyata menurunkan kelajuan Internet.

hasil kelajuan protonvpn2Bermula dengan ISP asas dengan kelajuan 28 MB sesaat, sambungan yang disulitkan menurunkan kelajuan menjadi 18.46 MB sesaat. Kami bercakap mengenai penurunan kelajuan 35 peratus. Kami melihat bahawa keputusan yang sama adalah benar tanpa mengira pelayan. Kelajuan menurun antara 25 peratus dan 35 peratus. Ini adalah kehilangan drastik dalam kelajuan, tetapi ia cukup cepat supaya anda dapat melakukan aktiviti Internet anda jika anda bersedia mengorbankan kelajuan untuk meningkatkan privasi dalam talian.

hasil kelajuan protonvpn3Dengan perkhidmatan VPN yang percuma, anda akan melihat penurunan besar dalam kelajuan sambungan. Ini kerana perkhidmatan memberi akses kepada sebilangan kecil pelayan jalur lebar rendah yang sering berada pada kapasiti beban.

Di sini kami memulakan dengan kelajuan muat turun ISP asas sebanyak 28.22 MB sesaat. Ia turun ke sekitar 15.5 MB sesaat. Ini adalah penurunan sebanyak 45 peratus. Dan kelajuan ujian lain menurun antara 30 dan 60 peratus. Bergantung kepada berapa cepat sambungan ISP asal anda, ini boleh menghasilkan kesan yang ketara dan memberi kesan keupayaan anda untuk menikmati melayari talian. Oleh itu, pilihan bebas bukan pilihan yang baik untuk individu yang secara rutin menggunakan Internet dengan VPN. Jika anda jarang memerlukan sambungan internet yang selamat atau anda ketat dengan wang, maka ini mungkin pilihan yang baik untuk anda.

Memahami Pilihan Sambungan Teras Selamat

Salah satu ciri peringkat atas perkhidmatan ini ialah rangkaian Secure Core. Rangkaian ini adalah kumpulan pelayan yang terletak di Iceland, Switzerland, dan Sweden. Semua negara ini mempunyai undang-undang privasi yang sangat kuat. Pelayan yang membentuk rangkaian Secure Core berada di pusat data keselamatan yang melampau.

Pelayan ini sepenuhnya dimiliki dan dikawal oleh ProtonVPN. Pelayan ini disambungkan ke Internet menggunakan alamat IP rangkaian khusus mereka sendiri.

Ini membolehkan pengguna melengkapkan perlindungan terhadap pelayan VPN dan negara-negara yang dikompromi dengan privasi yang lebih rendah untuk Internet, seperti China. Atau ia melindungi pengguna daripada pengawasan di negara-negara seperti Australia, United Kingdom, dan Amerika Syarikat.

Jika pembekal VPN di negara seperti Australia terpaksa memantau lalu lintas rangkaian VPN, mereka mungkin dapat menggunakan korelasi masa sebagai cara menyerang privasi melayari dalam talian pengguna. Apabila pengguna disambungkan ke rangkaian Secure Core, serangan korelasi masa ini hanya akan dikesan semula ke rangkaian Secure Core ProtonVPN. Ini mengurangkan kemungkinan penguatkuasaan undang-undang atau agensi kerajaan dapat mengesan alamat IP pengguna yang sebenar.

protonvpn pilihan teras selamat

Idea asas ialah sambungan anda bermula dengan melompat melalui rangkaian Secure Core. Kemudian ia membuat sambungan terakhir ke pelayan VPN destinasi. Sekiranya anda menyambung ke pelayan di Amerika Syarikat dengan rangkaian Secure Core, lalu lintas akan melewati pelayan di Iceland atau Switzerland dan kemudian pergi ke pelayan VPN destinasi terakhir di Amerika Syarikat.

  Kamera Keselamatan Laman Utama 920 2023

Lokasi Pelayan

lokasi pelayan protonvpnProtonVPN mempunyai bilangan lokasi pelayan yang agak kecil. Pada sekitar 300, ini adalah 90 peratus kurang daripada perkhidmatan VPN yang lain. Sebagai contoh, NordVPN mempunyai lebih daripada 4,800 pelayan, dan VPN Akses Internet Persendirian mempunyai lebih daripada 3,500 pelayan.

Lebih banyak pelayan yang mempunyai syarikat VPN, lebih banyak pilihan ada untuk memalsukan lokasi anda. Jika anda banyak bepergian, anda mahu akses kepada pelayan VPN berdekatan kerana sambungan anda akan lebih cepat jika dibandingkan dengan yang berada di negara yang berlainan atau bahkan di benua yang berbeza.

ProtonVPN mempunyai 24 lokasi pelayan. Kepada kreditnya, mereka sedang berusaha meningkatkan bilangan lokasi pelayan mereka.

Ini adalah pelayan Secure Core yang digunakan untuk menambah perlindungan tambahan terhadap kompromi titik akhir VPN.

Ini adalah pelayan standard yang digunakan untuk menyediakan sambungan jalur lebar tinggi untuk pelanggan.

Adakah Kami Mengesyorkan ProtonVPN?

Walaupun ProtonVPN agak baru dalam industri, mereka mempunyai kepakaran teknikal dan sokongan pasukan di belakang ProtonMail. Akibatnya, ProtonVPN adalah rangkaian VPN yang selamat. Mereka adalah pilihan yang baik, tetapi mereka jauh dari kategori yang sama dengan perkhidmatan VPN terbaik yang telah kami semak.

Pelanggan mereka mudah digunakan dengan Windows. Rangkaian Secure Core menyediakan tahap peningkatan keselamatan. Bagaimanapun, peningkatan tahap keselamatan datang dengan pengurangan kelajuan yang ketara.

7 hari imej vektor percubaan percumaMereka menawarkan percubaan tujuh hari percuma di mana anda boleh mengalami kuasa penuh VPN. Walau bagaimanapun, jika seseorang ingin menggunakan ProtonVPN sebagai perkhidmatan percuma, mereka akan kecewa. Pelayan biasanya tepu, dan supaya kelajuan Internet anda dapat dikurangkan sehingga 50 peratus.

Mereka mempunyai pelan penetapan harga yang baik dengan perkhidmatan $ 8 ditambah menjadi pilihan terbaik untuk wang anda. Bahawa dikatakan, kami merasakan bahawa VPN ini tidak mempunyai banyak ciri yang diharapkan daripada perkhidmatan berbayar. Kelemahan utama bagi kami ialah bilangan lokasi yang mempunyai pelayan VPN masuk. Selain itu, sokongan pelanggan mereka hilang pilihan sembang langsung.

Seperti yang kita katakan, ini adalah sebuah syarikat yang agak baru. Apabila anda melawat forum dalam talian mereka, anda melihat bahawa mereka secara aktif terlibat dengan pelanggan mereka dan mengambil langkah-langkah untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan yang mereka tawarkan. Kami berharap dapat meninjau semula produk ini sekali lagi dan melihat penambahbaikan yang telah mereka buat. Tetapi, buat masa ini, kami merasakan bahawa perkhidmatan ini tidak bernilai wang.

Perkhidmatan VPN Itu Layak Harga – NordVPN

Adakah anda mahukan perkhidmatan VPN yang memberikan perkhidmatan berkualiti pada harga yang berpatutan? Kami mengesyorkan NordVPN.

NordVPN mempunyai beribu-ribu pelayan tersebar di 61 negara di 6 dari 7 benua. Mereka mempunyai dasar pembalakan tanpa jelas dan memberikan sokongan pelanggan terbaik yang telah kita lihat.

NordVPN mudah digunakan dan mencerminkan komitmen syarikat untuk meletakkan privasi pelanggan mereka terlebih dahulu. Tiada yuran tersembunyi atau klausa. Anda dapat melindungi beberapa peranti dengan hanya satu langganan.

Kerana mereka terletak di Panama, anda dilindungi dari beberapa program pengawasan kerajaan yang mengancam untuk mengompromikan privasi anda.

 • NordVPN mempunyai sokongan pelanggan hebat dan menawarkan 24/7 live chat
 • NordVPN membolehkan torrenting menggunakan pelayan khas
 • NordVPN mempunyai rancangan yang berkisar dari $ 11.95 sebulan kepada serendah $ 2.99 sebulan
 • Kebanyakan pelayan NordVPN boleh mendapatkan kandungan geo-terhad seperti Netflix

Dengan NordVPN, anda mendapat apa yang anda bayar.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me